Oněgin byl Rusák

Oněgin byl Rusák https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/156847/onegin-byl-rusak-156847.jpg 4 889 150

Helenka Součková série

< 2. díl >

Volné pokračování bestselleru Hrdý Budžes. I Oněgin byl Rusák chytí za srdce jak každého, kdo má v živé paměti prapodivně popelavou dobu husákovské normalizace, tak čtenáře, kteří onen čas-nečas znají už jen zprostředkovaně. Helena Součková se přes kádrové překážky dostává na gymnázium. Přestože jí osud nerozdal právě příznivé karty, statečně usiluje vyznat se ve svém nitru i v pokryteckém světě kolem. Navzdory všem obtížím a zmatkům si dokáže trpělivě budovat bohatý vnitřní svět. Oněgin byl Rusák je tedy podobně jako Hrdý Budžes jednak autobiograficky laděným osobním příběhem, jednak tragikomickou mozaikou doby, která ani s odstupem času neztratila nic na své obludnosti. Zparchantělý, prohnilý komunistický absurdistán ČSSR zde (spíše jakoby mimochodem, tím však přesvědčivěji) vystupuje ve vší své ubohosti a nahotě.... celý text

Přidat komentář

Jaru79
22.04.2024 5 z 5

Příjemný humor inteligentního děvčete na pozadí absurdnosti doby.
Přestože já jsem maturovala až v devadesátkách a normalizaci už nepamatuji vůbec, tak starosti v pubertě mají asi všichni docela podobné.
Tak jsem si vybavila ty své pocity v tomto období. Tu divnou prázdnotu po maturitě, kdy člověku schází kamarádi, stres a všechno kolem skončilo a nastal velký otazník - co teď?! Až mě to "dostalo".

Andyska007
11.04.2024 5 z 5

Budžes se mi líbil tak, že jsem hned utíkala do knihovny pro Oněgina. A nelituji! Tato kniha se mi líbila snad ještě více. Někdy jsem se smála nahlas (což se mi už dlouho nestalo), vzápětí mě přepadl smutek z toho, co Helena zažívá jak v soukromí, tak celkově v tehdejší společnosti. Knihu bych doporučila jako povinnou četbu pro všechny, kteří si myslí, že za socialismu bylo líp...


ivetka859
27.03.2024 4 z 5

Možná to bylo velkým očekáváním po Hrdém Budžesovi, možná pokračování prostě nikdy nejsou taková, možná mi k tomu chyběla ta vizualizace divadelního představení.
Musím uznat, že knížka skvěle mapuje náladu společnosti zralé na převrat a konec režimu, zvlášť z pohledu maturantů, kteří mají nejširší znalostní záběr. Taky je to jedna z mála knížek, kterou jsem dočítala s pocitem, že ještě můžu hodně vytěžit z opětovného čtení, to se mi nestává.
Ale chybí tomu ten šmrnc, vtip, možná ta dětská naivita a prostota. Nějakou větší emoci to ve mně nezanechalo.

roso.mak
17.03.2024 5 z 5

Uf, ještě že jsem už nebyla z těch, co v tom museli studovat.

Ta část s taškou byla best.

mila2411
08.11.2023 4 z 5

Pěkné. Záměrně dáno jako audio s vynikající Bárou Herzánovou. První díl více pobavil, tohle je vážnější, více na zamyšlení...

namornice
17.10.2023 4 z 5

I když mě Hrdý Budžes (jak ve čtené, tak především v divadelní podobě) bavil o malinko víc, bylo i pokračování velmi zdařilé. Helenka už je starší a protlouká se gymnáziem, mlátí s ní puberta a jde z průšvihu do průšvihu. Děj plný studentských mejdanů a trapasů se posunuje plynule směrem k trochu uspěchanému konci, ale i tak pobaví. Navíc v podání skvělé Báry Hrzánové a podkresleno hudbou Kryla a Mišíka. Mohu určitě doporučit.

Radimka
16.08.2023 3 z 5

Pokračování Hrdého Budžese, který se mi ale líbil víc. Pravda je, že vzhledem k tomu, že autorka je můj ročník, mne knížka hodně připomněla dobu na střední škole a jaké to bylo, když nic nebylo.

Karolína18
28.07.2023 4 z 5

Příběh se mi nelíbil tolik jako první díl, ale pořád je kniha skvělá. Je plná hořkosti, ale i humoru, přesně takhle si představují život nepohodlných lidí minulého režimu. Že ačkoli se snažili a brali věci s humorem, nemohli dopadnout nijak zvlášť dobře. Kamarádi emigrují, ohýbají se, aby něčeho dosáhli a vše se mění. Už zde nebyla dětská naivita, která by vše zlehčovala, takže mám z knihy trochu těžko u srdce. Nikdy jsem tuto dobu nezažila, ale dost podobným způsobem si představuji i svůj život v ní.

eliskaveskrnova
02.04.2023 5 z 5

Pokud máte rádi lidský styl psaní, krásně popsané postavy a trochu židovský humor, myslím, že se Vám tato kniha bude líbit. Volně navazuje na slavný příběh Hrdý Budžes- tam je hlavní postava Helena ještě poměrně malým dítětem, ale v tomto díle je studentkou gymnázia. Řeší problémy spojené s dospíváním, a zároveň jí do jejich plánů stále hází vidle komunisti a její původ.
Po přečtení celé trilogie si myslím, že tato kniha je nejlepší ze série.

Kochy84
01.04.2023 5 z 5

K trilogii o Helence Souškové se jednou za pár let nepravidelně vracívám a vždycky mě překvapí, jak v knížkách objevuju nové a nové věci tím jak stárnu. Tenhle díl je asi můj nejoblíbenější. Helenka má před maturitou, tříská to s ní, chce dobýt svět skrzevá umění, tahá se po hospodách s podobně smýšlejícími spolužáky a kolem ulpívá tvrdá normalizace. Pro mě jako kluka narozeného v roce 84 je docela těžké představit si, jaké problémy vám mohl způsobit vtipný nápis na tričku nebo večer studentské poezie (mimochodem docela přesně si umím představit co se t asi recitovalo, protože jsem podobné věci psával taky. A doufám že je nikdy nikdo nenajde,bylo by to hrozně trapné.). Ale i výrazně závažnější skutečnosti, třeba jaké to pomalu 40let po válce bylo být nemanželskou dcerou "té komediantky a toho žida."
V některých chvílích jsem si říkal, jestli není Helenka přecijen až moc veliká kráva, ale je to vlastně deník, díváme se na svět jejíma očima. I proto jsou možná trochu nejasné motivace její matky a její afektovanost jistě nemusí být tak opravdová, ale Helenka to prostě takhle zapsala. Co už.
Tak zase za pár let. A já jdu na třetí díl.

yellowbanna
02.02.2023 5 z 5

O drobet méně zábavnější než Budžes, přeci jen je Helenka už starší, ale pořád pět hvězd! A minimálně za polovinu "může" Bára Hrzánová!

danielavachova
29.12.2022 5 z 5

Skvěle napsaná kniha,obzvlášť pro nás, kdo aspoň trochu zažil tu dobu socialismu. Kniha pobaví a neurazí, rozhodně mi zahnala chmury.

Babo
12.11.2022 4 z 5

Kniha se mi líbila nepatrně míň než Hrdý Budžes,ale pořád skvěle napsané. Takhle si to pamatuji .
Těch "srážek" s režimem jsem samozřejmě tolik nezažila,zřejmě proto,že jsem nežila v Praze,ale věřím autorce a děkuji jí za připomínku mých mladých let.
Dnešní mladí žijí úplně jiný život,mají jiné starosti a k mému překvapení mám dojem,že jejich nenávist ke komunistům je mnohem větší než naše,kteří jsme tu dobu zažili.
Možná je to tím,že jsme politiku až tak moc neřešili ,ale prožívali jsme první lásky, úspěch a neúspěch a ne vždy za neúspěch mohl socialismus .
Nebyla v nás nenávist,ale jakési pohrdání a posměch k tomuto nesmyslnému zřízení.
Prostě už to nebyla 50. léta a tehdejší komunisti byli spíš karikaturami těch opravdu zapálených .
Doporučuji k přečtení mým vrstevníkům,ale i mladším ročníkům.

zdenaR
02.11.2022 4 z 5

Opět skvěle pojaté, velmi dobré bylo i divadelní představení v Dlouhé.

Mabie
17.09.2022 5 z 5

Kvalitní humor bez vulgarit nebo trapností se obecně hledá těžko. Tím spíše v době tak absurdní, jako byla ta socialistická. Paní Dousková ve své knize dokázala propojit nejen inteligentní humor a naivitu mládí, ale i krásnou literaturu (byť z Ruska) tak dokonale, že, ač to není taková bžunda jako Hrdý Budžes, je to silné a pravdivé.
V knize tentokrát chybí Helenčina dětská naivita a místo ní přichází lehká drzost mládí ruku v ruce s tesknou touhou dospívání. A to vše se odehrává opět v době bolševika. Zvolila jsem audioknihu a kromě kvalit samotného textu jsem si užila i Báru Hrzánovou, která byla vynikající. Knihu jednoznačně doporučuji, ale nečekejte klasický nenáročný humoristický román, protože celkový dojem je spíše skličující. A třebaže tempo vyprávění je poklidné a celé to plyne krásně lehce, lehko vám z vyprávění nebude.
Přesto ale… Kromě řady komických situací potěší způsob, kterým autorka dokázala tu šedivou dobu projasnit úryvky básní a písní. Se studem přiznávám, že jsem si nepamatovala, že úryvek: “Snad jednou díky vzdělanosti, až povolí ji ruský svět (počítám na to ze skromnosti filozoficky pět set let)…” je z Oněgina a musela mi to oživit až hlavní hrdinka. Okouzlily mě naivní a křehké básně dospívajících středoškoláků a s lehkou nostalgií jsem si vychutnala velice povedený překlad Lermontovovy Plachty:
“Bělá se plachta osamělá,
na moři v mlze šedivé,
co v dalekém tom kraji dělá,
co opustila v zemi své?”
Ano, je to kniha, které s čistým svědomím dávám pět hvězdiček.
P.S.
Jen mě mrzí, že pro dnešní mládež asi bude popisovaná doba natolik nepochopitelná a absurdní, že ji z textu paní Douskové úplně nepoberou, možná jim to celé dokonce přijde “trapné” a nebo jim to vyzní jako ne úplně povedený humoristický román. Škoda, protože ta kniha má opravdovou hloubku.

Ada0004
22.08.2022 5 z 5

Úžasná kniha! Propojilo se mi i s připomínkou srpnových událostí ... Není moc co dodávat - skvěle napsané vtipné, smutné - tak hmatatelně člověk cítí a znovu prožívá tu dobu ... jak maturitní ročník, tak hlavně tu hrůznou dobu a co dokázala z lidí udělat! Já po nezapomenutelném divadelním představení Hrdýho Budžese budu mít navždy Helenku Součkovou před očima a v srdci jako Báru ...

Renatka11
28.05.2022 5 z 5

Přestože mě 8letá Helenka v Budžesovi se svou odzbrojující naivitou a bezprostředností bavila o trošku víc, i její náctileté já v Oněginovi má své nesporné kouzlo a vtip. Občas mi při čtení bylo smutno jak z té obecné beznaděje, že bude sotva někdy líp, tak i ze vztahu Helenky s Kačenkou, o to víc jak pravdivě obojí vyznívalo.

Hanncha
02.05.2022 5 z 5

Kniha mě nadchla možná o trochu více než Hrdý Budžes. S Helenou jsem se zžila okamžitě a dychtivě hltala každou další stránku.
Paní Dousková má osobitý způsob vyprávění, který mi je velmi blízký a myslím i čtivý.
Rozhodně doporučuji.

aralka
27.04.2022 5 z 5

Velmi sugestivní a zábavné , pro mě tedy určitě! Při čtení mi v hlavě jely vzpomínky na moje studentská léta, přibližně ve stejné době nebo o malinko později a to bylo velmi příjemné... líbilo se mi, že text je proložen úryvky básní a písní, a to ať z tvorby různých postav románu či notoricky známých světových autorů... četlo se to lehce, bylo to vtipné, místy smutné, vyvolávalo to vzpomínky na dobu normalizace, nemožné zákazy, příkazy, buzerace, stíhání, přetvářku, pokrytectví, ALE člověk byl mladý, zdravý a rebelie tomu dávala ten správný šmrnc, vzpomínky jsou to, co nám zůstane a já osobně jsem ráda, že je mám, a autorka je na tom asi stejně..... ale to se dá ocenit až s odžitými lety.... určitě kniha za pět hvězdiček, ráda se k ní po čase vrátím...ještě chci podotknout, že čtenáři, kteří tu dobu nezažili, knihu určitě nemohou náležitě ocenit a správně pochopit a to z prostého důvodu, že vlastní zkušenost a vzpomínky jsou prostě nepřenosné a tohle je typ knihy, na které je nejlepší to, že vzpomínky právě vyvolává ...

huhuhu
08.03.2022 4 z 5

Hrdý Budžes je jedinečný a pro mě nepřekonatelný, ale tohle bylo také velmi dobré. Z příběhu zmizela Helenčina roztomilá naivita, gymnazistka Helena si už moc dobře uvědomuje, v jaké době žije. Právě skvělé vylíčení atmosféry doby normalizace považuji za největší klad knihy - ta šeď, všudypřítomné pokrytectví, marnost, bezmoc, neustálý vztek a naštvání všech na všechny.