Oldřich a Božena aneb Krvavé spiknutí v Čechách

Oldřich a Božena aneb Krvavé spiknutí v Čechách https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/293458/mid_oldrich-a-bozena-aneb-krvave-spiknu-lZP-293458.jpg 4 5 2

Nová dramatická skladba Hrubínova, úspěšně provozovaná v poslední době na několika českých jevištích, řeší problém pokračování rodu za cenu roztržky knížete s neplodnou manželkou německého původu, jejíž rádcové těží z vnitřních rozbrojů mezi knížecími bratry i mezi předními rody v Čechách na úsvitu našich dějin.

Přidat komentář

sgjoli
19.09.2020 5 z 5

Příběhy z naší historie mám vcelku ráda a tohle se mi líbilo hodně. Slyšela jsem ho v dramatizaci pro Český rozhlas a bylo to fantastické. Hodně depresivní, plné zrady, intrik a bolesti. Překvapivě pro mne se tam Božena vůbec ani nemohla - jen byla tématem sporu. Ale vlastně to vůbec nevadilo. Celková atmosféra díla mi připadala hodně intenzivní, hutná, temná - hodně mne to pohltilo. Vynikající výkony interpretů a skvěle zvolená doprovodná hudba tomu taktéž pomohly. Jsem ráda, že jsem se k tomuto dílu dostala.

Yabac
30.12.2019 4 z 5

Divadelní hra o 2 dílech a 17 scénách. Nejde o romantický příběh lásky chudé pradleny Boženy a legendárního českého knížete, ale o "drsnější" verzi. Božena zde dokonce ani nevystupuje, jen se o ní jedná. To se jeví pozitivně v tom, že si ji čtenář sám může představit, jak se mu zlíbí. Těžištěm hry není milostný vztah, ale jeho plod - dítě Boženy a Oldřicha. Atmosféra je protikladná romantické legendě: zloba, spory, nenávist, smrt. Oldřich se ke své původní ženě Jutě chová nehezky, ponižuje ji a pohrdá jí kvůli její neplodnosti, je k ní krutý a sprostý: "Obcovalas leda tak s klekátkem."..."Kolena má ze samého modlení pořád u sebe." Jeho protikladem je nejen postava Judity, ale i bratra Jaromíra, který je narozdíl od něj citlivý a váhavý. Čtenář se dozví to, co v krásné legendě nebylo a bude vemi překvapen. Kdo však čeká čtení o krásné lásce, ať se do toho raději nepouští. Příběh je doplněn drobnějšími ovšem docela drsnými scénami např. o ponižování a trýznění Jaromíra.


Štítky knihy

rozhlasové zpracování

Kniha Oldřich a Božena aneb Krvavé spiknutí v Čechách je v

Přečtených8x
Čtenářské výzvě1x
Knihotéce3x
Chystám se číst4x
Chci si koupit1x