Old Firehand

Old Firehand https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31916/bmid_old-firehand-s7k-31916.jpg 4 215 9

Další dobrodružství apačského náčelníka Vinnetoua a jeho bílého přítele Old Firehanda na divokém Západě. Povídky : INN-NU-WOH, indiánský náčelník Old Firehand Dva Shatterové Abraham Lincoln

Přidat komentář

Kabuky
11.06.2022 5 z 5

Klasika

Kakho-Oto
01.01.2021 4 z 5

Novela Old Firehand byla později přepracována a zařazena do druhého dílu cyklu Vinnetou. V této publikaci je zveřejněna první verze novely - místo Harryho v ní figuruje Ellen, Old Shatterhand je zamilován do Ellen, děj je více krvavý a krutý, indiáni nejsou šetřeni. Čte se to moc dobře, ale mayovský humanistický étos v tomto dílu moc nehledejte. V obou českých vydáních (1991, 1997) jsou navíc přidány různé Mayovy povídky. Ve vydání z roku 1997 se jedná o povídky Dva kulledžiové a Kouzelná voda, které se neodehrávají na divokém západě, nýbrž v Egyptě a Francii.


ComposeAdela
05.08.2020 4 z 5

Samotná novela Old Firehand byla pro mě zajímavá v tom, že její přepracovaná verze byla začleněná do Vinnetoua; ovšemže přepsaná tak, aby z toho Vinnetou vycházel jako hrdina a byl zřejmý jeho bližší vztah s Old Shatterhandem než s nepojmenovaným vypravěčem, který se navíc na konci ožení a zmizí ze scény. Je pěkné, že Ellen říká prakticky to samé, co ve Vinnetouovi mladý Harry - ženy a děti zřejmě mluví podle autora naprosto stejně. Taky jsem se musela smát scéně, kdy Vinnetou panikaří při příjezdu ohnivého oře ("Proč můj bratr Vinnetoua volá, když se ohnivý oř zlobí?").

A ostatní příběhy - první pěkný, Dva Shatterové dost nanicovatí, a Abraham Lincoln... no... ale jo. Jak tu někdo píše, že i tyto příběhy se objevují přepracované jinde - je to možné, romány jsem četla kromě Vinnetoua před delším časem, ale přišly mi matně povědomé.

mtrefil1
07.04.2020 4 z 5

Zajímavá knížka, která ale kromě 20stránkové povídky Dva Shatterové nepřináší nic nového. Mírně přepracované povídky jsou již obsaženy v jiných knihách: Innu-nu-woh=Poklad ve Stříbrném jezeře, Old Firehand=Vinnetou 2, Abraham Lincoln=Kapitán Kajman. Olympia tak trochu vykrádá sama sebe. Ovšem povídky vůbec nejsou špatné.

danny_21
19.12.2018 3 z 5

Průměrná sbírka povídek, z nichž 2 jsou už obsažené v jiných, samostatných knihách ( Old Firehand-Vinnetou 2, Abraham Lincoln-Old Surehand 2 ) - 50 %

martin č.
26.03.2017 4 z 5

Je to jako s cédéčkem rarit a nevydaných věcí oblíbené skupiny. Když má skalní fanoušek kapely všechna alba, tak si koupí i album nevydaných věcí a demoverzí, které by samy o sobě moc neobstály, ale pro fanouška je povinností si je pořídit.
Stejně je to s touhle knížkou o třech kratičkých povídkách a jedné ústřední novele.
První povídka zpracovává v jiné podobě zápletku na parníku s šelmou, indiánem a zachráněnou dívkou, kterou Karel May začíná i román Poklad ve Stříbrném jezeře. Ústřední novelu Old Firehand už vypráví Olda Šetrný (byť zde ještě jeho jméno nezazní) a v upravené verzí jí začínal druhý díl Vinnnetoua, třetí povídka Dva Shatterové pak představuje úplný koktejl charakterů, dějů i jmen dalších Mayových příběhů. Pěkně protřepaný a promíchaný. Vypravěč je opět bezejmenný, naopak starší za Shatterů připomíná postavou Old Firehanda, jménem však Old Shatterhanda, dva Samové zas evokují Dlouhého Davyho a tlustého Jemmyho. Sám vypravěč (May-Old Shatterhand) je tu stejně jako v předchozí novele je mnohem syrovější než pozdější nezranitelný a všem odpouštějící polobůh Mayových knížek. Nemilosrdně střílí a probodává nepřátele jak na běžícím pásu, žádné velké šetření (ani u Vinnetoua) lidských životů se tu nekoná.
Pouze poslední povídka Abraham Lincoln je úplně samostatná.
Jak řečeno, album demoverzí a nevydaných věcí, které má smysl hlavně pro znalce.

vlkodlaq
05.11.2016 5 z 5

Klasika, na které jsem vyrůstal. May byl velice talentovaný spisovatel a "Vinnetouovky", Old Surehand a Old Firehand jsou stále mé nejoblíbenější "Májovky".

tenax
10.07.2015 3 z 5

Soubor tří naprosto odlišných povídek, žánrově, zeměpisně i časově.
Novela Old Firehand je první verzí příběhu, později značně přepracovaného a zahrnutého do cyklu Vinnetou. Vypravěč se ještě nejmenuje Old Shatterhand, jeho kůň není Hatatitla, ale Swallow, Old Firehand nemá syna Harryho, ale dceru Ellen. I v osudech, chování a vztazích jsou proti později známé verzi dost podstatné rozdíly, např. Vinnetou i bílí lovci své nepřátele vesele skalpují, některé postavy, které tady zahynou, v dalších knihách žijí atd.
Dva kulledžiové, to je prostá orientální vyprávěnka o vítězství spravedlnosti nad zlem, bez nějaké zvláštní zápletky.
Kouzelná voda je téměř dumasovský příběh o legendárním hraběti St. Germainovi, kde se vyskytují i další historické postavy – Casanova, Ludvík XV, markýza de Pompadour apod.
Čtení je to zajímavé z pohledu milovníka Mayovy tvorby, protože jde o zatím u nás nepublikované nebo téměř neznámé texty. Čtenářsky ovšem spíš podprůměr.

vitavita
13.03.2012

Krátká knížka o čtyřech kapitolách naprosto rozdílných.