Ocelová krysa

Ocelová krysa https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28291/bmid_ocelova-krysa-hZU-28291.jpg 4 68 9

Ocelová krysa série

1. díl >

„Teoreticky vzato, vůbec bychom neměli existovat, a každopádně bychom neměli mít žádnou možnost dělat to, co děláme – a přesto se činíme. Jsme jako krysy v domě – působíme uvnitř společnosti, ale nevztahují se na nás pravidla, podle kterých je organizovaná. Náš svět je celý ze železobetonu a oceli, což vyžaduje mazanou krysu. V tomhle světě je doma jen krysa z nerez oceli.“... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Mustang
Originální název:

The Stainless Steel Rat , 1961


více info...

Přidat komentář

Luigi1
16.05.2022 3 z 5

Nějak jsem se nemohl chytit.

Meda77
24.11.2021 3 z 5

Autor píše výborné oddechovky a po většinou drží standardní dobrou laťku. Tady ovšem trošku zklouzává pod svůj průměr, ale dejme tomu, že jak říká omladina "trochu ulítl". Přečíst se to v poho dá, ale má lepší kousky. Slabší 3starsy.


Samohyb
27.04.2021 2 z 5

(SPOILER) Jim diGriz krade vládě, všem vládám všech planet, na které se dostane. Žije v high-tech světě, kde byl zločin téměř vymýcen a považuje za svou povinnost nenechat státní orgány jen hnít a spát. Jeho hlavní devizou je, že dokáže plánovat dlouho dopředu a tak na něj žádný obyčejný policista nemá. Tedy mimo speciální jednotky, která jej jednoho dne dopadne a naverbuje do svých řad. Stane se poté jedním z vyšetřovatelů a netrvá dlouho a přijde na nebezpečný pokus o převrat a převzetí moci sociopatickou osobností. Nový padouch je ale ještě mnohem mazanější a zákeřnější než on...
Problém této knihy je, že motivace hlavního záporáka je přinejmenším nedostatečná a velmi neuvěřitelná. Navíc tento emocionální důvod nejde moc do koexistence s pečlivým plánováním a promyšlenou činností. Jim ani svůj pověstný mozek příliš nepoužívá a má vlastně jen z pekla štěstí, protože záporák ho má opakovaně vždy od začátku prokouklého a je na něj připraven.
Zápletka tak strašně ztrácí na zábavnosti a děj je degradován na pouhou šachovou partii dvou předvídatelných robotů. Hlavní hrdina se považuje za něco lepšího, ale ve skutečnosti je jen obyčejný podvodníček. Jeho podvody jsou velmi jednoduché. Stejně tak příprava, jak dostat zločince. Finální rozuzlení už nenechá nikoho na pochybách, že to je nepříliš povedený díl série. Čte se to lehce, ale prakticky nic po tom v hlavě nezůstane. Styl mi občas vadil, ale nebylo to tak markantní, jako v gamebooku.
Zajímavostí je, že tento román vznikl na základě stejnojmenné povídky vydané roku 1957 v časopise Astounding, která je shodná s první částí knihy a končí Jimovým přijetím do Speciálního sboru.
Chronologické pořadí Krysy 4/12

Disease
29.09.2020 2 z 5

Humor zkrátka Harrisonovi moc nejde. Navíc poněkud kostrbatý překlad.

ludek.n
18.03.2019 3 z 5

Hrdina Harrisonovy série o ocelové kryse Jim diGriz je pořádně vykutálený podvodníček, který si vždy a za všech okolností najde způsob jak bezbolestně a s co nejmenší námahou přijít k penězům a ostatním život obohacujícím počitkům. Tedy dokud nesklapnou čelisti spravedlnosti. Autor ho vybavil nepřehlédnutelnou dávkou optimismu, inteligence a kuráže, kteréžto vlastnosti mu většinou zajišťují úspěch. Já sám přiznávám, že mě jeho kousky v úvodních kapitolách skutečně nadchly. Bohužel mi to nadšení nevydrželo dlouho. Jakmile narazila kosa na kámen, proměnilo se diGrizovo eskamotérství v upachtěnou vesmírnou honičku, která si sice uchovává nadhled, ale vytratilo se veškeré vzrušení i jakékoli překvapení. Vrcholem nudy je pak koketování s polofeudálním světem Freiburu. První kniha cyklu s Jimem diGrizem v hlavní roli tedy zůstala daleko za očekáváním. Přiznávám jí čtivost ve výrazně oddechovém, odpočinkovém módu, který skutečně odsýpá, nicméně příběh jako takový je nemastný neslaný.

Ivan F
20.07.2016 3 z 5

Prvá kniha o Oceľovej kryse je takým úvodom k omnoho lepším dielom tejto série. Dej rýchlo odsýpa, je cítiť, že autor knihu písal pre zábavu čitateľov, ktorí hľadajú oddychové čítanie nezaťažujúce sivé bunky. To sa mu podarilo perfektne.

SONP
18.11.2015 3 z 5

Ke knize jsem se vrátil snad po dvaceti letech díky Kronice sci-fi, z níž jsem si vypsal stěžejní dílka. Stále je to útlá odpočínková jednohubka, kterou člověk slupne jako nic. Děj je přímočarý, dobrodružný a zábavný; jako by autor vypustil Zafoda Bíblbroxe do asimovského vesmíru nadace. Potrhlé, vtipné a vesmírné, ale žádná velká literatura. I takové knihy jsou ale potřeba. 70%

kitty.spritz
30.06.2015 5 z 5

Na tuto knihu jsem jen tak narazila v knihovně a říkala jsem si uvidím jaká bude.. Očekávala jsem,že se mi nebude líbit,ale opak je pravdou.Knihu jsem přečetla za odpoledne a musím doporučit!! Škoda,že u nás v knihovně nemají ostatní díly :(

Aliii
31.08.2012 5 z 5

Hlavní hrdina Jim diGriz není hrdinou v pravém slova smyslu, ale i tak mu čtenář fandí a obdivuje ho za jeho schopnost udržet si chladnou hlavu a dostat se z každého průšvihu :-)

Autorovy další knížky

Harry Harrison
americká, 1925 - 2012
1995  87%Na západ od ráje
2001  88%Kladivo a kříž
1991  82%Druhá planeta smrti
1995  77%Ocelová krysa
1999  84%Zima v ráji

Kniha Ocelová krysa je v

Přečtených125x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených4x
Knihotéce68x
Chystám se číst12x
Chci si koupit5x