Obléhání

Obléhání https://www.databazeknih.cz/img/books/33_/332272/bmid_oblehani-65aba8afa1792.jpg 4 16 4

Andaluské přístavní město město Cádiz, z něhož vyplouvaly lodi do zámořských kolonií, má odedávna ve znaku Herkula se dvěma lvy na pozadí antických sloupů. Od února 1810 do srpna 1812 statečně vzdorovalo napoleonským obléhatelům jako jediné neobsazené teritorium Španělska. V jeho zdech zasedal první ústavodárný parlament v dějinách země a vytvořil skvěle vypracovanou základní listinu liberálně demokratického státu, jež byla zpočátku směrodatná i pro osvobozenecký boj Latinské Ameriky. Do scenérie tohoto zářivě bílého města, plného uprchlíků a pulzujícího obchodním životem navzdory francouzské invazi a kontinentální blokádě, umístil Arturo Pérez-Reverte několik vzájemně se prolínajících příběhů ze společnosti rejdařů, obchodních agentů, korzárů a vojáků, které jsou od začátku spjaty kriminální zápletkou. Na různých místech Cádizu jsou spatřena těla k smrti zbičovaných dívek, a jak se záhy ukáže, děsivé nálezy mají souvislost s ostřelováním těchto míst francouzskou artilerií. Vytváří se tak záhadná mapa obléhaného města, v níž se ve spolupráci se svým partnerem v šachu snaží vyznat jeden z protagonistů, tvrdý a nelítostný policejní profesionál Tizón. Případ se protíná s další, tentokrát špionážní zápletkou, do hry vstupují i finanční čachry, atmosféra houstne a příběhy zdánlivě nezúčastněných mužů a žen získávají na napětí.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Argo
Originální název:

El asedio , 2010


více info...

Přidat komentář

braunerova
19.02.2022 5 z 5

Kniha mě tak chytla, že jsem jí přečetl za tři dny. Detektivky mě nebaví, ale tohle byl skvělý exkurz do historie, působivý obraz života v obléhaném Cádizu, které trvalo více jak dva roky. Komisař, francouzský důstojník, španělský korzár, ostřelovač ze salin i bohatá obchodnice, všichni mají své samostatné příběhy. Ty příběhy jsou o válce, vraždách, zradě, dělostřelbě, plachtění na moři, obchodu i o romantické lásce. Žádná postava není černobílá. Pokud rádi čtete o napoleonských válkách, román výborně doplňuje třeba knihy pana Kovaříka.

Toffee
29.06.2019 4 z 5

U Péreze-Reverteho jsem si zvykla, že se v jeho románech dozvím i spoustu zajímavých informací. Pro Obléhání to platí ještě víc než pro jeho předchozí práce. Detailně líčí život v obléhaném městě, ale jednu dějovou linii tvoří i líčení snahy francouzského vojáka-vědce najít způsob, jak zdokonalit děla a prodloužit jejich dostřel. Tohle všechno tvoří rámec vyšetřování detektivního případu sériového vraha a jen takového milostného zachvívání mezi mladou obchodnicí a korzárským kapitánem.
Tentokrát se mi ale zdálo, že Pérez-Reverte příslovečně honil příliš mnoho zajíců, takže místy se to trochu těžkopádně táhlo, nemluvě o rychlém ukončení všech dějových linií bez vysvětlení, co to mělo být.


soukroma
20.12.2018 4 z 5

Skvělé čtení: román historický, námořní i válečný a navrch detektivka s filosofujícím komisařem. A vše se odehrává v bílém městě Cádizu, který měl dlouho monopol na obchod se zámořím a dodnes vlastně je tak trochu jiným španělským přístavem, atlantickým.
Město obléhání ani moc nevyvádí z rutiny: obchod, život, politika, všechno jde dál (jen ty granáty občas někam padnou). Pašování jen kvete, lodě všeho druhu jsou plně využité, korzárské řemeslo je třeba stále na evropské, americké i transatlantické trase.
A co se kriminality týká? Guvernér si libuje, že "válka a francouzské obléhání udržují kriminální činy v pozadí na druhém či třetím místě". Ale komisař není žádné ořezávátko: "Nejde o to, že svět je plný nevinných lidí, zcela naopak: je obýván jen lidmi, kteří jsou schopni dopustit se toho nejhoršího. Základním problémem každého dobrého policisty je možnost přisoudit svým bližním určitý stupeň špatnosti či odpovědnosti za způsobenou špatnost nebo za špatnost, kterou by - jak jim přísluší - mohli přivodit. Není jiné spravedlnosti, než je tahle, jak ji chápe Rogelio Tizón. Zatížit každou lidskou bytost specifickou kvótou viny a přimět ji, pokud možno, aby ji odčinila. Takhle, nemilosrdně."
Kdo má rád bohaté příběhy a napětí, dostane se mu toho všeho v Obléhání plnou měrou. Jen je to přeci jen poněkud dlouhé a na konci se (mi) pár věcí dostatečně neobjasnilo.

calfa
05.01.2018 5 z 5

Super kniha, kdo má rád Huga, Eca nebo Dumase, jistě potěší, je dost dlouhá tak bacha ale stojí za to. Piráti, vojáci vyšetřovatel a vrah, co lepšího si přát.