Noční vlaky

Noční vlaky https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/128648/mid_nocni-vlaky-Hoy-128648.jpg 4 223 38

Román inspirovaný neuvěřitelnými skutečnými udalostmi, které se odehrály během druhé světové války v Polsku. Městečko Sofia je ušetřeno německého teroru a zvůle, poněvadž lékaři z místní nemocnice rozšířili zprávu, že celá oblast je zasažena epidemií tyfu. Jak dlouho zvládnou lékaři vodit velitele gestapa za nos a tvrdit, že z postižené oblasti se nesmí nic vyvézt ?Jak dlouho bude městečko krýt své doktory? Přesto ani lékaři, ani partyzáni nemohou zastavit nočni vlaky, které míří do Osvětimi...... celý text

Sarriii
Sarriii
15.07.2023 5 z 5

Velmi zajímavý, dobře zpracovaný a čtivý příběh o jednom málem polském městečku a okolí. O statečných polských odbojářích a statečných lidech, které zachránili tisíce dalších lidí bez zbraní a násilí. V knize bylo napětí a hodně zvratů a pro mě překvapujících událostí a okolností. Byla tam statečnost, láska, zdrada a nic nechybělo. Za mě určitě doporučuji, za poslední dobu nejlepší kniha, kterou jsem četla.

katerina28349
katerina28349
24.02.2022 5 z 5

(SPOILER) Knížka Noční vlaky je velice čtivá i když pro Barbaru Woodovou netypická. Odehrává se za 2. světové války v Polsku v městečku nedaleko Osvětimi. Městečko je pro nacisti velice důležité kvůli vlakové trati na které mají sklady a bohužel vede přímo do Osvětimi. Díky místním doktorům je městečko uchráněno před nacistickým teror. Po jednom nočním pacientovi, který byl ve strašném stavu se doktoři dozvěděli co vlastně Osvětim je a co se tam děje z lidmi s těch nočních vlaků. Ale taky se dozvěděli čeho se nacisti nejvíc obávají a to jsou ne moce. Tak doktoři s pomocí místního faráře nakazili na oko německého vojáka tyfem a rozšířili že městečko a blízké okolí zažívá epidemii tyfu.
Jak dlouho se povede gestapo vodit za nos. A jak dlouho vydrží obyvatele městečka snášet teror od místního velitele gestapa. Knížka ukazuje odvahu obyčejných lidí a chut vzdorovat i pod pohrůžkou smrti. Za mě má knížka 5 hvězdiček a ráda po ní ještě pár krát šáhnu.


lidunka1
lidunka1
01.01.2022 4 z 5

Kniha je výborně napsaná. Čte se jedním dechem. Potěšilo mě, že je věnována Janu
Pavlu II. Poláci jsou statečný národ. A překvapilo mě, že se B. Woodová dala na toto těžké téma.

GYROTOURBILLON
GYROTOURBILLON
12.06.2021 4 z 5

Plně souhlasím s bábuška. Jen to město Sofia, jaksi není k dohledaní.

Damato
Damato
14.12.2020 5 z 5

Naprosto jedinečné zpracování holocaustu a polského odboje. Už dlouho se mi nestalo, že bych se do knihy začetla a nevnímala okolí. Za takhle úžasné zpracování okolností, které byli bravurně zapracovány do knihy patří autorce plný počet hvězdiček. Samozřejmě, že to není odpočinková kniha, nezasmějete se u ní, opět budete žasnout, jak lze pomyslnou ideou zfanatizovat dav, který věří, že nadčlověk může všechno. Pokaždé, když čtu podobný druh knih, říkám si, že všichni ti členové SS, kteří měli nějaké funkce byli přeci studovaní lidé, kteří měli minimálně maturitu na gymnáziích, přesto se nechali zblbnout a věřili ve svou nadřazenost. Chápete, jak málo stač k tomu, aby se povedlo člověka a potažmo dav zfanatizovat?

DasaN
DasaN
08.07.2020 5 z 5

Velmi zajímavý příběh podržený atmosférou druhé světové války...to je prostě záruka úspěchu.

denisa7430
denisa7430
26.09.2019 4 z 5

Román inspirovaný skutečnými událostmi, které se odehrály během druhé světové války v polském městečku Sofia. Moc zajímavý příběh.

bábuška
bábuška
10.02.2019 4 z 5

Zajímavě zpracovaný příběh očitého svědka o bezejmených hrdinech, kteří se brání německému plánu o úplném vyhlazení Židů, Poláků a dalších slovanských národů. Vyniká osud lékaře mikrobiologa Jana Szukalského, mladé lékařky Marie i kněze Otce Wajdy. Na druhé straně zcela oddané nacistické ideologii důstojníky Schmidta a Hartunga, kterého potkala spravedlivá odměna, i když poněkud opožděně. Pohled na tuto problematiku zase z jiné strany. Čtivá kniha.

Lenoulinka
Lenoulinka
25.09.2018 4 z 5

Je až s podivem, jak dlouho dokázali "šířit" tyfus a procházelo to. Pěkně napsané. Knížky z období války nebudou úplně moje oblíbené na čtení, ale jako změna dobrý.

radkamysli
radkamysli
20.07.2018 5 z 5

Naprosto mrazivé, dramatické a nadějné!

ERIK 2
ERIK 2
20.04.2018 5 z 5

Skvělé,ačkoliv knihu nečtu první krát.Situace v okupovaném Polsku,deportace,vyhlazovací tábory,milostný příběh na pozadí hrůz války k tomu epidemie tyfu,všechno hezky zapracované do jednoho celku a máme zde knihu která je velice čtivá i když každý máme na to svůj názor za mne plný počet bodů.

Len2očka
Len2očka
29.10.2017 4 z 5

Kniha se četla dobře.

Dandy1
Dandy1
07.07.2017 3 z 5

Strašně mi vadilo, že se to odehrává v Sofii, která v Polsku opravdu není žádná. Je to jako kdybychom psali o New Yorku v Mexiku.

martinaandulka
martinaandulka
07.07.2017 5 z 5

Kniha se odehrává za 2 světové války v Polském městečku,kde místní doktor a doktorka chtějí zachránit obyvatelé před koncentrákem rozmnoží na oko tyfus ... -Příběh jsem hltala a opět se mi svíral žaludek jaké zvěrstva se za války děli.Knihu doporučuji,je skvěle napsaná a napínavá.

Kerberos
Kerberos
20.06.2017 5 z 5

Mám ráda knihy o druhé světové válce,dobře napsaná.

joona
joona
05.02.2017

Je to první kniha od Barbary Wood, ke které jsem se dostal. Námět je zajímavý a docela dobře se čte, bohužel autoři nemají ponětí o tom, jak to vypadalo v okupovaném Polsku během druhé světové války. Nějaké historické nepřesnosti se dají přehlédnout, ale vrchol blbosti byla akce "útok na vlak" - tam už to hraničilo s fantas magorií. Zakopat sud od oleje do železničního náspu uprostřed zimy je mimo realitu. A když už vyhodili vlak na mostu přes zamrzlou Vislu, tak by byl totální nesmysl z něj nějaký válečný materiál zachránit a nemožné s ním zmizet a nezanechat stopy.

Ketrin.TR
Ketrin.TR
12.01.2017 5 z 5

Na knížku jsem narazila náhodou v knihovně kdy jsem nevěděla co číst a prostě jednu knihu vytáhla z regálu. A jsem za ni neskonalé ráda, protože je krásně a napínavě popsaná, takže vřele doporučuji.

beveron
beveron
29.12.2016 5 z 5

Jediná kniha na tema holocaustu, ke které se v odstupu let rada vracím. Možná je to tou kombinaci války a epidemie, protože obe témata i samostatne patri k mým oblíbeným, natož takhle ruku v ruce. Neni to klasicka Woodova a to je dobre. Je zde tolik silných momentu a za me asi nejsilnější, protože jsem ho nikdy nepochopila, je okamžik, kdy partyzáni zastavi jeden vlak, s nasazením vlastních zivotu otvírají vagony a ukazujou cestu pryč, moznost uteku, moznost volby, a nikdo se nezveda......

Evišťátko
Evišťátko
02.11.2016 3 z 5

Námět knihy zajímavý, jen místy hodně těžkopádný. Tato autorka umí podat příběhy lépe.

Zorka
Zorka
24.07.2016 4 z 5

Noční vlaky pro mě byly knihou, která mi připomínala Vypravěčku a možná trochu i Zlodějku knih. Válka popsaná tak trochu "z druhé strany", nikoli z bojišť, ale očima lidí, kteří se snažili přežít na svobodě.