Doktorka Samantha přehled

Barbara Wood

V roce 1881 získává Samantha Hargraveová jako jedna z prvních žen diplom na lékařské fakultě. Je to doba, kdy lidé umírají z nedostatku hygieny, kdy porodní bolesti jsou považovány za boží trest a každý si bez receptu může koupit léky třeba i se smrtícím účinkem. Jako mladá odjíždí Samantha z Londýna do Ameriky, avšak ani tam není společnost o nic osvícenější - a kromě toho i zde je představa ženy jako lékařky nepředstavitelná. Svádí boj nejen za možnost provozovat vlastní lékařskou praxi a zachraňovat lidské životy, ale i za nástup modernějších medicínských metod a v neposlední řadě také za své osobní štěstí.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: 2001 , Alpress
Originální název: Domina, 1984

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Doktorka Samantha. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

Jája:-)
11.05.2025

Když jsem začínala knihu číst, myslela jsem si, že takovou bichli budu mít rozečtenou delší dobu.
Opak se stal pravdou a já knihu do pár dnů "zhltla", jak moc mě příběh doktorky Samanthy zaujal.
Nenašla jsem v knize vyloženě hluché místo, možná až na úplném konci příběhu, tam už mi to trochu přišlo jako červená knihovna.
Avšak sledovat cestu obyčejné dívky, posléze ženy za jejím snem stát se lékařkou v nemilosrdném prostředí 19.stol., kdy bylo nemyslitelné, aby žena zastávala takovou pozici, to bylo něco opravdu neskutečného.
Čtenář si uvědomí, jak se do roku 2025 změnila lékařská věda, jak kdysi umírali lidé na naprosto banální případy... Jak nelehký osud měly ženy, jen jako přívěšek muže, plodit děti a usmívat se, nic víc. A když přišli problémy, vše řešit skrytě a potají.
Líbila se mi Samanthina odhodlanost a pevná vůle, autorka nám předestřela, jak vypadalo zdravotnictví a postoj společnosti. Muselo za tím být určitě hodiny práce, zjistit všechny podrobnosti...
Občas jsem byla úplně zoufalá nad marnosti tolika případů, postoji mužů vůči ženám...
Nebyla část, kdybych se u čtení nudila, naopak jsem byla mile překvapená, jak čtení příjemně ubíhá. Určitě to bude jedna z TOP knih, které jsem v letošním roce přečetla. :-)

všech 130 komentářů

Související novinky - Doktorka Samantha (0)

Kniha Doktorka Samantha v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Přečtených1 082x
v Mé knihovně359x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy: