Noc v ráji

Noc v ráji https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/24165/bmid_noc-v-raji-FRd-24165.jpg 4 177 35

Život Bryony Wentworthové se naprosto změní poté, co je nespravedlivě odsouzena a odeslána do australské trestanecké kolonie. Pokořována okolnostmi, které nemůže ovlivnit, a zlomena na těle, ne však na duchu bojuje o svůj život a nechce mít nic společného s mužem, na jehož usedlosti se trest odpykává jako služebná. Mateřský cit jí však nedovolí, aby opustila jeho dítě, a jako žena stěží dokáže utlumit příval vášně, která ji k tomuto záhadnému muži přitajuje. Na pozadí nádherné, avšak drsné a nemilosrdné přírody se odehrává příběh dvou bytostí, v skrytu duše hluboce toužících po důvěře a lásce a neohroženě překonávajících četná nebezpečí i nástrahy osudu.... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Alpress
Originální název:

Night in Eden , 1997


více info...

Přidat komentář

alekis
01.11.2022 5 z 5

SPOILER
Toho ráje je v životě docela málo. Každý člověk má svoji trampotu, každý má nějakou bolest, každý prožije nějaké své soukromé peklo.
Co je horší: utrpení těla, nebo duše? Tělo buď vyzdraví a bolest skončí, nebo zhyne a to je také řešení.
Utrpení duše, to skutečné, je mnohem horší, protože nekončí nikdy. V této knize je to celkem dobře popsáno. Hlavní hrdinka prožívá to nejhorší - odebrání jednoho a smrt druhého dítěte. Všechno ostatní, strastiplná plavba do neznáma, příšerný pobyt v trestanecké kolonii, strach, co dál bude následovat, ve světle jejího absolutního zoufalství bledne.
To je to pravé peklo, ve kterém srdce skrytě umírá, aniž by vůbec kdokoliv z okolí měl o tom tušení.

Už dříve jsem psala, že autorky romancí nejsou žádné hloupé husičky, spousta tzv. románů pro ženy, kterým se mnozí vyhýbají jako čert kříži, aby si, nedej Bože, neušpinili, nezarůžověli svoje intošské mozkové závity, má velmi slušnou úroveň - jakož i tato kniha, přestože je to klasická červená knihovna
Doporučuji přečíst si doslov autorky. Píše, i když krátce, o deportacích z UK do Austrálie a pár dalších podrobností.

Bergerac16
16.08.2022 5 z 5

(SPOILER) Nepamatuji se, že by mě někdy první dvě kapitoly uchvátily tolik jako v tomto příběhu! Prostě jsem MUSELA vědět, co se bude dít dál. I ten, kdo už o nelidském britském vězeňství něco četl, bude podmínkami ve vězeňské kolonii absolutně znechucen. Přesto jsou i ty nejbrutálnější události líčeny velmi střízlivě, jsou spíše zmíněny, čtenář se do té bolesti nemusí ponořit (snad je to záměr autorky).
Hayden St. John by se svým sebeovládáním mohl být tváří kampaně MeToo a Bryony ve své zásadovosti vysoce převyšuje to, co je u ženské hrdosti obvyklé - ale hrdinka po všem, co prožila a viděla, možná není schopná intimního sblížení. Jejich nenaplněná přitažlivost je „vyšponovaná“ až k nevydržení. Bryony neví, jaké jsou Haydenovy emoce, že od začátku obdivuje její nezlomnost, schopnost přežít, nepoddávat se zoufalství i její smyslnou ženskost.
Závěrečná katastrofa, která je rozřešením příběhu, mi přišla nevěrohodná, posunula sice vyprávění k happyendu, ale byla laciná. Přesto hodnotím hodně vysoko, byla bych pokrytec, kdybych dala méně hvězdiček vyprávění, které jsem doslova hltala a ještě dlouho nemohla pustit z hlavy.


Pavlina50
30.07.2021 2 z 5

Po delší sérii drsných thrillerů jsem zatoužila po nějaké oddechovce bez prolití krve nebo bez psycha a především díky vysokému hodnocení zde, jsem si vybrala na tuto knihu (přečteno jako e-kniha). Nejsem velký vyznavač románů pro ženy, i když se najde pár kousků, které se mi hodně líbí (např. série Sedm sester), tak jsem doufala, že třeba narazím na něco podobného. Ale bohužel brzy jsem pochopila, že toto můj šálek kávy opravdu nebude. Cca od třetí strany i bez znalosti anotace byla jasná hlavní zápletka knihy, i to, jak celý příběh dopadne. Románem bych to snad ani nenazvala, prostě typická červená knihovna a pro mě bohužel podstatně ještě víc červenější, než jsem čekala. Klasický sladkobolný příběh dvou lidí nerovného postavení – v tomto případě trpící a neprávem odsouzená žena – trestankyně a svobodný muž – její pán. A tak, jak už to v tomto žánru většinou bývá, oba jsou zasaženi tragickou minulostí, oba jsou přitažliví, během několika okamžiků se počáteční nenávist podle očekávání mění v postupnou přitažlivost a emoce začnou prýštit. Navzdory tomu ale kolem mě emoce neprýštily vůbec. Do takového šablonovitého příběhu se prostě neumím dostatečně vžít. Téma a zápletka nejsou vymyšleny zas tak špatně, ale podle mého názoru to ztroskotává na příliš jednoduchému a plochému stylu psaní, kdy k posunům v ději a především ke změnám v chování obou hlavních hrdinů dochází tak rychle, že to čtenáři nedává vůbec žádný prostor k nějaké fantazii, prostor, aby se s jejich pohnutkami a pocity nějak sžil a chápal rychlou proměnu charakterů obou hrdinů. Bohužel plytký a předvídatelný děj přesycený nekonečně opakujícími se popisy vzrušení, sexuální přitažlivosti a vzápětí pak nekonečným vyznáním lásky, nezachrání ani kontrast lidských tragédií a drsného prostředí (i když i tady toho blahovičníku a jeho vůně bylo až moc). Ale to všechno asi patří mezi standardní pravidla tohoto žánru. Proto chápu, že toto asi není problém samotné knihy, ale především problém můj a mého vkusu. Proto už nebudu knihu víc hanit, hlavně proto, že kouzlu červené knihovny prostě a jednoduše nerozumím, a příště si dám větší pozor, do jakého žánru se to vlastně pouštím. Toto byl pro mě fakt přehmat. Dávám aspoň tedy dvě hvězdičky – za námět a za prostředí.

KaMal
22.06.2021 4 z 5

V rámci žánru suprovka! Líbilo se mi i nenásilné začlenění reálií, o kterých autorka píše v poznámce.

PePl1974
22.02.2021 5 z 5

Drsná krajina, drsná doba, krásný romantický příběh, čtivě napsaný. Co víc si přát, když máte chvíli volna a jste samy doma?

Schary
05.02.2021 5 z 5

Krásný romantický příběh, se vším všudy.... Přečetla jsem za jeden den v karanténě...

broskev28
13.08.2020 3 z 5

Hledala jsem oddechovou letní četbu na jedno odpoledne a dostala jsem ji.
Na jednu stranu opravdu drsná realita (aspoň autorka v doslovu uvádí, že čerpala z historických pramenů) a počátky bělošského osidlování Austrálie, na druhé straně dojička znalá hry na harfu - uznejte, kde tohle můžete vidět? A to nemluvím o flétnistovi! Ten sex mi proto připadal mnohem reálnější . . .
Ale proč ne, vždyť jsou prázdniny, říkala maminka mé kamarádky, když jsme spolu v tu dobu prováděly nějaké hlouposti. Kdy jindy, když ne teď, v těch úmorných vedrech, kdy se člověku nechce ani přemýšlet, natož hýbat? Možná právě proto netuším, kterou noc a v jakém ráji měla autorka na mysli; prostě jsem líná i myslet.
Vyzkoušejte a přesvědčíte se sami - možná spíše samy . . .

"Oficiálně byla věznice v Parramatta jak pracovním táborem, tak přestupním místem žen deportovaných z Británie do Nového Jižního Walesu. Ale pro muže, kteří si sem přicházeli vybrat ženu, to zde fungovalo jako něco mezi nevěstincem a trhem otrokyň.
Až na to, že ženy tu byly k mání zadarmo."

mStationka
11.06.2020 4 z 5

Opět jedna slaďárna, kniha čtivá natolik, že ji člověk slupne za jeden den naprosto bez problému. Příběh není přeslazen až z toho trnou chlupy hrůzou takže taky super ????

Pavlaj
03.02.2020 3 z 5

Padesát odstínů šedi v kombinaci s Mrtvou a živou. Osidlování Austrálie je moje oblíbené téma, ale tenhle romantizující příběh útočí na nejnižší pudy. Ona je ponižovaná trestankyně, on je její pán, no jak to asi dopadne :-). Autorku znám, většinou píše zručně, ale tohle by neobstálo ani v žánru Yoli. Natahované, předvídatelné. I na dovolené, kam většinou beru ke čtení oddychovky, je akorát tak na oči v sloup.

Velbana
09.08.2019 5 z 5

Noc v ráji je moc čtivá a krásná kniha. Je plná překvapení.

Silvie88
07.08.2019 3 z 5

Kniha se mi četla dobře. Byla zajímavá

účetní
03.08.2019 5 z 5

Opravdu krásná kniha, dojemná a plná smutku. Z velké části knize spíš než příběh hlavních hrdinů dominuje bolest, surovost, beznaděj a utrpení lidí a to především žen a dětí z doby, ve které se příběh odehrává. Napadalo mě, kde lidé tehdy vůbec brali vůli žít v tak otřesně nuzných podmínkách a právě i o tom se v knize Bryony zmiňuje, přežili protože jim nic jiného nezbylo. Pro mě byla takovým symbolem bolesti v knize Louisa a její dcerka Sárinka.
Příběh Bryony a Haydena, jejichž postavy se mi moc líbily, samozřejmě skončil dobře a poslední třetina knihy byla už hlavně o nich. I mnou cloumaly emoce při čtení této knihy, protože tato doba byla skutečná a utrpení lidí také.

Lembac
27.07.2018 5 z 5

Tato knížka mě nadchla! Samotný příběh je sice trošku předvídatelný, ale tak krásně a čtivě napsaný, že jsem ho zhltla ze jedno horké letní odpoledne. Bryony je velmi silná žena, která při vší své smůle naštěstí narazí na čerstvého vdovce Haydena St. Johna, který si ji vybere jako kojnou pro svého synka. Záhy to mezi nimi začne jiskřit tak silně, že jsem místy měla obavu, že svou touhou zapálí okolní vyprahlou buš. Samozřejmě se jim do cesty postaví i několik problémů, ale nakonec všechno dobře dopadne. Knihu jsem zavřela s dlouhým aaaaach na rtech a s chutí si ji přečíst ještě jednou. :-)

Amitiel76
23.03.2018 5 z 5

Noc v ráji....krásný a dojemný příběh. Přesto tak plný lidské bolesti, utrpení a ponížení. Tvrdý boj o zachování vlastní lidské důstojnosti....
Hlavní hrdinka je nespravedlivě odsouzená za čin, který vlastně nespáchala. A zaplatí tu nejvyšší možnou cenu.... Sama jsem matkou, tak o to víc jsem cítila a vnímala její bolest. Co je pro ženu horšího, než ztratit své děti?
Tato kniha s mími emocemi opravdu cloumala. Občas jsem ji musela odložit, a zhluboka se nadechnout....
Na druhou stranu se tu však odvíjí velice krásný, romantický příběh. Plný vášně, vzájemné přitažlivosti, toužení a nepřiznané lásky.... Tím je jaksi pochmurný a smutný příběh zcela vyvážen. Po vší hrůze a bolesti, se hlavní hrdinka přeci jen dočká svého štěstí a lásky.
Autorka také velice poutavě a přesvědčivě popisuje celé prostředí, a krajinu Austrálie. Doslova jsem ji viděla před očima.....A že to byla její prvotina? Pak opravdu velmi zdařilá, a já ji všem doporučuji k přečtení.

Ivetaa
21.02.2018 5 z 5

Hezký příběh - přečtený jedním dechem.

laura
16.10.2017 5 z 5

Noc plná vášní až do kuropění... I tak by se tato kniha mohla jmenovat, a přesto... přesto je v ní daleko více. Je v ní krutost života, strádání, věčný boj o zachování si sebe sama, o to přežít - i když k tomu nemáte už ani kapku sil... Příběh, který v mnohém připomíná seriál Proti větru, který jsem jako teenager milovala...

Evaho73
01.07.2017 5 z 5

Pre mňa krásna kniha a prečítala som ju jedným dychom. Autorka pútavo opísala prostredie a rovnako sa mi páčilo aj stvárnenie jednotlivých postáv.

EvikU.
09.04.2017 5 z 5

Tuhle knihu mi doporučila knihovnice a moc se mi líbila. Myslím si, že je čtivá a prostě si ji přečtěte.

niknikita
17.03.2017 3 z 5

Myslím, že jsem od Candice Proctor četla lepší knihy, nebo jsem od té doby čtenářsky trochu dál.Tentokrát ale nic moc a nepochopitelné blábolení kolem vztahu hlavní dvojice...i tři z pěti je možná moc dobré.

kik68
30.01.2017 4 z 5

Hezký příběh, který mě od začátku zaujal svou syrovostí. Vlastně je to hodně smutné, ale i plné naděje.
Vztah mezi hlavními postavami se rozvíjel hodně pomalu a to mi trošku vadilo. Mezi první společnou nocí a manželstvím bylo jen pár stránek, což bylo až moc uspěchané.
Konec byl jako vždy sladký :-)