Noc v Lisabonu

Noc v Lisabonu
https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/44372/noc-v-lisabonu-44372.jpg 4 935 935

V románu Noc v Lisabonu vypoví německý emigrant Josef Baumann-Schwarz příběh své lásky k člověku, kterého náhodou potká v lisabonském přístavu, posledním útočišti těch, kteří prchali před Hitlerem na západ.

Literatura světová Romány
Vydáno: , Naše vojsko
Originální název:

Die Nacht von Lissabon , 1962


více info...

Přidat komentář

dasa6360
11.07.2024 5 z 5

Klasický Remarque, který zde opět dokazuje, proč je považován za jednoho z nejvýznamnějších autorů 20. století. Ačkoliv zrovna v této knize mi přišlo, že se až příliš inspiroval ve svých předchozích dílech.

Přesto hodnotím pěti hvězdami, jelikož mě opět bez problémů vtáhl do děje a umožnil mi prožívat strach a zoufalství postav na vlastní kůži, což umí jen málo autorů. Noc v Lisabonu tak pro mě navždy zůstane nejen historickým svědectvím, ale také zajímavou meditací o lásce, ztrátě a lidské vytrvalosti tváří v tvář nepředstavitelným hrůzám.

boticelli
27.02.2024 5 z 5

Opět Remarque, jak ho mám nejradši. Jeho romány o uprchlících jsou mi nejbližší. Tenkrát byli uprchlíky oni, teď jsou to jiní, snad nikdy nedojde na nás. Tolik smutku a bezpráví si jen tak někdo nedokáže představit. Noc v Lisabonu je strhující příběh lásky, ztráty a odhodlání, podán lehkým stylem, jak to umí jenom E. M. Remarque.


marta2081
14.01.2024 5 z 5

Tahle kniha mi lámala srdce. Příběh o velké lásce, válce a smrti. Remarque opět nezklamal.

f.enjoy69
02.01.2024 4 z 5

Knihu jsem si přečetl z nostalgie asi po deseti letech jako vzpomínku na doby, kdy jsme s bráchou na doporučení babičky Remarqua hodně četli, moc se nám líbil a Noc v Lisabonu patřila mezi naše TOP. Tahle knížka má téměř vše, co od knížky očekávám - hloubku, poselství, zajímavý děj a náboj. Kniha je doslova prošpikovaná myšlenkami, o kterých by člověk mohl hloubat hodiny. O hvězdičku níže dávám za některé dialogy, které mi přišly až moc přitažené za vlasy a nemohl jsem si představit, že někdo takhle opravdu komunikuje.

Jako celek je to ale moc dobré čtení, které vás na samotném konci pohltí, citově vyždíme a vyplivne s mnoha nevyřčenými odpověďmi.

JohnMiller
09.10.2023 5 z 5

Remarque ma priťahuje tým, že dokáže opisovať hrôzy vojny z viacerých pohľadov. Optika, ktorou disponuje, ma doteraz prekvapila v každej jednej knihe, ktorú som si od neho prečítal. Mám ich pár za sebou, ale zopár aj predsebou, takže tu nechcem písať o niečom intuitívne. Nemôžem tvrdiť, že to platí o každej jeho knihe. Zatiaľ. Tie ktoré som však už prečítal, a Noc v Lisabone nie je výnimkou, ma nesmierne zaujali. Príbehy rôznych ľudí v rôznych situáciach, v ktorých je spoločným menovateľom vojna, dokáže Remarque opísať s takou veľkou dávkou realizmu, naturálnosti ale aj ľudskosti, že mu verím každú jednu postavu, jej motiváciu k činom, ktoré vykonala ale aj nenávisť, nehumánnosť a morálny relativizmus. Prvky, ktoré neodmysliteľne patria k vojne.

Noc v Lisabone má jednoduchú zápletku. Je to kratučký román, v podstate jednohubka. No to všetko čo sa tu skrýva a prezradí o osude postáv, je niečo tak silné, poháňajúce ma čítať ďaľej, že sa to ani nebudem snažiť opísať. Je to dôvod prečo sa k tomuto autorovi vraciam.

mnohoknih
01.08.2023 5 z 5

Posloucháno jako audiokniha v podání Václava Neužila. Skvělý výběr hlasu pro daný text. Celý příběh se odehrává jedné noci roku 1942, kdy se náhodně setkají 2 muži. Jeden potřebuje uprchnout ze země, druhý chce někomu říct svůj příběh. A tak se z úst emigranta dozvídáme o hrůzách, kterých jsou lidi schopni. O tom, co jsou schopni si udělat příbuzní. O začátku 2.světové války. Ale i o síle lásky a lidskosti. O tom, že naše svoboda začíná v nás. Příběh je vystaven čtivě a uvěřitelně.

Kabuky
08.03.2023 5 z 5

Perfektní kniha.

uzivatel6305
25.01.2023 4 z 5

Prostě Eriček! Kdysi jsem ho přečetla celého, něco i víckrát, tak jsem se k němu teď ráda s Výzvou vrátila v podobě audioknihy. Knížka nepatřila mezi mé nejoblíbenější, ale jako vždy v Eričkových románech najde čtenář spoustu hlubokých citů, myšlenek a pravd, nespravedlnosti, hlouposti, krutosti a naopak lidskosti, ale také nějakou komplikovanou nebo nemocnou ženskou, která je štíhlá, ale vždycky ráda jí. Hlavní je, že mu člověk prostě všechno věří, protože tolik zážitků z emigrace, všechny podvůdky, všichni ti zvláštní a osudem poznamenaní lidé, ironie, drzost a černý humor mohl člověk pouze potkat a zažít a to v té možná nejtvrdší době. Přednes byl skvělý, doporučuji! I když už se těším na ty největší Eričkovy pecky.

bosorka
31.10.2022 4 z 5

Po Remarquovi jsem sáhla po poměrně dlouhé době a nelituji. Sice občas jede na podobnou notu, ale jeho příběh měl vše, co má román obsahovat - lásku, bolest, cestu někam, útěk před něčím a k tomu hrozbu. K tomu všemu je to čtivá knížka, kdy mě zajímalo, kudy vedly (a kam povedou) cesty jednotlivých hrdinů.

LenkaDv
14.10.2022 3 z 5

Pokud se rozhodnu být upřímná, tak tato kniha mě nebavila. Miluji knihy, od kterých se nemohu odtrhnout a toto nebyl ten případ. Určitě to byl silný příběh, ale mě to prostě nechytlo.....

soupik2012
13.08.2022 5 z 5

I když jsou mnohé z knih od pana Remarque žánrově i příběhově dosti podobné, tak mě žádná z nich nenechává chladnou. Nad každou musím přemýšlet a to je podle mě tou největší poctou jakou spisovateli mohu složit. Tato kniha je dramatem o lásce a o touze po svobodě. A také o lidských prioritách, které se mění zároveň s tím jak se mění životní okolnosti. Obdivuji jak Remarque do každé ze svých knih dokáže nenásilnou formou vložit tolik citu a lásky. Audiokniha je také velice povedená a načetl jí pan Václav Neužil.

Jana283
11.07.2022 5 z 5

Milovanou knížku z mládí jsem si poslechla jako audioknihu v podání výborného Václava Neužila. Neztratila nic ze svých bolestně romantických půvabů.

zipporah
02.04.2022 3 z 5

Toto bol sobotný deň v Lisabone. Komorná klasická oddychovka z vojnových čias, ktorá mi veľmi dobre padla. Pamätám si, ako som týždeň chodila po byte v zúfalstve po prečítaní Cesta späť, pokračovanie knihy Na západe nič nového. Táto Remarqueova "romanca" nemá podobný účinok, hoci zanechá v človeku smútok decentných rozmerov. Aj možno túžbu byť tiež takto vypočutý, lebo si myslím, že nejeden človek by rád vyrozprával svoj príbeh niekomu úplne cudziemu, niekde ďaleko v zahraničí bez strachu a pocitu, že ho za to budú súdiť. Prečo si nedoprajeme ten luxus, skúšajú to iba starí ľudia, neraz sa mi stalo, že ma zastavil starký/starká a spustil tirádu o svojom živote. Keby to spravil mladší človek, okamžite sa mu pripíšu pofidérne motívy, či je to muž alebo žena.

Aroucaria
27.12.2021 5 z 5

Náhodné nahlédnutí do seznamu přečtených knih jednoho neznámého, který dal palec mému hodnocení knihy o hledání Eichmanna, jsem zjistila, že z prvního období četby Remarquových knih, mi jich pár vypadlo. Tato je jedna z nich! Tohle je prostě vytříbený styl, perla, která neztrácí na kráse a cennosti. Pozoruji však, že čím jsem starší, tím se mě toto téma dotýká bolestněji....

Evaho73
24.06.2021 5 z 5

"V zúfalstve a v nebezpečenstve sa človek naučí veriť v zázraky, inakšie by to neprežil."
Krásny citát... a čo dodať ?
Erich Maria Remarque v tejto knihe dômyselne vykresľuje predvojnové obdobie a náladu v Európe. Zároveň čitateľom približuje realistický obraz vtedajšej spoločnosti, ktorá mám pocit, sa svojimi zvláštnosťami alebo problémami nezdá príliš vzdialená od našej súčasnosti. 
Najviac sa mi páčilo, že okrem utrpenia, prenasledovania, smrti a nešťastia zohráva v príbehu rozhodujúcu úlohu aj láska.
Úžasné litarárne dielo.

MarqueeMoon
20.05.2021 4 z 5

Opäť ma to nutkalo siahnúť po E.M.R., tento krát som skúsil Noc v Lisabone. U mňa to bolo niekoľko večerov a nocí s touto knihou a opäť to bolo smutno-krásne (aj keď zo začiatku sa mi čítalo ťažko) ako som si už u autora zvykol. Tento krát ešte viac smutné ako inokedy, koniec ma dostal.

grimik
10.05.2021 5 z 5

Co dodat, byl to Remarque, tady nebylo pochyb o tom, jak moc dobrá kniha bude. Způsobem, jakým autor otiskl tuto retrospektivní lovestory na pozadí dopodrobna líčených politických kulis v Evropě, kterou postupně zachvacuje stín nacismu, to jak moc se věnuje filozofickým úvahám, to vše mi hrozně moc připomínalo Kunderu, a ani nevím proč. Takové házení hrachu na zeď...velká oběť na oltář lásky, kterou nečeká žádný úsměvný konec, a kterou doba smetla z povrchu Zemského ve všech jejích iluzích a přesto vše bylo tak důležité pro těch samotných pár okamžiků.

martineden
14.04.2021 5 z 5

Je vůbec nějaká kniha od Remarqua špatná? Nevzpomínám si... I tato je skvělá.

laura
23.11.2020 5 z 5

Jedna z těch méně známých. Mě okouzlila. Moc se mi ten něžný příběh lásky líbil. Bylo v něm všechno: naděje, víra, odvaha, bolest i nezměrná láska, sebeobětování i strach, nejistota a žal.

Nezapomenutelný příběh lásky, která sahá až za hrob...

st18321
07.09.2020 4 z 5

Trvalo celkem dlouho než jsem se do knihy začetl. Příběh mě ale nakonec chytil a dočetl jsem jedním dechem. Je to velmi smutná kniha.