Čas žít, čas umírat přehled

Erich Maria Remarque (p)

V tomto románu se autor jakoby vrací ke své prvotině Na západní frontě klid. Děj se však odehrává o dvacet let později, v době, kdy nacistické Německo rozpoutalo druhou světovou válku a po počátečních úspěších je tlačeno spojeneckými vojsky zpět. Stejně jako ve svém nejslavnějším díle autor líčí osud mladého německého vojáka na frontě, během dovolené doma a po opětovném návratu do bojové linie. Román je nabitý napětím, ale i zoufalstvím nad beznadějí lidských osudů a ničivým společenským fanatismem. Jen krátce - během hrdinova pobytu v rozbombardovaném rodném městě - vysvitne poslední naděje na nový život: láska.... celý text

Literatura světová Romány Válečné
Vydáno: 2006 , Ikar (CZ)
Originální název: Zeit zu leben und Zeit zu sterben, 1954

Co říkají o knize uživatelé?

Tato kniha je považována za jedno z nejlepších děl o válce. Zobrazuje osudy obyčejných lidí, kteří se ocitli v nelítostném konfliktu. Příběh se soustředí na vojáka, jehož dovolená se promění v tragédii. Autor mistrovsky zachycuje emoce a bezmoc, které válka přináší. Čtenáři se s hlavními postavami ztotožňují a prožívají s nimi bolest, lásku i ztrátu. Kniha zanechává silný dojem a nutí k zamyšlení nad nesmyslností války a jejím dopadem na lidské životy. Více v komentářích.

Komu by se kniha Čas žít, čas umírat mohla líbit?

• Čtenáři, kteří se zajímají o válečnou literaturu
  • Milovníci silných a emotivních příběhů
  • Ti, kdo hledají hluboké zamyšlení nad lidskou existencí
  • Fanoušci klasických děl světové literatury

Zatím jste nenapsal(a) svůj komentář ke knize Čas žít, čas umírat. Přidejte ho na této stránce. Přihlašte se a napište ho.

Nový komentář

JankoStirbey
23.12.2025

Opäť som sa čudoval, ako je možné, že Remarque bol na škole vyzdvihovaný hlavne pre svoje svetoznáme dielo o prvej svetovej vojne, no jeho Traja kamaráti nám boli spomenutí len tak pomimo v učebnici a na toto dielo akoby sa úplne zabudlo a pritom v človeku zanechá tak silný dojem.

všech 172 komentářů

Související novinky - Čas žít, čas umírat (0)

Když my bombardujeme nějaké město, je to strategická nutnost; když to dělají druzí, pak je to odporný zločin.

Každý člověk je pro někoho dobrým člověkem, a pro jiného pravým opakem.

Kniha Čas žít, čas umírat v seznamech

(aktualizováno 1x za hodinu)

v Přečtených2 874x
v Mé knihovně876x

Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:

Zavřít

Vypněte si reklamy na Databázi

Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:

Chci vypnout reklamy

Erich Paul Remark také napsal(a)

Erich Maria Remarque (p)
německá, 1898 - 1970