Neviditeľné besy srdca

Neviditeľné besy srdca https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/420125/bmid_neviditelne-besy-srdca-xem-420125.jpg 4 120 38

Írsky spisovateľ John Boyne je slovenskému čitateľovi známy najmä vďaka knihe Chlapec v pásikavom pyžame, podľa ktorej bol nakrútený aj úspešný film. V slovenčine vyšli aj jeho ďalšie romány pre deti Chlapec na vrchole hory, Noe na úteku či Úžasná cesta Barnabyho Brocketa okolo sveta. Keď šestnásťročnú tehotnú Catherine Gogginovú vyženie farár z rodnej dediny, vyberie sa za novým životom do Dublinu. Keďže je sama a bez prostriedkov, neostáva jej iné, len zveriť narodené dieťa mníškam a dúfať, že mu nájdu vhodnú rodinu. Adoptívni rodičia pomenujú chlapca Cyril a správajú sa k nemu ako k cudziemu. Vďaka nim sa však neskôr stretne s Julianom Woodbeadom, ktorý mu načisto zmení život, lebo sa doňho zaľúbi. Tak sa niekedy v polovici minulého storočia začína strastiplná tragikomická odysea homosexuála v katolíckom Írsku, ktorá sa končí takmer až v súčasnosti.... celý text

Literatura světová Romány
Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

The Heart's Invisible Furies , 2017


více info...

Přidat komentář

Makrela Liška
06.10.2022 3 z 5

Irská literatura mě přitáhla svou svébytnou poetikou a když jsem hledala dalšího autora, se kterým bych se chtěla seznámit, padl mi do oka Boyne. Ale nemůžu si pomoct, kniha mi opravdu nesedla. A přitom témata, která se celým románem prolínají mne opravdu zajímala a nešlo o témata nijak hojně v literatuře nereflektovaná. Nicméně vůbec se mi nepodařilo ztotožnit s hlavní postavou, Cyrilem, snad na mě působil nemastně neslaně, a v těch zásadnějších momentech, kdy skutečně mohl Boyne ukázat, jaký vlastně Cyril uvnitř je, tak buď jej nechal utéct nebo skočil rovnou o sedm let dál, a tak nás připravil o vzácné momenty, kdy jsme mohli nahlédnout do jeho nitra. V příběhu na mě bylo vůbec trochu příliš melodramat a za tím vším jsem cítila spíš snahu o čtenářský trhák daleko víc než pokus o citlivé a zajímavé uchopení těžkých témat, se kterými se v knize pracuje. Na závěr nemohu opomenout tristní práci nakladatele, který vypustil knihu tak nacpanou chybami. Překvapilo mě, jak už tu jednou v jiném komentáři zaznělo, že došlo dokonce k záměně faktů týkajících se děje- v jednom případě o záměnu jména jedné z postav v druhém případě o záměnu vražedné zbraně. Výsledný dojem tedy víc než rozpačitý..

Arsi
17.08.2022 5 z 5

Úžasná kniha, ale nečetlo se to zrovna lehce. Myslím, že to bylo dané tématem knihy. Boyne je opravdu skvělý spisovatel.


Karcoolka2210
26.02.2022 5 z 5

Neľahká téma na čítanie, ale potrebná pre lepšie pochopenie a vcítenie sa do života LGBT. Vnútorné konflikty, ktoré prežíval Cyril Avery od svojho detstva boli miestami naozaj srdcervúce. Miestami pre mňa až priveľmi explicitná kniha, ale celkovo je to skvele napísaný príbeh jedného muža a jeho životného príbehu. AJ

Jurajovamaka
02.01.2022 5 z 5

Moja prvá kniha prečítaná v roku 2022.
Skutočný príbeh zo života stvárňujúci oblasť o ktorej sa priamo nehovorí...homosexualitu...
Príbeh írskeho chlapca od jeho detstva až po starobu...nesúci sa v duchu inakosť musí byť potrestaná...tento chlapec celý svoj život trpí...odsudzujú ho, pritom ON nemôže za to, že sa tak narodil...a rovnako ako každý z nás aj ON má právo na lásku...
Spisovateľ John Boyne píše pútavo a s nadhľadom, určite rada siahnem aj po jeho ďalšej tvorbe a odporúčam ju aj VÁM

Kája95
10.12.2021 5 z 5

Titul knihy je opravdu málo lákavý.
Ale kniha samotná je skvělá, chvilku se člověk zamyslí a hned jej autor rozesměje.
Doporučuji. Konec trochu zdlouhavý

Petras_ka
06.09.2021 4 z 5

Katolícke, konzervatívne Írsko, homosexualita, svojrázne postavy, bizárne, ale aj smutné situácie vytvorili zaujímavý a zábavný román. Autorov štýl písania sa mi páčil a kniha sa dobre čítala. Mohla však byť o čosi kratšia, pretože sa v nej nachádzali dialógy, ktoré neboli pre dej podstatné.

ElizPetrova
29.08.2021 4 z 5

Zajímavý příběh, který poukazuje nejenom na to, s čím se museli homosexuálové především v minulém století potýkat.. kniha se věnuje i jiným nelehkým tématům (např. problematice rodičovství, výchově dětí, sexualitě, sebezapření a sebenalezení, předsudkům, smrti..). Styl autora mi sedl, kniha plynula rychle, místy byla i velmi vtipná, což jsem vůbec nečekala. Určitě se poohlédnu i po jiných knihách autora.

netopýr088
26.08.2021 5 z 5

Vždy, keď sa mi kniha dobre číta a nemôžem sa od nej odtrhnúť, zbystrím pozornosť, či náhodou nejde o trik na čitateľa, ale v prípade NBS som nič také nenašiel. Je to poctivé spisovateľské remeslo, a v mnohom mi pripomína J. Irvinga, alebo S. Barryho a jeho Utajené svedectvo. Do takých citových hĺbok ma už dlho žiadna kniha nezaviedla. Dosť často sa stretávam s názorom, že Íri a Slováci majú podobnú mentalitu, tak dúfam, že aj nám sa v budúcnosti podarí zbaviť sa dogiem, bigotnosti a predsudkov voči menšinám (hoci nie všetci sme takí), a že tá budúcnosť nie je ďaleko. Inak pre slovenských čitateľov tento román môže byť tým správnym zrkadlom. Ďakujem spisovateľovi, prekladateľovi i vydavateľstvu za krásny počin! Už sa teším na autorovu novú knihu Putovanie k bránam múdrosti.

snimcibdim
21.08.2021 4 z 5

Tak trochu kronika různých situací a příkoří, se kterými mohl být konfrontován irský homosexuál v druhé pol. 20. stol.
Naštěstí knihou prolínají i další témata (např. rodičovství), je to podáno dostatečně vypravěčsky poutavě a bez ulpívání v přílišném citovém vydírání, takže si na své přijde i ten, pro koho LGBT tematika není prioritně v hledáčku zájmu.
Výsledkem je velký příběh popletený množstvím zajímavých postav - sice nevšední, ale místy přeci jen drobet účelově působící - proto o hvězdu méně.

zuziV
26.05.2021 4 z 5

Přibližně prvních sto stran ne a ne se pořádně začíst. Už už jsem měla na mále a knížku vrátila do knihovny, ale nakonec dobře, že jsem tak neudělala. Příběh se rozběhl a rozvíjel, vše do sebe zapadalo jako kostičky. Na secvaknutí té poslední a očekávané jsem ale čekala téměř na konec knížky. Zajímavý příběh a dobové okolnosti - pořád přemýšlím, co může rodiče přimět k tomu, aby odvrhl či zavraždil svoje dítě kvůli tomu, že nějakým způsobem pouze vybočuje z "normálních" kolejí .

Lena78537
29.04.2021 2 z 5

Několikrát jsem knihu odložila a myslela jsem, že ji ani nedočtu. Námět super, ale zpracování mě zklamalo. Mela jsem Velká očekávání, která se bohužel nenaplnila.

Rodaw
16.03.2021 2 z 5

SKRYTÁ ZUŘIVOST SRDCE
Hodnocení Knihánkova: 1,75 ⭐
Při psaní tohoto komentáře si budu připadat jako krutá a přísná ježibaba, už teď si tak připadám :D. Ale každá kniha má svého čtenáře a nemusí vše sednout všem. Každopádně když se dívám na Databázi, u Skryté zuřivosti srdce budu hodnotit opravdu ze všech uživatelů (březen 2021, ale nečekám, že se to v budoucnu změní:D) nejhůře. Může se stát. Takže toto berte jako názor takového ufounka a bílé vrány, u jiných najdete superlativa a chválu. Přemýšlím, proč se mi kniha vlastně moc nelíbila. Ale začnu možná tím, proč ji dávám slabší 2 hvězdy a nejdu s hodnocením ještě níž:
1.) Odehrává se v průběhu mnoha let (to mám moc ráda), s hlavním hrdinům tedy prožijeme opravdu celý jeho život... celých 70 let...
2.) Kapitola Pacient 741. Vyvolala ve mně emoce a její závěr mě celkem rozdrtil.
3.) Tématika AIDS. Část knihy, která se ji věnovala, mě bavila.
4.) Různé podoby lásky. Ta "pravá" a hluboká, zamilovaná a okouzlená, mateřská, neopětovaná, rodičovská, vynucená, tělesná...
5.) Něco mezi "nebem a zemí", když se blížil konec knihy. Nemůžu zabíhat do detailů, protože nechci nic prozradit - nemůžu říct, že by se mi to líbilo jako celek, to ne, zase to prostě bylo... vycpávkové dialogy :P, k tomu se ještě dostanu... ale NĚCO mě na tom zaujalo a vedlo k zamyšlení. Nad životem, nad smrtí. Byla to vlastně jen malilinkatá součástka knížky, ale chtěla jsem to tu zmínit.
6.) Název knihy: Skrytá zuřivost srdce. V podstatě perfektně vystihuje celou knihu.
Tak a teď se pokusím ze sebe "vymáčknout" všechny ty pocity a dojmy... Tahle knížka pro mě byla trápilka. Četla jsem ji v podstatě 8 měsíců. Přitom to začalo tak dobře! Ze začátku mě to chytlo a přišlo mi to výborně napsané, bavilo mě to... 16letá Kitty otěhotní, je přede všemi ponížena v kostele, vlastní rodina ji zavrhne, odchází z rodného městečka a svého dítěte se vzdává... A ano, přesně její dítě - chlapeček, později chlapec a následně muž - Cyril je hlavní postavou knihy. Prožíváme s ním celý jeho život. Všechny lásky (včetně všech podob), radosti a starosti (starostí bylo bohužel víc), prostě všechno... K Cyrilovi jsem cestu bohužel nenašla. Snažila jsem se, ale moc to nešlo. Většinu knihy jsem ho vnímala jako spíš takovou neutrální postavu. Chtěla jsem ho mít ráda, ale zvlášť po jedné věci, kterou udělal jedné dívce:D, to prostě nešlo... protože... člověk chybuje. Chybovat je lidské. Ale činit tak sobecká rozhodnutí (nebo minimálně to jedno), která zraňují... v takový moment... já mu to prostě moc nedokázala odpustit :(. Cyril je homosexuál a tato kniha se problematice poznávání (vlastní) sexuality věnuje hodně. V anotaci se dočtete, že Cyril cítí silnou, ale bohužel pouze platonickou a neopětovanou lásku k mladíkovi Julianovi. K tomu řeknu jen to, že jsem čekala, že mi Julian bude více sympatický. Kdybych však měla najít a vypíchnout postavu, která mi sympatická opravdu byla, jedna mě napadá a to sice Bastian.
Jedno slovo, které vystihuje tuto knihu? Dialogy. Dialogy, dialogy, dialogy... všude dialogy. Strašně dlouhé, často prázdné, o ničem, nudné... Mezi řádky jsou skryté myšlenky, ale pro mě byla tato kniha napsána rozvláčně, zvláštně a nudně. Toto je analýza do duše Cyrila, která je "jiná" - v tehdejší době nechtěná, nepochopená. Ta kniha je hodně o popírání sebe samotného, o lhaní vlastní duši. Přijetí sebe samotného je dlouhá cesta, Cyril bojuje se svou vlastní identitou a s tím, aby si dovolil být jednoduše sám sebou. Jeho tělesné "lásky", rychlovky v parku a tak dále:D mě úplně moc nebraly, daleko více mě bavil už jeho "hotový" život, kolem té 40tky... a v té době vlastně přišla už i zmíněná kapitola a téma AIDS. Knížka řeší důležitá témata. Je naprosto šílené, jaké poměry ve 20. století panovaly v Irsku, přístup církve - no prostě katastrofa. Mrazilo mě z toho, jak společnost přistupovala k nemoci AIDS - nebo spíš, jak přistupovala k nemocným... jako k odpadu... Knížka mi dala zabrat, znova bych do ní už nešla. Svůj výtisk věnuji na bazárek pro pejsky. Ale jak bylo napsáno hned na začátku - jsem výjimka. Většinou se tato kniha zapíše všem do srdce, je mi líto, že u mě tomu tak nebylo:(. Miluje ji i moje kamarádka a spřízněná dušička - Nikolka - Ďumbierka...
Shrnutí: Myslím si, že kdyby byla kniha kratší, líbila by se mi víc. Pro mě dlouhá a nudná. Řeší však důležitá témata a část, která se věnovala AIDS + kapitola Pacient 741 mě bavila, dokázala ve mně vyvolat emoce. Doporučila bych ji náročným čtenářům, kteří chtějí hodně kvalitní a sofistikované čtivo, kteří rádi hledají myšlenky skryté mezi řádky... které baví tematika LGBT a otázka lidské sexuality... kteří si chtějí přečíst příběh kluka, který byl tak trochu ztracený ve svém vlastním životě, který rozhodně nebyl snadný... doporučuji všem těm, kteří se chtějí zhrozit nad tím, jak šílená byla minulost a Irsko, církev...
PS: brzy se chystám na Malý život a upřímně doufám, že se mi bude líbit o HODNĚ víc, než Skrytá zuřivost srdce. Uvidím...
Více na mém YouTube :-).

alibaba72
30.01.2021 5 z 5

Kdyby to šlo, tak bych dal 6 hvězdiček. To je úžasná kniha. John Boyne je skvělý autor.

Rozari
29.12.2020 4 z 5

Příběh se mi moc líbil, bylo to tedy celkem smutné čtení, nejen vzhledem k tomu, že je to vcelku nedávná minulost (a jak je to úplně jiné Irsko oproti příběhům o doktorovi od Patricka Taylora, kterého jsem nedávno také četla). Ale občas jsem se i docela upřímně zasmála.
Hrozně jsem Cyrilovi držela palce, aby po mnoha smutných událostech v životě aspoň našel svou biologickou matku, respektive aby se po tolika náhodných a nevědomých setkáních konečně oba dozvěděli, že k sobě patří. Myslím, že kdybych četla v originále, dám plný počet hvězdiček.
Co mě ale neskutečně štvalo (a to je slabé slovo) bylo neuvěřitelné množství překlepů, gramatických chyb a faktických chyb v textu. V podstatě na každé druhé straně něco bylo. Takovou odfláknutou práci překladatele a korektury jsem snad ještě neviděla.
Já chápu, že překlad není jednoduchá věc, ale když se někdo v angličtině jmenuje Cyril, tak se to nějak vyslovuje, a logicky squirrel Cyril je trošku škodolibý vtípek. Ale veverka Cyril? Vážně?

Dani25
23.12.2020 5 z 5

Vynikajúci román odohrávajúci sa v Írsku v rokoch 1945-2015, v ktorom prežijeme celý Cyrilov život. Dosť smutný príbeh, ale podaný tak, že som sa často usmievala. Určite odporúčam.

adelinka
17.11.2020 5 z 5

Skvelá kniha, mňa úplne zobrala. Cyrila som si hneď obľúbila. Samotný príbeh smutný, ale ako je podaný .....musela som sa smiať. Hlavne pri Cyrilovej spovedi. No áno, kniha bude patriť medzi knihy, ktoré budú dlho v mojej pamäti....

lenkaabooks
25.10.2020 4 z 5

Svým způsobem moc hezký příběh, bohužel dost rušily pravopisné chyby a nijak jsem nepřilnula k Cyrilovi, hlavní postavě. Cyril je gay a narodil se v Irsku. A v Irsku homosexualita prostě neexistuje, je to pouhé pomatení mysli, to byl názor lékařů a hlavně duchovních, kteří především nad irskými venkovany měli obrovskou moc. Cyril nás vede celým svým životem, jež provází spousta náhod, které jsou nakonec součástí celku. Dost často se zachová jako slaboch, nechá za sebou neštěstí, aby to své našel a zase ztratil. Je to má čtvrtá kniha od J. Boyna, první pro dospělé a určitě si přečtu další.

JajaCZ
09.10.2020 4 z 5

Zvláštne krásna kniha. Boyne ma neustále presviedča, že je skvelým spisovateľom. Čítala som od neho všetko a dokáže vykúzliť príbeh pre každú vekovú kategóriu. Bola som zvedavá na jeho počin pre nás dospelých a teda....ostalo mi na duši ťažko. Ako môže niekto prežiť tak komplikovaný a nenaplnený život? Život plný bolesti a smútku? Ako je možné to všetko prekonať a nezblázniť sa? Chvíľami ma kniha bavila veľmi, chvíľami som na ňu nemala náladu a hovorila som si kam sa vlastne vôbec v príbehu uberáme? Absurdné a veľakrát i vtipné vyriešenia situácii, ľudia ktorí sa správajú ako cvoci...Je takýto naozajstný život? Boyne, si kráľom slova, to rozhodne, ale musím ubrať hviezdičku kvôli tej ťažkopádnosti, ktorú nie každý čitateľ dokáže stráviť.

HanulkaK.
18.09.2020 3 z 5

Tak tohle bylo hodně zvláštní, chvílemi jsem myslela, že nedočtu, chvílemi jsem se nemohla odtrhnout. Každopádně v Irsku to byl fakt masakr.

Nisus
09.09.2020 5 z 5

Môj Bože, ani neviem ako mám vyjadriť, aká dokonalá je táto kniha. Ako ma emocionálne rozobrala, John Boyne si ma tu namazal na chleba presne ako chcel. Toľko som si nepoplakala a nenasmiala sa pri jednej knžke už ani nepamätám. Úžasná, úžasná kniha, taká bolestná a zároveň krásna. Túto knihu odporúčam z celého srdca.