Příliš mnoho žen

Příliš mnoho žen https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60424/bmid_prilis-mnoho-zen-Q0c-60424.PNG 4 26 5

Nero Wolfe série

< 12. díl >

Detektivní román v klasickém obsazení zavádí čtenáře do velké akciové společnosti, kde dojde k vraždě jednoho ze zaměstnanců. Archie Goodwin nenachází žádné důkazy, jen spoustu dámských intrik a úskoků, ovšem jen do okamžiku, kdy je spolumajitel společnosti usmrcen stejným způsobem, jako bývalý zaměstnanec. Pro Nero Wolfa je pak už hračkou označit skutečného pachatele i motiv dvojnásobné vraždy. (www.mlp.cz)... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Magnet Press (ČR)
Originální název:

Too Many Women , 1947


více info...

Přidat komentář

Marthas
23.08.2021 4 z 5

3,5/5 Kniha nebyla špatná to ne. Tentokráte jí pouze nepomolo, že byla jedinou v mém držení. Tudíž jsem její čtení musela natáhnout cca na měsíc. Taky se mi nelíbil její konec. Přesto ale hodnotím kladně, hodně se zde dozvíme o Archiem, Wolfe tentokrát upozaděn.

pepa4081
26.04.2020 5 z 5

I pro mne bylo těch žen a také pánů zase jednou trochu moc, takže jsem se občas ztratil v tom, kdo je kdo. Bylo zde ale také opravdu hodně typicky stoutovského humoru, takže jsem si pěkně početl. V knize je dost překlepů a jeden patvar, který mě přímo tahal za uši (…byl ve skleníkách…). Za to autor nemůže, takže knihu hodnotím jako velmi dobrou. Doporučuji.
Velmi uspokojivé.


matej7245
30.01.2020 5 z 5

V ďalšej Stoutovej chuťovke dostal Archie Goodwin dostatok priestoru. To by sa zdalo logické, keďže je rozprávačom všetkých wolfoviek, ale tentoraz vzhľadom na prípad sa od neho vyžadovalo viac samostatnosti. Samozrejme, Wolfe mal dosť priestoru, aby vyriešil prípad.
Príbeh začína chabým pokusom klienta dostať Wolfeho na Wall Street, preto sa Archie vydá za riaditeľom spoločnosti Naylor-Kerr, aby riaditeľ Jasper Pine v mene celého predstavenstva najal pána Wolfa na vyšetrenie okolnosti smrti jednoho zo zamestnancov. Riaditeľov švagor (syn jedneho z majiteľov) totiž v internom dotazníku napísal, že Waldo Moore bol zavraždený. To sa roznieslo kade tade, hrozí vyšetrovanie, ktoré si firma nemôže dovoliť. Wolfe dostáva za úlohu určiť, či šlo o vraždu alebo nie. A tak sa Archie pod zámienkou a falošnou identitou zamestnáva vo firme a sliedi. Utajenie mu nevydrží ani deň a onedlho sa odohrá tentoraz už bez pochýb vražda...
Toto je snáď prvý príbeh, ktorého vyšetrovanie vraždy trvá hádam aj dva týždne. A to si predstavte Wolfeho zúfalého, nevediaceho čoho sa uchopiť. Ale on si vymyslí spôsob ako docieliť svoje.
Archie na tridsiatom štvrtom poschodí plného žien je v siedmom nebi, čo detektív nevie ani poťažmo pochopiť. Kniha je plná Archieho hlášok a ja občas rozmýšľam, kam na to Stout chodil. Dostatok strán využil autor aj na výborné charaktery - Archie si dokázal svojím spôsobom opantať okolo seba štyri ženy, každá diametrálne odlišná.
Neodpustím si ale Wolfeho odpoveď na Cramerove dohady:
„Vy jste debilní, pane Cramere!“

Chesterton
10.06.2018 4 z 5

Lahůdka, od prvních stránek prosycena humorem na který jsme zvyklí, ještě než Nero se svými libůstkami vstoupí na osvětlenou scénu.
Archie dostává v začátku knihy až nadbytek prostoru projevit svou osobitost.

"Vypadala tak hezky, že by se snad dala i jíst."
"Zavřete pusu brouku. Hačněte si a počkejte až si nabrousím vtip."
"Vy nejste žádný policajt. Na to jste moc hezký a dobře vychovaný."

Zápletka tentokrát celkem prostá, humor měl jednoznačně navrch :)

kolda46
12.10.2014

Dorej Rex Stout. Wolfe a ni Archie nezklamali.