Nemoc jako symbol
Podtitul: Výklad významů a příznaků psychosomatických chorob od slavného psychoterapeuta. Tato rukověť uvádí 400 klinických obrazů nemocí s více než 1000 příznaky (symbolickými významy). Nabízí tak čtenáři návod, jak pomoci sobě samému a jak rozluštit poselství nemoci.
Originální název: Krankheit als Symbol, Handbuch der Psychosomatik
Komentáře knihy Nemoc jako symbol
Kniha přiřazuje jednotlivým zdravotním problémům psychický stav, který je vyvolává, je zajímavá, ale už jsem od autora četla lepší knihy.
(SPOILER)
Publikace má podobu abecedního "slovníku", ve kterých nejdřív rozebírá symboliku různých částí těla (třeba zuby, ruce...) a pak symboliku konkrétních neduhů.
Je to vhodné pro uvědomění si, co je třeba jádrem problému.
Bohužel to má nejen nádech psychosomatiky, ale i jakýchsi konstelací (což zmiňuje autor na konci každého neduhu, např. Jupiter-Saturn), tudíž je otázka, co brát jako psychologii/psychosomatiku a co už trochu odlišné obory.
Za mě je to spíš lepší průměr, ale vzhledem k mnohdy strohé oblasti věnované různým nemocem + ty zmiňované planety apod., knížce 4 hvězdy nedám...
Prolistoval jsem a musím konstatovat, že autor je naprostý šarlatán. To by nepřekvapilo, takových je spousta. Co je ovšem fascinující je to, jak moc je populární i mimo německy hovořící země, i když je jeho zcestná "symbolika nemoci" (u nás v umírněné formě propagovaná Hnízdilem) funguje v řadě případů jen a pouze v němčině, protože v jiných jazycích se používají jiné fráze, případně jsou zdánlivě podobná slova mimo němčinu nepodobná. Např. problémy s dospěním u rozštěpu patra "dokládá" podobností slov ústa (der Mund) a dospělý, svéprávný (mündig).
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Ruediger Dahlke také napsal(a)
| 2014 | Princip stínu |
| 2003 | Nemoc jako cesta |
| 2000 | Nemoc jako symbol |
| 2004 | Čím onemocněl svět? |
| 2014 | Nemoc jako řeč duše - Význam a naděje chorobopisů |

79 %
87 %

Nemoc jako symbol
Jeden z nejobsáhlejších přehledů nemocí s psychosomatickým výkladem, který se mi dostal v poslední době do ruky.
Úvod je poměrně obsáhlý a asi jej doporučuji přeskočit. Autor se rozepisuje, jak je všechno na světě špatně, nemorální a on jediný objevil celosvětově skrývanou pravdu. Věty občas působí jako náhodný generátor slov. Plete do toho i reinkarnaci, karmu a další esoterické oblasti, neobsahuje žádné zdroje a schovává se za vznešené "My". Text je také plný paradoxů. Na jedné stránce tvrdí, že si za nemoc můžeme sami, na další popisuje nezvratnost osudu.
Co se mi líbilo:
+ zdůrazňuje individualitu všech potíží
+ nemoc představuje jako úkol něco se naučit a tělo jako učitele
+ obsáhlý výčet nemocí
+ krajina těla
+ dává do souvislosti homeopatii a alopatii