Nejhorší den v životě třeťáka Filipa L.

Nejhorší den v životě třeťáka Filipa L. https://www.databazeknih.cz/img/books/86_/86697/nejhorsi-den-v-zivote-tretaka-filipa-l-86697.jpg 4 53 15

Třeťák Filip sedí za domem opřený o zeď a má strach. Právě si uvědomil, že je zločinec! Stal se jím dnes, a nikdo tomu snad ani neuvěří. Copak tenhle bezvadný a hodný, i když trochu divoký kluk by mohl něco takového spáchat? Ani on sám nevěří tomu, co se stalo. A přece! Jak jenom všechno dopadne? Zůstane Filip už navždy zločincem? Autorka nenásilně zakomponovala do děje otázky a odpovědi života, vztahy mezi dětmi i dospělými, pocity, problémy i jejich řešení. Napínavé čtení pro kluky. ... celý text

Přidat komentář

simca9342
24.02.2023 5 z 5

"Dospělí jsou někdy horší než děti! Ztrácejí se navzájem."
Filip vzpomíná na svůj nejhorší den v životě.Jak to všechno začalo...
On a Moniky jsou najednou sourozenci. Nevlastní. Moničin táta opustil její mámu a Filipův táta tu jeho. Od prvního okamžiku nemůžou najít společné téma, nesnáší se. Hlavně Monika se tváří všelijak jen ne stárne že má konečně bráchu. Je pořád otravnější a nesnesitelnější. Až si Filip řekne dost a udělá... to a mnoho dalšího se dozvíte z tenké knihy, protože kromě příběhu je plná doplňujících otázek k příběhu (co je to rozvod, jestli může svědomí tížit člověka, atd...)

Knihomolka506
05.04.2022 5 z 5

Příběh o tom jaké je to žít v rozvrácené/ neúplné rodině


broskev28
02.02.2022 4 z 5

Teda, i na mě dospěláka to bylo docela drsné, hlavně ten neodvratitelný posun k hodině H a minutě M, úplně se mi svíral žaludek hrůzou . . .
Když to vezmu kolem a kolem, tak tuhle knihu bych doporučila nejen dětem z rozvedených rodin, ale především jejich rodičům! Nevím, jak by třeba naši třeťáci dokázali tuhle knížku strávit sami, bez rozhovoru s dospělým. A to nemluvím o tom, že vůbec neznají třeba slůvko odpustky, které se tady taky objevuje. Určitě je to kniha náročná po všech stránkách, rozhodně ne kniha pro pobavení.
Opět se potkávám s ilustracemi Filipa Pošivače, takže jsem si při jejich prohlížení dala záležet. Ne všechny mě nadchly - třeba hnedle při cyklovýletu nové rodinky nesouhlasí barva Filipovy přilby. Ale většina se mi naopak líbila hodně, počínaje zajímavou předsádkou a konče třeba strašidelným sklepem, sídlištěm v noci (ale i ve dne) anebo jednoduchým akvárkem.

Nielada
14.04.2019 5 z 5

Kniha se mi líbila. Komentáře k textu na mě zprvu působily rušivě, ale pak jsem si řekla, že naopak můžou dětem výborně pomoci k porozumění děje - proč se stalo, co se stalo, kdo za to může a jak moc za to může. Je to kniha ne pro oddech a pohodu, ale pro zamyšlení a povídání si. Myslím si, že obzvláště dětem, které zažívají či zažily rozvod rodičů, může dobře posloužit.

rubyna
25.11.2018

teda. Můj první negativní komentář. Na mě příliš emotivní a rozvláčné. Otázky v textu mě rušily. Nejsem si jistá, že má ten výchovný efekt, o který se snaží. Ráda vidím pozitivní komentáře, znamená to, že jsem třeba na omylu.

hogo
24.10.2018 4 z 5

Dobrá kniha, ale nebavila mě ta (otrava) noc. 4 hvězdičky.

Niccolka
18.03.2018 4 z 5

Dobře napsané, o tom žádná, zajímavý příběh, ale...četla jsem to dětem 7 a 9 let před spaním a byly vyděšené. Doporučila bych spíš pro starší děti. I pro mne jako rodiče to byl celkem drasťák.

Nelíísek
03.07.2017 5 z 5

Knihu mě doporučila knihovnice když jsem se jí ptala na “knihu psanou formou deníku“ do čtenářské výzvy, jsem opravdu ráda za doporučení.

IvanaB
24.04.2017 5 z 5

Knížku mi doporučili na besedu pro děti a věděli proč. Výborně napsaná, emotivní.

BarčaK
11.11.2016 5 z 5

Studuji Učitelství pro 1.stupeň ZŠ a speciální pedagogiku a mám za úkol přečíst 30 dětských knih, knih pro mládež. Tuhle jsem si vybrala a mám k ní jediné: působivá kniha, která má opravdu hloubku... ♥

MarekG
15.07.2015 4 z 5

Tato kniha mě mile překvapila.

MartinaF
15.04.2014 5 z 5

Napínavý příběh o tom, co se může stát, když chcete někomu ublížit a jaké to bude mít důsledky. A nejen o tom je tento příběh - je také o vztazích v rodině a jak se vyrovnat s tím, že si rodič našel druhého partnera. Příběh mě vtáhl do sebe a byla jsem hodně napnutá v očekávání, jak to všechno skončí.

bibi.r
22.12.2013 5 z 5

Naprosto výborná knížka, která mě dostala svou hloubkou. Všechno popsáno tak detailně a velmi emocionálně.
Věřím, že při společném čtení s rodičem nebo pedagogem, je možná velmi různorodá diskuze a zamyšlení nad textem, který dětem dodá víc, než neustále denodenní opakování a kárání a různé typy přednášek ve stylu "chovej se tak a tak".
Z ilustrací jsem trochu na rozpacích, neříkám ani tak ani onak.

TerJac
26.06.2013 5 z 5

Všechny čest paní Braunové -- skvělé jako vždy.

kamibe
04.03.2012 5 z 5

Když jsem se dozvěděla, že v této knize se postupuje od minuty k minutě, trochu jsem se obávala výsledku. Ale nakonec to na mne udělalo dobrý dojem.
Líbilo se mi to. Oceňuji, jak šikovně a nenásilně tam autorka vpravila učené řeči a taky různá moudra o životě. Vnímavé předčitatelky (ať už matky nebo učitelky) z toho můžou udělat pěknou interaktivní záležitost, když se po každé otázce zastaví a nechají si od dětí povídat jejich verze a myšlenky. Mnohdy to může být velmi poučné (vedle toho, že to mnohdy může být taky příjemně úsměvné).
Nepřipadá mi, že by to bylo nějak příliš morbidní. A vůbec není od věci, že autorka opět volila krátké a úderné věty. Určitě se to pak může dobře číst i zatvrzelým odpůrcům čtení.
Rozhodně si nemyslím, že by to mělo být napínavé čtení jen pro kluky.

Nejdřív se mi nelíbily ilustrace, ale pak jsem viděla, že jsou stejně rozbité a rozházené – jako nitro třeťáka Filipa – a že se to k tomu příběhu dobře hodí.

Netradiční začínání odstavců jako představených řádků by mohlo usnadnit (a nejen dětem) hledání v textu.

A až bude chtít Albatros dát na trh druhé vydání, může se mě optat na těch pár (asi pět) chybiček v textu :-)

Štítky knihy

rodina rozvod pomsta

Kniha Nejhorší den v životě třeťáka Filipa L. je v

Právě čtených1x
Přečtených81x
Čtenářské výzvě14x
Doporučených5x
Knihotéce5x
Chystám se číst12x
Chci si koupit5x
dalších seznamech1x