Ne vrah, zavražděný je vinen (4 povídky)

Ne vrah, zavražděný je vinen (4 povídky) https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57250/bmid_ne-vrah-zavrazdeny-je-vinen-4-povid-h3t-57250.png 4 48 8

4 povídky F. Werfela: Ne vrah, zavražděný je vinen, Maloměšťákova smrt, Tajemství jednoho člověka a Bledě modré ženské písmo. Nejvýraznější povídkou však je první zmíněná, podle níž je tento soubor pojmenován. Hlavní postavou je Karel Dušek, syn významného vojenského hodnostáře, z něhož se rovněž stane důstojník, který ale vojančinu zduše nenávidí. Novela vynesla Werfelovi slávu a nabyla téměř symbolického významu pro téma generačního konfliktu.... celý text

Literatura světová Povídky
Vydáno: , Levné knihy
Originální název:

Nicht der Mörder, der Ermordete ist schuldig , 1920


více info...

Přidat komentář

Kabuky
29.05.2022 5 z 5

Skvělé.

meluzena
13.03.2022 5 z 5

Werfel v této knize dokazuje, jak skvělý je vypravěč. Výborné květnaté popisy míst a popisy lidí zevnitř i zvenku, kterým dnes již zastaralý jazyk dodává zvláštní kouzlo. Autor vám představí nějakou postavu a úsporně, leč výstižně vám shrne její život, takže ihned chápete, proč ji máme teď zrovna v této situaci a s těmito myšlenkami.
Werfel je můj nedávný objev a spolu s Jaroslavem Havlíčkem či Václavem Řezáčem zaujal čestné místo mezi méně známými českými autory (i když u něj to "český" je ve velkých uvozovkách).


Praevka
27.01.2021 5 z 5

Kafkův současník mě velmi mile překvapil. Dát si tu práci a zvyknout si na prvních pár stránkách na trochu zastaralý jazyk se rozhodně vyplatilo. Vyjadřování sice není současné, ale síla toho, jak umí zachytit charakter a myšlenkove pochody a povahu a pohnutky svých postav, je mocná a zaryje se vám pod kůži. S hrůzným pobavením pak sledujete, že doba se mění, ale lidé jsou pořád stejní. A co víc - možná se v některé ne zrovna ideální postavě poznáte, přímo nebo aspoň mezi řádky.

Kerolka_P.
23.06.2020 3 z 5

Měla jsem velmi vysoká očekávání. Zřejmě proto považuji "Nevraha" za méně zdařilejší Werfelovy počiny. Konec se mi věru nelíbil. Ale jinak velmi čtivé.

Abia
28.05.2019 4 z 5

Kniha je povídková, ale je to spíše několik knih v jednom. Číst Werfela není úplně jednoduché a hlavně to nejde rychle. Největší dojem na závěr na mě udělala část Bleděmodré ženské písmo, kde autor dokázal v příběhu, který byl vlastně banální, různými popisy pocitů, okolí a jednání vystupňovat celý příběh a vložit do něj dramatické zvraty díky očekávání hlavní postavy. Sjezd abiturentů zase předkládá téma morální viny za své jednání a pohled na to, jak můžete svým jednáním změnit něčí život.

Werfel píše tak květnatým jazykem, vytváří slovní spojení, která běžně nejsou používaná, ale přesně rozumíte obrazu, který chtěl vytvořit. Jistě má na tomto podíl i krásný jazyk překladatele.

PetrHolec
27.01.2019 5 z 5

Tato kniha složená z pěti povídek (Ne vrah, ale zavražděný je vinen; Maloměšťákova smrt; Tajemství jednoho člověka; Sjezd abiturientů; Zlá legenda o utržené obrátce) jenom potvrzuje velikost a genialitu díla Franze Werfela!!! Jádrem každé povídky je téma, těžké, důležité, v každé době aktuální, jež je zabaleno do umě napsaného příběhu.
Jedním z těchto témat je téma viny v povídce Sjezd abitrientů. Volně začínající příběh soudního rady Sebastiana přechází do dramatického retrospektivního vypravování, jež kulminuje jedním, až nepatrným činem, jedním velice krátkým momentem. Tento čin má ale nedozírné následky a zažehává pád výjimečné a krásné osobnosti... A i po několika desetiletích jeho aktéra sžíra vina, touha po odpuštění.
"To já ho svým smíchem přivedl k záhubě."

Ivaksa
21.12.2017 3 z 5

V tomto svazku byly ještě povídky: Dům smutku, Sjezd abiturientů a Zlá legenda o utržené oprátce.Nejvíce bych ocenila Bleděmodré ženské písmo,kde byla výborným způsobem vyjádřena duševní vina na obou stranách jen náhodou nepřesahující do reality.
Kniha mi celkově připadala rozvleklá. všechny povídky byly moc přetahované, měly nadměrné odbočky, pointa naproti tomu vyšuměla do ztracena. Napětí a nuda se v knize střídaly nepříjemně často.

petrn
23.04.2012 3 z 5

Mě osobně nejvíc oslovily povídky Maloměšťákova smrt (mrákotné stavy pana Fialy) a Bledě modré ženské písmo (výpověď před soudem). V povídkách dokáže místy spisovatel dokonale popsat a navodit pocity, které cítí hlavní hrdina a pěkně pracuje s myslí čtenáře, když popisuje jednotlivé postavy, situace.

Štítky knihy

povídky

Část díla

Autorovy další knížky

Franz Werfel
německá, 1890 - 1945
1988  90%Čtyřicet dnů
2007  92%Píseň o Bernadettě
2006  92%Jeremjáš
2001  80%Ne vrah, zavražděný je vinen (4 povídky)
1967  85%Verdi: román opery

Kniha Ne vrah, zavražděný je vinen (4 povídky) je v

Právě čtených1x
Přečtených78x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených2x
Knihotéce41x
Chystám se číst30x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x