Nádherné dobrodružství

Nádherné dobrodružství https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/208384/nadherne-dobrodruzstvi-208384.jpg 5 44 8

Známý autor - cestovatel a dobrodruh Richard Halliburton - znovu na dobrodružných cestách. Mistrně vykreslená dobrodružná cesta autorova po stopách starověkého hrdiny Odyssea.

Literatura naučná Cestopisy a místopisy
Vydáno: , Družstevní práce
Originální název:

The Glorious Adventure , 1927


více info...

Přidat komentář

Pavlaj
19.12.2023 4 z 5

Troufám si říct, že zatímco některým z Halliburtonových cestopisných reportáží čas neublížil, u mnoha povídek z Nádherného dobrodružství je na stylu poznat, že byly napsány před sto lety. Možná proto se do nejznámějšího výběru Odeonu 1000 a půl dobrodružství dostaly z téhle knížky jen 4 reportáže z jednadvaceti. Taky si myslím, že aby čtenáře knížka chytila, musí být fanda nejenom Halliburtona, ale i Homéra a Illiady.
Mně se putování po stopách Odysseových docela líbilo a některá fakta byla pro mě úplně nová, třeba příběh Ruperta Brooka a jeho hrob na Skyru.

P.S. Dojemný je doslov, protože v češtině knížka poprvé vyšla v červnu 1939. Autor doslovu píše o Halliburtonovi v přítomném čase, v polovině se opravuje do minulého času a píše, že je Halliburton čerstvě od března pohřešován. Poslední odstavec už jen cituje tiskovou zprávu o tom, že byl Halliburton prohlášen za mrtvého.

Tarzan1978
19.08.2023

Špatně se mi to četlo, dal jsem to do strany 50, to jsem jediný?


terimila
18.10.2020 4 z 5

Nejčastější myšlenkou, která mi u čtení Nádherného dobrodružství neustále lezla na mysl, bylo takový to vysmátý a nevěřícný "TO JE VŮL!" Ale takový to hezký "to je vůl". Takový to, který říkáte se smíchem, když přihlížíte skopičinám svýho nejlepšího kamaráda z mládí.
Halliburton byl strašný pako. O tom žádná. Protože vyrazit na maraton, nevzít si kapku vody a skončit tím, že se zlištím v nejbližší taverně, to dokáže jen pako. Ale to pako dovedlo mít nápady, který 95% dalších lidí ani nenapadnou a těch zbylejch 4,99 je odmávne jako neproveditelný a nesmyslný šílenosti. A pak zbývaj paka jako Halliburton, který se umí nadchnout, jít do toho po palici a pak o tom ještě dovedou poutavě napsat a přenést svý nadšení i na ostatní. A funguje to dodnes, jinak by se jeho knížky nečetly.
Halliburton dovedl v životě i v díle zkombinovat sny, touhu po ulítlých a šílených akcích, jakousi laskavost k lidstvu... a nekonečnou odvahu, která teda někdy až hraničila se šílenstvím (výstup na bouřící sopku mi teda už přišel jako hodně blbej a hodně šílenej nápad). Kdybych o autorovi už něco nevěděla a nevěděla, jak skončil, přemýšlela bych, zda mu to všecko mám věřit. Jestli to opravdu je takový bezstarostný pako, se kterým se prostě musíte smát radostí nad životem a jeho nápadama... nebo jestli je to z jeho strany jen obrovská póza. Ale když vím, že zemřel stejně tak, jak žil... tak mu to věřit musím. To póza nebyla, on takovej cvok fakt byl. :)
Takže čtyři hvězdy, poslední nevěřícný zakroucení hlavou a pozdrav někam tam do Hádu, Dickáčku. Vsadím se, že tam někde zkoušíš kutálet balvan se Sisyfem a píšeš reportáž, jak dlouho se to dá praktikovat. :))

Marekh
25.08.2020 4 z 5

Od autora jsem už četl knihu TISÍC A PŮL DOBRODRUŽSTVÍ, která se mi líbila. A tak jsem se pustil do četby knihy NÁDHERNÉ DOBRODRUŽSTVÍ, která nás zavádí na dobrodružné cesty po stopách starověkého hrdiny Odyssea. Kniha se mi líbila.

jprst
02.05.2019 5 z 5

Halliburtonovy knihy jsem četl jako kluk, což už je víc než dávno, ale i dnes se do nich občas dokážu s chutí začíst se zjištěním, že pro mne neztratily na zajímavosti a přitažlivosti. A jsem rád, že k nim mají podobný vztah i mí potomci.

denib
12.02.2017 4 z 5

Je to kniha cestopisná, historická, mytologická, dobrodružná, romantická, humorná, naučná i beletristická. Od všeho něco. A je hlavně zajímavá. Autor je veselý snílek a do dobrodružství se vrhá jako blázen. Jednou jsem si dokonce musela připomenout, že když tu knihu napsal, tak evidentně přežil :-) Rušilo mě, že je to psané velmi ... "vzletně". (Asi to není správný výraz, ale jiný mě nenapadá). Ale jednak to bylo napsáno ve dvacátých letech a jednak to zase nebylo tak strašné, abych zvědavě nečetla dál. Dobrá kniha.

woodward
22.11.2015 5 z 5

Halliburtonova dobrodružství mě vždycky bavila a vždycky jsem mu trochu záviděl, protože vandrovat po světě tímto způsobem a s tímto přístupem si v době, kdy jsem jeho knihy četl, mohl dovolit málokterý Evropan a už vůbec žádný obyvatel nešťastných krajů na východ od železné opony. Tahle jeho Odyssea mě ale nadchla ještě o něco víc než ostatní knihy. Nebyl jsem líný si při čtení položit vedle Nádherného dobrodružství opravdovou Odysseiu a občas jsem přeskakoval od třeskutých Halliburtonových historek k Homérovi a zpátky a kupodivu se to docela dobře dalo kombinovat, i když takové čtení bylo poněkud zdlouhavé. Potom se ještě ukázalo nezbytné vzít si k ruce atlas, potom i dějepisný atlas a rodina si myslela, že jsem cvok. Od té doby jsem to už nikdy nezopakoval. Dějepisný atlas jsem na konci školní docházky musel vrátit a času taky nějak nebylo nazbyt. Ale v té knížce si tu a tam listuju dodnes.

Gold351
12.08.2015 4 z 5

První Halliburtonův cestopis, který jsem jako dítě četla. Naprosto mě okouzlil a nadchl, u některých pasáží jsem se smála nahlas. Podařilo se mi sehnat téměř všechny jeho knihy, které v češtině vyšly. Dnes už jsou značně "jeté", ale patří k mým oblíbeným. Díky R.H. jsem přišla cestopisům na chuť...