Na šábes se nevraždí

Na šábes se nevraždí https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/534402/bmid_na-sabes-se-nevrazdi-65f4dbc466255.jpg 4 33 16

Stíny minulosti vás doženou. V domově pro židovské seniory dojde ke dvěma náhlým úmrtím. Jedná se o nehodu, nebo o vraždu? Protože na šábes se nevraždí, není přivolána policie, ale soukromý detektiv. V pražském domově, kde žijí ti, kteří přežili holocaust, dojde ke dvěma podezřelým úmrtím klientů. A to právě na šábes, židovský svátek. Protože vedení nechce v ústavu, kde svá poslední léta tráví staří lidé, vyvolat paniku, najme si na doporučení rabínovy manželky soukromého detektiva, aby celou záležitost co možná nejdiskrétněji prošetřil. Jistota, že se na šábes vraždilo, chybí, ale neblahé tušení tu je. Detektivovu domněnku, že bude třeba pátrat v minulosti, brzy potvrdí náhodný nález jednoho válečného deníku... Nezkrácená verze. Podle stejnojmenné knihy vydané nakladatelstvím MOBA v roce 2015.... celý text

Přidat komentář

soupik2012
16.03.2024 audiokniha 4 z 5

Bavilo mě prostředí ve kterém se tento příběh odehrával, ale detektiva je to velmi nenápaditá. Vše již bylo viděno, řečeno, slyšeno. Zápletka příběhu musí být velmi brzy jasná snad úplně každému, tedy až na naše soukromé očko, které by ve skutečnosti nejspíš nenašlo ani zapadnutý knoflík pod postelí. Jeho vyšetřovací metody jsou totiž veskrze žádné. Ještě, že má kolem sebe tolik pomocníků. Postavy které zde vystupují jsou zábavné a dialogy ze kterých je tento příběh složen docela vtipné. Akorát je jich někdy zbytečně moc. Nejvíc mě bavila ta neustálá sebeironie Židů. Příběhy Židů jsou za plný počet hvězd, ale detektivka je tak na dvě. Celkově 3,5 Audioknihu, kterou velice dobře načetl pan Martin Preiss, mohu označit za velmi vydařenou.

Chesterton
25.11.2023 4 z 5

[audiokniha]
"Poloviční pravda je úplná lež."

Každý neodpuštěný hřích vrhá dlouhý stín. Hříchy válečné, vrhají nekonečné stíny. Často až do mnoha dalších generací.

Je to dost ukecané. Motivy a klišé vilných starců, německé dobročinné studentky otevřené jejich choutkám nebo poměru ošetřovatelky s ředitelem Halochemu, (kam se na to hrabe postava Kateřiny:) mi chvílemi docela lezly na nervy.
Taky finální zametení pod koberec určitě není řešení !!! Za mě proto hvězda dolů...

Jenže. Autor je zkušený životní realista a pěkně si s vámi prohraje.
Židovský domov pro přeživší.
Šoa.
Současný pražský Hagibor.
Chvíli mi trvalo, než jsem pochopila záměr, umístit 'zamčený pokoj' kolem seniorů nejen lehce senilních, ale navíc traumatizovaných ...
Propojilo se mi vše s nedávno čtenou knihou Skleněné ztráty a vlastně jsem ji až u tohoto textu víc docenila....
Taky jidišismy v textu mě bavily.
A jako bonus onu stavbu na Želivském trochu důvěrně znám...
Martin Preiss přečetl/zahrál vše na výbornou, pátá hvězda je pro něj :o)

A ANO sebeironie Židů je osvěžující a často přesná a nepovrchní!
"Hňácáme tu naši nešťastnou minulost jako nějaký těsto, který až nám překyne, tak se v něm sami udusíme."
To bych dala často do kamene tesat :)
5/4


Saxofonista
21.11.2023 4 z 5

Eidler by měl při psaní občas požádat o konzultaci lékaře, občas mu tam něco trochu ujede.

milary
11.11.2023 4 z 5

Moje první setkání s autorem pod tímto pseudonymem; hodně slibné.
Zpočátku se mi zdála forma vyprávění pro detektivku malinko rozpačitá, ba trochu rozvleklá. Než jsem pochopila, že se jedná o nabídku "dva v jednom". To samozřejmě není ironie. Tak půl na půl téma holocaustu a vyšetřování podezřelých úmrtí v domově pro přeživší židovské seniory. A když říkám seniory, nikoho pod osmdesát moc nehledejte. :)

Stačilo chvilku počkat, až zmizí ze scény nevyvedená postava manželky soukromého očka (řekla bych, že ta se "povedla" ve své neutuchající tupé nafrněnosti zcela plochá, a navíc i zbytečná). Ale jen co se detektiv rozhodl, že se do věci definitivně vloží, už to celé nabralo spád.
To, že se jednalo o dost napínavou detektivku, pomohlo učíst zlé osudy židovských obyvatel domu, které bych si už k samostatnému čtení (stejně jako Čef) nevybrala. Ale tady by jedno bez druhého nefungovalo, a myslím, že se podobného spojení dočkám i v dalších autorových knihách. Na některou se každopádně chystám.
Moc se mi líbila (sebe)ironie, kterou aktéři nešetřili, probírajíce různé aspekty židovství. Mohli si to - sami Židé - dovolit...

Audioknihu četl Martin Preiss.

hanap
14.09.2023 5 z 5

Zajímavé téma, dobře zpracované. Sympatický vyšetřovatel rozpletá staré křivdy. Uvědomila jsem si, že i když jsem přečetla hodně knih na téma holokaustu , o poválečných osudech těchto těžce zkušených lidí vím jen málo.

emamat
30.08.2023 5 z 5

Autor opět zabrousil do židovské komunity a zdá se se mu toto téma vyplácí. Příběh je napínavý i když místy dost smutný. Uvědomila jsem si, že vlastně vůbec neznám život a osudy Židů po válce a v současnosti.

zdenaR
07.05.2022 5 z 5

Velmi čtivá kniha, autorovy detektivky se mi velmi zalíbily.
Určitě nebude poslední.

jprst
16.11.2021 4 z 5

Ale ano, mezi českými detektivkami docela slušný nadprůměr, zajímavý a dobře zpracovaný námět, dobře vyvedené postavy, prostě docela poutavé čtení.

Aghatte
09.08.2021 5 z 5

Mně se to líbí, právě pro tu civilnost. Moje třetí kniha od pana Eidlera a opět jsem více než spokojena.
Soukromý detektiv je obyčejný český kluk, který v ničem extra nevyniká, doma se mu to hroutí - manželka je popravdě nejvíc nesnesitelná postava z celé knihy - a má vyšetřovat zločin.
Prostředí současné židovské komunity je mi naprosto neznámé, o to více zajímavé. Postavičky popsány dokonale, všechny kladné i záporné, bavilo mě to číst.
Minulost přeživších je tragická, a každý se s tím vypořádává po svém. Všichni jsou už na sklonku života, a bohužel stíny minulosti někoho doběhnou i dnes.

Kanimůra2
03.03.2021 4 z 5

Mě se knížka líbila. Nikdy jsem nečetla o současných Židech, vždycky to byly jen historický knížky o jejich pronásledování. Mimo detektivní zápletky i zajímavý pohled na jejich život, zvyky, myšlení. Podívám se, co ještě pan Eidler napsal.

čef
05.07.2020 4 z 5

Hodně upovídané detektivky nemám příliš v lásce, ani těžký úděl Židů v době holokaustu pro svůj duševní klid nijak nevyhledávám a tady v této knize je obojí velmi podstatné. Přesto se mi příběh docela líbil, tajemství z dávných dob se opět nepříznivě promítlo do současnosti a je zde také sem tam nějaký situační vtip a zajímavé a duchaplné ozdobení textu. Není zde tedy podle mne vše naprosto perfektní, ale dočetl jsem spokojen.

MonikaK
11.06.2019 4 z 5

PetrEidler – Na šábes se nevraždí

Na šábes, nejdůležitější svátku Židů, se nevraždí. Přesto však právě o šábesu dojde v domově pro židovské seniory v Praze ke dvěma náhlým úmrtím. Jelikož však neexistuje důvodné podezření, že se jedná o vraždu, ale pouze o neblahé tušení, není k případu přivolána policie. Namísto toho se manželka rabína rozhodne využít služeb soukromé detektiva. Před ním však stojí nelehký úkol – odhalit, zda vůbec ke zločinu došlo.

V tomto domově pro seniory ale neočekávejte bodré babičky a dědečky z pohádek, setkáte se zde s pořádnými drbnami a vtipnými mrzouty, kteří nic nedělají jen tak a rádi si vás vychutnají. A to vás bude bavit.

Mě si autor mimo jiné také získal svým povědomím o Židech a judaismu. Dozvíte se zde jaké jsou zvyklosti Židů a jaké svátky slaví. O pohledu Židů na svět, o jejich válečné a poválečné historii v Československu, ale třeba i takové zajímavé informace, jako co má správný Žid podle kašrutu dovoleno jíst. Upřímně jsem si říkala, zda si to vše autor načetl nebo vyrůstal v židovské rodině. Našla jsem, že pod svým skutečným jménem Petr Balajka působí jako šéfredaktor židovských novin, takže se přikláním ke druhé variantě.

Pokud bych předtím nečetla žádnou knihu o židovské kultuře, byla bych z knihy nadšená, a pokud vás osobně toto téma rovněž zajímá, budete rovněž. Bohužel pro samotnou detektivku to nestačí. Samotný příběh se místy vleče a hlavní vyšetřovatel je trochu ňouma, kterému musí pomáhat kdekdo, aby se hnul z místa. A upřímně? Nemohla jsem vystát jeho ženu, která ho ponižovala a sekýrovala.

Konec příběhu byl dobrý a rozhodl, že jsem přece jen dala 4 hvězdičky. Tento příběh mě bavil především díky zvolenému tématu a břitkému humoru, ale už bych se s tímto vyšetřovatelem a jeho pomocníkem nepotřebovala znovu setkat, což je škoda. U vyšetřovatelů si cením především jejich inteligence a tato dvoje by se hodila spíš do nějaké břitké cynické parodie na detektivku, něco ve stylu Mortdecai: Grandiózní případ.
Myslím, že tato kniha je vhodnější pro starší čtenáře, kteří více ocení zvolené prostředí a oddechový způsob vyprávění.

4/ 5 hvězdičky

EmmaKrizova
24.11.2018 5 z 5

Tak ja jsem mezi Tim vsim zelenym brakem konecne nasla poklad. Vubec se toho nebojim a muzu rict, ze dialogy Jsou naprosto spickove, a Aghata by mohla zavidet. Prostredi dokonale, vzdyt kdo by nechtel navstivit domov duchodcu pro prezivsi holocaust, navic kdyz ma ten domov jméno jak nejaka firma z holdingu od Babise. Vse bylo uveritelne a klisoproste. Autor je vyborny psycholog, vse podava tak citlive... Bylo to snad lepsi nez Hana, Protoze toho bylo pomalu. A rozuzleni to nepokazilo a bylo opravdu ze zivota. To by byl film panecku. Jak se mate? Jsem zid a zdrav... Knihu asi nevratim... Ps. Tomu prispivateli podemnou, Co ten spoiler??? , a.co se tyce Celestyny, z vlastni zkusenosti vim, ze ten narod je vsehoschopny a tedy ani te jeji ochote bych se nedivila.

Iki1
03.01.2018 2 z 5

Autor tu využil klasické schéma zamčeného pokoje – vrahem musí být někdo z klientů. Detektivní příběh se odehrává zhruba ve čtvrtině děje, ve zbytku můžeme čerpat poučení o Židech, jejich vlastnostech, zvycích, způsobu života, vztazích mezi sebou… Proto je děj knihy hodně rozvláčný, ba přímo únavný. Vyřešení záhady se skrývá, jak jinak, než v minulosti, tedy Hitlerem rozpoutané šoa. Pro vylepšení tu statuje německá studentka, která v domově plní dobrovolnické úkoly a je ochotná pomilovat se se židovským starcem jen proto, aby sama odčinila bezpráví spáchané na Židech Němci. Takže taky super klišé.

pinar
14.06.2017 4 z 5

Atraktivní prostředí (i když se nepodařilo využít všech možností, které nabízí), trochu nepřehledný zástup postav s několika jmény a identitami. Ale není škoda času na přečtení.

R.E.M.
05.01.2017 4 z 5

Čtivá kniha z neobvyklého prostředí. Dobrá zápletka. Jen skoro manželka hlavního hrdiny mohla být vylíčena méně schématicky.