Na konci světa

Na konci světa https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/395842/bmid_na-konci-sveta-QH2-395842.jpg 4 77 22

Novela české spisovatelky zachycuje zdánlivě prostý příběh ženy, která na začátku jednoho nevyzpytatelného léta přichází žít do pohraničních hor. Není jasné, co nechává za sebou, ani co ji přivedlo sem. Aurora má kolem sebe energii, které k sobě přitahuje všechny obyvatele letargické vesnice; mladou hospodskou Lindu i osaměle žijícího Martina. Tady nikdo šrámy na duši neléčí, bolest se zahání prací, rutinou, pitím. Ale neuchopitelná žena z města jako by se těch starých ran uměla dotýkat, otvírat je. Bude to k dobrému, nebo ke zlému? Příběh se zvláštní, evokativní atmosférou a bohatým jazykem se čte hladce, ale zanořuje se hluboko jako ty nejskrytější lidské tužby.... celý text

Přidat komentář

tulipi
30.01.2022 3 z 5

Krátká svižná novela, v níž se setkají 3 ústřední postavy, které se snaží vyrovnat každá s nějakým svým trápením.
Možnost jen tak utéct od všeho a všech někam do přírody a hned potkat někoho, kdo vás bez ptaní ubytuje, mi nepřišla úplně uvěřitelná, ale jinak jsem s knížkou zásadní problém neměla. Líbil se mi lehce nejednoznačný konec, který ponechal prostor pro vlastní představy. Kniha se mi četla pěkně (velká pochvala za krásný jazyk), ale "čistokrevná" oddechovka to není. Což rozhodně není na škodu...

EvikU.
09.01.2022 4 z 5

Zvláštní kniha, ale mně se líbila. Asi každý bychom někdy potřebovali utéct do hor. Do pustiny, kde je nádherná příroda, lesy, hory, potok, kde lišky dávají dobrou noc a není tam signál ani wi-fi. Žádné spojení přes sociální sítě a jen si tak být.

Byli zajímavé všechny tři postavy, všichni se vyrovnávali po svém se svojí minulostí. Místy to bylo surové jako okolní příroda.

Líbilo se mi Lindino rozhodnutí. Aurora jsem čekala po tom, co se stalo na konci, že se zachová jinak. Ale vlastně zachránila Martina ze své apatie a zase vyndal violoncello, aby dělal to, co měl v životě moc rád. A kdoví, šťastný "happy and" si mohu domyslet sama. Kniha mohla být delší.


veriszv
08.01.2022 3 z 5

Kniha s velice zvláštní, pochmurnou atmosférou. Dýchá z ní příjemná vůně lesa, kterou vyvažuje tíživá pachuť minulosti. Příběh je psaný zajímavým jazykem, je niterný a rozhodně probudí emoce.
Pokud máte náladu na atmosférickou jednohubku a těžké životní osudy, zkuste.

vendy246
03.08.2021 2 z 5

Za mne slátanina a škrabání vyrážky. Spíš odpor než depka. Ani horská krajina a ostružiny tomu nepomohly.

DámaMáma
27.07.2021 3 z 5

Kniha, která neurazí. Příjemné čtení, ale…

1alena1
25.05.2021 5 z 5

Knihu mi do cesty přihrála náhoda a díky za to. Nádherná bohatá čeština, četlo se báječně a hned při první příležitosti sáhnu po další knize této autorky, hlavně pro ten úžasný český jazyk. Netradiční novela s tak zvláštní atmosférou, která vás pohltí dokud nedočtete. Dávám plný počet hvězd, moc mě to bavilo.

markej
27.01.2021 3 z 5

Tři mladí lidé s pochroumanými dušemi spolu díky náhodným okolnostem stráví jedno léto v horské vesnici. Provokativní Linda, která ale svým vyzývavým chováním maskuje trauma ze sexuálního zneužívání otcem, Aurora, která si potřebovala odpočinout od života pražské manažerky žijící v luxusu, a Martin, který zavinil autonehodu a přišel o svou ženu i malou dcerku. Na konci vyprávění (a léta) dosáhnou všechny postavy jisté katarze, kterou jsem jim ale bohužel moc nevěřila. Občas se postavy chovaly pro mě nepochopitelně a přepjatě, občas mi jejich promluvy připadaly buď plné klišé, nebo krkolomností. Nejvíc mě oslovilo prostředí horské vsi a přírody, atmosféru jsem si představovala v živých barvách, cítila jsem léto, slunce, vůni lesa, ostružin, hub i letního deště.

Grynče
10.01.2021

Fajn pohodovka.

corazon
26.12.2020 5 z 5

Krásný poetický jazyk:
"Aurora je jako bezejmenný nově objevený luční kvítek stojící vzpřímeně ve vázičce a on se bojí, že by mohl začít vadnout."
A zaujímavý príbeh.

Kočičáci
21.11.2020 4 z 5

Jednoho horkého léta v jedné zapadlé vesničce na konci světa, svým příjezdem zvíří prach na návsi jedna měšťanda v červeném ferrari a způsobí tím nečekaný rozruch. Ahoj, říkejte mi Aurora. Aurora se skamarádí s místní hospodskou Lidkou a začne bydlet u samotáře Martina. Osudy těchto tří se na část léta protnou, poodkryjí nám svá skrytá trápení a navzájem si ovlivní své další životy. Krásné popisy přírody, které vás přenesou přímo na místo, kdy vysloveně cítíte vůni lesa i malin jsou v přímém kontrastu se syrovostí a niterností jednotlivých příběhů. Ráda doporučím každou knihu, která ve mně dokáže zvířit emoce, jako se to povedlo této!

eva3992
17.10.2020 4 z 5

Jednoho léta se ocitne v „zapomenutých“ horách žena, Aurora. Nikdo neví proč se objevila, ani co potřebuje. To, co z ní vyzařuje, všechny přitahuje. Jak Martina – samotáře, který si uchovává odstup, tak i Lindu, hospodskou, která je pro mnoho lidí zvláštní.

Knížka, která se ke mně dostala úplně náhodou a jsem za to ráda. Krátka novela Vám ukáže krásu hor a lesů a také nelehké osudy lidí. Trvalo mi jen prvních pár stránek, než jsem se začetla, ale pak už jsem knihu neodložila. Autorka postupně odhaluje osudy třech hlavních hrdinů, se kterými se život nemazlil. Popisuje krásnou krajinu, která nám v létě dává víc, než si myslíme. Kromě všemožných plodů i pocit volnosti a čistoty.

Od knížky jsem dostala přesně to, co od knížek žádám – emoce. Při čtení jsem byla smutná, chtělo se mi brečet, litovala jsem hlavní hrdiny a zároveň jim fandila. Navíc ta krásná příroda mě hned nalákala, že bych se tam okamžitě vypravila.

Všem, komu nevadí smutné až depresivní příběhy, mohu jen doporučit.

porcelainswan
24.08.2019 4 z 5

Kniha plná traumat a útěkem před nimi. Něco mi tam chybělo, možná kdyby byl titul rozsáhlejší, neuškodilo by mu to.

hzd
07.08.2019 3 z 5

Moje první knížka od této autorky. Tři zvláštní osůbky, každá má svůj nelehký osud. Nejvíce mi bylo lito Martina ani na konci se na něj štěstí neusměje. Určitě si seženu knížku Mušle.

Jirikk
10.04.2019 5 z 5

Vyborna kniha, vyborně napsaná. Žadná letní romantika ale o životě jaký je. Někdy plný trápení a rozhodovaní co dál se životem a živočišného sexu. Takovy knihy mne baví číst.
Nejvíc jsem si oblíbil hospodskou Lindu...
Zvědav jsem byl i jak vše skončí. Kniha by si zasloužila i pokračovaní..
Pokud se vam tato kniha líbila, přečtete si i titul Houbařka, který se odehrava v podobném prostředí...

Šánka
15.03.2019 4 z 5

To je knížka, na kterou se musíte naladit, pak už proplouváte textem, užíváte si příběh i tu atmosféru, do které vás autorka nenásilně pomaloučku vtáhne. Příběh mladé ženy a dvou zraněných duší, uvězněných ve své bolestné minulosti. Ti tři nemají mnoho společného, přesto se spolu setkají kdesi v pohraničí na konci světa a jejich životy se tímto setkáním změní....
Zvláštní kniha, asi nebude sedět každému, taková zklidňující, také smutná, ale i pozitivní.....

Pif_Paff
11.03.2019 3 z 5

Tři věci, které bych vyzdvihla:
1) něco se pořádně začne dít až v poslední čtvrtině knihy
2) škoda, že je kniha spíše o pohledu na svět úspěšné manažerky z Prahy - zřejmě by bylo záživnější více rozvinout příběh Lindy (nevadilo by mi si přečíst její začátky v Praze)
3) každá z kapitol přeskakuje od postavy k postavě, od přítomnosti k minulosti a vlastně ani nevím, proč to tedy autorka na kapitoly dělila

myšpa
18.02.2019 5 z 5

Krásná kniha, stejně jako Mušle.

alnahu
08.02.2019 3 z 5

Kniha má výstižný název- příběh se odehrává na samotě v zapadlé pohraniční vesnici ,kde si léčí svědomí mladý vdovec Martin .Na tuto samotu přijede Aurora ,která zde hledá také svůj klid i Linda místní hostinská si nese svůj kříž a své jizvy si léčí po svém. A tyto tři lidé se propojí ve zvláštní trojúhelník. Za mě zvláštní styl psaní.

jahlina
26.01.2019 5 z 5

Poutavé čtení o jednom létě odehrávající se v horské vesnici. Tři lidé, kteří si nesou svoje břímě.

Ossisa
29.12.2018 5 z 5

Velmi dobře napsané, krásná čeština. Autorka má osobitý styl psaní, který jsem si oblíbila už u knihy Mušle. Moc se mi líbí, jak pracuje s příběhem, z drobných střípků postupně skládá obraz, který se v celé své kráse většinou ukáže až na závěr. A často i překvapí. Tady mě konec potěšil. Nechat se vláčet osudem je jednoduché, vzít život do vlastních rukou těžší, ale myslím, že výsledek za to stojí. :)

Kniha Na konci světa je v

Právě čtených1x
Přečtených121x
Čtenářské výzvě31x
Doporučených4x
Knihotéce51x
Chystám se číst43x
Chci si koupit4x