Tma před úsvitem

Tma před úsvitem https://www.databazeknih.cz/img/books/58_/58372/bmid_tma-pred-usvitem-6I5-58372.jpg 4 13 8

Historický román z doby, kdy křesťanství teprve nabíralo dech Břetislav I. nastoupil na knížecí stolec v temném období českých dějin poznamenaném bratrovražedným bojem mezi syny mocného Boleslava II. Chybělo málo a české knížectví navždy zmizelo z mapy Evropy. Jako kdyby se nad vládnoucí dynastií rozprostřela zlá kletba. V osobě Břetislava I. se dostává k vládě silná osobnost předurčená k tomu, aby zemi svých předků vrátila ztracené postavení. Píše se rok 1039 a kníže se odhodlává k riskantnímu a nečekanému kroku. Jeho poslové se rozjíždějí s lýčeným provazem vystaveným na odiv na znamení trestu za neuposlechnutí knížecích rozkazů do všech koutů země. Posel se objevuje i na Vlčí stráni, kterou obhospodařuje tajemný rod odmítající přijmout křesťanskou víru. Odříznutý od světa nebezpečnými vlčími pralesy žije v bezpečném světě starých bohů...... celý text

Přidat komentář

Turlogh
28.11.2023 2 z 5

Divně se to čte, vlastně jsem nebyl schopen si oblíbit žádného z hlavních hrdinů. Je to takové neosobní, spíše než román mi to přijde jako popis událostí odehrávajících se v době vlády knížete Břetislava na osudech několika lidi jednoho rodu starověrců, žijících na Vlčí stráni. Popis střetnutí mezi útočníky a Luborem nejasný a takový zmatečný... Snad jediná trochu sympatičtější postava byl Ruzin, žijící v lesích. Howgh.

sorondo
06.08.2019 3 z 5

Kniha je zajímavá svou dobou a obsahem, většinou souhlasím s níže uvedenými komentáři. Zajímalo by mě, co vedlo autorku napsat knihu v stávajícím stylu. Dalo mi hodně práce ji dočíst do konce, i když některé pasáže byly poutavé a svižné.


Šárkaxx
27.01.2019

Musím se přiznat, že se mi kniha četla zpočátku hrozně těžko, nebyla jsem schopná chápat věty, ale pak se to zlepšilo, nebo jsem si zvykla. Kniha je velmi syrová, autentická, ale podruhé bych si ji asi nepřečetla.

Damato
30.09.2017

Vůbec nevím, co mě vedlo k tomu,po téhle knize v knihovně sáhnout. Na stránce 12 jsem to vzdala. Vím z dějepisu, doba byla těžká,ale tohle fakt ne, takhle brutálně se snad s dětmi nezacházelo. To snad i ta zvěř měla důstojnější život,nežli člověk. A to v době, kdy již před 2 tisíci lety od událostí popisovaných v této knize, řečtí filozofové ve svých domech a vyhřívanými lázněmi psali o kvalitě lidského života. Hrůza.

JohnnyBane
13.02.2017 3 z 5

Obsah je absolutně zavádějící. V žádném případě nečekejte přímý boj křesťanství proti pohanství. Spíš poetický příběh o rodinných vztazích pohanských sedláků v křesťanském světě. Kniha není špatná pokud si zvyknete na těžší styl autorky, když se začtete kniha rychle uteče. Podle mě ale celkem promarněný potenciál. Líbil se mi, popis katastrofy kterou pro obyvatele představovalo vypálení vesnice a následný boj o život a osudy jednotlivých postav rodiny Marky.

orinka3
13.08.2015 3 z 5

Knížka mě přilákala svým obsahem, mám ráda dobu raného křesťanství. Po pár stránkách jsem ale pochopila, že to pro mě není. Vysloveně nesnáším takový patos, jakousi slovní nabubřelost - nebo jak bych to správně vyjádřila. To už radši Jiráska...

renefer
04.10.2013 3 z 5

Myslím že tento styl psaní už je out. Nevím, proč by knihy o historii měly být psané zastaralou češtinou, člověka to nevtáhne do děje. Navíc autorka dost často jen naznačuje. Co se stalo se člověk dozví až třeba o pár stránek dál. Některé věty vůbec nedávají smysl. Další negativ je pro mě přílišná úmrtnost postav, hlavně dětí. Vím, že ta doba byla krutá, ale kdybych si chtěla číst, jak to doopravdy bylo, sáhnu raději po literatuře faktu. V beletrii mě víc potěší, když dobro zvítězí nad zlem a umřou jen darebáci. Proto čtu knihy.

Martin1974
30.12.2012 5 z 5

Hoci je kniha písaná zložitejším štýlom, než je bežné u moderných historických románov ( mnohých čitateľov to akiste aj odradí od dočítania ), predsa ma bez problémov vtiahla do doby, v ktorej sa príbeh odohráva. Po prečítaní som mal dokonca pocit, že bola pomerne stručne napísaná a zaslúžila by si košatejší príbeh, ale na druhej strane si myslím, že atmosféra konca pohanstva a nástup kresťanstva bola dobre zachytená.