Dunajský racek: Skutečný příběh ženy, která se nikdy nevzdala

Dunajský racek: Skutečný příběh ženy, která se nikdy nevzdala https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/498222/bmid_dunajsky-racek-skutecny-pribeh-zeny-Ze3-498222.jpg 3 25 7

Vídeň na přelomu devatenáctého a dvacátého století, modrý Dunaj, Straussovy valčíky a jedna odvážná mladá žena, jíž doba nepřála. Marianna by ráda roztáhla křídla, ale společenské konvence ji zavazují ke sňatku, zajištění rodu a podpoře svého muže Adolfa Landsbergera, úspěšného textilního podnikatele. Skrze její vzpomínky coby staré ženy, která se uchýlila se synem do poválečného Irska, sledujeme nejen osud Marianny samotné, ale i lidí, které milovala a ztratila. Dunajský racek je románovou freskou oživující skutečný příběh jedné židovské velkoprůmyslnické rodiny, ale i niternou výpovědí citlivé a přemýšlivé ženy.... celý text

Přidat komentář

Petradvorakova2
05.03.2024 5 z 5

Mám ráda skutečné příběhy. Kniha se mi četla velmi dobře. Prolínání 2 fázi mám ráda.

lilites
21.08.2023 2 z 5

Tato kniha mě popravdě dost zklamala..

Čekala jsem něco jiného... Z podtitulu.. žena, která se nikdy nevzdala cítím příběh odvážné ženy, která si musela něco vytrpět, ledsčím si prošla,rvala se se životem, musela něco vybudovat, ale tento příběh je o ženě ( Marianně, židovské Rakušance), která měla v životě skoro vše na co si pomyslela. Vedla v té době dosti privilegovaný život v hojnosti, provdala se za bohatého továrníka. Měla štěstí, že nezažila z druhé sv. války nic moc ošklivého. Jen musela žít v exilu a její početná rodina se rozprchla do celého světa, aby unikli Hitlerovi...

Dobře, pár nehezkých chvil v životě jí potkalo, ale koho z nás lidí ne... Jsou však lidé, kteří na tom byli, jsou a budou hůře... (bylo však zajímavé, že mnoho z těch události ji nějak neiritovalo, či moc nerozesmutnilo)..

Celou knihou se prolínají kapitoly z Marianniných mladých let a z let na sklonku života. Je to takové její vyprávění - vzpomínání.. Avšak podtitul se ke knize opravdu moc nehodí, protože jediné, čím hlavní hrdinka trpěla bylo odtržení od její rodné Vídně a od milované vnučky Yvonny, která se vdala do Holandska, kdežto Marianna své poslední roky trávila se synem v Belfastu..

Za mě tedy ne, zajímavé to pro mě nebylo..

Kniha na mě pusobila až depresivně, jak si M. stěžuje, jak stárne a přemýšlí co mohlo být, kdyby se nevdala za Adolfa, kdyby nebyla válka a kdyby stále vládla monarchie a ona byla ta bezstarostná dívka.. Prostě stále žije v minulosti, kdy nemusela nic a měla vše.. A mě to její stěžování strašně štvalo a nakonec mi byla i dost nepříjemná...

Pokud ale máte rádi, takové ty příběhy obyčejného/neobyčejného žití, tak prosím směle do toho...


rakakan
26.01.2023 2 z 5

Knihou jsem se protrápila, ale dočetla. Od podtitulu "skutečný příběh ženy, která se nikdy nevzdala" jsem čekala víc. Příběh Doktorky z domu Trubačů byl opravdu o ženě, která se nikdy nevzdala!

ještěrka38
19.01.2023 1 z 5

Tak tohle je jedna z mála knížek, o které musím říct, že nechápu, proč vyšla.. Od začátku do konce nuda, nuda, nuda... Žádný děj, nic zajímavého..

Blue
19.01.2023 4 z 5

Musím ocenit autorčin vytříbený styl. Kniha se čte jako když másla ukrajuje. Také sama forma vypravování je vhodně zvolena. Dokáže příběh, který, pokud by byl vyprávěn čistě lineárně, by sám o sobě nebyl nikterak výjimečný, učinit svým způsobem tajuplnějším a napínavějším. Autorka ale dokázala své zaujetí a asi i vlastní badatelské pocity při postupném odhalování osudů svých postav dokonale přenést i na čtenáře, který knihu neodloží, dokud ji nedočte.

cérka
13.10.2022 2 z 5

Kniha mi nepřišla vůbec ničím výjimečná, obávám se, že totéž platí i o hlavní hrdince. Autorka se na poměrně malém počtu stran snažila, v jakémsi snovém oparu a nevšedně, popsat životní příběh ženy, jejíž osud byl poplatný době i tehdejším způsobům. Pro mne to bylo opravdu nezáživné, téměř k nedočtení. Škoda.

petr.trep
05.09.2022 2 z 5

Kniha byla velmi uspechana. Skoda, mohl to byt silny pribeh, ale nic moc ve me nezanechal. Ctive, zajimave, ale malo rozvedene, misty az letem svetem, jako bych mel dojem, ze autorka chce mit knihu uz co nejdrive dopsanou.

Štítky knihy

osudy žen společenské romány podle skutečných událostí

Autorovy další knížky

2015  90%Mušle
2017  72%Pravý leopardí kožich
2018  70%Na konci světa
2011  71%Tma před úsvitem
2022  52%Dunajský racek: Skutečný příběh ženy, která se nikdy nevzdala

Kniha Dunajský racek: Skutečný příběh ženy, která se nikdy nevzdala je v

Přečtených32x
Čtenářské výzvě2x
Doporučených1x
Knihotéce43x
Chystám se číst41x
Chci si koupit14x
dalších seznamech1x