Na ceste k radosti

Na ceste k radosti https://www.databazeknih.cz/img/books/52_/525162/bmid_na-ceste-k-radosti-653a1e7226d24.jpg 4 115 27

Návod, ako viesť zmysluplnejší život „Je to zvláštny paradox, že mnohé z najjasnejších a najupokojujúcejších životných lekcií pochopíme práve vtedy, keď nám je najhoršie. No aj na jedlo si spomenieme najmä vtedy, keď sme hladní, a záchranný čln nám hádam ani nepríde na myseľ, kým sa neocitneme hodení cez palubu.“ Kniha Na ceste k radosti je Haigov záchranný čln. Ide o súbor poznámok, rebríčkov a príbehov, ktoré vznikali celé roky a pôvodne autorovi slúžili ako pripomienka pre budúcnosť, že životné okolnosti nie sú vždy také pochmúrne, aké sa nám zdajú. Haig čerpal z celého radu rozmanitých zdrojov z rôznych kútov sveta, z dejín a vedy i z vlastných zážitkov. Predkladá čitateľovi láskavosť i útechu. Pripomína nám, aby sme v živote spomalili a ocenili nádheru i nepredvídateľnosť bytia.... celý text

Literatura světová Fejetony, eseje Příběhy
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

The Comfort Book , 2021


více info...

Přidat komentář

katynka78
05.04.2024 4 z 5

Ke knize jsem přistupovala trošku s rezervou. Když je člověk na dně delší dobu, tak většinou je na slova útěchy a povzbuzení už alergický, protože vidí, že se nic nemění.
Ale je rozdíl, jak ta slova podáte. Ono - drž se, ať máš sílu, jak jsi na dně - to už se odrazíš a bude líp atd., to pak už leze na nervy. A nejhorší je takové to - nesmíš, musíš, zvládneš to, neblbni. Tak toto už nepomůže vůbec.
Člověk na dně většinou už nemá sílu, je slabý na těle a na duchu a slova "musíš" jen odrazují.
Člověk na dně potřebuje čas, teplo, něhu, lásku a pochopení, že nic nejde hned. A to právě poskytuje tato kniha, která mu říká, že je vše v pořádku, že vše má svůj důvod i ta špatná nálada a chuť se na vše vykašlat, ale že je to jen o čase, že tak jak to přišlo, tak to půjde - víte kam.
A je to pravda, neskutečná ale pravda. Pan Haig si tím prošel, zažil ty šílené pocity a propady. Myslel si, že bolest duše se už nedá zvládnout. Ale dal si čas, nevzdal to a jak se z toho dostal, tak na sebe dává pozor a píše něžně a s citem knihy o tom, jaké to je, když se vám nechce žít.
A to je to kouzlo - jemu to věříte, jeho slovům uvěříte, protože je za nimi ta zkušenost, ten prožitek, který měl on sám.
Takže žádné rádoby odborné knihy psychologů, kteří to znají jen teoreticky, to nepomůže, ale pan Haig je ten pravý člověk, který ví, jak podat slova útěchy a naštěstí o tom napsal celou knihu. Děkuju.

Elea
21.02.2024 4 z 5

Kniha se mi líbila, sice nepřináší nic světoborného, ale připomíná řadu myšlenek, na které většinou zapomínáme a je dobré si je připomenout. Moc se mi líbila rada "netrapte se kritikou od těch, za nimiž byste si nešli pro radu".


Vrbická1999
02.01.2024 5 z 5

Moje druhá nejlepší kniha roku 2023. Dokážu si představit, že bych si ji zabalila na opuštěný ostrov a četla stále dokola. Vždy bych v ní našla útěchu, radu, povzbuzení a chuť do života.

monikasbookclub
17.08.2023 5 z 5

Docala lituji, že jsem na knihu nenarazila už před dvěma lety, když jsem dělala bakalářský titul. Ale o to více se těším, až ji vyzkouším letos v praxi při státnicích.
V zásadě se jedná o životní postřehy a myšlenky autora. I když některé se mnou rezonovali více a jiné méně, v zásadě si myslím, že kniha může hodně nabídnout. A to každému, kdo se někdy cítí pod psa, nebo zrovna nezažívá nejlepší okamžiky v životě. Výhoda knihy je, že nemá žádný děj a můžete ji otevřít na jakékoli straně, přečíst si pár uklidňujících slov a pak ji zase odložit na další špatné dny.

kristyna.havlov
01.08.2023 4 z 5

Pěkná kniha, která má spoustu zamyšlení nad životem. Opravdu radim si přečíst, když jste se v životě trochu ztratili a nevíte, kudy kam.

Pitbullka
17.07.2023 3 z 5

Ke mně většina textů extra nepromlouvala, známe pravdy zahalené do rádoby nových kabátků. Nebo možná jsem jen v období, kdy jsem útěchu nepotřebovala. Mě knížka trošku zklamala.

drakamena
15.07.2023 3 z 5

Tak trochu všehochuť. Úvahy, básně, seznamy skladeb... Měla jsem pocit, jako bych četla něčí deník. Ne že by v něm stálo, co si autor zrovna ten den uvařil k večeři, nebo podobné věci, ale každý zápisek byl pozastavením nad nějakým tématem. Obsahoval i některé podnětné myšlenky.

MartinkaSl
18.05.2023 3 z 5

Příjemná, inspirativní knížka.

Líbily se mi krátké kapitoly - nic zdlouhavého, ale přesto to předá silnou myšlenku.

Tato knížka pro mne byla horkou čokoládou v nepříjemných dnech, ale zároveň se ničím nevynikala od ostatních podobného typu, které jsem již četla.

Alma-Nacida
16.05.2023 4 z 5

Opravdu se asi nic světoborného nedozvíte. Ono (o) to ani nejde. Je to soubor myšlenek a postřehů různých osob, které v nějaké situaci někomu pomohly. Konkrétně autorovi, který se rozhodl se o ně podělit pro případ, že by mohly pomoci i někomu jinému.
S mnoha z nich nesouhlasím. S mnoha z nich souzním.
Otázka je, zda mě kniha utěšila. V mnohém ano. A za to ty čtyři hvězdy.
"Nemusíte být v jednom kole. Nemusíte obhajovat vlastní existenci svou produktivitou." Jj, amen. ;)

Mosula
14.05.2023 2 z 5

Rozhodně knihu nedoporučuju číst v kuse, jinak začněte autorovi ty deprese skoro přát a nejspíš ji odložíte, protože se ty myšlenky dost opakují a nic světoborného se stejně nedozvíte.

Asi je ideální ji k případě případě potřeby otevřít na náhodné stránce, tu si přečíst a pak knížku zase na pár dní nechat zavřenou.

Myslím, že to může dobře fungovat pro lidi, kteří sami trpí depresí, jako takové uvědomění toho, že se v těch pocitech neutápí sami. Pro mě ta knížka není a posílám ji dál do oběhu.

Makuliiina
24.04.2023 1 z 5

já jsem se asi úplně minula výběrem. Kniha mi vůbec nesedla, některé "myšlenky" byly pořád dokola a celkově mi to nic nedalo. Chápu, že pro člověka trpícího depresemi toto může být stéblo, kterého se chytí a udrží ho v nejtěžších chvílích, na druhou stranu si neumím představit, jak by mi měla v krizi pomoct myšlenka typu "namažte si toast burákovým máslem, zakousněte se a uvědomte si sílu okamžiku"... knihu jsem přečetla z velké části, ale odkládám nedočtenou, bohužel...

CarolineR.
13.04.2023 4 z 5

Kniha útěchy je pomyslným záchranným kruhem ve chvílích, kdy se člověk potýká s nepříjemnými pocity a myšlenkami. Tato sbírka povzbuzujících pravd, aforismů a fejetonů dokáže jako mávnutím kouzelného proutku zaručeně zvednout náladu. Autor v knize popisuje vlastní pocity během svého dlouholetého boje s depresí a úzkostmi, ale také přidává příběhy inspirativních lidí, které člověka ujistí, že "nic není silnější než jiskřička naděje, která nikdy nezhasne".
...
"Občas stačí prostě být a něco cítit. Prokousat se dnem, jíst chipsy a přežít, a to bohatě stačí."

Clairka
13.03.2023 5 z 5

Necham si ji nekde pobliz sebe :) az mi nebude do smichu, vim kde hledat inspiraci.

milito999
10.02.2023

Poslední dobou jsem se neskutečně rozečetla. Toto je knižní novinka, která vyšla v českém překladu koncem září. Mám takový pocit, že mi bude ležet vedle postele na nočním stolku a sáhnu po ni, kdykoliv budu potřebovat inspiraci do života. Vypadá slibně. :-) a jak již na obalu je psáno: "ideální čtení pro ty okamžiky, kdy potřebujete zvednout náladu."

Teď se do ní každopádně jdu začíst.

Od autora jsem četla Půlnoční knihovnu a ta se mi moc líbila.

a.m.
06.02.2023 5 z 5

Pokud umíte alespoň trochu anglicky, přečtěte si ji v originále. Opravdu vám v zvedne náladu a vy si po pár stránkách řeknete: „Hej co vlastě blbnu, však to bude v pohodě“.

Bětuu
22.01.2023 4 z 5

Kniha mě sice nezaujala tolik obálkou, ale obsahem. Celkem jsem se na ní i těšila protože to je něco jiného, než normálně čtu.
A asi jsem měla vysoká očekávání. Kniha má skvělé kapitoly, které bych mohla číst furt a furt, ale bylo i víc těch, u kterých se autor pustil fakt do hloubky a a to bylo zbytečné složité.
Co mi přišlo ale super, byly příběhy lidí, co Matt v knize píše.
Kniha je pěkná, ale čekala jsem teda víc. Alespoň jsem zkusila něco nového:)

kalinkacz
19.01.2023 5 z 5

Od Matta Haiga jsem četla jako první knihu jeho Půlnoční knihovnu, která byla v jednu chvíli u nás i v zahraničí všude. Ta nebyla špatná, ale přišla mi, že se často točila v kruhu. Mnohem víc se mi ale líbila jeho loňská novinka The Comfort Book (v češtině Kniha útěchy).
Ta není beletrie, nýbrž knihou myšlenek, ke které má samotný autor osobní vztah - jsou to věty a texty, které jemu samotnému přinášejí útěchu a doufal, že to samé přinesou i čtenáři. Já musím říct, že za mě cíl knihy byl splněn. Je to kniha, kterou jsem si lepíkovala a vím, že se k ní budu hodně často vracet.
Za sebe určitě doporučuju a těším se na další autorovu tvorbu (která je opravdu rozsáhlá).

Veruru1981
17.01.2023 5 z 5

Střípky postřehů, které pohladí na duši a uklidní. Koupila jsem další výtisky i přátelům.

knihomolkaMist
05.01.2023 4 z 5

*knihu jsem četla v angličtině

Tohle bylo super! Některé texty se mě dotkly více, některé méně, ale ve výsledku si myslím, že je to kniha, která vám toho, ač se zdá být útlounká, dokáže předat neskutečné množství. Taková spousta vlídných slov, taková spousta útěchy... a dokonce i recept na toast s arašídovým máslem jako bonus! :D
Krásná kniha, kterou si rozhodně stojí za to přečíst!

dzejkbeltygros
03.01.2023 4 z 5

Tohle byla celkem síla. Zpracování super, střídají se kratší a delší texty, je tam vyjádření spousty úvah a různých myšlenek. Je lepší si to dávkovat a nečíst na jeden zátah, protože se tam docela často opakují některé věty. Což je asi jediné, co mi na tom vadilo. Půlnoční knihovna byla nejlepší kniha, jakou jsem kdy četla, takže tu určitě taky doporučuji všema deseti!