Muž, který spadl na Zemi

Muž, který spadl na Zemi https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/475439/bmid_muz-ktery-spadl-na-zemi-H1C-475439.png 4 169 48

Muž, který spadl na Zemi je příběhem Thomase Newtona, mimozemského návštěvníka, jenž byl v lidské podobě vyslán na naši planetu, aby zachránil svůj umírající lid. Jako osamělý a křehký cizinec podléhá navzdory svému nadřazenému rozumu plíživým svodům lidské společnosti. Tváří v tvář všudypřítomné pošetilosti, podezřívavosti a zaslepenosti přitom poznává, že se i pozemšťané vydali na cestu k patrně neodvratitelnému sebezničení. Autor Dámského gambitu a oblíbeného Zpěvu drozda se v českém překladu poprvé představuje ve své nejpopulárnější science fiction. Román Muž, který spadl na Zemi se proslavil především díky vynikajícímu hereckému výkonu Davida Bowieho ve stejnojmenné filmové adaptaci. Jak už to tak ovšem bývá, literární předloha je působivější a právem se dodnes těší postavení stále vydávané žánrové klasiky.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Argo
Originální název:

The Man Who Fell to Earth , 1963


více info...

Přidat komentář

Astonius
18.02.2024 3 z 5

(SPOILER) Mělo to moc zajímavý námět, který by se však dal rozebrat daleko více podrobně a obsáhleji - jsem asi ovlivněná mým oblíbeným Kingem,
takže při představě, co by z toho dokázal udělat on, tohle hodnotím jen jako slabý odvar :-) Vzhledem k tomu, že příběh byl psán jakoby s odstupem, takovým obecným vyprávěním, bez hlubších myšlenek, detailů a hlavně emocí, moc mě to k sobě nepoutalo a závěrečné události jsem četla spíš se zájmem o dobrání konce než s napětím a obavami o osud hlavního hrdiny...

petr_
22.11.2023 5 z 5

Je to vlastně třetí knížka od tohoto autora, kterou jsem četl (Zpěv drozda, Kroky slunce) a všechny tyto knihy mají mnoho společného. I když autor popisuje tragické události, jakoby stál trochu mimo a vnímal je s určitým smutným sentimentem. Podobný sentiment cítím také například nad knihami Kurtha Vonneguta, ale o tom bych se momentálně nechtěl rozšiřovat.
Další zajímavou charakteristikou jsou hrdinové těchto knih. Jsou osamělí, ale schopní a vidí svět úplně jinak než jejich okolí a proto jsou schopni věcí, které jejich okolí nedokáže.

Trochu mám pocit, že tato knížka je takovým protipólem Zpěvu drozda. Protože hrdina této knihy Thomas se vypraví na Zem s velkým úkolem, ale skončí jako důchodce, aby žil život alkoholika s vědomím, že nejen jeho rodná planeta, ale i Země se řítí do zkázy, která je nevyhnutelná.
Zatímco Zpěv drozda popisuje katastrofický svět, kde lidé ztratili veškerou motivaci něco dělat, nebo měnit, ale na konci jim vysvitne naděje na obnovení civilizace.


bosorka
21.06.2023 4 z 5

Bylo to vlastně hrozně smutné. Knížka mě uvrhla do melancholické nálady. Jak já Thomasovi fandila, a ono to s ním šlo pořád od desíti k pěti, od pěti k nule a níže. Velmi čtivě napsáno a fascinující je, že knížka (příběh a prostředí) vlastně vůbec nezestárla a je nadčasová. Vypráví o osamění a smutku, které může být zasazené do jakékoli doby a může se týkat pozemšťanů stejně jako mimozemšťanů. Autor se do knihy nejspíš velmi promítl.

PrincaListicka
19.04.2023 5 z 5

*Posloucháno jako audiokniha od vydavatelství OneHotBook.*
Příběhem nás provází Thomas Jerome Newton, jenž na počátku působí lehce zmateně, ztraceně. Možná by bylo na místě i označení podivínsky. Bohužel dojmu podivína přidává i jeho vzezření, jen posuďte sami. Hubený jak lunt s kůží tak světlou, až působí průhledně, vlasy bělejší než jsou vlasy starce nebo platinové blondýnky, na těle ani jediný chlup. To vše je korunováno výškou člena týmu NBA. Působí přímo nelidsky, což je vlastně zcela přesné, neb on je tím, kdo spadl na Zemi
Thomas je vlastně tragickou postavou. Je poslední nadějí na záchranu své rodné planety, kterou je Anthea, nacházející se tam někde mezi hvězdami. A stejně tak neurčitý popis věnuje Tevis technikáliím, které cizinec předává lidstvu. Příběh není vystavěn na detailním popisu technologie a vybavení budoucnosti, byť nás seznámí s několika vynálezy, které jsou převratné. Gros příběhu spočívá v emocích hlavního hrdiny. Zoufalství střídá naději, naděje střídá pocit blaženého vítězství a záchrany planety až do chvíle, kdy začne beznaděj hraničit s příčetností. Je tedy zřejmé, že motivem je katastrofický scénář vedoucí ke zničení celé planety.
Byť se jedná o poměrně častý námět, koneckonců se podívejme na historii lidstva, je pojat s jistou odlišností oproti jiným. Příběh je neuvěřitelně jemný, snad přímo křehký, s jistým nádechem melodramatu. Každá minuta poslechu probíhala nenuceně, jako když teče voda za klidného dne v malé říčce. Jenže na konci nečeká rybník či jezero, ale devastující vodopád.
Takový je příběh cizince. Nyní nastal čas zhodnotit interpretaci. Knihu namluvil Igor Orozovič, který pro mne byl víceméně velkou neznámou, přesto vím, jaký má hlas. Prvních pár minut jsem si říkal, že volba nebyla pro mé uši příliš vhodná. Možná jsem byl trošku zklamaný, protože takhle jsem si hlas T. J. Newtona nepředstavoval. Jenže uběhlo několik minut a já si uvědomil, že přesně takto onen Anthean zní.
Klasická díla, kterým bezesporu Muž, který spadl na zemi je, vyžadují jistou míru rozvahy. Především rozvahy při volbě interpreta. Buď je Igor Orozovič fanouškem klasického sci-fi nebo je naprostým profesionálem majícím řemeslo bezchybně zvládnuté. Po poslechu mám pocit, že Tevis psal knihu, která měla vyjít v podobě audioknihy, jejímž interpretem je právě Orozovič. Hluboký hlas dodávající jistou, naléhavost a poetičnost si vás podmaní. Okamžik naléhání střídá klid a rozvaha. Pochopení textu a výborný hlas. Takový je Muž, který spadl na Zemi vydavatelství OneHotBook.
Pojďme se podívat na konečné hodnocení. Příběh je naprosto fantasticky zpracován. Pocity, které Newton zažívá jsou tak přirozeně popsány. Balancování na hraně naděje a zklamání je vyvedeno k dokonalosti. Zpracování audioknižní podoby je dechberoucí. A přesto se mi o knize těžko hovoří. Snad vám jen bude stačit, když řeknu, že Walter Tevis sepsal naprosto úchvatné sci-fi, které nepotřebuje jediný výstřel laseru, aby vás ochromilo nebo ohromilo. Je to o úhlu pohledu. Jednoznačně knihu doporučuji všem, kteří jsou unaveni z neustálých válečných scén a také všem, kteří chtějí poznat, jak devastující je naděje.

soupik2012
23.03.2023 4 z 5

Strašně ráda čtu scifi příběhy, které jsou již staršího data vydání a tedy ve skutečnosti popisují naší současnost. A jsem většinou hodně překvapená, jak se autorům daří naší budoucnost předpovídat. S trochou nadsázky řečeno, jsou jejich předpovědi přesnější, než dlouhodobé předpovědi počasí. Tato kniha sice nepředpovídá něco co se již odehrálo, ale je až tíživě pravdivá a je obžalobou samotného lidstva. Jsme ve vesmíru sami, nebo se vesmířané s námi nechtějí setkat? Poslech této audioknihy ve mně tyto myšlenky vyvolal. Přestože knihu hodnotím velmi pozitivně, myslím si, že v tomto případě pan Walter Tevis nevyužil veškerý potenciál, který tento příběh nabízel. A proto nedávám plný počet bodů, ač si to příběh samotný zasloužil. Audiokniha je načtena pouze průměrně a načetl ji pan Igor Orozovič.

Eridan
22.03.2023 3 z 5

Zvláštně napsaná kniha. Některé rozhovory jen rychle sepsané, co si kdo řekl. Působí to povrchně, bez emocí. Hlavní zápletka vcelku dobrá. Dokázal bych si knihu představit dvojnásobnou s pořádnou psychologií postav a vhledem do nich. Takhle to působí dost studeně. Krutě melancholické.

Davidin
10.03.2023 5 z 5

Zpočátku mi dělalo problém se do příběhu začíst. Spisovatelův styl evokoval nudný koncept mnoha amerických filmů z 50. let. Uhlazená mluva, pánové v oblecích, hlavní záporák - alkohol. Ovšem postupně těch několik vybraných postav získalo na hloubce, popř. významu a jako čtenář jsem si alespoň mohl přiznat, že chápu, proč si autor zvolil zrovna tyto charaktery. Hodnotím zejména poslední kapitoly, když se osa vyprávění přenesla k závěrečným stranám a zanechala hlavní postavu kompletně zlomenou, podané myšlenky ve mne rezonovaly i po dočtení.

meluzena
08.02.2023 5 z 5

Vlastně velice smutný příběh podaný s jakousi až mateřskou něžností, která mě u autora uchvátila už u Zpěvu drozda.
Pan Newton přichází na Zemi z planety Anthea s konkrétním plánem: nechat si zapatentovat technologie, které lidé zatím neznají, a vydělat na nich majlant, aby se pak mohl věnovat tomu, proč skutečně přišel – pokusit se zachránit lid své planety.
Tenhle humanoidní mimozemšťan je oproti nám mimořádně citlivý a fyzicky křehký. Nikomu neškodí, jenže jeho technologie jsou až podezřele dokonalé a on vydělává až podezřele moc. A tak si říkáte, jak dlouho mu to asi bude „procházet“ a odkud asi přijde ta „rána“…
Kniha je nádherně napsaná, při čtení máte pocit jako když se díváte na velikánský obraz, který je propracovaný v každém centimetru čtverečním. Smekám i před tím, s jakou až dojemnou laskavostí a porozuměním je nahlíženo všechno to lidské pinožení a žabomyší války, ač je jasné, že vedou k neodvratitelnému sebezničení (jak píše anotace), jak jemně lze upozorňovat na to, co je opravdu důležité.

Krásné a poučné. Rozhodně stojí za přečtení v knižní podobě (ač filmový David Bowie taky není k zahození).
---
„Vypadala spokojená jako starý dobrácký pes, kterému pohodu nekazí ani pýcha ani filozofie.“
---
– Nathane, představte si, že byste šest let žil mezi opicemi. Nebo s nějakým hmyzem, s lesklými nemyslícími mravenci, kteří chvíli nepostojí.
– Já myslím, že lžete, pane Newtone. My pro vás nejsme hmyz. Ze začátku jsme možná byli ale teď už nejsme.
– Ale jistě, já vás mám rád. Některé z vás. Ale stejně jste hmyz.
---
Newton se rozklepal. Kostnaté tělo se kácelo, plstěný klobouk tiše spadl na stůl a odhalil křídově bílé vlasy. Antheanská hlava sklesla na vyzáblé antheanské ruce a Bryce uviděl, že Newton pláče.
Chvíli beze slova stál a díval se na něj. Potom obešel stůl, klekl si, zezadu Newtona objal a jemně ho přidržoval. Lehoučký trup se mu v rukou třásl jako tělíčko křehkého roztřepaného vyděšeného ptáčka.
Přišel barman a když k němu Bryce zvedl hlavu, řekl: „Ten potřebuje pomoct.“
„Ano,“ přitakal Bryce. „Taky bych řekl.“

Disease
09.01.2023 4 z 5

Jedna z knih, kdy filmová adaptace je rozhodně lepší. Tevis je výborný spisovatel, ale u mě od něj vede jednoznačně Zpěv drozda.

Mal
21.12.2022 4 z 5

Nemůžu si pomoct, ale při čtení o T. J. Newtonovi se mi opakovaně a vtíravě před vnitřním zrakem zjevoval obraz Elona Maska. Je Elon Mask z Marsu? Nebo Litvy? Nebo Massachusetts?

Bedřich63
14.11.2022 4 z 5

Od autora jsem přečetl i Dámský gambit a Zpěv drozda. Obě tyto knihy mi sedly lépe, než tato. Téma předkatastrofické není tak úplně obvyklé, i když v posledních letech už s ním reálně žijeme skoro každý den a je také námětem stále více knih.
Téma mimozemšťanů a jejich případné napadení Země je téměř navýsost americké, opakující se v mnoha obměnách.

Malýmedvěd
13.10.2022 3 z 5

Krátká SCI-FI přetřásající hlavní myšlenku, zda stojí lidstvo za záchranu a autor nám nabízí pohled a odpověď jednoho mimozemšťana. Kniha nese rukopis doby kdy vznikla, ale ty argumenty jsou pořád stejné a možná bychom našli i pár dalších důvodů pro i proti.

Djkoma
17.09.2022 3 z 5

Pro mě jednoznačně za očekáváním svého (pop)kulturního statutu. Dlouho jsem nečetl tak krátkou knížku, u které jsem chtěl, aby byla ještě kratší. Oproti Zpěvu drozda je pro mě na jiné úrovni.

Marekh
12.09.2022 5 z 5

Kniha obsahuje Předmluvu a Profil autora. Kniha je rozdělena do 3 částí. Jsem rád, že jsem si přečetl tuto knihu ze žánru sci-fi, protože se mi líbila. Upřímně řečeno jsem autora neznal, a pokud bych neviděl tuto knihu na sociálních sítích, tak by unikla mé pozornosti, což by byla škoda. Kniha mě vtáhla do děje a přečetl jsem knihu na jedno posezení.

Hlavní postavou je THOMAS NEWTON – mimozemšťan v lidské podobě, který byl vyslán na naši planetu, aby zachránil svůj umírající lid. Měl jsem rád povahové vlastnosti Thomase a ušlechtilý plán, který měl v hlavě. Autor dobře popsal osamělost člověka.

Ken MacLeod v Předmluvě napsal, že autor dobře znal své lidské slabosti a věděl, jaké to je, být odříznutý a churavý v kraji zaostalejším, než kde byl doma. Sám knihu označil za "hodně maskovanou autobiografii."

Kniha má pěkný přebal.

Časem bych si chtěl přečíst další autorovu sci-fi ZPĚV DROZDA.

Film jsem prozatím neviděl, časem bych se chtěl na něj podívat.

Paulus.1987
11.09.2022 4 z 5

Příběh osamělého mimozemšťana na planetě Zemi je ve sci-fi poměrně vděčné téma. V tomto případě se jedná o komorní a smutný příběh návštěvníka z jiné planety, který na Zemi přiletěl s úkolem zachránit nejen svoji vlastní planetu, ale i samotné lidstvo před sebezničením.

Román není nijak rozsáhlý a v průběhu četby na mě doléhala především osamělost tvora, jehož schopnosti a vědomosti dalece převyšovaly ty lidské. Lidstvu jako takovému je zde nastavováno zrcadlo, jehož odraz nevyznívá zrovna přívětivě.

Filmové zpracování jsem dosud neviděl, ale Davida Bowieho si v hlavní roli umím představit naprosto bez problémů.

Thalin
31.08.2022 3 z 5

Na to je jak je knížka útlá se mi nečetla moc dobře a přišlo mi, že se místy docela vleče. Námět je to zajímavý, ale zpracování mi tak úplně nesedlo. Hodlám se podívat ale i na film, třeba mě to bude bavit víc.

lexikon_tf
19.08.2022 5 z 5

Krásný a smutný příběh o mimozemšťanovi, který na Zemi hledá spásu pro svůj lid z planety Anthea, avšak místo toho přichází spíše zklamání a deziluze.
Kniha je geniální v tom, jak je prostá všech příkras. A velmi nadčasová! Ač jde o sci-fi žánr, nebojte se žádných přetechnizovaných ani jinak mimozemských zvláštností. Příběh je víc poetický a promlouvá skrze pocity osamělosti a marnosti.
K příběhu není třeba dodávat víc, přečtěte si knihu sami, ten zážitek opravdu stojí za to, i když je příběh trochu melancholický.
Díky společnému čtení na Instagramu jsem si knihu pořídila a jsem za to moc ráda, patří k těm, které mě chytly a už nepustí.
Na motivy knihy je natočen i film z roku 1976 s mým velkým oblíbencem Davidem Bowiem. Musím se na něj brzy zase podívat.

Arkagas
14.08.2022 4 z 5

Muž, který spadl na Zemi je kniha, která Vás buď absolutně pohltí, nebo Vás bavit nebude, nic mezitím. Já naštěstí zapadla do té první kategorie. Příběh mimozemšťana, který na Zem přilétá, protože chce zachránit lidstvo je sám o sobě moc hezký, ale pointou je tady něco jiného.. I přesto, že je z jiné planety, působí na něj život na Zemi svými těžkostmi. I přesto, že má obrovskou firmu a nedozírné bohatství a lidský svět mu leží u nohou, propadne alkoholu. A tak se protlouká na světě se skleničkou ginu v ruce, povídá si se služebnou, která je do něj zamilovaná, protože netuší kdo je a když ho zajme FBI, nemohou ho nakonec ani z ničeho obvinit, protože není právoplatným občanem U.S.A. Tahle kniha má obrovský přesah a byť sci-fi standartně nečtu, tohle mě bavilo moc. Je to vlastně i takový román o fungování dnešní společnosti z pohledu někoho, kdo ji vůbec nezná. 
Moje hodnocení: 9/10

Shindo
15.07.2022 4 z 5

Muž, ktorý spadol na Zem a postupne podľahol zvodom civilizácie, ktorú asi nikdy nedokázal (a nemohol) úplne pochopiť.

Pomaly a postupne deptajúca kniha, ktorá pre mňa nabrala spád až v poslednej tretine. Záver bol silný a beznádejný. Film som nevidel, videl som však divadelné spracovanie (Lazarus), ktoré na knihu naväzuje.

zuzana4291
03.07.2022 3 z 5

Za mě kniha byla docela zklamání. Čtenářsky mi to přišlo nudné, zdlouhavé a prakticky bez konce.
Na druhou stranu, když se nad knihou zamyslíte, tak opravdu se každý nechá pohltit neřestmi společnosti? Opravdu jsme civilizace, která je tak zkažená, že se sama zničí?

Štítky knihy

zfilmováno americká literatura mimozemské civilizace mimozemšťané sci-fi

Autorovy další knížky

Walter Tevis
americká, 1928 - 1984
1986  90%Zpěv drozda
2021  89%Dámský gambit
2021  85%Muž, který spadl na Zemi
1993  75%Kroky slunce
1988  73%Planéta exilu

Kniha Muž, který spadl na Zemi je v

Právě čtených2x
Přečtených207x
Čtenářské výzvě32x
Doporučených12x
Knihotéce109x
Chystám se číst195x
Chci si koupit55x
dalších seznamech2x