Muž, který se směje
kniha od: Victor Hugo
KoupitKoupit eknihu
Román je příběhem muže, jemuž byla v útlém dětství znetvořena tvář, aby se tak král mohl pomstít jeho otci, šlechtici, který byl královým odpůrcem. Hrdinova osobní tragédie se završuje, když po létech pozná svůj šlechtický původ a zároveň si uvědomí nepřekročitelnou propast mezi vládnoucí vrstvou a prostými lidmi, mezi nimiž má své jediné přátele. Toto poznání dovede posléze hrdinu až k dobrovolné smrti po boku slepé dívky, která jediná byla schopná ho milovat, protože nikdy neviděla jeho znetvořený obličej...celý text
https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/5742/big_muz-ktery-se-smeje-lmM-5742.jpg 4.4269Literatura světová, Romány
Vydáno: 2000, BB art
ĽHomme qui rit, 1869
Komentáře (52)
Kniha Muž, který se směje

Budu opakovat už stokrát řečené, ale knize by rozhodně prospělo ji osekat. Msty je to vážně zbytečně zdlouhavé a té omáčky kolem nebylo třeba tolik. Jinak je to ale skvělý, smutný a lidský příběh. Jen ten konec mi dlouho neseděl.

"Kdo chce zůstat silný, musí zůstat slabý.
Musí být úplné nic.
Had, který odpočívá,
představuje svou spirálou zároveň nekonečno i nulu."
"Muž, který se směje" Victor Hugo (1869)
Český překlad z r. 1918, Kniha první, kapitola Spodní svět

(+ SPOILER) Myslím, že v komentářích níže bylo napsáno vše, co mělo být napsané a že už vskutku nemusím psát 49. koment, že ANO opravdu je to lit. skvost a ANO, některé popisy jsou skutečně ZDlOuhaVé.
Osobně strhávám jednu * právě za ty popisy.
-----
Ach, ten tragický konec, celý filosof. duch v celé knize.... Mé srdíčko plesá. Rozhodně si od Huga ještě něco přečtu

(+ SPOILER) V rámci tohtoročnej čitateľskej výzvy som siahla aj po tejto klasike. Je to krásny príbeh plný emócií. V knihe je možné nájsť rôzne filozofické a psychologické úvahy, hlboké city a podrobne vykreslené hlavné postavy. Do hláv niektorým postavám vidno tak hlboko, až je to miestami desivé. Značnú časť knihy som mala pocit, že príbeh je úplne vedľajší a ide skôr o veľmi podrobný popis anglickej šlachty a utrpenia poddaných. Dej občas pokračuje veľmi rozvláčne a niektoré opisy sú zbytočne dlhé (napr. vymenovanie 12 anglických šlachticov, ktorí s dejom ani dejinami v knihe nemali nič spoločné). Takto podrobný román sa bude v súčasnej literatúre ťažko hľadať, okrem množstva strán príbehu a historických informácií je v ňom možné nájsť aj veľa medzi riadkami. Ľudské starosti a radosti sú geniálne spracované a vyjadrené. Koniec ma dosť mrzel, stále som verila aspoň v aký - taký happyend, prešla som dlhými opismi kdečoho, len aby som našla trochu pozitívny koniec, ktorý neprišiel.

Příběh je to výborný, oproti jiným Hugovým knihám je to ale docela rozkecané, např. uvedení Josiany a Davida do děje na 100 stranách je opravdu dlouhé. Ale koneckonců, právě proto jsem to začala číst, po všem tom polykání knížek jsem si řekla, že to na zvolnění chce tlustého (jakože kniha) Francouze :).

Skvělá klasika. I přes občas zdlouhavé popisy.
Jen taková myšlenka, co mi při četbě bleskla hlavou.. Neubirejme se ke konformitě jen proto, že je to nejsnazší cesta...
Štítky
Anglie 17.-18.století zfilmováno únosy dětí francouzská literatura historické romány
Autor a jeho další knihy
1918 | ![]() |
2014 | ![]() |
1928 | ![]() |
2000 | ![]() |
1975 | ![]() |
1967 | ![]() |
Kniha Muž, který se směje je v
Právě čtených | 9x |
Přečtených | 404x |