Murena: První cyklus - Cyklus matky

Murena: První cyklus - Cyklus matky https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/408943/bmid_murena-prvni-cyklus-cyklus-matky-1X7-408943.jpg 4 54 11

Starověký Řím, 1. století našeho letopočtu, poslední dny vlády císaře Claudia. Jeho manželka Agrippina se rozhodne císaře zabít, aby zajistila trůn synu Neronovi a tím jej upřednostnila před císařovým skutečným synem Britannicem. Intriky, úklady, spiknutí, nájemné vraždy v impozantním úvodním cyklu „římské Neronovy ságy“, jejímiž autory jsou scenárista Jean Dufaux a kreslíř Philippe Delaby.... celý text

Literatura světová Komiksy Historie
Vydáno: , Josef Vybíral
Originální název:

Murena: Intégrale premier cycle , 2005


více info...

Přidat komentář

Denny456
25.05.2023 3 z 5

Trochu slabší komiks od nakladatelství Vybíral. Pořád je to lepší než průměr, ale tady mě dost vadilo, že postavy jsou si podobné a je těžké rozeznat. Navíc by tady sloužilo pokrácení, protžoe hluchým mítbylo více než obvykle. Ale pořád nad průměrem.

špulo
02.03.2023 4 z 5

Mám rád tieto vylomeniny starých Rímanov. Najmä, keď sa pomerne verne snažia byť historicky presné. A keďže sa tam v reále intrigánčilo, že Martinova Hra o trůny je proti tomu detské pexeso, užívame si tu lži, sex a prachy v hojnom množstve. Gladiátori tiež ukážu nie len svaly... Proste staroveký Rím se vším všudy. Len práve z toho Ríma nevidno nič. Autori si asi povedali, že všetky cesty vedú do Ríma a tým pádom sme tam všetci boli, tak načo ho zbytočne kresliť. Máme tu len nejaký ten interiér, bránu, uličku... Mne to však ku príbehu chýbalo kvôli atmosfére. V podstate všetky políčka komiksu sú buď dialógovky alebo akcia. Chcelo to trochu viac.


fvalek
10.08.2022 5 z 5

Murena, nazvaná zřejmě podle postavy pana Mureny, která se ale zabývá hlavně Nerem, je umělecká bomba a jeden z dalších úžasných evropských komiksů mapujících to pro mě nejkrásnější období historie - starověký Řím. Orly Říma jsem samozřejmě četl taky a nebudu úplně srovnávat, protože stejné historické období ještě neznamená jakékoliv jiné shody, i když nějaký důraz na přátelství apod. tam je. A zatímco Orlové jsou dost fiktivní a svolní k očekávání, u Mureny můžeme přesně mapovat historické události, které jsou i reálně doložené. A to je možná i výhoda, kterou Murena nabízí. Ze začátku mě bavilo si předvídat, očekávat, tvořit si nějaké scénáře, kde bych koho rád viděl. Pak mě překvapilo, jak vlastně kdo skončil. Je super, že komiks vychází opravdu z historie, ale je otevřený různým fiktivním úpravám, jako třeba příběh o Claudiově závěti. Docela jsem si oblíbil Britannica a těšil se, co udělá, ale historie je potvora a bylo třeba s ním tak naložit. některé informace si pamatuju z dějepisu, ale asi záměrně nebudu pátrat víc a nechám se překvapit a vžiju se do děje.

Co se týče ostatních postav, mocenské boje mezi Nerem a jeho matkou byly moc fajn, stejně ta jiné intriky. Bohužel se tomu věnuje valná většina komiksu a nemůžeme si tak plně vychutnat prostředí Říma nebo nějaké další osudy, ale tohle plně stačí. Těším se, co bude dál, protože se i otevřelo více eskapád.

No a co dodat, celá tahle edice ERB je skvělá. Kvalitní knihy s úžasnými deskami, velké formáty, hezké překlady, vysvětlivky termínů a událostí... Na těchto knihách se dost snaží a je to poznat. Vydávání je pak jednou za čas, takže i peněženka to zvládá a jsou okrasou knihovny. :)

Kapis
11.05.2022 4 z 5

Tak po Orlech Říma jsme byl namlsaný na něco podobného a moc dlouho jsem hledat nemusel. Akorát peníze a knihovny docházejí:))

Příběh se odehrává v dobách největšího rozkvětu Říma. O intriky, politikaření, gladiátorské souboje, vraždy, sex i dekadenci zde není nouze. Zhltl jsem to opět jako malinu, přínosná je určitě historická věrnost i Senecovy proslovy. Asi se budu mrknout po těch pozapomenutých antických knihách, co mám po babičce, ta moudrost v nich je jistě univerzálně platná a ta se jen tak neztratí, navíc, když na ni stavíme kořeny své civilizace, která tu snad ještě chvilku vydrží, i přes urputné snahy o sebelikvidaci.

OldaB
28.12.2020 5 z 5

Tohle se opravu Vybíralovi povedlo. Provedení je výborné, ale hlavně jde o skvělý scénář a dobře padnoucí kresbu. Kdyby se podařilo vydat další cyklus, vůbec bych se nezlobil. Pro milovníky historie je to povinnost.

jarynek
12.06.2020 5 z 5

Skvělá kniha. Těžko něco vytýkat. Výborný historický příběh zasazený do kulis starověkého Říma. Pád císaře Claudia a nástup Nerona k moci na pozadí vražd a intrik a pod dohledem několika osudových žen. Je vidět, že autoři měli reálie dopodrobna nastudované a na těchto základech vystavěli strhující vyprávění o touze po moci, kde city nemají místo a pokud nějaké někdo projeví, stává se to zranitelným místem, kterého budou chtít rivalové využít.
Kresba jen podtrhuje příběh a ani té nemám, co vytknout.
Jestliže mne Jean Dufaux potěšil Ságou Valty, tak zde mne přímo nadchnul.
Četba mne donutila několikrát hledat historické souvislosti, takže pro mne částečně i poučné:).

FireOfFilth
11.02.2020 4 z 5

Starověký Řím mám rád, i když jsem toho moc nečetl a neviděl. Takže tento komiks byl jasná volba.
A jak už to bývá, máme tu spoustu intrik, vražd a nahé ženy. Vše co k Římu patří. Celý příběh se točí okolo císaře Nerona a jeho matky. Máme tu spousty zajímavých dialogů, které nenudí a dávají smysl. Kresba je velmi pěkná a přehledná.
Celkově se tento komiks výborně čte a příběh krásně utíká.
Kdo má rád příběhy plné intrik a zasazení do Starověkého Říma, mohu tuto knihu doporučit.
Celkové hodnocení 70%

Ivan Kučera
29.01.2020 4 z 5

Vizuálne bez debaty úchvatné (208 strán, tvrdý obal, fantastická kresba, lesklý papier, rôzne dodatky, poznámky, lexikóny...). Vynikajúce je to však i po scenáristickej stránke. Áno, občas sa bude čitateľ strácať v deji, pretože postáv je naozaj veľa. A každý má iný charakter a motiváciu k tomu, prečo robí to, čo robí. A príbeh je zamotaný a relatívne komplikovaný. Ale s trochou sústredenia by ste to jednak mali dať bez väčších problémov a jednak to, že je dnešný čitateľ (možno, nechcem paušalizovať) spohodlnený nenáročnými, jednorazovými komiksovkami, to predsa nie je mínus pre Murenu, ale preňho. Palec hore.

davidurban1973
11.01.2020 5 z 5

Nádherné kresby a poutavý pribeh

sackettboy
02.01.2020 5 z 5

Vynikajúci historický grafický román. Je to pútavé a krásne nakreslené. Jedno z najlepšich čo u Vybírala zatiaľ vyšlo.

Norri
09.12.2019 5 z 5

Těžko se hledá něco, co by se dalo knize vytknout. Občas jsem si říkal, že některé události a nebo historické detaily mohly být v komiksu a nebo alespoň v lexikonu více rozvedeny. Je potřeba si ale uvědomit, že Dufaux s Delabym píší a kreslí historický komiksový román a ne učebnici dějepisu, nebo snad kompletní encyklopedii starého Říma. Museli si stanovit jasnou mez, kolik historických detailů mohou do komiksu zpracovat a co už musí vypustit, aby přílišnými detaily neunudili k smrti čtenáře, kteří se chtějí bavit dobrým příběhem. A to se jim podařilo vybalancovat naprosto precizně. Skvělá kniha, které probouzí touhu dozvědět se o historii více!

Štítky knihy

vraždy křesťanství intriky komiksy císařové starověký Řím Nero, římský císař

Autorovy další knížky

Jean Dufaux
belgická, 1949
2019  87%Murena: První cyklus - Cyklus matky
2019  88%Sága Valty
2022  76%Barakuda: Kniha 1 a 2
2002  62%Přeludům v patách
2002  57%Bůh šakalů

Kniha Murena: První cyklus - Cyklus matky je v

Přečtených58x
Doporučených2x
Knihotéce39x
Chystám se číst17x
Chci si koupit9x
dalších seznamech1x