Moravský kras pod zemí i nad zemí

Moravský kras pod zemí i nad zemí https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/532200/bmid_moravsky-kras-pod-zemi-i-nad-zemi-65ccac899f975.jpg 4 1 1

Průvodce přírodou a historií Moravského krasu, který vznikl u příležitosti uspořádání stejnojmenného výstavního projektu uskutečněného k novému vyhlášení CHKO Moravský kras, k výročí 50 let od objevu Amatérské jeskyně a 40 let od vzniku České speleologické společnosti.

Přidat komentář

David81
14.02.2024 4 z 5

Krátká brožura se základními informacemi o Moravském krasu, ale i některými zajímavostmi, které jsou málo známé. Publikace uvádí aktuální údaje, které se změnily v souvislosti se znovuvyhlášením CHKO Moravský kras v roce 2019 (např. odlišná rozloha).
Je zde uvedeno to nejdůležitější - informace o jeskyních, rostlinách, živočiších a historii. Zaujala mě tu například zmínka o třech mamutích klech záměrně zastrčených pravěkým člověkem do pukliny v jeskyni Kůlna. Český text je ve zkrácené verzi přeložen do angličtiny, kde na několika místech překvapivě obsahuje i informace nezmíněné v české verzi (např. o Speleologické záchranné službě ČSS). Pokud jste běžný turista, který nemá potřebu zjišťovat nejnovější geofyzikální nebo pedologické poznatky, je tato brožura dobrou volbou. Navíc obsahuje přehlednou turistickou mapu a krásné fotografie. Na jedné z nich jsem se tu ironií osudu ocitnul.