Monumenty

Monumenty https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/154078/bmid_monumenty-rYj-154078.jpg 4 5 2

Podtitul: 213 přírodních, historických a technických pamětihodností světa Kolektiv autorů: Harenberg, Bodo (red.); Brocks, Manfred; Alker, Lothar (vazba).

Literatura naučná Encyklopedie
Vydáno: , Fortuna Print
Originální název:

Monumente der Welt , 1991


více info...

Přidat komentář

xulij01
19.08.2022 4 z 5

Na první pohled zaujme rozměr knížky cca šířka 27 cm a výška 37 cm, takže ne do každé knihovny se vejde. Primárně se jedná o obrazovou publikaci, tudíž pro text zbývá méně místa. Každopádně ač jsou texty stručnější, tak i tak se lze dozvědět o vybraném „monumentu“ zajímavé informace. Obecně je věnována jedna dvojstrana každé památce. Záběr knížky je poměrně široký (namátkově vyberu pár na ukázku). Převažují historické památky Tádž Mahal, Chichen Itzá, Hagia Sofia. Najdeme zde ale taktéž novější stavby: operní budova v Sydney, město Brasilia, Disneyworld. Dále "technické stavby": solární elektrárna Solar One, Silicon Valley. Knížka se nevyhýbá ani přírodním krásám: Fudžijama, Velký bariérový útes.

Kousek textu, který se týká mostu Golden Gate (při přílivu a odlivu tam vzniká značný proud, takže byly pochybnosti, zda to vůbec půjde postavit):

„Nakonec dal mostní architekt Strauss staveniště obehnat metr silnou a pět pater vysokou betonovou stěnou a vodu z uzavřeného prostoru dal vypumpovat, takže vznikla pracovní plocha veliká jako fotbalové hřiště.“

Jedná se o starší publikaci z roku 1991. Takže ne všechno je aktuální. Například je tam zařazený Rotterdam coby největší přístav světa, což dnes již rozhodně neplatí. Jiným příkladem je World Trade Center, který byl zničen při teroristickém útoku...

boxas
02.02.2022 5 z 5

Úžasná "prohlížečka" na tyhle zimní večery. Často si v ní listuji a říkám si - tak tam bych se chtěla někdy podívat!