Moje dětství na draka

Moje dětství na draka https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/379633/bmid_moje-detstvi-na-draka-ota-379633.jpg 4 43 40

Jaké bylo dětství v roce 1973? Sladká vzpomínka pro rodiče, rozpustilý příběh pro jejich děti… Vitacit, Pedro, hlasatelky v televizi, tranďáky i úžeh kvůli mrkváčům! Jestlipak si ještě pamatujte na tu počeštěnou zkratku CCCP, ve které figuroval car a carevna? A jak si s takovou delikátností poradil Šárčin tatínek - kutil, umělec, sem tam nervák a topič myší?... celý text

Přidat komentář

vikaa
03.04.2022 4 z 5

Tak jsem se vrátila na pár hodin v čase a téměř jako vrstevnice autorky jsem si zavzpomínala na své dětství a dospívání. A přestože mé dětství bylo také na draka, bylo krásné, protože jsme byly mladé, naivní a myslely jsme si, že nám svět jednou bude ležet u nohou. A jaký si to uděláš, takový to máš:-) Občas nešlo se neusmívat, kniha je laskavá a dýchá z ní nostalgie.

Mandalka74
01.07.2021 5 z 5

Autorka je blogerkou a v této knize vzpomíná na své dětství 1973 - 1981, za socialismu.
Prožijeme s ní školní léta až do doby, kdy odjíždí na internát. Vypráví radostech, i starostech s lehkostí a humorem. Povídá o rodičích, i o zážitcích s babičkou a s dědou. Později o svých spolužácích, historky ze školy. V knize jsou i deníkové zápisy, které si psala a tam se dozvídáme o prvních láskách, i zklamáních.

Kniha se mi moc líbila. Líbí se mi i po grafické stránce. V knize jsou ilustrace, i fotky. Při čtení jsem si zavzpomínala na své dětství. Vyrůstala jsem ve stejné době.
Knihu jsem dostala od Katušky Hutyrové a ještě jednou moc děkuji. Určitě se ke knize vrátím a podívám se po dalších knihách autorky. Doporučuji především těm, co tu dobu zažili. Mladší čtenáři se mohou dozvědět něco o dětství v socialismu, kdy ještě nebyly mobily, ani internet.


Marekh
21.01.2021 4 z 5

O této knize jsem už slyšel v minulosti a když jsem viděl video na tuto knihu a další knihy, které autorka napsala, které natočila Katka na svém YouTube kanálu, tak mě to ještě více nalákalo, abych si knihu přečetl. Podíval jsem se také na autorčin web, kde prezentuje svoje knihy a rovněž na její video, které trvá jednu hodinu. Musím říci, že se mi líbí autorčin projev, její postoj k životu a obecně vztah ke knihám. Byl jsem tedy hodně zvědavý, jak se mi kniha bude líbit. Za poslání knihy děkuji Katce Hutyrové, která napsala také anotaci k této knize, která se nachází na zadním přebalu knihy a která je moc pěkně napsaná. Knihu hodnotím na 80 %.

Kniha je vyprávěna z pohledu dítěte – Šárky (autorky), která vzpomíná na své dětství za socialismu v letech 1973 – 1981. Jedná se o biografii, kniha je členěna do krátkých kapitol, je vhodná pro děti a také dospělé, kteří se narodili a žili v době socialismu a chtěli by si připomenout dobu, ve které žili a na kterou vzpomínají. Pokud by se rozhodli číst tuto knihu současné děti a něčemu by neporozuměli, mohou se zeptat rodičů a rodiče jim všechno vysvětlí. Kniha je moc pěkně zpracovaná včetně fontu písma, ilustrací až po soukromé fotografie autorky. Rovněž je moc pěkná úvodní ilustrace na deskách knihy. Autorka knihu prokládá také deníkovými záznamy, které si psala během dětství a dospívání. Autorka pracovala na knize rok a půl, a pokud bych mohl použít slova, které napsala Katka ve své anotaci, vybral bych následující, které by charakterizovaly tuto knihu: lehkost, humor, dobrá nálada, pohlazení po duši. V některých okamžicích jsem se zasmál nahlas, což se mi u knihy příliš nestává, a naopak v některých okamžicích jsem měl slzy na krajíčku.

Kniha je pohodová, čte se lehce, nevyskytuje se v ní žádné násilí. Čtenáři, kteří chtějí nalézt klid a odpočinek a chtějí zavzpomínat na „staré časy“, tak si knihu mohou přečíst.

Knihu si přečetla také moje mamka a knihu hodnotí na 90 %. Řekla mi, že u knihy si odpočinula, zavzpomínala na minulost a během čtení se také s radostí zasmála. :)

Citáty z knihy, které mne oslovily:

Člověk nemá nikdy litovat toho, co prožil. A všechno s něčím souvisí a vždy je určitě nějaký důvod, pro vše prožíváme.

Na každém konci je krásné to, že něco nového může začít.

los
10.01.2021 1 z 5

takové psaní o ničem, prostě na draka

oblakaknih
08.01.2021 5 z 5

Je fajn začít nový rok s kvalitní knihou, kterou si naplno užijete. A přesně toho se mi s Moje dětství na draka dostalo!
Námět tohoto příběhu je pro mě nové a téměř neobjevené téma, to taky dodává příběhu na originalitě. Díky této knize jsem opět měla možnost dozvědět se něco o naší historii, ale zároveň se třeba najít v běžných příhodách z dětství.
Velkým plusem je, že autorka popisuje svůj osobní příběh. Nebojí se odhalit všemožné události a myšlenky, které mohou být považovány i za osobní. To se mi moc líbilo a občas jsem se musela i zasmát.
Jelikož autorka čerpala ze svých vlastních zápisků, styl psaní skvěle seděl k věku hlavní hrdinky. Zároveň byl jednoduchý, strohý, ale přesně seděl k situacím.
Dalším velkým plusem byly potom tučné zápisky do deníku, které mě na příběhu bavily snad nejvíc.
Zpracování knihy je překrásné. Originální formát, jednoduché ilustrace,… Opravdu skvělý čtenářský zážitek.
Kniha se mi dostala do rukou v podstatě náhodou, ale jsem moc ráda, že jsem si ji přečetla. Možná se jednou pustím i do pokračování.
Moc doporučuji!

vera2927
07.08.2020

Knížku jsem vyhrála za odpověď v anketě na country radiu a jsem za to moc ráda... Je to přívětivé čtení, přestože to je o dětství na draka...:-) . Jsem ročník 1966, počítám, že jsme s autorkou přibližně stejně staré, takže mne knížka vrátila ke vzpomínkám i na mé dětství... tenkrát měla většina dětí stejné oblečení a žila v bytech se stejným nábytkem, ale zjistila jsem, že některé zážitky autorky mám jak přes kopírák ... :-) Knížka je napsaná chytrou holkou pro chytré holky a kluky... nemusí se složitě popisovat děj a pocity... "stačí správně napsat holou větu" a člověk to cítí stejně jako autorka.... a co mne úplně odrovnalo, tak hra na Čtyři z tanku a pes, kde Šárka vždycky hrála Šarika... :-)

Sali88
12.06.2020 4 z 5

Jsem dítě 20.století, a proto ráda čtu knihy, které se v tomto století odehrávají. Moje dětství na draka se sice odehrává v 70.-80.letech a ne v mých dětských devadesátkách, přesto jsem si čtení užila a při některých momentech na své dětství díky knize zavzpomínala.

Autorka tu vypráví o svém dětství, trablech s rodiči i ve škole. O návštěvách prarodičů a svých zážitcích. Moje dětství na draka je oddechová kniha, při které nemusíte přemýšlet. Díky vyprávění očima dítěte se vrátíte i do vašeho dětství, popřípadě se můžete vžít do dětských let vašich rodičů. Poznáte nebo si připomenete, jaké to kdysi bývalo, jak se žilo, a jak to vše autorka prožívala jako dítě.

hapac
06.05.2020 4 z 5

S autorkou nás spojuje věk a tak vím, o čem píše - něco jsem prožívala stejně něco trochu jinak v jiné části republiky, ale díky této knížce bylo fajn se alespoň na chvíli vrátit do časů dětství a dospívání. A díky za připomenutí voňavé gumy....

ivulka15
23.04.2020 4 z 5

Tak jsem si nostalgicky zavzpomínala na doby dávno minulé. Takové milé počteníčko.

Pdede
18.04.2020 4 z 5

Přečteno tzv. na jeden zátah :-) Je to kouzelné čtení, u kterého jsem se mnohokrát smála a culila - o to více, že pocházím také z okolí Litvínova a tak tedy i mě autorky tatínek fotil u umělého dortu :-D

EmanN
16.02.2020 4 z 5

Tím, že poslouchám Country rádio, jsem se dozvěděl, že žije paní Šárka, moderátorka tohoto rádia. No, a na doporučení jsem si objednal její knížku. Bude to dárek pro moji dceru, která vyrůstala ve stejné době jako autorka a také pro vnučku, aby poznala, jak se dříve žilo. Původně jsem nepočítal, že knihu budu číst, ale zvědavost mi nedala a během krátké doby jsem knihu přečetl.
Kupodivu, jako starší pán, *1946, jsem se do vzpomínek Šárinky vcítil a rozhodně to pro mne nebyl ztracený čas. Mnohé, jí zaznamenané vzpomínky mi připomněly moje mládí. Asi to měla těžší než já.
Byl bych velice rád, kdyby si i dcera v klidu našla čas na četbu této knihy a konfrontovala dětství Šárky s dětstvím svým. No, a pokud by četly spolu s vnučkou, její 12 letou dcerkou, tak by to nemělo chybu.
Emanuel Nožička, Třebíč

musketyrka7370
17.01.2020

Báječně jsem se pobavila a zavzpomínala na svoje dětství za soudruhů... Jako děti jsme neřešili politiku, užívali jsme si dětství se vším všudy... lítali jsme po venku, chodili do pionýra, jezdili na tábor, měli jsme živé kamarády i různé “nepřátele”, spřízněné duše. Žili jsme svoje dětství doopravdy, ne jen virtuálně. Dnešní děti žijí v bublině vytvořené rodiči pro jejich “bezpečí”, bez mobilu ani na krok, kde není wifina tam je nedostanete ani omylem.... Kniha je báječná, vřele doporučuji pamětníkům i těm, co tu dobu znají jen z dějepisu nebo vyprávění prarodičů.

PrincAli
14.01.2020 5 z 5

Kniha se mi moc líbila, protože jsem zjistil jak se žilo a zaujalo mě, že ani v jedné části se nepsalo "celý den jsme proseděli u mobilu ". Každou chvíli se něco dělo a proto to bylo jiné než teď v této době. Teď už skoro nikdo nechodí ven.... Lidé chodí ven jen proto, aby vyvenčili psa nebo šli do školy nebo do práce. Děti hrály na schovávanou, teď by celý den hrály hry na mobilu. A tak mě kniha inspirovala k tomu, abych chodil více ven na procházky.
Kniha byla velice vtipně napsaná, takže jsem se i dost nasmál....

MarMel1984
28.11.2019

Tato kniha od sympatické a velmi akční spisovatelky (ale také známé moderátorky) Šárky je konečně po letech něčím, co si čtenář vyznávající dobrou literaturu podnětných témat velmi rychle zamiluje.
Autorka laskavým a téměř holčičím stylem umí zaujmout a udělat z nesnadné doby sedmdesátých let století dvacátého čas zábavný, lákavý a povětšinou příjemně hravý.
Neopomenutelným faktem jest mi skutečnost, že teenageři, kteří se do zmíněného díla začetli, uměli pojmenovat pocity z knihy dosti podobným způsobem - jako čtenáři knihy zrození před několika desetiletími. Tedy ti, co byly ve spisovatelkou popisované próze dětmi.
Kniha má svěží a splavný průběh. Autorka děj líčí v těch nejsrozumitelnějších barvách. Laskavý čtenář se ponoří do poklidných myšlenek, příjemna a i dramatičtější okamžiky té doby umí přijmout s menší osudovostí a úlekem.
Opravdu si vážím autorčina nápadu a s logikou zde v řádcích očekávám úspěch, ocenění a budoucnost tématu zde literárně ztvárněného.
Jen tak zachováme dobrou českou literaturu.
Můj velký dík paní spisovatelce ...

gabriela6174
28.11.2019

kdybych mel knizku ohodnotit beru ji jako volnejsi autobiografii detskych let normalni holky kterou jsem znal chodil s ni do skoly a holky ktera to v detstvi nemela zrovna lehke.knizka je psana svezim stylem s prvky humoru i sarkazmu precetl jsem za 2 hodiny takze je jasne ze se krasne cte me se libila

ruda012
21.08.2019

Veliká poklona autorce! Dětství v těžké době, zpracované s takovým nadhledem a hlavně bez nenávisti je radost číst ! Nejen na dovolenou dokonalé čtení ( navíc vytištěné velkými písmeny :-) , takže možné číst bez brýlí ) Všem doporučuji ! Už se těším na autorčinu "pubertu".

standa3720
06.08.2019 5 z 5

Knihu jsem dostal jako dárek. Co jsem ocenil, bylo velké písmo, kterým je vytištěná :-) A dále pak obsah. Opravdu příjemně a lidsky napsáno. Autorka má rozhodně obdiv za svůj styl a krásnou češtinu. Místy jsem se přistihl, že se nejen usmívám, ale taky směju a to nahlas. Vzpomínku na ta léta ocení určitě nejen "Husákovy děti". Co je příjemné jsou i kresby a rodinné fotografie, které tomu všemu dodávají tu správnou atmosféru. Proto jsem rád přispěl i na novou knížku, kterou autorka Šárka chystá. Moc díky za příjemný čas při četbě :-)

JirkazLibuše
26.05.2019 5 z 5

Jirka z Libuše
Rád bych se také vyjádřil ke knize Šárky Rosové-Váňové: Mé dětství na draka. Během čtení jsem se vracel, ač jsem o deset let starší, do svého dětství a mládí a znovu si uvědomil ty nesmyslnosti a absurdity tehdejšího „reálného socialismu“. V knize je tato doba popisována očima malého děvčátka, které ještě nemůže chápat všechny souvislosti, ale čtenář, který příslušnou dobu musel též prožít, si je uvědomuje velmi dobře. Proto se domnívám, že tato kniha by měla být velmi dobrým pomocníkem rodičů a učitelů při výchově dětí a varováním, v co se promění učení o spravedlivé a rovnoprávné společnosti postavené na učení Marxismu-Leninismu. Pokud by se toto dostalo do podvědomí mladé generace, nemuseli bychom se již obávat návratu tohoto zrůdného systému. Nebylo by asi špatné, kdyby se stala povinnou školní četbou.
Jak jsem se dověděl, autorka již pracuje na pokračování této knihy. Moc se na ni těším.

Bert2626
17.05.2019 5 z 5

Mé dětství bylo nádherné. Někdy paradoxně paradoxní, jež přinášely výhradně paradoxní situace, o kterých jsme však v té době vůbec netušili, že jsou tak paradoxní. Díky knize Moje dětství na draka, jsem si uvědomil paradoxy tehdejší paradoxní doby. Za což paradoxně děkuji.
Doporučuji opravdu všem. A to není v žádném případě paradoxní paradox.

Bert W

Jardakl
02.04.2019

Moje dětství na draka ...
Překvapilo vás to, proč jsem to zas napsal, když je to komentář u této knížky? To nemluvím o sobě, ale o knížce, kterou napsala Šárka Rosová Vanová. Ale i tak to všichni víme, když jsme již již přečetli. :) Šárka je blogerkou, moderátorkou a podle knížky i spisovatelkou. Lze ji slyšet každé ráno na Country radiu. Tedy pokud nemá zrovna dovolenou. :) :) :) Knížka se dá přečíst na jeden zátah, i když to nebyl zrovna můj případ. To ale proto, že jsem si ji dával večer před spaním. Šárka v ní popisuje svoje pocity, nálady i starosti malého děvčete až po dospívající slečnu. Zaujal mne popis její nucené pomoci otci v ateliéru, kdy musela pracovat na fotkách. To jsem nemusel ani já, když jsme ještě byli v době klasického filmu. Ale mne to tehdy neživilo jako jejího otce. U mne stačilo jen jednou či dvakrát za rok se zavřít ve fotokomoře. :) Ale abych se vrátil ke knížce. :) Jsou to krátké povídky z jejího deníčku a vzpomínek. Šárka vyjádřila velmi hezky, jak si našla vztah k dědovi a babičce a jak to nakonec pomohlo i jejím rodičům. A jak to vyplývá z knížky, ne vždy se cítila šťastně, ale nic nevyčítá a popisuje to s nahledem dospělé ženy. Je pravda, že jsem si vzpomněl i na své dětství, mnohé pocity jsem samozřejmě nemohl pochopit, protože kluci některé věci prožívají jinak než děvčata. V době, kdy Šárka začala chodit do školy, já už byl dospělý a vlastní dítko na cestě. :) :) Ale i tak to bylo připomenutí té doby. To jsme o trochu později prožívali s vlastními dětmi. A tak,Šárko, díky.