Místa, kam se nechodí
Komentáře knihy Místa, kam se nechodí
Stejně skvělá Kubova kniha jako ta předchozí. Když jsem zjistil, že má Kuba Venglář další knihu, neváhal jsem. Jako účastník jeho skvělého kurzu jsem se těšil na další várku historek, postřehů cestovatele, popisů krajin i lidí, se kterými se setkal. A kniha mě rozhodně nezklamala. Ať už to byly skoro neskutečné zážitky z Indie, která musí být fakt místy velmi odlišný svět nebo shánění pomoci ze sibiře přes satelitní telefon. Zaujaly mě i rozmluvy se zvířaty, když cestujete sami, nebo setkání kdesi uprostřed Pamíru s paní učitelkou, která byla ráda, že si může procvičit s někým angličtinu. Je toho fakt přehršle, navíc podpořené krásnými fotografiemi. Jako člověka, co rád fotí krajinu, mě velmi potěšily. Zároveň, jelikož sám kolikrát putuji krajinou, se snažím z textu spoustu věcí a postřehů pochytit, protože "se můžou jednou hodit". Líbí se mi rovněž, že Kuba cestuje spíše po východních zemích, a tak díky němu můžeme zavítat i do nám méně známých a ještě méně navštěvovaných míst. Přecejen, knih o Alpách či Pyrenejích je mnohem více, a také tam jezdí více našinců. Místa, kam se nechodí, mohu s radostí doporučit všem, kteří rádi vezmou batoh na záda a vyrazí do přírody, či jen rádi pročítají cestopisy a zážitky cestovatelů. V textu nalezneme i mnoho úsměvných zážitků, či poznámek, přestože někdy autorovi nemuselo být v dané chvíli asi úplně do zpěvu. Ale jak Kuba říkal na kurzu, právě na tyto zážitky a situace člověk nejčastěji vzpomíná a vypráví. Touto knihou nemůžete rozhodně šlápnout vedle, a pokud už máte doma Jak na přechody hor, toto je její stejně kvalitní sestřička...5* z 5
Fajn čtení, tak trochu jiný cestopis, než které jsem zatím četla. Líbí se mi styl vyprávění příběhů i fotografie v knize.
Výborná mozaika zajímavých příběhů z všemožných koutů světa, nádherných fotek a témat, které navádí k zamyšlení. Občas s nadsázkou a často s humorem. Neotřelé, neprofláklé a milé.
Pěkné čtení o místech kam se moc často nechodí. Se spoustou názorů autora souhlasím. Mám však jen menší zkušenost s cestou po Rumunsku a místními psy.
Už dlouho jsme nikam nevyrazili, tak trochu i závidím, ale vlastně nám ve stejné činnosti moc věcí nebrání.
Úžasné príbehy a obohacujúce postrehy. A tie fotky! Určite odporúčam každému ašpirujúcemu dobrodruhovi ako skvelú inšpiráciu. Musím oceniť aj vizuálne spracovanie knižky, vďaka ktorému bude ozdobou knižnice. Mám rád tento moderný trend, vďaka ktorému sa oplatí mať knižku fyzicky. Inak by som asi zostával pri e-bookoch.
Mohlo by to být díky autorovým zážitkům zajímavé čtení, bohužel to autor nedokáže moc prodat. Knihu jsem četla dlouho a nakonec jsem ji musela odložit, protože Jakub Venglář holt nemá moc vypravěčský talent a jazykovou vytříbenost, což mě u člověka, který si tvoří i své vlastní webovky, celkem udivuje.
Nedočteno, hvězdičkami nehodnotím. Ne každý cestovatel je zároveň dobrý spisovatel. Aspoň fotky jsou pěkné.
Zajímavé historky z cestování, ale jiné cestopisy mě bavily víc. Oproti tradičním cestopisům je kniha doplněna o spoustu osobních poznatků a rad autora ohledně cestování. Chvílemi je to ale takové trošku nastavované, zbytečné omílané.
Asi bych dal více prostoru informacím z míst, kam se nechodí.
Není to "lonely planet", ale to je v pořádku, protože splňuje, co v anotaci slibuje.. Zajímavé zážitky z cest a lidských i zvířecích setkání, tipy kol kolem cestování, hezký barvitý jazyk i myšlenky, atraktivní fotografie.. Souhrnem: příjemné čtení pro milovníky cestování :)
Další z knížek, od které jsem tak nějak čekal něco jiného než mi poskytla. Nedá se říct, že by se to nedalo číst, místy je to i docela vtipné, ale v žádném případě to není cestopis v tom smyslu, že by souvisle popisoval nějakou cestu od počátku ke konci. Jsou to takové střípky z cest, situace, které přináší to, že autor si nevybírá zrovna ty nejprofláklejší cíle a nejsnazší cesty, jak se k nim dostat.
Kapitola nikdy nepředstaví cestu jako celek, vždycky je to jen její útržek. Poměrně krátké kapitoly z jednotlivých zemí jsou tu a tam proložené kapitolou obecného ražení, např. o plánování cesty, o zdravotních problémech, o dopadech cestování na přírodu a obyvatele příslušných zemí, o setkáních s lidmi a jejich pohostinnosti, o nejrůznějších mýtech o cestování a jejich potvrzení či vyvrácení, atd. V textu je řada odkazů na články (nejen) na webu zahorami.cz, které se mi ale opravdu nechtělo dohledávat a číst. Že autor knihy má zároveň cosi společného s tímto webem, jsem nevěděl, před koupí knihy jsem o něm nevěděl vůbec nic. A čím dál jsem v knížce byl, tím víc jsem se tak trochu nemohl ubránit dojmu, že ta kniha je do nějaké míry nástrojem pro zvýšení návštěvnosti webu. Fotky v knize jsou poměrně zdařilé, tam výhrady nemám.
Celkově hodnotím jako čitatelný průměr, přečíst se to dá, někoho to možná i k něčemu inspiruje, není to úplná ztráta času, ale že by to byl nějaký klenot knihovny, který prostě musím mít, to zase ne.
Naprosté pohlazení po duši - zajímavé, vtipné a přitom budící k zamyšlení. Sedla mi nejen tematika, ale hlavně celkové ladění knížky a prokládání cestopisných pasáží těmi filozofičtějšího rázu - zvlášť k těm se ráda po čase vrátím. A díky fotografii v epilogu jsme s manželem ochutnali kouzlo večerního Košťálu, děkujeme, byl to nezapomenutelný zážitek :-)
To byl nádhernej cestopis...
Původně jsem myslela, že ho jen tak prolítnu, protože tyto konkrétní země (Indie apod) mi zrovna moc zajímavý nepřipadají. No a nakonec jsem hltala každou stránku, každou větu... Jen fotek zvířeny bych ráda víc, jinak opravdu literární cestovatelský skvost!
Velmi hezky napsaný cestopis. Krásné fotky, které Vás vtáhnout na místo o kterém Kuba zrovna píše. I když bych se o spoustě míst chtěla dozvědět více. Moc se mi líbily autorovi vsuvky o tom, jak cestování bere on sám. Jak se sám zamýšlí nad dopadem masivního turismu. Jak spoustu "cestovatelů" zneužívá laskavosti lidí a spoléhá na ni...
Kniha Místa, kam se nechodí je opravdu zdařilý cestopis.
Krásně a vtipně napsaný cestopis se spoustou rad, jak se na svých cestách chovat, nejen pro začínající cestovatele, doplněný nádhernými fotografiemi a protkaný spoustou zajímavých odkazů na stránky (např. průvodce - zahorami.cz). Člověk by hned vyrazil, pokud by mohl ;-) ale jak píše sám autor, cestovat se dá i za humny, takže přátelé, směle do toho!
Čtenáři před vámi navštívili ještě tyto knihy:
Vypněte si reklamy na Databázi
Za 99 Kč vám vypneme všechny reklamní bannery na CELÝ ROK:
Nebo se staňte členem DK Premium a využijte Databázi naplno - více o DK Premium
Indie deníky Čína humor cestopisné příběhy cestování cestopisy cestovatelé Gruzie TádžikistánJakub Venglář také napsal(a)
| 2020 | Místa, kam se nechodí |
- Kam až vás může dovést touha bloudit a objevovat? / Kultura 21

65 %
80 %
Místa, kam se nechodí
Bavilo mě to moc a moc. Kuba má specifický styl vyprávění, okořeněný humorem a špetkou všudypřítomné sebeironie. Vzal mě na místa, na která se asi nikdy nepodívám fyzicky, ale aspoň takhle - jeho prostřednictvím - jsem se mohla podívat na Sibiř, do Íránu, Indie a dalších destinací.
Velmi zajímavé pro mě byly i menší filosofické úvahy o cestování, o penězích, které k cestování člověk potřebuje, o lidech, které cestou potká...
Jeho web za horami.cz jsem si uložila do oblíbených záložek. :-)
"Několikrát jsem se dostal do situace, kdy jsme spolu s kolegy váhali, zda by za obdržený "servis" přece jen nebylo vhodné na stole zapomenout i nějaký ten peníz. Obvykle nám bylo v reakci na tento nápad velmi rázně vysvětleno, že pokus finančně přilepšit dobrodincům by je mohl smrtelně urazit."
"Nemusím jezdit na druhý konec světa ani skákat base jump, abych si jej přivodit ("dobrodružství jako stav mysli"). Možná se stačí vydat z práce domů náhodnou oklikou nebo večer místo do hospody vytáhnout kamarády na vyhlídku za městem a společně přenocovat pod širákem."