Milostné léto

Milostné léto https://www.databazeknih.cz/img/books/19_/190682/bmid_milostne-leto-PeT-190682.png 4 79 13

Hrdina ve středních letech, biolog, se nečekaně zamiluje do mladé, poněkud nevyzpytatelné dívky. Chce uniknout všednosti, neunikne však osudu...

Přidat komentář

Allla9
16.02.2023 4 z 5

Vztah Davida a Ivy mi přišel jako jedna velká snaha vlastnit a ovládat jeden druhého. David jednal bez ohledu na okolí a lehce opustil vše, co do té doby budoval. Neoblíbila jsem si ho.

Petra186
26.03.2021 5 z 5

Tato kniha mě mile překvapila.


Ctv
23.11.2020 3 z 5

(SPOILER) Krásná ukázka krize středního věku u chlapa. I když hlavní hrdina má ve svých 36 letech podle mého na takovou krizi ještě dost času. Podobné zblbnutí bych čekala mezi 45 a 50. To ale zřejmě bude dobou, kdy byla kniha psána.
Příjemně napsaný příběh muže, na kterém se podepsala matka nedostatečnými projevy lásky. Stal se z něj suchar a myslel si, že tak to má být. Pak ale potká holku, která nějakým záhadným a nepochopitelným způsobem škrtne pod tím suchým roštím sirkou. Hořící suché roští jen tak neuhasíte. David se chová jako jelen v říji - jako blbec. I když ví, že z toho nic dobrého nebude.

Četlo se to hezky. Začátek fajn - ten příběh se rozjížděl, nebylo jasné jestli si s ní začne nebo ne. Konec také fajn - bylo zřejmé, že někam to musí vygradovat a čtenáře zajímá kam. Ale to mezi tím bylo v podstatě dokolečka o tom samém. Iva je jednoznačně psychopatický cvok a vytírá s ním podlahu. On si to nechává líbit a v myšlenkách se neustále sebemrskačsky týrá otázkami zda ho miluje - nemiluje - miluje - nemiluje a jaký je on sám prevít, že takhle podvádí svou ženu.

Ivu nesnášíte celou knihu. Davida chvílemi snesete, chvílemi ne - záleží jestli jste čtenář nebo čtenářka. Litujete jeho ženu. Ta má při zaměstnání jako jediná na starosti domácnost, dvě děti a jeho - pánaboha který si večer přitáhne z práce , má hlad a je znechucen, že jeho žena není upravená, má mastné vlasy a nadváhu.

Varvara
10.07.2020

Pěkně a čtivě popsané, jak může vypadat vytěsnění astrologické Lilith, jak u Davida, tak u Kamily. Jediné, co mě na knize mrzí, je "vysvětlení" Davidových motivů v závěru. Za mě zbytečné a čtenáře ochuzující o prostor pro vlastní hloubání.

Kuža007
26.03.2020 5 z 5

Nejgeniálnější a nejlepší kniha Ivana Klíma. Dokonale dokázal v tomto díle vystihnout postavy Davida a Ivy. Jedinečný příklad romanticko-psychologického románu. V určitých aspektech je děj té knihy podobný mému životu, jenže trochu naopak.

Belbo
17.04.2019 4 z 5

Klíma je génius

gargamelka
10.08.2018 4 z 5

Co dokáže jedno setkání. Jak se změní badatel, kterým je práce vším. Dopad na rodinu a jeho sny... Vykreslena postava ženy, která využívá, vláčí Davida.

tonysojka
07.05.2018 2 z 5

Souhlasím s Chestertonem,jen bych dodal,že navzdory citovým výlevům,David a jeho milenka k sobě nic necítí,chtějí se jen vlastnit a city předstírají,mně to připadá jako by na sebe trefili dva sociopati a tím pádem logicky za sebou nechali spálenou zem a zničené životy.

Chesterton
27.04.2018 3 z 5

Čtu pro porovnání deprese a zmaru z Nesnesitelné lehkosti bytí. Klíma je barvitý a daleko víc skutečně lehký a humorný byť vnímám i mnoho tragických spodních proudů. Oproti kafkovsky naturalistickému Kunderovi potkávám přitažlivou, veselou, svěží a hravou fantazii v textu :)
Vyprávění je opravdu až filmové. Avšak od druhé poloviny stále úmornější zaplétání v nekonečných lžích tolik vzdálené mé nátuře mě trochu deptalo. Konec opět bravurní a jakoby trochu "zadostiučinění" vlastně nebetyčné zbabělosti hlavního hrdiny. Jak neskutečnou moc může mít žena nad mužem :( a možná ne vždy vědomou!
Nicméně přístup Davida k životu mě neskutečně vytáčel. Klasický slaboch a zbabělec který se nechá utvářet k obrazu kohokoli :) Neunikne osudu je sporné hodnocení :) spíš se nepokusí vzít ho do svých rukou!

Znedla
16.10.2017 4 z 5

Naprosto strhující příběh o jednom náhodném setkání a následné touze, která dokáže člověka proměnit a zničit.....

stopni
09.07.2015 5 z 5

Bravurní vyprávění o nenadálém vzplanutí nadějného biologa ve středních letech.... :-) Ze ženského pohledu je jeho počínání asi nepochopitelné, někdy leč odsouzení hodné, mužští čtenáři jistě budou oponovat.... ;-) Milostné léto je plné nenadálých zvratů, ale i návratů, které čtenáře budou překvapovat v nejméně očekávaných momentech příběhu.... Vřele doporučuji k přečtení - stojí to za to.... :-)

džej
01.03.2014 4 z 5

Nejdřív mi přišlo, že to bude tak trochu nudný příběh ze života v tehdejším Československu v sedmdesátých letech minulého století, ale ani nevím jak a vyprávění Davida mě vtáhlo dovnitř. Možná to byla síla jeho výpovědi o sobě samém, čím mě později kniha překvapila. Tedy popis nekonečné bezmoci a slabosti, který ukazuje, jak snadné je neodolat, nepokusit se něco zvrátit a jenom podlehnout vášni... Klíma je dobrý vypravěč, zvlášť druhá polovina knihy má spád.

sachista
11.02.2012 4 z 5

Pro mě jedna z nejlepších knih Ivana Klímy, která ve mně ještě dodnes zachovává silný literární zážitek a jisté ponaučení. Nedivím se, že zrovna tohle téma zabodovalo ve Švédsku, kde byl údajně podle Milostného léta natočen i celovečerní film.