Milada Horáková

Milada Horáková https://www.databazeknih.cz/img/books/44_/444697/bmid_milada-horakova-C2w-444697.jpg 5 170 42

Milada Horáková je nejznámější obětí politických monstrprocesů v Československu. 27. června 1950 byla popravena v Praze na Pankráci. Co o ní víme víc? Právnička, sociální pracovnice, poslankyně, aktivní účastnice prvního, druhého i třetího odboje, bojovnice za práva žen. Komiksová kniha spisovatele Zdeňka Ležáka a výtvarnice Štěpánky Jislové podává její život podrobněji - dětství, mladá léta, právnička na sociálním odboru, odbojová činnost, vězení nacisty, vstupem do politiky po válce, protikomunistický odboj po únorovém převratu, zatčení v září 1949, proces a jeho průběh až po rozsudek a popravu. Nedílnou součástí je i její soukromý život. Kromě toho kniha sleduje osudy vedlejších postav, čímž dokresluje charakter doby. Autenticky a velmi věrně vykresluje příběh jedné z největších osobností novodobých českých dějin. Kniha podpořena MK ČR.... celý text

Přidat komentář

Čand@
10.11.2023 5 z 5

<Odcházím bez nenávisti k vám.>
Obdivuhodná žena. Obdivuhodné spracovanie. Veľká vďaka autorom.

ivca84
31.07.2023 4 z 5

kniha diky tomu že je komiksová se docela dobře četla a ukazala zakouti režimu


momo01
27.07.2023 4 z 5

Díky komiksovému formátu se mi podařilo nahlédnout do důležitých historických událostí, aniž bych musela číst několik set stran odborných knih. Už jsem dospěla do věku, kdy si uvědomuju, že je třeba se zajímat o minulost a snažit se z ní co nejvíc poučit. Na druhou stranu nejsem úplně fanda do čtení faktografických knih o historii a tak preferuju odlehčenou a zábavněji volenou formu. Musím uznat, že autorům se podařilo zpracovat téma s respektem a vystihnout kontext doby, ve které se příběh odehrává. Navíc mě oslovily medailonky postav na konci komiksu. Přidalo to na autentičnosti a vznikl tak dojemný a dobově věrný celek.
Na druhou stranu mi chyběl hlubší vhled do nitra osobnosti Milady Horákové a díky tomu na mě některé scény působily odosobněně. Měla jsem pocit, že se komiks soustředil spíš na naskládání suchých faktů a událostí, než aby mi víc přiblížil osobnost této vyjímečně silné ženy a to je škoda.

Lka
16.07.2023 5 z 5

Moc hezky zpracovaný komiks nejen o životě Milady Horákové. I já jsem se dozvěděla informace, které jsem nevěděla. Knihu bych určitě doporučila do škol. Myslím si, že děti touto formou pochopí lépe co se dělo. Krásné ilustrace.

Knihotyna
21.05.2023 5 z 5

Komiks je krásně zpracován jak graficky tak informacemi. Čtenáře nezahltí "nepotřebnými daty a fakty", ale během čtení se mu v hlavě vytváří obraz a příběh jedné doby naprosto přirozeně.

Mám vystudovanou humanitní část gymnázia, na VŠ vystudovaný obor, který s historií úzce souvisí a za manžela vystudovaného historika a musím říct, že za celou dobu studia mi informace tak dobře nezacvakly na to správné místo jako po přečtení tohoto komiksu.
Pokud píšete ve škole test na toto období, máte mít referát, máte před maturitou či dokonce před zkouškou na VŠ v oblasti dějin 20. století (a já ji měla :D), doporučuji podívat se po tomto komiksu. Informace, které se zde dozvíte totiž budete chtít sdílet s ostatními. Říct jim, kolik toho vlastně po přečtení přirozeně víte, co jste zjistili, co jste si uvědomili :).

Já už to dnes řešila právě s manželem historikem. A i on mi u některých faktů řekl, že to nevěděl :).

J.P.S.
10.04.2023 5 z 5

Krásné shrnutí příběhu Milady Horákové, skutečně znamenité a statečné ženy. Oceňuji zejména zachycení části jejího života z doby první republiky, která pro mě nebyla až tak známá a kde jsem se dozvěděl leccos nového. Například to, že Milada Horáková byla nejen aktivní v hnutích zasazujících se o vyšší rovnoprávnost žen (jak je u ní často zdůrazňováno), ale že se také velmi zasadila o konkrétní legislativní změny v sociální oblasti. Je opravdu kuriozní, že zrovna člověka, který měl takto hluboké sociální cítění, nakonec komunisté označili za nepřítele lidu a poslali jej na smrt. Právě na příběhu Milady Horákové lze nejlépe vidět, že jak byl komunistický režim zvrácený, protože se evidentně zbavoval lidí, kteří se pokoušeli uvádět v život mnohé z toho, o čem jejich propaganda dovedla jen tlachat. Režimu byl evidentně nebezpečný každý, kdo to se sociální spravedlností a vyšší mírou rovnoprávnosti myslel vážně - takové činy vskutku neodpovídaly představě socialismu coby vládě nedotknutelné skupiny kádrů pod taktovkou ruské věrchušky.

To vše krásně shrnuto v tomto komiksu, který zatím považuji za nejzdařilejší výtvor Zdeňka Ležáka a hodnotím jej ještě o stupeň výš než Tři krále a Anthropoid. Zajímavé jsou i ilustrace od Štěpánky Jislové, které sice nemají onu atmosférickou ponurost jako ilustrace od Michala Kociána, ale do nevojenského příběhu se hodí jaksi více.

Karcoolka2210
04.03.2023 5 z 5

Musím sa priznať, že aj keď meno a základné informácie o Milade Horákovej som poznala, ale táto kniha mi jej život priblížila o niečo viac. Výnimočná a odvážna žena. Povinné čítanie! Určite siahnem aj po obsiahlejšom životopise. Komixová forma by mohla viac osloviť mladšieho čitateľa, pre ktorého bola vlastne aj písaná, ale každý si z nej môže zobrať to najdôležitejšie- treba ju a jej život poznať a pamätať.

Josh
10.01.2023 5 z 5

Forma komiksu o nějaké osobnosti mne zaujala. A na 1.pokus nezklamala! Přestože se může zdát, že se do komiksu moc info nevejde, tak byl život Milady Horákové pokryt přehledně a komplexně, což uvítají nejen ti co už něco ví, ale hlavně ti, co se s ním chtějí seznámit. Nebude to až tak povrchní, jak by mohl roli komiksu mylně kdokoliv přiřadit. Jsou zde medajlonky všech důležitých „postav“ životního příběhu, a to nejen na straně blízkých Miladě, tak proti ní. Příběh je v několika místech vhodně rozdělen také fakty, např. o odboji, KSČ, 3.republice. Příjemné překvapení, takže příležitostně zkusím v tomto formátu i další životopisy.

vlkcz
24.11.2022 4 z 5

Pro člověka, který o tématu něco ví, se samozřejmě nejedná o nic fenomenálního. Ale pokud knihu člověk bere jako vstupní bránu k osobnosti Milady Horákové pro mladé "čtenáře", je udělaná výborně. Už jen tím, že se nevěnuje jenom Miladě Horákové, ale její příběh zasazuje do dobových souvislostí. A medailónky v závěru jsou třešničkou na dortu.

denib
18.08.2022 2 z 5

Koukám, že jdu proti proudu, ale já jsem zklamaná. Je to strašně odosobněné, bez jakýchkoli emocí. Jako by Milada Horáková byla jen historickou postavou, ale ne člověkem. Kdybych si chtěla jen připomenout holá fakta, asi sáhnu po jiném žánru, než je komiks. Možná to je dobré pro děcka, co odmítají číst učebnice. Ale já čekala víc.

Gabi13
30.07.2022 5 z 5

Skvěle ucelená kniha s informacemi nejen o pani Horákové. Velmi se mi líbilo propojeni komiksu a psaneho slova a na konci knihy popisy vsech jednotlivych osob. Je dobře si tento proces stále připomínat. Pro nás i pro mladší generace. Ta neuvěřitelná statečnost!

Kortez
21.07.2022 5 z 5

Překvapivě mnoho informací na pár stránkách komixu. Dozvěděl jsem se nejen o monstrprocesu s Miladou Horákovou, ale i pár střípků kolem jejího života a života dalších lidí. Určitě sáhnu po dalším komixu z téhle tvořivé dílny.

Zuzvil
13.07.2022 5 z 5

Další ze skvělých komiksů z dílny nakladatelství Argo, na knížce se mi líbilo úplně vše, formát, ilustrace, barevnost, text, způsob interpretace životopisu Milady Horákové, prostě opravdu vše. A nejen vše o jejím životě, ale i vzniku Československa a velmi pěkně a výstižně jsou tam zachyceny hlavní body dějin našeho národa. No a závěrečné medailonky většiny osob, které v knize vystupují, už jsou jen pomyslnou třešničkou na dortu, skvělé k ucelení celého obrazu. Cením si, že je zde i snaha vyvrátit mýty (napři. že byla paní Horáková účastnice svržení Mariánské sloupu) a na straně druhé, že není opomenuté její setkání s další velmi významnou ženou našich dějin – Františkou Plamínkovou. Nezasloužila by si tato žena také svůj komiks milé ARGO? Já vám tento komiks můžu jen velmi doporučit a pevně věřím, že vás osloví stejně jako mě.

Delphín
02.07.2022 3 z 5

Skvělé historické dílo. Autor si s tím možná mohl více vyhrát. Detailněji vypsat život paní Horákové, nebo přidat více citací. Jako historické okénko to ale poslouží skvěle. A toto je zrovna část historie, která se musí připomínat, aby se již nikdy neudála.

Kolaloka
07.06.2022 5 z 5

Můj první komiks v dospělém životě a jsem nadšená! Až teď si uvědomuju, jak málo jsem věděla o jejím životě. Vhodné pro dospělé i starší děti.

Italkaaa
16.04.2022 2 z 5

Pro děti do školy asi dobrý.

MilackovaN
18.12.2021 5 z 5

Kresba mě osobně moc nenadchla, ale ráda si přečtu nebo shlédnu vše, co se týká Milady Horákové, takže ani tato kniha mi nesměla chybět. Hezky zpracováno pro děti.

dagmar7365
12.12.2021 5 z 5

Výborně udělaná kniha. Kromě toho, že čtenáře seznámí se životem Milady Horákové (včetně různých zajímavostí), tak jednotlivé události zasazuje do historického kontextu, stručně vysvětluje co a jak se dělo, kdo měl vliv atd. Závěrečné stručné medailonky osobností vše pěkně doplňují.
Jelikož se jedná o komiks, nemohu nezmínit perfektní grafické zpracování! Kresba, volba barev, fontu, množství textu...vše se skvěle doplňuje a vytváří dokonalý celek!

sissque
18.08.2021 5 z 5

Pro jednou jsem zase vystoupila ze své komfortní zóny a ke čtení jsem si vybrala komiks.
Nebyla bych to já, abych ani v této formě nehledala nějakou přidanou hodnotu.

Stoprocentně musím nejprve vyzdvihnout grafickou podobu – ilustrace Štěpánky Jislové, včetně zvolených barev, příběhu přidávaly na atmosféře a kniha tak byla na pohled "líbivá".

Dále chci rozhodně zmínit celkové uchopení tématu.
Autor nás provází životem Milady Horákové od narození až po smrt, přesto bez zbytečných informací, dovídáme se pouze to nejpodstatnější.
Velmi se mi líbily také dvoustrany a vsuvky vykreslující dané období.
Na závěr také medailonky a zmínka o ostatních význačných osobnostech, které byly jistým způsobem zapleteny do Miladina života a již zmíněné doby.

Bohužel přiznávám, že se spoustou informací jsem se setkala poprvé a nedá mi se nevyjádřit k systému vzdělávání.
Snad už od základní školy se jede stále dokola dějepisecký model, jehož počátek nalézáme kdesi v pravěku a končíme maximálně okrajově u první či druhé světové války, více se totiž probírat nestíhá.
Na střední škole opět ten samý model.

V novodobých dějinách, ne příliš vzdálených, přesto velice důležitých, školy stále pokulhávají.
Vždyť osobnosti, jako byla právě Milada Horáková, či významné události, výrazně zformovaly naši budoucnost.
Dnešní děti netuší, co je to protektorát, k datu 17. listopadu je napadne jen zvonění klíči. Exkurzi do Osvětimi vnímají jako výlet na místo, kde zemřela spousta lidí, protože jim k tomu nikdo nic více neřekne. Takhle by se dalo pokračovat dále.

Co nám je dnes všechno umožněno, kam až se jako člověk můžeme dostat.
Co všechno již bereme jako samozřejmost, za to někdo dříve musel bojovat.

Knihu s celkovým jejím obsahem doporučuji ke čtení nejen mladším generacím.
Určitě mám v plánu přečíst si také další autorovu knihu Anthropoid aneb zabili jsme Heydricha.

Adelína_čte
04.08.2021 5 z 5

Před nějakou dobou se mi do ruky dostalo komiksové zpracování života Milady Horákové, které vyšlo vloni ku příležitosti sedmdesáti let od vykonstruovaného monstrprocesu a justiční vraždy této právničky, sociální pracovnice, poslankyně, aktivní účastnice prvního, druhého i třetího odboje, významné bojovnice za práva žen, manželky a matky.

Musím především ocenit vizuální stránku, jejíž autorkou se stala výtvarnice Štěpánka Jislová. Styl kresby byl velice působivý a výběr barev a jejich odstínů mu dodal tu správnou skličující atmosféru.
Tohle předčilo má očekávání. Důstojná, dobře zpracovaná a důležitá stostránková kniha o význačné české ženě, která pro své názory a přesvědčení obětovala život.
Obsah zpracoval Zdeněk Ležák a také povedeně. Sem tam mi přišly některé z informací trochu subjektivně zabarvené, ale ve výsledku mi to ani nevadilo.
Ocenila jsem, že prostor dostaly i další významné osobnosti tehdejšího dění, několika z nich byly věnovány celé stránky, mimo jiné např. Františce Plamínkové, Alici Masarykové, Tomáši Garrigue Masarykovi nebo Edvardu Benešovi.
Dalším plusem byly pak stránky věnované faktům, osvětlení politických poměrů, událostí a okolností. Ty celé publikaci dodávaly na ucelenosti a plno věcí jsem díky nim snáze pochopila. Na konci knihy pak najdete několik slov o odkazu Milady Horákové a rejstřík klíčových postav v onom procesu s jejich medailonky.

Tohle předčilo má očekávání. Důstojná, dobře zpracovaná a důležitá stostránková kniha o význačné české ženě, která pro své názory a přesvědčení obětovala život.