Milá pani Birdová

Milá pani Birdová https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/386817/mid_mila-pani-birdova-hF5-386817.jpg 4 103 30

Londýn, rok 1940. Emmy Laková sa snaží pomôcť vojnou zmietanej krajine. Pracuje ako dobrovoľníčka v operačnom stredisku požiarneho zboru. Keď si Emmy prečíta inzerát na miesto redaktora v London Evening Chronicle, je o krok bližšie k snu stať sa vojnovou korešpondentkou. Emmy sa však na pohovore dá uniesť predstavivosťou, a tak až po nástupe zistí, že v skutočnosti ide o miesto prepisovateľky pre nekompromisnú a neobľúbenú Henriettu Birdovú zo ženského časopisu. Napriek sklamaniu si Emmy sadne a pustí sa do práce. Pani Birdová má jasné pravidlá. Listy s nevhodnými témami patria rovno do koša. Emmy dojímavé príbehy žien, čo zašli priďaleko s nesprávnymi mužmi alebo sa nemôžu zmieriť s odchodom vlastných detí, nedajú spávať a sama im odpovedá. Kým nemecké lietadlá nivočia mesto nočnými náletmi, Emmy tajne odpisuje rozcíteným čitateľkám a zájde aj oveľa ďalej. Navždy sa však nič neutají.... celý text

Literatura světová Romány Historické romány
Vydáno: , Ikar (SK)
Originální název:

Dear Mrs. Bird , 2018


více info...

Přidat komentář

Janissa
předevčírem 3 z 5

(SPOILER) Trvalo mi, než jsem se začetla, chtělo to mít na knihu správnou náladu. Nakonec byla jiná, než jsem čekala, a uvědomila jsem si, jak jsem ráda, že nemusím řešit to, co nejen ženy v té době... Jen mě mrzí, že na konci nepřišel nějaký pěkný dopis od Charlese, který by to vše tak nějak ukončil. Protože byl příběh docela hořkosladký, mám z něj docela smutné pocity, a byla bych ráda za nějaký hezký konec, představu, že aspoň Emmy to vyšlo

klarca1993
09.04.2024 4 z 5

Dlouho mi trvalo, než jsem se do příběhu začetla, ale stálo to za to! Jde o velmi zajímavý z doby druhé světové války zakládající se na existujících časopisech a článcích. Druhé dvě třetiny knihy mají spád, takže za sebe jsem ráda, že jsem vytrvala a knihu neodložila :)


Lauralex
09.11.2023 4 z 5

Je to už pár let, co jsem knihu přečetla, ale dodnes si pamatuju, že mi u ní bylo dobře a vzpomínám na ni ráda. Tak dlouho jsem si říkala, že ji musím okomentovat, až jsem se k tomu dostala až po několika letech. Četla jsem ji, když mi nebylo zrovna fyzicky ani psychicky dobře, vlastně jako oddechovou četbu, a pomohla mi na chvíli na všechno zapomenout a přenesla mě do milého a příjemného příběhu, který se mi moc dobře četl, pobavila jsem se a užila jsem si ho. Dneska, o pár let starší, bych si tu knihu možná nevybrala, ačkoliv kdo ví, třeba by se mi líbila zrovna jako tenkrát. Zase o tolik jsem nezestárla, eh.

Není to určitě náročné čtivo, nemá to být literatura faktu, je to román, přesně tak jsem k ní přistupovala, ale podle mě si tak špatné recenze nezaslouží a je škoda, že možná plno lidí kvůli hodnocení odradí, přitom je to dobrý příběh. Já jsem celkem náročný čtenář a tahle kniha mi tenkrát sedla, jak se říká, příběh byl zajímavý, leč oddechový, ale ne méněcenný, je napsána čtivě, plyne to a člověk se u ní cítí hezky. Schovala jsem si ji do knihovny, kdybych si ji náhodou chtěla někdy připomenout, ve věku a příběhu se meze nekladou.

Noisette73
06.11.2023 4 z 5

Líbilo se mi to, paní Birdová mi lezla na nervy, jo a taková práce by mě neskutečně bavila, ale já bych tedy odpovídala na všechno.

Kačka_knihomol
16.04.2023 5 z 5

Tato kniha se mi moc líbila. S postavami jsem se velmi rychle zžila a s napětím čekala, jak se to celé vyvine. Nemám vlastně co vytknout, příjemní hrdinové, spousta emocí i naděje na konci (a zároveň ne úplně jasný happyend). Doporučuji k přečtení a hodnotím plným počtem hvězdiček.

Lucieenka
02.08.2022 2 z 5

Knihu jsem četla dlouho, nějak extra mě nenadchla. Ale řekla jsem si, že už ji dočtu. Jak už tady někdo psal, tak opravdu poslední třetina knihy je čtivější a zajímavější. Ale znovu už bych si knihu nepřečetla.

Tevik
20.07.2022 5 z 5

Opravdu moc pěkná kniha.

uzivatel2877
29.05.2022 5 z 5

Oddechová, milý příběh, o kamarádství,který ustalo i strasti 2.svetove války.

Janca007
26.05.2022 4 z 5

Knížku jsem četla pěkně dlouho, ale nelituji. Krásný příběh z válečné Anglie o přátelství mezi ženami, lásce, odvaze... Vyhovovala mi délka kapitol i prokládání články z nakladalstvi Přítele ženy.

sikope
23.05.2022 4 z 5

Milé, úsměvné, oddechové čtení spíše pro ženy.

jana79
20.03.2022 3 z 5

Příběh je zasazen do válečného období a tudíž nelze očekávat veselý děj. Přesto je příběh zajímavý a vypráví o přátelství dvou kamarádek, z níž jedna provede menší podvod ve svojí vysněné práci, protože jí vadí lhostejnost její šéfové k problémům svých čtenářek. Jak se vše vyvine a jak příběh skončí si musí každý přečíst sám. Mě přijde kniha i přes dobu do které je zasazena moc hezky napsana a příběh o přátelství nikde nedrhne a ani konec není nijak ošizen, a to ikdyž už pár stránek před poslední stránkou tušíte, jak vše dopadne. A rozhodně příběh nelze zaškatulkovat do určitého žánru, není to ani sladký román ani detektivka či cokoliv jiného. Je to kniha o přátelství a víře, že vše se v dobré obrátí. Mě se líbila.

magnolia
27.10.2021 4 z 5

Je to taková milá knížka o (nejenom) ženském přátelství, o životě ve válečném Londýně a také o odvaze a odhodlání. Většinou "ženské válečné" knížky nečtu (a že jich vychází dost), tuto jsem dočetla a docela jsem byla i zvědavá, co Emmelina ještě dokáže - sama sobě i ostatním. I když dochází v jejím okolí k tragickým událostem - je válka a časté jsou nálety - převažuje takový sympatický vtipný tón vyprávění. Také jsem si myslela, že to bude jen o dopisech a o tom, jak hlavní hrdinka mění životy čtenářek časopisu - a je to důležitá linka, ne však jediná. Příběh ve mě zanechal příjemný dojem a připomněl známou pravdu, že se má vždy zkusit dělat to, co se dá. A paní Birdové, ty tu byly a budou :)

Mermaida
07.03.2021 2 z 5

Mně to bohužel nesedlo, ačkoliv se kniha četla celkem příjemně, tak dějově za mě nic moc. Do čtení jsem se musela nutit a kolem půlky jsem uvažovala, že knihu odložím nedočtenou - ale to tak nerada dělám.... Tak jsem ji nakonec "přelouskala". Naštěstí pro mě, byla poslední třetina knihy o něco zajímavější a čtivější.
Jako oddechovka dobrý, ale osobně: kdybych knihu nečetla, o nic bych nepřišla.

Andrea864
23.01.2021 4 z 5

Čtivá, příjemná kniha. Mile mě překvapilo, že se děj netočil jen kolem redakčních dopisů. Příběh byl sice občas předvídatelný, ale vynahradil to humor a atmosféra té doby.

vikaa
05.11.2020 5 z 5

Kouzelný příběh z válečného Londýna na vás zapůsobí tou pravou britskou atmosférou a anglickým humorem. Přestože kniha píše také o velmi smutných věcech, je ve své podstatě optimistická a pohladí vás po duši. Ukáže vám, co je v životě opravdu důležité: láska, přátelství a pomoc druhému v nouzi. Určitě doporučuji ke přečtení všem ženám, které se nespokojí jen s červenou knihovnou!!!

kaja77
15.10.2020 5 z 5

Kniha se mi velmi líbila. Během vyprávění o osudu dívek za druhé světové války v bombardováném Londýně, dokázala autorka navodit příjemně "starosvětskou" atmosféru. Celkem mně pobavila postava šéfredaktorky paní Birdové, co ta osoba zařadila do seznamu"nepřijatelné" a ty její rady čtenářkám.... dost vtipné.

kusma
11.07.2020 5 z 5

Tak toto mi opravdu sedlo. Kniha se mi moc líbila. Vypravěčka byla vtipná, téma zajímavé. Některé scény me vyloženě pobavily (hlavně krátká diskuze o kachnách v kavárně), jiné naopak rozbrečely, nebo dojaly. Úplně mě mrzelo, že to klidně není podrobnější, osudy víc popsané, a to i (nebo zejména) u vedlejších postav. Strašně by se mi líbilo pokračování, abych věděla, jak to s hrdiny bude dál.
A co milá paní Birdová? Pomůžu si trefnou hláškou z knihy:
"Paní Birdová před tím na moment ztratila řeč, ale nyní přímo báječně zrudla, ošívala se a vůbec vypadala, jako když se pod tím svým peříčkovým kabátem chystá snést obrovské vejce."
Knihu doporučuji.

martina7276
21.11.2019 2 z 5

Prislo mi to cele takove pomale, ve srovnani s nasi Mornstajnovou, ktera do stejneho objemu nacpe historii 4 generaci :D Myslim, ze valecny Londyn nabizel vice moznosti... ale jako oddychovka to nebylo spatne... mozna jsem na ni stara :D

Josh
13.11.2019 3 z 5

Hlavní hrdinka Emmy je mladá, dost naivní, takže si za malé nedorozumění jakou práci vzala mohla sama. ALE buď měla drzost, nebo spíše odvahu a srdce, že to nevzdala a kromě výzvy zůstat se zapojila..... začala tajně psát odpovědi čtenářkám časopisu, které by se jinak odpovědi nedočkaly. To je v každém případě mimo růžovou knihovnu. A především pak doba v níž se příběh děje. Lidé, jimiž je obklopena jsou vykresleni někdy možná příliš zdlouhavě, ale variace charakterů, lidskost a cena přátelství se autorce zapřít nedá. Lehce čtivé:o)

Sice nevím, jak se autorce v tomhle možná "sladkém holčičím" příběhu podařilo zůstat u reálného života, ale je to tak. Na nic si nehraje a zůstává u svého záměru - je určitě zvláštní pročítat časopisy snad 80 let staré a vnímat, jaké starosti měly naše pra/pra/pra. Co teprve v době války. Někdy stačí najít časopis z našeho dětství a plaveme v sentimentu....

Chlapská část čtenářů nebude v tomto případě asi nijak zvlášť sdílet zájem o válečný příběh. Možná je to škoda.

L.Helena
04.08.2019 3 z 5

Hodně dlouho jsem se nemohla pořádně začíst, ale možná to bylo i tím, že jsem si vzala knížku na dovolenou a ne vždy jsem ji otevřela v čase a místě, kdy by mě při čtení nic nerozptylovalo. Podle anotace jsem očekávala, že tam bude trochu víc čtenářských dopisů i příběhů a na ně tajných odpovědí. Takto mi to ale opravdu přišlo spíš jako čtení z kategorie červené knihovny. Teprve poslední třetina nabrala na dramatičnosti a knize tím trochu vylepšila "celkové skóre".