Winter

Winter https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/291149/bmid_winter-KpX-291149.jpg 5 1126 257

Dramatický závěr Měsíčních kronik. Princezna Winter má obdiv měsíčního národa pro svou vznešenost a dobré srdce, a navzdory tomu, že jí tvář hyzdí jizvy, její krása je prý ještě úchvatnější než královny Levany, její macechy. Winter svou macechu nenávidí a ví, že Levana neschvaluje její city k příteli z dětství – pohlednému palácovému strážnému Jacinovi. Ale Winter není tak slabá, jak si Levana myslí. Společně s kyborgskou mechaničkou Cinder a jejími spojenci by se jí dokonce mohlo podařit rozdmýchat povstání a zvítězit ve válce, která zuří už příliš dlouho. Dokážou Cinder, Scarlet, Cress a Winter porazit královnu Levanu a dopsat šťastné konce ke svým příběhům?... celý text

Žánr:
Literatura světová , Sci-fi , Pro děti a mládež

Vydáno: , Egmont (ČR)
Originální název:

Winter , 2015


více info...

kedlis
kedlis
06.02.2024 3 z 5

(SPOILER) Jako první bych chtěla vyzdvihnout opravdu nápadité převyprávění pohádek, s Winter se kruh uzavřel a poslední dílky do sebe zapadnuly. Obávala jsem se počtu stran a to i oprávněně, první dva díly byly opravdu svižné (Scarlet až moc), třetí díl se místy táhnul a tady u posledního už to bylo opravdu natahované. Není nikdo, kdo by se rád loučil s oblíbenými postavamy, ale i tak je důležité vědět, kdy už příběh ukončit.
Winter jako postava je asi moje nejoblíbenější, je dostatečně chytrá na to, aby v jistých okamžicích využila toho jak ji ostatní podceňují, zároveň má laskavé srdce a dynamika s Jacinem byla skvělá. Tady už jsme u toho, že je tu moc postav a zároveň revoluce, není možné se na všechny soustředit stejně, ale o nich bych chtěla číst víc.
K ostatním párům takto ke konci série jen pár slov.
Cinder a Kai - velmi dospělý přístup, jak k jejich vztahu, tak k vládnutí, u nich byl největší posun a růst, což se dá čekat.
Scarlett a Vlk - no, můžu říct že je Scarlett lepší člověk než jsem já, promiň Ze'Eve.
Cress a Thorne - ne, jemu je dvacet a jí šestnáct a dalších bambilion detailů proč to pro mě nefunguje.
Samozřejmě celý příběh a průběh hlavně tohoto poslední dílu doprovází různé neduhy ale pravdou je, že je to psané jednoduše a čtivě, postavy jsem si oblíbila a čtení si užila, takže jsem některé věci prostě vypustila.

jitka_dankova
jitka_dankova
14.12.2023 5 z 5

Finální díl jednoho z nejúchvatnějších retellingů klasických děsivých grimmovských pohádek. Už celou sérií se nese příběh zlé královny z pohádky o Sněhurce a její posedlost krásou a fóbie ze zrcadel, ale až teprve tady pořádně poznáváme i samotnou Sněhurku. Opět bylo fascinující, jak se autorka poprala s naivitou, křehkostí a dětinskostí typickou pro původní verzi Sněhurky od bratří Grimmů, stejně tak precizně vykreslila povahu lovce a jeho vztah ke královně i Sněhurce. Tento díl se s vervou pustil do náročného tématu psychických poruch, téma vnímání krásy i nevratných změn. Autorka se nebála házet hrdinům pod nohy stále náročnější překážky a zažívat je neúspěchy a bezradnost. Nechyběly kreativně zpracované detaily, od skleněné rakve, přes muže z dolů, smrt nevinného zvířete, otrávené jablko, až po Sněhurčin vztah ke zvířatům a vazbu na sníh a led. V závěrečném vyvrcholení příběhu tu na mne bylo už celkem dost krutostí a zbytečně prodlužovaného utrpení postav, ale celkový dojem z knihy to nijak nesnížilo a stále si zaslouží pět hvězdiček.

(Jen česká obálka je poněkud zavádějící, vzhledem k tomu, že Winter je černoška a hravě si tím autorka pohrála s původním přáním královny z grimmovské verze, že chce "děťátko, které by bylo rudé jako krev, bílé jako sníh a černé jako okenní rám z ebenového dřeva"... nadšencům doporučuji zhlédnout funart obrázky k této sérii)


Tesset
Tesset
02.09.2023 4 z 5

Hezké zakončení, ale přišlo mi, že se to už celkem natahovalo. Vždycky přišla nějaká komplikace, která poslala hlavní hrdiny o krok vzad a pak najednou bum (doslova) a byl konec. Ale ještě tu je povídková kniha, takže uvidíme. Stejně si ale stojím za tím, že si Levana zasloužila epičtější konec.

Jaehyun
Jaehyun
30.08.2023 3 z 5

Čtvrtý díl mě bavil asi ze všech nejmíň. První půlka knihy se dost táhne a moc se tam toho neděje, jen samé plánování a povstání. Od poloviny už to je ale lepší, svižnější, více té akce a nakonec pěkný závěr.

Celkově se mi celá série Měsíčních kronik líbila a jsem ráda, že jsem ji po tolika letech dala šanci. Nejlepší byl za mě úplně první díl Cinder a pak Scarlet, poslední dva díly mohli být o dost kratší, hlavně ten poslední. Bavilo mě i speciální vydání o Levaně, kde se dozvíme něco o její minulosti a proč je jaká je. Určitě se podívám i na doplňkovou knížku Hvězdy nad hlavou.

Celou sérii bych hodnotila 4/5 hvězdiček.

TaLu
TaLu
11.08.2023 5 z 5

V předchozích dílech jsem si všechny hrdiny zamilovala a tak mi ani nevadil rozsah tohoto závěrečného dílu. Mohla jsem se všemi ještě nějakou dobu být, prožívat dobrodružství, intriky, nebezpečí v exotickém prostředí měsíce. Sněhurka tedy stojí za to :o)) Nebudu prozrazovat, ale moc se mi tam líbilo to propojení s klasickým příběhem. Jablko, skleněná rakev.... Osudy se stále více zamotávají a spějí do finále. Nechtělo se mi zavírat knihu. Celou sérii opravdu doporučuji. I těm, kteří se žánrem nemají tolik zkušeností.

petulkapeta
petulkapeta
11.07.2023 5 z 5

Přiběh princezny Winter a zaroveň taky strhují zavěr serie, tolik zvratů a překvapivych udalostí, ktere nastaly až jsem se nestačila divit, celou serii jsem si neskutečně užila a zamilovala...

Laf
Laf
01.06.2023 5 z 5

Ano, shodnu se také s názorem, že tento díl se táhl, ale na druhou stranu se do děje díky tomu vešlo tolik zvratů, že se mi knihu nechtělo odkládat. Od poloviny knihy už je to jízda až do závěru, kdy i v posledních vteřinách je člověk na vážkách, jak to tedy dopadne. Rozhodně skvělé zakončení série. Vřele doporučuji.

Fidibus
Fidibus
22.03.2023 3 z 5

(SPOILER) Po nadšení z prvních dvou dílů a třetím, který se táhl, se mi do posledního moc nechtělo. Přišlo mi to natažené a překombinované, každou chvíli někdo utíká, je chycen... Všechny postavy se postupně sejdou a následuje akční závěr, kdy samozřejmě Cinder vítězí.
Situaci naštěstí odlehčoval Thorne, i když i jemu šlo často o krk. Jinak je to myšlenka Sněhurky Winter (takže Cinder a spol. byli pomyslně trpaslíky :-)), která raději neužívá své kouzlo a skamarádí se se Scarlet, aby s ní nakonec utekla, když ji její oddaný Jacin má zabít.
Výsledně se mi série líbila, ale ty dva díly bych trochu zkrátila.

Njangu
Njangu
17.03.2023 5 z 5

Super série, moc se mne líbil pohádkový motiv, který provázel každý díl. Poslední díl se trošku táhnul, ale byl nabitý napětím a akcí. Série jako celek byla skvělá.
Samostatně se mně tento díl líbil asi nejvíc. Báječně se zde připojily předchozí dějové linky, aby vytvořily jednu hlavní. Výborný kousek je spojení se Sněhurkou, včetně otráveného jablka a skleněné rakve.
Nikdy by mě nenapadlo, že se tyhle klasické příběhy dají takto pojmout.

adorjas
adorjas
26.02.2023 3 z 5

Dobré to bolo, dobrodružné, naozaj zvláštne a zaujímavo vykreslená hrdinka Winter, ktorú si mnohí ako klasickú Snehulienku určite nepredstavia. Samozrejme, dej ku koncu vykalkulovaný priam prehnane, aby to sedelo do príbehu, ale budiš. Na vypnutie ideálna séria!

Tess.96
Tess.96
28.11.2022 5 z 5

Winter je skvěle napsaná. Ze začátku je to možná trochu zdlouhavější a je tam zbytečně moc postav najednou. Nicméně od druhé poloviny je kniha velmi akční, zábavná a napínavá. Včera večer jsem například přečetla asi stopadesát stránek najednou, protože jsem to nemohla absolutně dát z ruky. Kdyby se mi už nezavírali oči, tak to možná i dočtu.

Tahle série je sama osobě jedna z těch nejlepších jakou jsem za život četla. Samozřejmě úplná top série je pro mě Harry Potter a to asi zůstane hodně dlouho číslem jedna.

Pokud milujete pohádky a pohádkové postavy a nebojíte se trochu mixu se scifi / fantasy, tak vám tuhle sérii rozhodně doporučuju. Je to originální, napínavý a čtivý. Každá samostatná kniha má něco do sebe a každá je svým způsobem jedinečná.

Carol1122
Carol1122
25.10.2022 5 z 5

Zazvonil zvonec a pohádek je konec. A že to bylo parádní zakončení úžasné série!:)

Předně asi napíšu něco k poslednímu dílu. Knížka je opravdu bichle a máte občas pocit, že nikdy nekončí. Musím říct, že ze všech dílů byla asi bohužel trochu nejslabší. Ačkoliv se děje spousta věcí naráz a hromada akce, zároveň mi ale přišlo, že akce moc nebylo... vše se točilo kolem Levany, revoluce, každou chvíli někdo někoho unášel, někdo se ztratil, anebo to vypadalo, že to třeba nedopadne dobře. Autorka si jednoduše ráda hrála s pocity čtenáře. Představila se nám zde Winter alias Sněhurka, která mi kupodivu přirostla k srdci možná i více, než samotná Cinder. Celkově knížka byla velmi čtivá a napínavá, ale řekla bych, že celkových 765 stran by se úplně v pohodě vešlo do 400 stran maximálně, kdyby některé pasáže nebyly tak roztahané. Ale jinak opět paráda:)

A co se týče celkové série... jednoznačně doporučuji, protože ten nápad vás vtáhne a už nepustí. Čte se to jedna báseň, je to velmi kreativní, velmi napínavé, postavy jsou skvělé a na knížkách se stanete závislými. Určitě doporučuji přečíst i povídku o Levaně před tímto dílem, trochu vám to na Levanu změní pohled:) Opravdu před autorkou smekám a děkuji jí za tento skvělý svět, ve kterém jsem skrze 4 a půl knížky ráda utíkala od reality:)

karel.kral
karel.kral
07.09.2022 3 z 5

Přečetl jsem celou sérii, se smíšenými pocity. Byla to taková vesmírná pohádka, technické detaily jsou dost nevěrohodné, psychologie postav byla na úrovni třináctileté dívky. Přesto mě to místy bavilo - a dost často nebavilo.

Miladad
Miladad
18.08.2022 5 z 5

(SPOILER) Tak tlustá knížka a člověk jí tak rychle přečte. Konec se samozřejmě dal očekávat, ale bylo to celou dobu napínavý a plný zvratů. Nejděsivější mi připadá využívání lidí pomocí ovládání mysli, ta válka pak vypadá opravdu příšerně. Winter a její psychologie je moc hezky vykreslená. Všechny postavy mi přirostly k srdci, škoda že tohle je konec série. Každopádně moc doporučuji.

Vlci.Sestra
Vlci.Sestra
09.08.2022 5 z 5

(SPOILER) Asi není nejlepší začít tímhle.... Já mám takovou radost, že to ta manipulační zmyje (Levana) projela na plné čáře, ale Jacin měl nejspíš pravdu, když říkal, že je nemocná.
Mojí nejoblíbenější postavou se stala Cinder, protože je prostě taková správná a nebojí si ušpinit ruce. (Prostě mechanička. Co na to říct?) Kupodivu jsem si hodně oblíbila Kaie, i když dlouhou dobu vedl Vlk, ale to bude nejspíš tím, jak se jeho postava postupně rozvíjela. Na druhou stranu Winter a Jacin neměli tak velký prostor...
Děj je napínavý a čtivý, proto všem doporučuji! A hlavně si z celého srdce přeji, aby všechny postavy byly už navěky šťastné.

Reniee
Reniee
05.06.2022 5 z 5

Krásná série, moc mě bavila.

MarkétaI.
MarkétaI.
06.05.2022 5 z 5

Ach jo.. je tu konec a mně je to celkem líto. Sérii Měsíční Kroniky jsem si doslova zamilovala. Knihám jsem se vyhýbala docela dlouho, protože sci-fi není něco co bych četla. Ale toto? Určitě se ke knihám vrátím a to opakovaně. Vlastně už teď se těším až si příběh přečtu znova :-)

Nelajza
Nelajza
02.05.2022 5 z 5

Moc jsem si poslední díl této série užila. Asi za mě pořád vyhrává druhý díl, mám ráda Vlka i Scarlet, ale to ukončení bylo moc fajn. Člověk měl pocit, že se tam pořád něco děje. Asi jediná věc co mi vadila byl konec bitvy, na mě moc uspěchané.

ElessaRiverbow
ElessaRiverbow
30.04.2022 5 z 5

Dokonalé zakončení série. Kniha se četla dobře a těch více než 700 stran mi rychle uteklo. Winter mi byla sympatická a u popichování mezi ní a Scarlet se mi vždy objevil úsměv na tváři. Ostatní postavy jsem si zamilovala více, pokud to ještě vůbec jde. Levana jako záporák byla taky skvělá, líbilo se mi u ní, že k tomu, co dělala, měla důvod, a nemůžu se dočkat až si přečtu knihu o ní. Konec byl napínavý a někdy jsem si i nebyla jistá, jak to dopadne a co všechno se ještě zvrtne. Určitě si dám v budoucnu rereading, protože do téhle série jsem se zamilovala.

mina_harker
mina_harker
23.04.2022 3 z 5

Dobré zakončení série, jen bych možná uvítala delší rozepsání toho, jak to s postavami dopadlo. Četla jsem Scarlet, Cress a Winter, k Cinder už se vracet nebudu, protože hodně událostí z děje této knihy bylo popsáno v následujících knihách. Dobrá young adult fantasy.

Štítky knihy

roboti kouzla láska princezny kyborgové

Autorovy další knížky

Marissa Meyer
americká, 1984
2012  89%Cinder
2018  85%Renegáti
2014  93%Cress
2013  91%Scarlet
2016  92%Winter

Kniha Winter je v

Právě čtených38x
Přečtených1 500x
Čtenářské výzvě271x
Doporučených175x
Knihotéce579x
Chystám se číst490x
Chci si koupit226x
dalších seznamech26x