Masaryk ve fotografii

Masaryk ve fotografii https://www.databazeknih.cz/img/books/39_/398892/bmid_masaryk-ve-fotografii-ubI-398892.jpg 5 28 6

Jak vypadal, jak mluvil, jak vystupoval.... Nové vydání jedné z nejúspěšnějších prvorepublikových knížek. Ikonické snímky našeho prvního prezidenta Osvoboditele, které nevšedně dokumentují Masarykův život do vzniku Československé republiky až do jeho smrti. Jaký byl T. G. M. osobně, odhaluje Karel Čapek. Snímky ze života T. G. M. pořídil spisovatel Karel Čapek, fotograf Karel Plicka, osobní archivář prezidenta Vasil Škrach, oficiální hradní fotograf Jano Šrámek, prezidentův tajemník Jaroslav Císař, profesionální fotoateliéry jako Tomáš Vojta či architekt Jindřich Vaněk i neznámi fotografové pracující pro agentury Centropress, ČTK, Legie, Tatra Trenčín nebo Ministerstvo národní obrany.... celý text

Přidat komentář

Filomena1961
12.01.2023 5 z 5

V této knížce se setkali tři velikáni našeho národa. Karel Čapek, který nás knihou provází, fotografie pana presidenta Masaryka a v závěru knihy báseň Jaroslava Seiferta - Rozhovor se smrtí. K tomu už není co dodat. Dojemné, krásné. Karel Čapek píše o tom, jakým způsobem pan president podával ruku a já jsem si vzpomněla při čtení na maminku, která byla žačkou, když pan Masaryk zavítal na Těšínsko a podal ji ruku. Zůstal ji ten okamžik v paměti po celý život. Lidé ho milovali. Kéž by v současnosti byla taková osobnost mezi námi, bylo by po starostech komu dát hlas.

radusak9806
12.02.2021 5 z 5

Dostali jsme se do doby, kdy Masaryka vnímáme především jako bystu na podstavcích, jako chrám demokracie. Všechny knihy, které jsem od něj, ale především o něm přečetla dávají tušit, že za bystou se skrýval opravdu veliký muž, který byl především velmi lidský. Viděl už tehdy dál než jiní a že nám podobní lidé v dnešní době velice chybí.
Člověk jenž se stal symbolem, člověk jenž se stal svým způsobem nesmrtelným obrazem. Já děkuji, za každou krásnou myšlenku,.


MilanCFC
31.12.2020 5 z 5

Jak příjemné a nečekané překvapení, když jsem tuto knihu nalezl v rodinné knihovně. Okamžitě jsem se do ní ponořil a vychutnával si nádherné a veliké fotografie, některé všem známé, jiné zase pro mě zcela nové. Kniha navíc začíná a také končí úžasným textem našeho dalšího velikána v osobě Karla Čapka. A celé to zároveň slouží jako naprosto ideální pozvánka na Hovory s T. G. Masarykem. Na ty se nesmírně těším.

ArwenAragorn
13.06.2019 5 z 5

Krásné fotografie prezidenta, kterého si velice vážím jako člověka.

standam
16.02.2018

Prvni vydani z roku 1931 obsahuje popisy jednotlivych fotografii, minimalne od pateho vydani popisy chybi - obe knihy obsahuji 96 fotografii - nektere fotky jsou odlisne.
Nejpozdeji od osmeho vydani z roku 1947 obsahuji knihy 118 fotografii a posledni vydani, ktere mi proslo rukama bylo devate opet z roku 1947 - i v techto knihach nejsou vsechny fotky stejne.
Vydani z roku 2003 je celkove obsahlejsi, ale format A5 fotografiim znacne ubira :(

Felsenberg
30.10.2017 5 z 5

Krásné fotografie našeho největšího prezidenta, prezidenta Osvoboditele a stejně tak krásného, citlivého a velkého člověka s neuvěřitelným textem Karla Čapka. Nikdo by nedokázal přiblížit TGM tak výstižně a oduševněle...