Marsovský skluz v čase

Marsovský skluz v čase https://www.databazeknih.cz/img/books/81_/81259/mid_marsovsky-skluz-v-case-8Dy-81259.jpg 4 109 14

Další z Dickových románových her, kdy si čtenář není jist, která z popisovaných skutečností je ta pravá. Láme si s tím hlavu i Jack Bohlen, majitel věčně zfetované manželky, ale i zručný technik a zaměstnanec Arnieho Kotta, mocného muže, který má na Marsu, obývaném kolonisty a zbytky zdecimovaného původního obyvatelstva, monopol na vodu, tedy hlavní zdroj života. Kott zadá Bohlenovi nelehký úkol: vymyslet komunikátor, s jehož pomocí lze porozumět chlapci postiženého autismem, avšak nadanému vizionářstvím — schopností nahlédnout do budoucnosti červené planety.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Sci-fi

Vydáno: , Argo
Originální název:

Martian Time-Slip , 1964


více info...

Luigi1
Luigi1
17.08.2023 5 z 5

Nadnešní dobu dost nadčasové

opic 12
opic 12
05.04.2023 5 z 5

Ked som mal meniny to bolo niečo mama mi kúpila kilové lečo.
Jen se člověk narodí.Naráz studená sprcha.Už si vás nastaví.Že je život mrcha.No tak bacha :) Chlapče-dívko,kam si se to dostal ?
Když se u nás na Marsu porúcha záchod.Někdy hold nesplachuje a indy mrcha pořád protéká.Nelením a volám : Jacku Bohlene,brzy přijed.
U nás na dedině tam sa dobre žije.
Jack má ovšem jiné věci v merku natož starosti.
Když vás něco ovládá.Pokud zrovna nejste elektrickým vláčkem napojený na sít.
Může vás ovládat třebas váš šéf.Manželka.Systém.Nebo nějaká návyková látka.
Ked som mal sobáš to boli ranajky mama mi kupili pol nožky čabajky
Manželka v opojení.V práci nevíte kam dřív skočit.Do toho mlčenlivý chlapec s pravděpodobně silným nadáním a skrytých schopností.
A pak ještě je tu ... když slyšet hlasy jsou.Když myšlenky o překot o pozornost se derou jedna za druhou.Ono to nejde přestat na ně myslet.Zbavit se jich.Zbavit se.Odinstalovat.Obsedantně.Kompulzivně.Schizofreně.
Když se z vracím z knajpy na úpatí Valles Marineris,domů spát.
Kanály.Ulice a bloky domů.Nechtěj mi v tom pomáhat.
Hvězdičky a Phobos s Deimosem,putují tady semnou tmou.
Nemusím myslet na nic.
Na nic.
Můžu jen s nima odeplout.
Naštěstí nad vším dohlíží maestro-člověk z nejpovolanějších a klasik v jednom.
Philip Kindred Dick.
Zápletka.Pozadí.Kulisa.To je to oč tu běží.
V podstatě se ten příběh může odehrávat klidně na Titanu nebo na Teře.Všude je to nakonec stejný.
Vše působí přirozeně a civilně.Neodolatelně Dickovsky jednoduše a prostě.Jenže vše je jinačí než se na první pohled zdá (spíše nezdá).
Lidi jak je možná znáte.Nebo jste mohli aspon potkat.Dokonalá lidská nedokonalost.
Starosti strasti problémy.Chmury splíny špíny.Radosti touhy a plná náruč pocitů s emoceni.
A s vědomím,když vás něco,někdo ovládá.Být ovládán.Nechat se ovládat.Různé pojmy.
Obsedantně být ovládán.Ovládán vlastním psyché.Zrazován vlastním já.
Ztracen v realitě.Na co se spolehnout ? Komu věřit ? Čemu se ještě smát ?
Marsovský skluz v čase i podruhé a po deseti letech za pět pozvona narůstajících Olympus Monsů.
U nás na dedině tam sa dobre žije.


aetos
aetos
18.10.2021 4 z 5

První polovina knihy mě bavila víc než druhá. Krásná atmosféra, postavy mi přirostly k srdci a nebýt toho závěru, který ne že by byl špatný, ale byl trochu jiný než jsem čekal/doufal, dal bych plný počet. Rozhodně patří mezi top knihy od tohoto autora.

Taky se nepřikláním k tomu, co tady nekolikrát zaznělo, že první polovina knihy je zmatená, mě přišla naopak krásně uspořádaná. A líbilo se mi, jak nás autor postupně seznamuje s celým prostředím a nevynechámá ani takové detaily jako sousedské vztahy apod. Dick krásně vykreslil psychologie postav.

TERRORDROME
TERRORDROME
06.06.2021 4 z 5

Pointa toho celého je nezblázniť sa. Minimálne polovicu knihy nie je jasné o čom to vôbec je, život v marťanskej kolónii stojí viac- menej za prd, najprv sledujeme chlapíka čo spácha samovraždu, potom zas ďalšieho ktorému sa znovu ozýva stará schizofrénia a ešte ďalšieho čo je biznisman a chce si všetko urvať pre seba. A čo sa týka schizofrénie, podľa Dickových štandardov v tejto knihe by to musel byť každý kto má trochu iný pohľad na svet než ten z oficiálneho katalógu. Zaujímavejšie je to s autistami, to sú vraj jedinci s posunutým vnímaním času a od toho sa nakoniec odpichne hlavná zápletka o tom ako zmeniť budúcnosť... minulosť... prítomnosť. Autizmus a schizofrénia blízko seba sú ako benzín a zápalky a výsledkom je opakujúca sa scéna kde neviem či sa už odohrala, ešte len má odohrať, alebo sa odohráva práve teraz... prípadne sa neodohrala vôbec. Každopádne tentoraz Dick dostáva pochvalu že dokázal knihu naozaj vygradovať až do finále ktoré to uzatvára a dáva zmysel a nie len tak zrazu odsekol dej ako to často robieva. P.S. V Dickoverze je Mars obývateľná planéta s pôvodným obyvateľstvom na štýl austrálskych domorodcov a pomenovaných slovom na N ktoré nie je možné v týchto dňoch už verejne vysloviť bez rizika ukrižovania.

decouble
decouble
23.03.2021 4 z 5

První půlka mě moc nebavila, protože zhruba tak dlouho trvá expozice děje, ale potom se jednotlivé linky postupně propojí a začne to být zajímavý. V druhý části knihy jsou pak skvělý hlavně subjektivní a fyzicky nepříjemné hrátky s vnímáním času.

Na druhou stranu vykreslení marsovského světa a jeho fungování mi přišlo docela chudé. Skoro mi připadalo, že by se děj mohl odehrávat kdekoliv jinde, než na Marsu a bylo by to stejné. Ostatně ono to trochu připomíná pozdní kolonizaci Ameriky.

Zároveň platí, že marsovský svět, který zde PKD popisuje, je depresivní společnost plná smutných a ztracených lidí, i proto není snadné si ho z pozice čtenáře tolik užít. Paradoxní pak je, že nejaktivnější postava knihy je posedlá hledáním předpovědi budoucnosti, ač vlastně žije ve světě bez budoucnosti.

Celkově bych to strhnul jako takovej nepříjemej trip do nehostinné krajiny Marsu a narušené mysli schizofrenika. Ale protože PKD umí dobře psát a v druhý půlce jsou některé opravdu výborné pasáže, tak celkových 7/10 bych zaokrouhlil spíš nahoru.

hanak_v_exilu
hanak_v_exilu
04.10.2020 2 z 5

Na autora překvapivě všední a racionální příběh, na němž mě nezaujaly ani silné postavy, ani mazaně vymyšlený exotický svět. Není taky divu, protože ani jedno tam nebylo. Philip K. Dick je v Hollywoodu oblíbený, protože se jeho knihy hemží brilantní náměty. Tohle nikdy nikdo nezfilmoval a troufám si tvrdit, že ani nezfilmuje. Je to ztělesněním průměrnosti a tuctovosti.

mitko
mitko
13.01.2019 4 z 5

Philip Dick, ale trocha riedený. Dalo by sa povedať, že človek sa môže stratiť v tejto knihe len v jednej schizofrenickej pasáži, ostatné sa tu dá pochopiť, čo je u autora netradičné. Taktiež uzavretý koniec. Vykreslenie Marsu tiež zaujalo, len no som navyknutý u neho na trocha väčšej paranoje.

evismaior
evismaior
07.08.2018 4 z 5

75% - jsouc skalním fanouškem filmu Blade runner i Dickovy knižní předlohy, byla jsem ráda, že se dostanu také k jeho jiné knížce. Leč tohle bylo takové obtížně uchopitelné. Jednoznačným kladem je popis poměrů na kolonii na Marsu, vykreslení některých povah, vztahů se Zemí a také s domorodým obyvatelstvem. Děsivě vzhledem k době napsání románu (ne zas tak dlouho po 2. světové válce) působily plány na likvidaci postižených osob, protože Mars se měl stát genetickým výkvětem lidstva. Místní hlavoun se nicméně jednoho takového chlapce rozhodne využít, aby změnil tok času, což vede k zajímavému rozuzlení. No a hlavně je tam ta schizofrenní sekvence, a ač působivá, úplně se nechytám, co tím autor vlastně myslel...

Tomas@S
Tomas@S
11.04.2018 4 z 5

Nejak porad nemuzu prijit Dickovi na chut, na to jak je znamy a kolik filmovych del bylo vytvoreno na zaklade jeho romanu a povidek. Tento pribeh se mi nejspis libil nejvic z toho co jsem zatim od nej cetl. Ale presto mne uplne nepresvedcil, ze bych chtel nejak extra pokracovat i s jeho dalsimi knihami. Ale jinak dobry, neurazi ale je to zase takovy trochu divny.

bob0795
bob0795
28.06.2017 5 z 5

Tady je to už onen PKD v podobě, v které ho známe z jeho pozdějších děl. Příběh plný schizofrenie, kde si ani sám čtenář nemůže být jistý tím, co je skutečnost a co iluze. Tohle téma je jednoduše řečeno prostě Dickova doména. Na rozdíl od jeho pozdějších děl je Marsovský skluz v čase dobře stravitelný a čte se velmi lehce. Na druhou stranu stále ještě postrádá hloubku jeho (minimálně pro mě) vrcholných děl. Přesto, nebo možná právě proto, velmi zábavné a čtivé!

Knišíl
Knišíl
16.03.2014 5 z 5

Knihy PKD se nedají zařadit do určitého žánru. Jeho příběhy jsou nadčasové a u této knihy mě znovu přesvědčil o genialitě svého umění psát originální příběhy.

turbosound
turbosound
30.06.2013 5 z 5

Výborná knížka, přesně taková, jakou jsem od PKD očekával. Napínavý příběh, poměrně nečekané, zajímavé rozuzlení, zadumaný závěr. Jen z těch opravdu velmi sugestivních popisů schizofrenie mi bylo chvílemi docela nevolno. Philip K. Dick evidentně věděl, co to je schizofrenie.

lazarus
lazarus
22.07.2012 5 z 5

Klasicky Dickovské psychologické drama.
Po čertech zábavná knížka, přehrabující se v lidské mysli plné temných a občas i těch světlejších stran.
Nikdy si nemůžete být jisti co je skutečnost a co už je jen výplodem vašich představ a snů.
Perfektní záležitost, ale pro mě je stejně na prvním místě u tohoto autora Ubik.

Hellboy
Hellboy
30.11.-0001 5 z 5

První kniha od Philipa K. Dicka, co jsem kdy čet. Okamžitě jsem věděl, že to je můj favorit.:) 90%