Zelený Mars

Zelený Mars https://www.databazeknih.cz/img/books/60_/60589/bmid_zeleny-mars-uGz-60589.jpg 4 14 8

Mars série

< 2. díl

Mars stále zápolí s důsledky revoluce v roce 2061. Mnoho kolonistů se skrývá v utajených sídlištích, ale život se znovu začíná rozbíhat. Mezitím se lidstvo na Zemi patrně ocitá na konci svých možností. Mars je možná jediné místo, kde se dá začít znovu a lépe. Jedině nový vztah člověka k okolí však může zabezpečit přežití lidstva. Ne všichni to však chápou.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Banshies
Originální název:

Green Mars , 1994


více info...

Přidat komentář

R47
21.01.2023 5 z 5

Je to monumentální a strašně poctivě vystavěný, proto se to někomu může špatně číst. A samozřejmě to nemá hlavní postavu. Až na Mars. Samotná planeta tu hraje prim. V uhrančivých popisech krajiny a jejích přeměn, ve východech Slunce a jeho sledování na blízkém horizontu... Několikrát ksem si vzpomněl na to, jak jsem byl jako kluk uhranutý Vernovým popisem prvního výstupu profesora Aronaxe z Nautilu. Obdivoval jsem, jak autor dokáže popsat do detailu něco, co sám nikdy neviděl. A přesně v tomhle je Robinson mistr. Přičemž do toho promítá úvahy o dlouhověkosti (a jejích sociologických dopadech), paměti, kritiku kapitalismu, klimatickou změnu... Nečtěte to ale, pokud jste nečetli první díl. Anebo pokud vás první díl nebavil. A nečtěte to ani, pokud se nechystáte číst třetí díl (dostupný pouze v angličtině). Příběh končí "uprostřed". Je tam to čekání na třetí díl, který těsně navazuje. Ve trojce je na začátku dost politiky, pak se to rozjede, doslova po celý Sluneční soustavě, a pak zase robinsonovsky zpomalí. Nejlepší mi tak přišla jednička (Rudý Mars), který může stát i o samotě. A pak trojka (Blue Mars), která mi ke konci občas připomněla Elementární částice.

andrej0867
10.11.2021 4 z 5

Dejovo trosku redsie ako Cerveny Mars, ale boli tam technologie, terraforming, politika, opis byvania, partizanske boje, takze sumarne celkom fajn diel. Som zvedavy na Modry Mars.


whack
22.06.2021 4 z 5

Dej sa pridlho rozbiehal, čoskoro ale nastúpila na scénu akcia a povstalci, zaraďovaní jednotne pod Hnutie nezávislosti. Hoci jednotní rozhodne neboli. Takmer celý dej sa odohráva priamo v srdci odboja, preto som si obľúbil každú jednu postavu, pričom ideologické rozpory medzi jednotlivými skupinami, ktorých tam bolo asi 50, som nevnímal ako prekážku, ale ako možnosť na zamyslenie sa nad tým, že ktorá z nich používa na dosiahnutie cieľa tie jediné správne a efektívne metódy. Dospel som k záveru, že takéto metódy neexistujú, pretože nejde jedno bez druhého a každá jedna zo skupín významne priložila ruku k spoločnému cieľu – k oslobodzovaniu Marsu od korporátokracie a imperialistického režimu vládnuceho úradu – bez ohľadu na to, ako. Pozadie celého deja je celé obalené skrytými odkazmi na reálne problematiky ako klimatická zmena, preľudnenie, migrácia, teraformácia (alegória prerábania prírody na svoj obraz), a sami vieme, že efektívne riešenia týchto problematík sú vždy pre niekoho kontroverzné. Ktoré z marťanských riešení by sa dali aplikovať na Zemi?

PS: Zelený Mars sa dá bez problémov čítať ako samostatná kniha, vôbec nie je nevyhnutné čítať prvý a tretí diel! Najlepšia sci-fi revolúcia ever!

Finn69
01.04.2019 3 z 5

Oproti prvnímu dílu méně poetických popisů krajiny a o to více politiky a akce. Po porážce revoluce na Marsu přibývají další a další nadnárodní společnosti, doly na suroviny a kolonisté. Hrdinové prvního dílu, posádka první výpravy na Mars, se stávají vůdci podzemního (doslova) hnutí odporu a naplno se rozbíhá kampaň za nezávislost Marsu. A když do toho přijde ekologická katastrofa na Zemi, nastává ten pravý čas zkusit to s povstáním znovu.
Dobrá a zajímavá hard scifi, navíc mi byly oproti prvnímu dílu daleko bližší i hlavní hrdinové. Dal bych rád i čtyři hvězdy. Je tu ale jeden zásadní problém - děj končí uprostřed probíhajícího povstání marťanských osadníků, všechny konce otevřené a třetí díl nikde...
Vyjde Modrý Mars česky vůbec? Pokud ne, bude to opravdu škoda.

Isaac
02.11.2016

Adapa - Ach jo, možná se vždy trochu pokuste něco dozvědět o tom, co se chystáte číst. Ušetříte čas.
1. Pokud jste nečetl předchozí knihu, začal jste druhým dílem.
2. Toto je podžánr; hard SF. To není pro každého. Pokud nechcete vědecké a maximálně korektní detaily, pak musíte hledat jinde.

Robinson dostal za celou sérii hromadu ocenění. Je to doslova špička v tomhle žánru a planetárního inženýrství (ve sci-fi) obecně. Není správné vám vytknout, že kniha není pro vás, ale když autorovi vyčtete, že do díla dává své myšlenky, které vás nezajímají, musím se smát.

Adapa
05.10.2015 3 z 5

Kniha mě dost zklamala. Už dlouho jsem nečetl žádnou knížku tak dlouho jak tuto. Nedařilo se mi do toho začíst. Od knížky jsem měl hodně očekávání. Kupoval jsem si ji spolu s titulem Icehenge, který na mě zapůsobil dost rozpačitě, nedodělaně.
U Zeleného Marsu jsem měl pocit, že autor ani nemá potřebu, aby po něm někdo knihu četl. Vymyslel si svůj dokonalý fiktivní vesmír s kolonizací Marsu, dává tam své myšlenky, které detailně vysvětluje, ale které nikdo nepotřebuje znát. Knize chybí ústřední postava, chybí ji pořádný děj, spád...
Zkusím se k ní někdy vrátit a znovu se začíst.

Aildrin
25.12.2013

A tak se taky stalo.. http://nicolepoweleit.wordpress.com/2013/10/04/review-blue-mars-by-kim-stanley-robinson/

Cybulus
30.11.2012 4 z 5

Po sedmi letech u nas konecne vysel druhy dil.
Pocet lidi, osidlujicich rudou planetu je jiz podstatne vetsi, zacina boj o moc. Myslim, ze Robinson dobre odhaduje, ze lidi budou stale stejne svine, at budou na jakekoliv planete.

Kdy se asi dockame Modreho Marsu? Ze by po dalsich sedmi letech? To vychazi na rok 2013, nechame se prekvapit ;)