Velká trojka

Velká trojka https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12197/bmid_velka-trojka-J6f-12197.jpg 4 44 6

Mark Stone s androidem Rayem odletěli na průzkum planety Sark, aby doplnili informace o vývoji její civilizace. Situace je tu složitá: lidé, žijící na počátku období renesance, jsou znesvářeni občanskými a náboženskými válkami a všude panuje nedůvěra a vzájemné podezírání. Veškerý život ovládají všemocné řády, jejichž tvrdou, nelítostnou ruku brzy pocítí i oba pozemšťané.... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Ivo Železný
Originální název:

L'orde des ordres , 1984


více info...

Přidat komentář

babystar
15.03.2024 3 z 5

Na své nové misi na planetu Stark se Stone přesvědčí o pravdivosti rčení, že cesta do pekla je dlážděná dobrými úmysly. Snaha po konsolidaci společnosti po krvavé občanské válce totiž na Starku vedla k tyranii Velké trojky. Nu a Stone s Rayem nemají nic jiného na práci, než pomoci vzbouřencům. Je to jednoduché čtivo, ale občas je dobré, když víte, že vše dobře skončí a dobro zvítězí nad zlem.

Terva
05.12.2023 3 z 5

Přiznám se,
že jsem znovu
dostal chuť
na tu skvělou
paštiku.

Musím uznat, že druhá kniha v sérii Mark Stone, Kapitán pro dohled nad primitivními planetami, mě moc nenadchla. Ačkoliv je to u nás již příběh číslo 35, je to ve skutečnosti pouze druhý dobrodružství Marka Stonea z pera pana spisovatele Jean-Pierre Garena. (vysvětlivky v předcházejících komentářích k této sérii). Je zde hodně poznat, že pan spisovatel ještě nevěděl kudy a kam se s tvorbou postav vydat.

Malá ochutnávka:
. . . obr se však nevzdával. Všiml si, že vetřelci mají meče dosud v pochvách, a vrhl se na ně. Ray mu však skočil do cesty. Zbrojnoš byl hrdý na svou sílu a velice rád ji dával na obdiv. Domníval se, že bude ve výhodě, když prudce zaútočí. Měl však pocit, že narazil do kamenné zdi. Potom následoval úder pod hrudník, který mu vyrazil dech. V následujícím zlomku vteřiny jej cosi udeřilo do lebky a pak už jen padal do jakési bezedné studny. Android krátce pohlédl na hroutící se tělo. Než dopadlo na zem, popadl obra za opasek a mrštil jím do okna. Obr plavmo proletěl na dvůr.

Je to takové celé roztříštěné, skoro až nezáživné, místy sice dost brutální, je tu sex, je tu šílenství robota Raye, ale jako celek je to neuspořádané. Ano, musíme zvýraznit fakt, že tady se to teprve celé formuje, tady to teprve celé začíná. Jedna zajímavost – kniha se vizuálně zdá silnější, ale i tak má stejných 120 stran jako ty předcházející. Jen tu z nějakého nepochopitelného důvodu bylo použito větší sazební písmo a hrubší papír.

Citát: Máme-li předstírat, že se nic neděje, sedněme si ke stolu.

Ale i tak tu najdete pár situací, které vás překvapí nebo rozesmějí. Příkladem je třeba skupina námořních rebelů, kteří se bojí vlést do vody. Se slovy, copak jsme ryby, tam nevlezem. A vyznamená se i Ray – má zde totiž jednu prvotinu. A trou je sex. Ray – robot – se zde poprvé miluje. Začíná tak získávat s tímto lidským potěšením první zkušenosti. A kdo jiný by mu mohl lépe radit, než jeho kolega Mark Stone. Ale ani tyto fakta mě nedonutí dát příběhu víc jak 60%

Citát: Tvá oběť bude naprosto zbytečná.


cziss
21.10.2020 5 z 5

Mark Stone je sci-fi kultovní klasika. Přestože jednotlivé díly (byť od různých autorů) mají šablonovitý děj a jsou to v podstatě hlouposti, zatraceně dobře se to čte.

Yarwen
14.12.2014 3 z 5

Kapitán Mark Stone se tentokrát střetne s drogovými dealery. Odpočinkové, jednoduché, ale dobře napsané čtivo.

nerusa
09.08.2014 4 z 5

Oblíbený Mark Stone, jednoduché, dá se říci, že prvoplánové čtení, ale skvělá odpočinkovka.

Lusa
01.05.2011 5 z 5

Zajímavá odpočinková četba.

SPOILER

Tak konečně jsem byla svědkem prvního Rayova vybočení z programu. "Mě už nikdo nic nebude rozkazovat!" Tak tahle věta mě dostala a nadchla.

Autorovy další knížky

Jean-Pierre Garen (p)
francouzská, 1932 - 2004
1991  73%V zelené pasti Rhulů
1998  73%Poslední obyvatel z planety Zwor
1992  76%Astronef Merkur
1993  73%Zajatci démona
1995  77%Železný král

Kniha Velká trojka je v

Přečtených93x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce40x
Chystám se číst4x
Chci si koupit1x