Neznámá z Rygu

Neznámá z Rygu https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12198/bmid_neznama-z-rygu-Qb2-12198.jpg 4 43 4

Mark Stone a android Ray se vydávají na jednu ze svých obvyklých misí. Jejich cílem je planeta Ryg, jejíž obyvatelé dosud žijí v hlubokém feudalismu. Naši přátelé musí překonávat nejen nástrahy divoké přírody, ale i intriky krutého vládce hraběte Varga a útoky nepřátelských kmenů. Brzy zjišťují, že se na planetě děje něco neblahého a že to souvisí se sympatickým párem, s nímž se spřátelili. Kdo ve skutečnosti je baron Stur a jeho sličná choť Tora a odkud pocházejí? (zdroj: legie.info)... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Ivo Železný
Originální název:

L'inconnue de Ryg , 1985


více info...

Přidat komentář

Terva
09.12.2023 3 z 5

Pokud jsou u vás
všichni tak moudří a stateční
jako vy, Marku, pak má
Pozemská unie
skvělou budoucnost.

Neznámá z Rygu je ve skutečnosti teprve třetím příběhem Marka Stonea v této řadě. V Českém prostředí tato kniha vyšla pod číslem 36. Musí tak být všem fanouškům jasné, že tento příběh ještě nebude vyšperkovaný, jak jsou ti, kteří čtou české vydání pěkně podle číslování, zvyklí. Jean-Pierre Garen se tu vlastně teprve zaučuje, jak tyto příběhy psát. V závislosti s ním je na tom stejně dvojice Mark Stone, kapitán služby pro dohled nad primitivními planetami, a jeho robot Ray. Oba také teprve tápou.

Citát: Až já budu pánem, i oni se naučí poslouchat. A ten, kdo umí poslouchat, umí i velet. Přesvědčím je, protože jim vysvětlím správnost svých názorů.

Příkladem je tu fakt, že zatím všichni inženýři i Stoneův vedoucí Generál Knov vědí, že Ray sem tam maže nahrávky, kterými musí monitorovat dění na navštívených planetách. Maže je v té době, kdy se Mark dostává do křížku s vnadnými mimozešťankami a jinými hezkými tvory. Prostě sex zůstává jen mezi touto sehranou dvojicí. V pozdějších příbězích také tyto záznamy maže, ale už je to tak dokonalé, že to inženýři nezjistí a Knov to jen tuší. Prostě všichni se teprve učí.

Malá ochutnávka:
Jménem krále Czira jmenuji rytíře Marka baronem z Jaxu!
Obrátil se k Markovi a dodal: Služebné vás zavedou do vašich komnat, kde si můžete odpočinout. Později vás doprovodím na hostinu, která uzavře tento den.
Mark, provázen Rayem, kráčel se dvěma čilými dívkami do velké komnaty v prvním patře hlavní věže.
Místnost byla sice velká, ale stála v ní jen velké postel s nebesy, stůl, dvě křesla a velká truhla . . . dívky ho zručně začaly zbavovat brnění. Byly snědé, štíhlé, ztepilé a nebylo jim víc než dvacet.

Zde se také poprvé setkáme se znakem, který si Mark Stone ve středověkých civilizacích kreslí na svůj štít. Je to zlatá hvězda v modrém poli. Nepřemýšlel nad tím vlastně vůbec, jen to tak vystřelil od boku. A pan spisovatel nám tu ani nevysvětlil, co tento symbol znamená, jak pro Marka, tak hlavně pro čtenáře. (Kapitán Amerika by nám mohl vyprávět :-) :-) :-) ) Ani v pozdějších příbězích jsem nikde vysvětlení nečetl. Ale je to teprve 36 respektive třetí příběh z 86 – tak že někde to určitě bude. Dobrodružství na planetě Ryg je průměrné, ale stylové a svým způsobem i zajímavé.

Citát: Jestli se bude na něco jen trošku stěžovat, tak vám přísahám, že vás převelím na satelit, kde si ani počítač nepamatuje, kdy tam naposled byla nějaká ženská.

cziss
21.10.2020 5 z 5

Mark Stone je sci-fi kultovní klasika. Přestože jednotlivé díly (byť od různých autorů) mají šablonovitý děj a jsou to v podstatě hlouposti, zatraceně dobře se to čte.


Yarwen
06.07.2017 3 z 5

Garen opět předkládá oddechový příběh s jednoduchou zápletkou na planetě Ryg, a zase v prostředí středověku. Mark s Rayem si tedy navlečou brnění, uchopí do rukou meče a pustí se do zvelebování svého území, jakožto do boje s nepřátelskými Byany. Nic překvapivého, ale čte se to docela dobře, byť zápletka v tomto příběhu je z pohledu série už značně repetetivní (55%).

lennyd
20.04.2014 4 z 5

Mark s Rayem se vydávají na misi na planetu Ryg. Rutinní mise se ale brzy změní, když se Mark seznámí s baronkou Sturovou, ve niž i v jejím manželovi shledají návštěvníky z jiné planety, doposud neznámé Pozemské unii. A když jsou společně napadeni divošskými Byany, podněcovanými tajemným čarodějem, rozhodne se Mark přijít všemu na kloub..
Příběh je jedním z nejtypičtějších pro celou sérii Marka Stona - normální mise se změní díky návštěvě z jiné planety, nicméně vyprávění J.P. Garena je (jako vždy) poutavé, že se kniha dá přečíst jedním dechem. A absence originality - komu by to u Stoneovek vadilo :)

Autorovy další knížky

Jean-Pierre Garen (p)
francouzská, 1932 - 2004
1991  73%V zelené pasti Rhulů
1998  73%Poslední obyvatel z planety Zwor
1992  76%Astronef Merkur
1993  73%Zajatci démona
1995  77%Železný král