Poslední obyvatel z planety Zwor

Poslední obyvatel z planety Zwor https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/12148/bmid_posledni-obyvatel-z-planety-zwor-vQW-12148.jpg 4 54 8

Mark Stone se s androidem Rayem vydává na jednu ze svých pravidelných misí, během níž má na primitivní planetě Tor zjistit situaci a doplnit zprávu předcházející expedice. Jejich rutinní práce se však brzy změní v dobrodružství: planetu totiž mezitím ovládli příslušníci neznámého Řádu, kteří si zotročili původní obyvatele. Dojde k nevyhnutelnému konfliktu…... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Ivo Železný
Originální název:

Le dernier des Zwors , 1982


více info...

Přidat komentář

babystar
12.03.2024 3 z 5

Nenáročná pohádka pro dospělé, kde vítězí dobro nad zlem a mužnému hrdinovi padají k nohám nejen krásné ženy, ale i mrtvoly nepřátel. Četbou jsem splnila 11. téma čtenářské výzvy na rok 2024 - autor nosí brýle a příběh se odehrává ve vesmíru.

Terva
16.11.2023 5 z 5

Krussové
útočili bez přestání,
ve dne v noci,
nehleděli na ztráty,
naprosto opovrhovali smrtí.

Teď čtěte velmi pozorně. Tato kniha v sérii Mark Stone, kapitán pro dohled nad primitivními planetami, má v Čechách číslo 34. Ano, už je to třicátý čtvrtý příběh. Ale ve skutečnosti je Poslední obyvatel z planety Zwor (s pracovním názvem – Poslední Zwor) prvním příběhem v celé této sérii. Série má celkem 86 knih. A Zwor je tou úplně první, kterou Jean-Pierre Garen napsal. Toliko k tomu nesmyslnému chaosu, co tu v Čechách provedlo nakladatelství Najáda a posléze i Ivo Železný. Dále už nemá smysl se k tomu vracet. Jen dodám, že mě strašně mrzí, že jsem se to nedozvěděl dřív. Četl bych totiž všechny knihy, tak jak je pan spisovatel napsal.

Malá ochutnávka:
Ani Ray nezahálel. Popadl nejbližší píku za hrot, vyrval ji dozorci a ratištěm ho probodl skrz naskrz. Nešťastník naletěl na své druhy, kteří ztratili rovnováhu. Ray toho využil, jednomu kopnutím zlomil vaz, dalšímu prorazil pěstí hrudník a třetího roztřískal o zeď jako dřevěnou loutku.

Díky těm zmatkům v chronologii by pak někdo klidně mohl napsat, že tento příběh je divný a po třiceti třech knihám absolutně nelogický. A měl by i pravdu, leč toto je opravdu první Mark Strone, který kdy vyšel. Proto jsem na něj i s tímto vědomím nahlížel. Ano chybí mu tu ty srandy například se sekretářkou Peggy, která zde zatím vůbec není a na mimosmyslové rozhovory s Rayem – to tady ještě není v plné síle. Na tom později pan spisovatel zapracoval. Tedy, příběh je tímto zařazením docela surový. Mark ještě nemá všechny ty propriety u kterých víte, že je použije a vše zvrátí ve svůj prospěch. Ve skutečnosti mu zde hrozí větší nebezpečí než v dalších příbězích.

Citát: Dobře vedenému mučení nikdo neodolá.

Proto jsem si tento syrový a surový příběh vychutnal v té největší míře. A byl jsem nadmíru spokojen. Kdo chcete s touto sérii začít podívejte se do předchozí knihy s názvem Drak na Wilku. Je tam v recenzi seznam prvních 36 knih, tak jak vyšly ve Francii. Ovšem musím se zmínit také k mrazivé situaci v tomto příběhu. Je tu totiž dost krásných věcí, které jsem mohl ocenit. Jsou tu tvorové, kteří se skoro chovají jako Gigerovo Vetřelci a najdete tu dost podobných věcí, které jste mohli vidět ve filmu Hvězdná pěchota. Ale pozor, vůbec to není vykrádačka. Do příběhu to nádherně pasuje. Tleskám. Je to perfektní a nádherný hororový příběh.

Citát: Bude to nejpozoruhodnější reportáž století!


Adapa
28.10.2023 4 z 5

Mark Stone je kultovní klasika, na které jsem vyrůstal v 90. letech. Teď si čas od času jen nějaký další díl přečtu a kolikrát nevěřícně kroutím hlavou nad tím stále opakovaným klišé, naivitou, kýčovostí ale přitom i úžasnou nenáročnou oddechovkou.

Náhodně jsem zjistil díky kolegovi Tervovi z této databázeknih, že v Česku série Mark Stone vychází nahodile, jednotlivé díly jsou zpřeházené. Skutečným prvním dílem série je tento díl Poslední obyvatel z planety Zwor. A tak jsem se rozhodl si knížku přečíst. A stálo to za to. Mark Stone ještě nemá svůj astronef, bohatou přítelkyni ani zesílené psychické vlastnosti. Ray je zcela obyčejný android i když se tam projevují už jakési neuronové bouře obvodů.
V tomto prvním díle sledujeme kapitána pro dohled nad primitivními civilizacemi – Marka Stone, jak přilétá na rutinní kontrolu zapadlé planety se středověkou civilizací. Nejprve objevuje podivný Řád, který tyranizuje celý svět, pak se s ním nechtěně dostává do křížku, aby v závěru zjistil, že na planetě je hmyzí mimozemská rasa, která usiluje o nadvládu nad planetou.

Všem milovníkům Marka Stona, doporučuji k přečtení. Kdo ještě nic o supermanovském Marku Stoneovi nic nečetl, měl by tímto dílem začít jako prvním.

cziss
21.10.2020 5 z 5

Mark Stone je sci-fi kultovní klasika. Přestože jednotlivé díly (byť od různých autorů) mají šablonovitý děj a jsou to v podstatě hlouposti, zatraceně dobře se to čte.

Pravda.Shin
01.08.2015 odpad!

Jedna z největších blbostí, jaká se mi kdy dostala do ruky. Hlavní hrdina musí mít vše extra, od bohaté přítelkyně, přes dlouhověkost, stovek žen až po androida, který pro záchranu svého pána klidně ignoruje svůj program. Nemluvě o děsných dějových chybách.

pablovendat
17.11.2014 5 z 5

Celá série Mark Stone je dobrá (až na drobné výjimky).

Yarwen
25.06.2014 3 z 5

Mark Stone se se svým androidem Rayem vydává na planetu Tor zdokumentovat a prověřit vývoj tamní civilizace po padesáti letech. Zjišťuje však, že věci nejsou takové, jaké by měly být a planetu začíná ovládat tajemný Řád, za kterým se ovšem skrývá mnohem víc.
Jednoduchý a krátký příběh přináší čtenáři asi to, co od něj očekává - oddychovou četbu. A docela se mu to podařilo.

lennyd
26.04.2014 4 z 5

Další typická Stoneovka "ze staré školy". Mark s Rayem se vydávají na obvyklou misi plnou soubojů, dobrodružství i lásek, aby zjistili, že během posledních 50 let se život na planetě Tor zásadně změnil. Vše ovládá Řád, který k vynucení síly využívá nástrojů, které na tuto planetu musely být dovezeny z vyspělejších planet. Nakonec se Mark s Rayem stanou hybnou silou v záchraně celé planety před zničením.
A jako obvykle, knížka se dá přečíst jedním dechem, natolik je akční a poutavá - a jako obvykle, neobsahuje nic extra originálního oproti ostatním Stoneovkám.

Autorovy další knížky

Jean-Pierre Garen (p)
francouzská, 1932 - 2004
1991  73%V zelené pasti Rhulů
1998  73%Poslední obyvatel z planety Zwor
1992  76%Astronef Merkur
1993  73%Zajatci démona
1995  77%Železný král

Kniha Poslední obyvatel z planety Zwor je v

Přečtených102x
Čtenářské výzvě5x
Doporučených3x
Knihotéce43x
Chystám se číst16x
Chci si koupit5x