Máma a smysl života

Máma a smysl života https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/51628/mama-a-smysl-zivota-51628.jpg 4 145 11

Máma a smysl života je dlouho očekávaným volným pokračováním Yalomova bestselleru Láska a její kat. V této knize se jeden z nejvýznamnějších současných psychoterapeutů pokusil být současně vypravěčem a učitelem. Tam, kde se tyto dvě role dostaly do sporu a autor musel volit mezi vložením pikantní pedagogické poznámky a udržením dramatického tempa příběhu, téměř vždy dává přednost příběhu a své pedagogické poslání se pokouší naplnit nepřímo. V šesti příbězích - jednom vlastním Máma a smysl života a pěti příbězích svých klientů Výlety s Paulou, Jižní útěcha, Sedm lekcí v terapii zármutku pro pokročilé, Dvojitá expozice, Prokletí maďarské kočky - se pokouší setřít hranice mezi beletrií a odbornými publikacemi. Přibližuje svěžím jazykem existenciální terapeutické přístupy, dynamiku zármutku ze ztráty blízké osoby, nastiňuje i problémy vyplývající ze vztahu mezi klientem a terapeutem, zvažuje míru upřímnosti, důvěrnost informací o pacientech, průhlednost terapeuta aj. Kniha zaujme odborníky pomáhajících profesí i zájemce o témata z oblasti psychoterapie a psychologie.... celý text

Literatura světová
Vydáno: , Portál
Originální název:

Momma and the Meaning of Life , 1999


více info...

Přidat komentář

InaPražáková
04.06.2021 4 z 5

Tentokrát tematicky převážně povídky o smrti v různých podobách a technicky o protipřenosu a práci s ním. Zajímavější než samotní pacienti byly proměny Yalomova vztahu k nim, hledání cesty k pomoci. Sám sebe dost odhaluje, včetně své netrpělivosti a sklonu k nudě, ale zároveň ukazuje, jak moc musí terapeut pracovat sám na sobě, aby mohl porozumět jiným, aniž je bude někam tlačit. Dvě beletristické povídky na závěr (byť je psychiatr Lash Yalomovo evidentní alterego) si můžou dovolit zajít v porušování etiky o kousek dál, jednou v poloze celkem věrohodné a humorné, podruhé se Yalom pustil do čiré fikce a magického realismu, což pro mě byl výrazně slabší článek knihy. Přeci jen není tak vynikající spisovatel, spíš dobře píšící odborník, takže přestože rozumím zápletce založené na analytickém zkrocení personifikovaného pudového démona, přišlo mi to prvoplánové a především příliš postavené na sexu a autorových, řekněme, denních snech o kráskách v nesnázích.
Zajímavé čtení o truchlení a vztazích psychologů s klienty, přínosné pro laiky i profesionály, ale Láska a její kat mi přijde lepší.

camelopardus
25.11.2020 3 z 5

Z beletristického hlediska by mě kniha sice nezaujala, ale vnímám ji jako příjemnou učebnici či náhled do psychoterapeutických postupů.


mamadli1922
10.11.2019 5 z 5

Skvělá a různorodá kniha. Na jednu stranu silné autobiografické příběhy z Yalomovy profesní dráhy, na stranu druhou povídky na fiktivním základu, velmi literárně působivé. Závěrečná lehce ironická povídka, kdy terapeut odhání černou můru své milenky tím, že s netvorem vstupuje do terapie a řeší jeho problémy, je klenot.

ecila13
09.10.2017 4 z 5

"Zneužívané děti mívají problémy odpoutat se od svých dysfunkčních rodin zatímco od dobrých, milujících rodičů dospívající děti odcházejí s daleko menšími těžkostmi."

Knišíl
26.09.2017 4 z 5

Velmi dobrá sbírka povídek s tematikou psychoterapie. Nejsem z oboru, nemůžu tedy hodnotit odbornou stránku příběhů, ale I. D. Yalom je bezpochyby poutavý autor a závidím všem, kteří kdy měli možnost poslechnout si některou z přednášek pana Yaloma naživo.

ZiPur
18.08.2017 3 z 5

Jak je u Yaloma zvykem, několik příběhů z vlastní praxe, které podává tak, že mají obecnější přesah. Překvapila mne sebe-ironie a určitá negace, kterou jsem u jiných knih nevnímala. Je patrné, že téma smrti je pro Yaloma osobní a nedořešené. Yalom jakoby sestoupil z pozice učitele a je možno cítit jeho strach, tápání a nejistotu. I když to z názvu nevyplývá, kniha je o smrti, strachu z ní a vyrovnávání se s ní. Yalom nabízí konkrétní "postupy" a myšlenkové návody, které mohou pomoci těm, kteří nevěří v život po životě a přesto vnímají život jako smysluplný.

Delicius
23.06.2017 4 z 5

Takové příjemné počtení. Holt Yalom. Jen s tím, jak od něj čtu víc a víc knih (chybí mi už jen dvě a kousek), začíná mě iritovat to, jak se opakuje.
Výlety s Paulou- pro mě nejsilnější povídka ze všech...

qydko
19.05.2016 5 z 5

Velmi podnětné, inspirativní čtení i pro laiky.

kejty91
11.03.2015 3 z 5

Kniha se čte docela svižně, lehce. Není třeba debatovat nad tím, co si z toho mám teda odnést. Příběhy jsou opravdu poučné ale člověk se stejně většinou poučí tím, že se sám spálí. Nejde si vše pamatovat.
Rozveselilo mě, když jsem zjistila, jak říct někomu, že jsem znuděná z toho, co povídá. Stačí říct, cítím se málo zapojený a hned jste z toho venku.

Hodnocení 3 z 5 jsem dala proto, že jsem četla už lepší autorovy knihy a tady mě celou dobu dráždil právě název knihy - Máma a smysl života. Myslela jsem, že v tom najdu více než poučení, že máma je prostě máma a máme ji jen jednu a ona nás miluje za každých okolností, i když mi ji pohrdáme nebo na ni nemáme čas. Tyto věci mi již samotný vztah s mou mamkou ukázal sám, nepotřebovala jsem to číst. Mě kniha neobohatila a prostě ten název...mno...mě to rozčiluje. S mámou to má velmi málo společného. Máma je první člověk, kterého registrujeme, bereme jako někoho blízkého ale tady, byly zmíňky o matkách velmi chatrné, hodně skryté. Teď když se zpětně dívám na knihu, tak to vidím, v průběhu mi to tam však chybělo.

Ale to nemění nic na to, že i přestože mě tato kniha nenadchla, nadala mi nic nového bych ji nedoporučovala. To ne, samozřejmě když někdo bude chtít někoho z této oblasti, ráda doporučím.

Yalom je člověk, který ze sebe nedělá ultra super nadčlověka, píše jako člověk a dělá chyby jako člověk. A tento způsob psaní se mi líbí.

vikaa
29.01.2014 4 z 5

Yalom ve své knize nabízí šest příběhů, v nichž nás seznamuje s existenciální terapií. Název knihy je odvozen od první povídky, která rozkrývá vztah psychoterapeuta se svou mrtvou matkou, který nebyl ani za jejího života bez problémů. Nyní se mu zjevuje ve snech. Pro mě nejsilnější příběh z celé knihy.

kniholka
27.06.2013 4 z 5

Příjemné a poučné čtení pro každého, kdo chce nahlédnout do psychoterapie.