Mag

Mag https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/38477/bmid_mag-9Qb-38477.jpg 4 343 28

Další kniha o toulání, tentokrát o malém černošském chlapci ze Severní Karolíny, kterému umře milovaný děda. Mag se dostane do opatrování ke své tetě, odkud ho unese jeho světaznalý bratr, čímž se roztáčí koloběh stopování, improvizace a života na okraji společnosti. Pro bratry je každý den bojem, ale o to víc cítí, že žijí...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Novely

Vydáno: , Práce
Originální název:

Pic , 1971


více info...

Majto
Majto
09.09.2023 4 z 5

Povedal by som, že Mag je typický Kerouac napísaný netypickým pohľadom dieťaťa. Stále je plný zmien počasia na cestách, prachu, potu, sĺz i smiechu. Nostalgia zmiešaná s melanchóliou. Len jednu chybu som tu našiel - koniec je na môj vkus spichnutý akosi narýchlo a v skratke.

Teseme
Teseme
12.11.2021 5 z 5

Ta kniha mě tak dojímala a tak moc jsem tonu chlapečkovi fandila! Nejlepší Kerouacova kniha.


ut.la
ut.la
23.09.2021 4 z 5

Knížka se dobře čte, a líbila se mi. Akorát si z ní, po měsíci, už nějak moc nepamatuju - jen jakýsi pocit o táhnutí dvou bratrů přes Ameriku. Ale myslím, že za přečtení stojí.

Bandini
Bandini
29.04.2021 3 z 5

Skvělé! Mám rád knihy od prostých lidí s dobrým srdcem.

ozzak
ozzak
10.04.2021 5 z 5

specifická kniha od Jack Kerouac ve který popisuje cestu po Americe malého černošského chlapce moc pěkná knížka

OdvaznyMladyMuz
OdvaznyMladyMuz
08.02.2021 3 z 5

Kniha Mag není o magii, jak by se mohlo zdát, ale o černošském chlapci jménem Magazín 38' Jackson. Proč se překladatelka rozhodla změnit jméno desetiletému vypravěči a neponechala Pictorial Rewiew Jackson z originálu je mi záhadou. Ale je mi to zároveň i tak trochu fuk. Zážitek z příběhu mi to nezkazilo, protože z téhle knihy jsem žádný zážitek stejně neměl. Jack Kerouac tak stále zůstává mou čtenářskou duší nepochopen.

V předminulém desetiletí jsem to zkoušel s jeho zásadním románem Na cestě. Na zadek jsem si z toho moc nesedl. No, a v Magovi se pro změnu taky cestuje. Což o to, ať si pan spisovatel píše o tom, co má rád a o čem umí psát nejlíp, to je v pořádku. Já bych taky napsal knihu o tom, jak sedím doma a poslouchám muziku. Ale já nejsem slavnej americkej spisovatel a hlavní představitel celé jedné generace. Já jsem pouhý kulisák z národního divadla, které vlastně z principu věci nemůže být národním divadlem, protože sídlí v Brně. Takže ode mě se tak nějak očekává, že napíšu nějakou kravinu.

Kerouac samozřejmě kravinu nenapsal, ale ani nemůžu říct, že bych knihu Mag četl s nějakou velkou chutí. Takže napsal třeba koninu nebo zvěřinu, to mi taky nechutná. Takový už je holt čtenářský život, nemůže mě přece bavit všechno, z čeho jsou ostatní nadšení. Já byl nadšenej jen z toho, že je to opravdu útlá kniha. I tak jsem ji louskal snad tři dny, což je na takovou jednohubku strašně dlouhá doba. Knihu Mag tedy hodnotím jako cestu po dálnici z Brna do Prahy, zdánlivě krátká trasa sfouknutá za dvě a půl hodinky autem se po čtyřech hodinách strávených loudavým posouváním v koloně mění v Proustovo Hledání ztraceného času.

callowsick
callowsick
30.12.2020 5 z 5

Svěží, rychle plynoucí děj, který neřeší věci moc do hloubky, ale nese s sebou spoustu atmosféru dokreslujících detailů.

DuchDoby
DuchDoby
06.07.2020 5 z 5

Proč všechno musí končit?

BabaJaga11
BabaJaga11
30.06.2020 4 z 5

Přečetla jsem před pár lety, tuším šlo o výtisk z nádražní knihovny. V paměti mi utkvěli zejména "ctnostní" příbuzní malého černého chlapce, kteří se po smrti jeho dědečka dohadují, kdo se o něj postará (a nikomu se do toho nechce). Teta, která je pro ten účel "vybrána", sice možná může poskytnout určité hmotné zajištění, ale minimum citu.

A pak přifrčí velký brácha a Maga unese. Můžete se vyděsit a říct, že něco takového by se dětem stávat nemělo. Proč hned nezakročila policie? Ale Mag je spokojený. I jeho bratr je spokojený. A bratrova partnerka s láskou uvítá oba, i když Maga vidí poprvé v životě. To mi na knize připadalo nejúžasnější – ta bezprostřednost, ochota uskrovnit se, přijmout de facto cizí dítě pod ochranná křídla, a to i nazdory tomu, že by vše mohlo skončit malérem...

žlučníkář
žlučníkář
27.05.2020 4 z 5

Bejt černoši v jistý době nebyl žádnej med na jakymkoli místě vesmíru. Tohle je malej kluk s černym zadkem, kterej brzy zjistí, že jeho děda neni žádnej terminátor a musí se pak vydat na cestu po státech se svym bráchou, kterýho ani nezná. No já bych asi jet nechtěl, ale on jede. Asi si řiká, že z toho života mezi lidma co moc nepíšou, nepočítaj a potřebovali by všichni přímou linku na Janu z Providentu kouká větší průser, než černošskej punk s cizim člověkem cestou napříč celejma státama.

Celkem mě to do sebe vcuclo a doufal jsem, že se všickni dostanou do země zaslíbený a že tomu bráchovi někdo daruje ságo a bude mega párty. Vadu na kráse to má takovou, že to otevřeš, je to dobrý a najednou jsi na poslední stránce, což tě překvapí. Někomu to třeba vyhovuje, ale já bych chtěl víc stránek a párty se ságem.

Roubas
Roubas
14.04.2020 4 z 5

Příjemná novelka. Od přečtení na jeden zátah ovšem trochu odradí slangový jazyk, který občas ruší a jindy zase vyloudí úsměv na tváři.
Obyčejné věci očima dítěte mají vždycky větší kouzlo, které s věkem už prostě vidět nelze. Tím pádem se i z tuláctví a zmaru z chudoby mladého muže a jeho malého brášky může stát velkolepé dobrodružství, ze kterého dýchá Amerika a Kerouacovo jazzově plynulé nadšení pro cestu, ať už vede kamkoliv a ať je sebenáročnější, ať prší nebo svítí slunce.

Minagon
Minagon
01.11.2019 4 z 5

Kéžby byla tahle kniha tak třikrát delší...

DeepSea21
DeepSea21
17.06.2019 4 z 5

Jiná než ostatní Kerouacovy,ale velmi dobrá.

Tyquick2
Tyquick2
14.04.2019 2 z 5

Překlad jižanského nářečí musel být oříšek a možná i proto se mi kniha zdála slabší, ale ve finále jsem ji polkl.

pista53
pista53
13.03.2019 5 z 5

Je to nostalgie. Maga jsem četla poprvé snad před 20ti léty, ale to neznamená, že by mé okouzlení z této krátké knihy nějakým způsobem vyprchalo. I teď jsem hltavě četla putování malého Maga do nového, pro něj neznámého světa velkoměsta, jeho čisté i naivní postřehy z cestování autobusem i stopování na krajnicích silnic. Veden starším, ostříleným bráchou, který to umí pořádně roztočit v klubu na ságo. Tady jsem nejvíc poznávala starého dobrého Jacka Kerouaka. V jazzovém klubu, pod skoro kulometnou palbou slov a dlouhých souvětí, opojeného jazzem a životem. Fakt super čtení. A hlavně ta nostalgie....

june.flower
june.flower
30.05.2018 4 z 5

Krásná kniha. Tenhle druh psaní mi naprosto vyhovuje

Noita
Noita
16.02.2017 1 z 5

Janina se rozplývala nad Mágem - to si přečti. Mara hned opáčil, že to má na intru a půjčí. Nadšeně jsem se začetla a prokousávala se útlým štoskem nudy, slangu a vinění společnosti z vlastní neschopnosti a čekala, kdy to začne být zajímavé. A ono nebylo ani chvilku až do konce. Následující den ve škole jsem zjistila nedorozumění, nešlo o Maga, ale o Mága (Faist nikolivěk Kerouac).
Inu jedna hvězda za to, že jsem si udělala obrázek o Kerouacovi.

nygmasriddle
nygmasriddle
12.02.2016 4 z 5

Já bych chtěla bráchu jako je Slim! Jinak milá knížka která se hezky čte. Ale žádné ultra terno to není.

angloumene
angloumene
24.11.2015 4 z 5

Krátká, oddechová jednohubka, která potěší svým pozitivním laděním. Kromě radosti z cesty ale nenabízí žádný hlubší zážitek.

Pawlisman
Pawlisman
18.03.2015 4 z 5

Poměrně zvláštní Kerouac, který se však oproti některým jiným jeho prózám čte příjemně a za dva dny je tato novela přečtená. Nejspíše trochu autobiografický příběh o putování a složitém osudu malého chlapce. tempo není tak zběsilé a text má poměrně jasnou a silnou dějovou linii. Pro seznámení a počátek cesty s Kerouacem myslím vhodné, ačkoliv se určitě nejedná o typické a vrcholné dílo tohoto talentu. 7,5/10