Lužanská mše - Vita Brevis

Lužanská mše - Vita Brevis https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29048/luzanska-mse-29048.jpg 4 33 8

Lužanská mše série

1. díl >

Lužanskou mši složil Antonín Dvořák pro svého přítele a mecenáše Josefa Hlávku, vynikajícího architekta, zakladatele a prvního prezidenta České akademie věd. V životopisně laděném románu se Valja Stýblová soustředila na Hlávkovu velkou životní křižovatku, kdy poprvé dosáhl na vrchol úspěchu a slávy, ale záhy ho začala pronásledovat nepřízeň osudu. Ztratil první manželku a sám se potýkal s chorobou, která mu několik let bránila v normálním pohybu. Autorka se pokusila objasnit nejen záhadnou Hlávkovu nemoc, ale vypráví hlavně o jeho silné vůli a mimořádném talentu, které mu pomohly překonat slabost těla a znovu se vrátit na výsluní, a také se snaží osvětlit smysl Hlávkova mecenášství, v Čechách zcela výjimečného a ojedinělého.... celý text

Přidat komentář

Pebra
28.05.2023 4 z 5

Přeštice i Lužany znám jako svoje boty - pro čtenáře téhle knihy je to samozřejmě plus. Je velmi příjemné číst o člověku, který dokázal tolik, a s kterým jsem se bohužel minula v čase.

Hledam94
02.08.2022 4 z 5

Kniha je zajímavá jazykově, protože se nebrání zapojení většího množství cizojazyčných slov / vět a ne všechny jsou opatřeny vysvětlivkami. Čtenář se pak snad lépe vžije do situací, kdy se pohybuje v cizině a rozumí špatně.

Aktuální je zobrazení situace v Černovcích a hrdinovy naivní představy o soužití mezi Rusy a Ukrajinci. Mnoho se za více než století nezměnilo.

Některé scény byly asi smyšleny, ale dle mého názoru citlivě doplňovaly reálie života Josefa Hlávky.


Vojslava
28.05.2022 4 z 5

První část čtyřdílného životopisného románu - osobně by mne zajímalo, proč si autorka vybrala zrovna tuto postavu, ale rozhodně to není volba špatná, ačkoliv Hlávka stál za mnoha projekty, obecné povědomí o něm není velké. Stylisticky celkem velké, chtělo by se říct až freskové plochy kapitol v tomto vydání uvozují faksimile Hlávkova deníku, které autorka štědře vyplňuje, někdy bych řekla, že až zbytečně - je jasné, že chce uvést na scénu aspoň zmínkou co nejširší průřez tehdejší společnosti, ale díky tomu se musíme prokousat malou lekcí ukrajinštiny (neskutečně neprakticky vypsané v latince :-) ), konceptem Palackého dějin, výzkumem J. E. Purkyněho... uvidíme, zdali se v dalších dílech děj trochu urychlí ve prospěch Hlávky samotného.

Arnold
18.05.2021 5 z 5

Nádhera. Líbilo se mi to moc.
To si takhle čtu o Zdence Braunerové od Františka Kožíka a on tam několikrát zmiňuje Hlávku v souvislosti s Juliem Zeyerem, například, že mu sponzoruje cestu do Ruska. Proč? Tak podívám na wikipedii a tam mě zaujala věta: "Čtyři roky před smrtí završil své mecenášské úsilí tím, že ve své poslední vůli 25. ledna 1904 ustanovuje (dětí nemaje) svým univerzálním dědicem nově založené Nadání Josefa, Marie a Zdenky Hlávkových, které podle statutu přiloženého k závěti mělo být ustanoveno ihned, nejdéle však do dvou roků po jeho smrti. Právnicky bylo Nadání tak dokonale vytvořeno, že přežilo jak totalitu nacismu, tak komunismu a do dnešních dnů plní nadace velkou část jeho odkazu. Jde o nejstarší nadaci s nepřerušenou kontinuitou v České republice." Ještě mi bylo divné, proč tolik stavěl ve Vídni.
Tak o tomto chlapíkovi se musím dozvědět víc!

begonie226
21.01.2021 3 z 5

Po této knize jsem sáhla, protože jsem se chtěla dozvědět něco o Josef Hlávkovi. Otisk tohoto mecenáše je viditelný nejen na přešticku, kde se pravidelně pohybuji. Autorka zpracovává životopis podrobně, konkrétně v této první části od dětství přes studia , stáž v cizině až po začátek úspěšné kariéry. Ráda stáhnu i po dalších dílech Lužanské mše.

Fillipa
28.01.2019 2 z 5

Anotace se s audioknihou neshoduje, končí smrtí otce Josefa Hlávky. To, co jsem slyšela, se mi nelíbilo, neřekla bych, že autorkou je Valja Stýblová. Dám 2** a další díly si odpustím.

Blíženec
24.04.2013 4 z 5

Chtěl jsem se dozvědět něco víc o Josefu Hlávkovi.A díky paní Stýblové jsem dostal informace příjemnou formou.

triatlet
27.08.2012 4 z 5

Čtivě zachycené dětství a dospívání Josefa Hlávky. Autorka nenásilně vložila pasáže o architektuře, osvětové myšlenky obrozenců a v případě zmínky o snížení cukru v krvi uplatnila i lékařské zkušenosti. Zajímavě působí i použití ukrajinštiny při líčení cesty do Černovce. Kladem je překlad cizojazyčných dialogů. Trochu mě rušilo nejasné střídání vypravěčů (ich forma mi vadila).