Lovec hvězd

Lovec hvězd https://www.databazeknih.cz/img/books/37_/37473/bmid_lovec-hvezd-IoH-37473.jpg 4 24 8

Přátelství chlapce a děvčete, které přerůstá v první lásku. Námět patřící k evergreenům literatury pro teenagery se odehrává na pozadí otevřeného vesmíru. Ústřední postavou příběhu je středoškolský student Ivan který se věnuje amatérské astrologii.

Přidat komentář

tatjana1737
26.03.2023 3 z 5

(SPOILER) !!! POZOR SPOILERY !!!

Četla jsem podruhé, zejména kvůli místům, kde se kniha odehrává, a do knihy jsem se pouštěla s obavami. Dobře jsem si pamatovala, že ze všech Zapletalových knih mne tahle bavila nejméně, zejména pro nepříliš sympatického hlavního hrdinu. Rozhodně mne překvapuje autorova odvaha v tom, jakou postavu si vybral, ať už šlo o některé situace, do kterých se Ivan dostal (proč utekl od zraněného kluka a nezkusil mu pomoct?), jeho chování (sám o sobě říkal, že nemá učitelské vlohy, ale jeho jednání s dětmi, které mu pomáhaly hledat planetku bylo na facku, stejně tak jeho nepříliš milé myšlenky ke starému Němci apod.) nebo jeho koníček v podobě matematiky a hvězd. (Dnes jsou takoví označováni pojmem nerd a pro spolužáky jsou pořád tak trochu divní.) Ivan mi k srdci příliš nepřirostl ani tentokrát, přestože byl líčen tak, že jsem pro něj v mnoha situacích měla pochopení. Oproti němu byla postava Hanky pro čtenáře mnohem sympatičtější a zajímavější.

Zpětně si říkám, proč byla místopisná jména upravena (Ještěd / Javorník) a nakolik popisy z knihy odráží tehdejší zástavbu, protože dnes je kolem "hvězdárničky" mnohem víc domů a pětka nejezdí směrem k Horské ulici, ale do Vratislavic. Marně jsem dumala nad tím, do jaké školy mohl Ivan chodit a kde studovala Hanka (zdrávku mám zasazenou do budovy u kostela sv. Antonína, a to mi moc nesedělo k popisům Ivanovy cesty na poštu a z pošty), tuhle záhadu se mi ještě rozlousknout nepovedlo.

Samotný příběh je zajímavý i tím, že se v něm vlastně nic nestane - Ivan sice spatří padající hvězdu, je osloven pracovníky AV ČR, ale samotné pozůstatky meteoritu nenajde. Vztah s Hankou je v samotném počátku, není dořešen ani konflikt s kluky na motorkách nebo vztah k rodičům / mezi rodiči. I v tom je kniha unikátní, protože čtenář by čekal minimálně slavnostní nalezení planetky, jenže život není jako knížkách a kolikrát se v něm věci dějou "bez pointy".

Je to napsané velice dobře, člověku se děj odvíjí před očima, ale osobně mám raději jiné autorovy knihy :-).

PetraDamianova
17.11.2022 5 z 5

Knížku znám od dětství a vždycky se mi líbila, ale až teď, po mnoha letech, jsem si při čtení uvědomila, jak je pozoruhodná a na svou dobu výjimečná. Mimo jiné poskytuje třeba cenné svědectví o tom, že ještě v šedesátých letech, kdy se děj odehrává, žila v Liberci poměrně zřetelná německá menšina, tedy starousedlíci, kteří nebyli odsunuti, a jejich potomci. V příběhu to sice významnou roli nehraje, ale zachycuje to atmosféru města, kterou dnes už neznáme.
Velmi moderně na mě působí postava Hanky. Žádná submisivní puťka, ale sebevědomá mladá žena, která se dokáže prosadit a v lecčem projeví i větší kuráž než její přítel.
Zaujalo mě i to, jak autor přistoupil k hlavní postavě Ivana. Není to ani bezvýhradný klaďas, ale ani "polepšený grázlík", jaké známe z tradičních románů pro mládež. Je to úplně normální dospívající kluk, který má i své chyby, a o to je sympatičtější. Když v potyčce zraní svého protivníka, nedá se říct, že by toho zrovna litoval - je přesvědčen, že byl v právu, děsí ho jen to, že někdo jeho čin odhalí. Ani následně nedojde k žádnému smíření, parta kluků z hvězdárny s ním vede boj dál. Oceňuji, že Zapletal pohlíží na svět realisticky, nedělá z něj idylku a vyhýbá se moralizování.


petym
08.09.2019 3 z 5

Trochu mi to připomínalo hvězdáře že seriálu zkoušky z dospělosti, myslím že se tam jmenoval Mirek Žalud a Hanka byla Lucka co po ní jel Jan Čenský. Škoda, že nenašli ten meteorit, tajně jsem doufal, že najdou. Konec šťastný, aspoň má svoji lásku Hanku.

WendyWriter
07.08.2019 4 z 5

Knížku jsem sice četla jako mladší,ale stále si pamatuji jak byla vynikající.Hlavní hrdina mi byl velmi sympatický a jeho kamarádka Hanka byla taky moc fajn.

Prazub
26.02.2018 5 z 5

Vynikající příběh mého mládí. Sám jsem tehdy tolik hvězdařil, takže se s hrdinou plně ztotožňuji. A tu dívku a Liberec jsem mu jen záviděl.

Yarwen
10.07.2016 5 z 5

Miloš Zeman dokáže dle mého názoru podat klukovská dobrodružství ještě sugestivněji než Foglar. Čtenář se rychle ztotožní s hlavní postavou a najde styčné body, v rámci kterých se mnohdy dostal do podobných situací. Lovec hvězd je pro mě brilantním dílkem, ve kterém nesmělý kluk, zápasící s vlastním sebevědomím, bojuje o svůj sen - mít svou maličkou hvězdárnu - i o přízeň hezké a chytré dívky. Neskutečně jsem mu fandil.

tatjana1737
18.11.2015 3 z 5

Tuhle knížku jsem četla zatím jen jednou, ještě jsem se neodhodlala ji přečíst znovu. Ne, že by byla špatná, naopak, je napsaná dobře. Ale možná právě proto se k ní zatím nevracím, protože tak dobře popisuje dospívajícího hrdinu, že mi svého času při čtení jen připomínala mou vlastní pubertálně adolescentní jalovost :-). Hlavní hrdina navíc už také není pro každého, je to středoškolák s láskou k matematice, fyzice a hvězdám, takže takový "matfyzák", který díky tomu a díky tomu, že je to mladý kluk, dělá ve vztahu k hlavní hrdince různé boty, přestože je to holka do nepohody. Tohle mi svého času vadilo a zastínilo samotný příběh. Ačkoli knížka ve mně přesto zanechala stopy, protože kdykoli se procházím čtvrtí nad Lesním koupalištěm, vždycky koukám na tu jednu konkrétní střechu a přemýšlím, jestli je tam opravdu hvězdárnička, nebo jestli se autor jen neinspiroval tvarem střechy onoho domu :-). Pro Liberečáky velmi zajímavé čtení, protože se odehrává v reálných kulisách města pod Ještědem.

Joges
19.09.2012 5 z 5

ON nadšený hvězdář, středoškolák, kluk zamilovaný do podnikavé dívky, ONA žákyně zdravotní školy, odvážná, veselá a vytrvalá holka. OBA prožívají dobrodružství u přehrady, v hvězdárně, při hledání meteoritu atd. A všechno je to výborné čtení v 1.osobě, které tolik připomína Salingera.