Loď s otroky

Loď s otroky https://www.databazeknih.cz/img/books/47_/472316/bmid_lod-s-otroky-5d7-472316.jpg 3 15 4

Populární žurnalista Josef Klíma napsal detektivní román o investigativním novináři, který odhaluje skrytá tajemství politiky. Román je zrcadlem české společnosti po sametové revoluci, kdy se teprve formují pravidla demokracie a tržní mechanismy. Investigativní novinář, který pracuje pro komerční televizi, pociťuje únavu z nedořešených zločinů a zákulisních her, kde vyhrává ten, kdo má peníze. V novém případu, v němž se kříží vysoká politika a organizovaný zločin, se dostává do smrtelného nebezpečí.... celý text

Přidat komentář

Maki21
18.01.2021 2 z 5

I když jména postav byla pozměněna, ty hlavní člověk rozeznal. Dobrá kniha pro nás kdo "divoké devadesátky" nezažil a ani si nedovede představit jaké to bylo v té době žít. Bohužel čekala jsem lepší konec, nebo spíše napínavější závěr. Ale pokud to člověk bude brát jako pohled jak se tenkrát žilo (nezkresleně) tak proč ne.

martin3683
08.11.2020 2 z 5

Kniha o divokých devadesátkách, která má být vymyšlená, ale každý, kdo devadesátky zažil (jako já), tam pozná konkrétní postavy. Postavičky kolem TV Nova mi přišly vtipné, ale jinak mne to nebavilo číst. Možná na tu dobu ani nechci vzpomínat, možná jsem rád, že veksláci a tuneláři jsou pryč. Ale spíše to je od Klímy špatně čitelné. Jeho styl mi vůbec nevyhovuje. Skáče z jedné věci na další, střídá postavy a vzpomínky aniž by to bylo poznat v textu alespoň nějakým oddělením. Nakonec jsem knihu nedočetl. Je tolik dobrých a zajímavých knih a tahle minimálně pro mne taková není. Klíma bude určitě skvělý novinář, ale jako spisovatel mne nezaujal. Čekal jsem od toho víc.


Legendre
04.10.2020 1 z 5

Najděte si definici žánru trash a máte Loď s otroky vystiženou líp, než zvládne jakýkoli komentář.

Je to totiž strašná pitomost. Klímovi se musí nechat jedno - umí psát, takže i tahle kniha je velmi čtivá (a za to ta jedna hvězda), ale obsahově to je... škoda mluvit. Jak napsal kolega v komentáři vedle, naprosto evidentně to je příběh, který by si autor přál prožít, takže je tam plno autobiografických prvků i postav založených na reálných lidech, které fakt není těžké rozklíčovat (Vladimír Železný, Jan Vávra, Radek John, abych se držel jenom Novy), a pak plno nesmyslů. Třeba to, jaký by chtěl být Klíma kanec, co sbalí každou, na kterou si vzpomene, střídá to z postele do postele... je těžké se nesmát už jen z toho popisu v knize, tím spíš, když si pak člověk v hrdinovi představí zrovna Klímu (moje nejoblíbenější kravina je asi ta, když reportér líčí, jak šel na rozhovor s jistou soudkyní, samozřejmě hned došlo na sex, pak to dělali přímo na lavici obžalovaných, načež je vyrušila jiná soudkyně, která se k nim hned přidala.... jasněěěě, Pepíku, proboha nekoukej na to threesome porno tolik).

Ani nemluvím o překombinovaných konspiracích, ději, nerealistické motivaci jednotlivých postav a podobně. Hledání senzací v sexu, akčním ději, spiknutích.

Trash.

Endy17
07.02.2015 3 z 5

Bylo pro mě tak trochu překvapením, že ačkoliv Josefa Klímu uznávám jako publicistu, v roli spisovatele si s ním příliš nerozumím. Celou knihou se nese velký otazník, do jaké míry se jedná o autobiografii a do jaké míry autor popisuje život, který by si přál žít. Místy překombinované akční zápletky a na odiv neustále vystavovaná promiskuita hlavního hrdiny napovídají, že pravděpodobnější bude druhá verze, zvlášť když se čtenář na str.350 dozví: "Všechny mé knihy jsou jen nikdy nerealizovanými možnostmi toho, co jsem chtěl prožít a udělat". K tomu si stačí uvědomit, že kdyby šlo o realitu, postavy z románu (respektive jejich reálné podoby) by vydání knihy zabránily. Proto budeme věřit úvodnímu autorovu tvrzení, že "jakákoli podobnost se skutečnými postavami a událostmi je zcela náhodná". Mně osobně tak jako tak Josef Klíma mnohem víc sedí v roli seriózního publicisty než akčního hrdiny.

Kniha Loď s otroky je v

Právě čtených1x
Přečtených21x
Knihotéce38x
Chystám se číst17x
Chci si koupit2x