Liška v dámu

Liška v dámu https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/402339/bmid_liska-v-damu-KTh-402339.png 4 124 32

Jiří Kratochvil nebyl první, komu liška (symbol volnosti, dravosti, chytrosti a zrzavé krásy) uhranula. Na román Davida Garnetta Lady into Fox (1922, česky Dáma v lišku, 1969) navázal Vercors románem Sylva (1961, česky 1965), v němž zase proměnil lišku v dámu. Autor však spojil oba příběhy v jeden a zasadil do padesátých let, kdy režim země, kde zítra znamená již včera v čele s Hospodářem nemilosrdně drtil lidské životy a dusil svobodu. Jedna linka vyprávění začíná v Pavlovově institutu, kde se podaří obdařit liščí mládě rozumem a potom proměnit v lidskou bytost. Samozřejmě že přenádhernou a samozřejmě že pověřenou tajným úkolem. Druhá linka se odehrává v Brně, kde je mladý inteligentní dělník zpracováván pro služby v StB. Liščí krasavice, vycvičená k diverzním akcím všeho druhu, ovšem netuší, že existuje něco jako láska a cit. A to podcenili i soudruzi školitelé. Proto se stáváme svědky vášnivého příběhu, v němž se liška Sylva do dělníka Pavla zamiluje. No a láska je naděje a také cesta ke svobodě. Více prozrazovat už není třeba.... celý text

kob
kob
24.05.2023 3 z 5

Mám rozporuplné pocity. Co se týče spisovatelského řemesla skvělé, ale dočítala jsem už jen tak "z povinnosti".

momo01
momo01
13.04.2023 5 z 5

Tato kniha mě opravdu překvapila. Autor v ní používá neotřelý styl psaní a po dočtení mám pocit jak po letní bouřce, která je náhlá, rychlá, osvěžující a někdy trochu prudká. Líbilo se mi, jak autor lehce a hravě skákal z jednoho vypravěče na druhého. Z narážky na narážku. Celkově mě nadchl svým neobvyklým přístupem a jazykem. Doporučuju všem, kdo hledají k přečtení něco nového i když možná ne úplně snadného.


withoutchild
withoutchild
07.04.2023 1 z 5

To byla ale hovadina, bože.

R47
R47
21.01.2023 5 z 5

Svérázný český příspěvek k magickému realismu. Po jeho přečtení už pro vás Liška Bystrouška nikdy nebude stejná jako dřív. Skvěle a originálně zpracované téma StB, které vás rozhodně nenechá klidnými. Hlavně proto, že se kniha zhruba v polovině láme a vy zjistíte, že tomu odpornému estébákovi najednou fandíte a držíte palce. Slyším v tom taky trochu ozvuky Sorokinova Dne opričnika. Ale jen velmi lehce. Zasloužená cena Magnesia Litera.

martinasudová
martinasudová
09.01.2023 5 z 5

Nečetla jsem, ale poslouchala.
A nemělo to chybu. Doporučuji všem.

ujira
ujira
04.09.2022

Svěží, moravský, vtipný, magický i poetický román zasazený do let, kdy nebylo na denním pořádku přemýšlet o vyšších citech mezi mužem a ženou, kdy se jen patřilo potírat imperialisty a nepřátele státu.

Jirka0604
Jirka0604
06.02.2022 5 z 5

Výborná kniha! Drsná historie nedávné doby, imaginace, vtipné vsuvky, zajímavý děj - nejlepší co jsem v poslední době četl i poslouchal.

nai.ivka
nai.ivka
28.01.2022 5 z 5

Jak to, že to na mě fungovalo jako lehký vtipný příběh, když do odchodu obou protagonistů do zahraničí na misi bych to měla vnímat jako hrůzu?

Janek
Janek
18.11.2021 4 z 5

Originalita i nadhled, drsnost 50. let i jemnost ženy-lišky dělají z této ne úplně snadné četby silný zážitek.

barunka66
barunka66
02.11.2021 4 z 5

Poslouchala jsem jako četbu na pokračování.
Kruté praktiky padesátých let, v Rusku i u nás. Vtipně o vážných věcech, nutí k zamyšlení a přitom nedočkavě čekáte na další díl. Psané tak dobře, že to vidíte všechno před sebou, při četbě jsem měla pocit, že mi ta zrzavá lištička běhá kolem nohou. Výborně načteno!

JaLenka
JaLenka
29.08.2021 5 z 5

..nejlepší moje přečtená kniha letos! Zajímavý příběh, krásný jazyk, historický kontext, chytrost a vtip, napětí, spád, 2 dějové linie, které se potkají, správný závěr, prostě vše. Geniální!

Ales.BD
Ales.BD
14.06.2021 4 z 5

Vtipná nadsázka o vážných věcech. Zvířecí rozum poznává a hodnotí lidstvo. Nic nového. Ale soužití lišky s mladým STBákem? Napsáno trochu jako divadelní hra, kde bůh není zavěšen na stroji, ale usazen na štokrleti. A nepřináší řešení, ale odkazuje, uvádí na pravou míru a postrkuje děj. Nakonec nečekaně zábavné. Jen ty slzy akademiků byly možná až moc.

HeleHo.
HeleHo.
11.05.2021 4 z 5

Tohle bylo velmi příjemné počtení. Pěkný příběh, povedený závěr + oceňuji autorův důvtip.

Nifredil
Nifredil
26.04.2021 4 z 5

Milé a příjemné čtení. A je zvláštní, že to píši o knize, která je o padesátých letech a STB, jejich praktikách a vůbec neradostné době, ale tohle je prostě příjemné čtení. Úplně jsem chvílemi viděla ty liščí ocásky, které sebou švihnou ve vzduchu a ty vstupy pana moderátora. Právem nominováno na Magnesii Literu, je to opravdu svižné, příjemné a čtivé.

Crimble
Crimble
23.04.2021 3 z 5

Pobavilo, i když nenadchlo.

Jackjelly
Jackjelly
05.04.2021 3 z 5

Celkem zajímavý námět i nápadité zpracování, nicméně od cca poslední třetiny to pro mne poněkud ztratilo na spádu a zajímavosti. Možná to bylo tím, že jsem knihu poslouchal v rozhlasové adaptaci a tak nezafungovala správně.

Jaruš7
Jaruš7
30.03.2021 2 z 5

Ujetina.
Přetvořená Liška (Bystrouška), má za úkol incident mezinárodních rozměrů.
S konfidentem zpravodajských služeb si život coby učitelka jazyků užívá než si příroda vzpomene, čím byla.
Audiokniha dobře provedená, ale moje fantazie, mi zde meze nakladla.

olga8832
olga8832
30.03.2021 5 z 5

Skvělé a vtipné. Úplně jsem pana vypravěče na stoličce v koutě viděla :-)

evelýny
evelýny
29.03.2021 3 z 5

,,Přeci tady musí být nějaká hierarchie mezi tím, kdo na povel naučil psy slintat a tím, kdo na povel naučí slintat celý svět."

Fantazie vzletná, hravá, ukotvená zrůdností totalitního režimu padesátých let.
Drsné praktiky STB a vítr vane od východu, kde kraluje Hospodář.
Zajímavé téma až kafkovské proměny lišky v ženu, pro mě symbol chytrosti, lstivosti, ale hlavně svobody.
Nechybí ani láska, která mění i praktiky agentů STB.
Osudová propojenost všeho se vším, až z toho mrazí.
Konec příběhu magický, což musím ocenit.

,,Všichni Moraváci jsou zároveň Češi, ale ne všichni Češi jsou Moraváky."

P.S.: Kam se poděli Pražáci???

sharik
sharik
28.01.2021 5 z 5

Jiří Kratochvil patří uz dlouho k mým oblíbeným tuzemským autorům. Jeho Liška v dámu jen a jen potvrzuje, čím je tento spisovatel tak výjimečný, jak zručně pracuje s magickými a postmoderními prvky, přičemž nebývale vyváženě balancuje na hraně široce přístupného a uměleckého textu, zároveň prošpikovaného osobitým humorem.
Krátký román o útěku před dobou drtící svobodnou vůli, o otázce přirozenosti a o falešných ideálech staví na dvou zrcadlových příbězích. Na příběhu estébáckého mladíka z Brna a na příběhu lišky, uměle vychované v inteligentního zabijáka ve službách samotného Stalina. Že se tahle liška později změní v krásnou ženu nikoho po par stránkách už nepřekvapí... Je také jasné, že ve chvíli, kdy se cesty hlavních postav protnou, příběh dostane úplně jiný směr... Ale o příběhu se nebavme. Snad jen to si neodpustím, že antihrdiny mění v sympatické postavy sice rychle, na druhou stranu nezvykle přirozeně a otevírá tak nemálo morálních dilemat, což je na cele knize možná nejlepší.
Motivů, symboliky a intertextuality je tu taky víc, než by krátký komentář snesl. Od kafkovských variací přes citování Malého prince až k vedlejší postavě, profesora Pnina, vypůjčeného z Nabokovova stejnojmenného románu (ten Pnin me obzvlášť pobavil). Jak je Kratochvilovým dobrým zvykem, postava autora sama do textu vstupuje v podobě režiséra, přiznaného tvůrce, avšak tentokrát je její role velice symbolická a snad nikdo ji nemůže obvinit ze samoúčelnosti. O téhle knize by se toho dalo napsat strašně moc. Já to tedy zakončím raději už jen jedním konstatováním. Liška v dámu dokazuje, že Kratochvil rozhodně neřekl poslední slovo. Nestává se příliš vyždímaným, ba naopak - ve vrcholné formě se drží jako málokdo. Myslím, že tahle kniha patří k tomu nejlepšímu, co jsem od něho četl.