Lidé jako bozi

Lidé jako bozi https://www.databazeknih.cz/img/books/41_/41721/bmid_lide-jako-bozi-AdY-41721.jpg 4 34 8

Pan Barnstaple si potřebuje odpočinout od práce i od rodiny a tak se sám vydá na dovolenou. Na obyčejné anglické silnici se ale něco stane a on, spolu s další skupinkou lidí, se ocitne v jiném světě. V překrásném světě, jakési Utopii, o jaké se mu ani nesnilo. Pan Barnstaple se snaží pochopit zákony krásné země a nenarušovat je, ovšem skupinka lidí, kteří se tam ocitli spolu s ním, se na to dívá jinak...... celý text

Literatura světová Romány Sci-fi
Vydáno: , Mladá fronta
Originální název:

Men Like Gods , 1923


více info...

Přidat komentář

Lili
16.02.2023 3 z 5

„Jen to, co je poctivé, roste, pravda a jasná myšlenka, rok za rokem a věk za věkem, zvolna nepřemožitelně, jak roste v zemské temnotě a tlaku diamant nebo jak roste úsvit mezi okapávajícími svíčkami při příliš dlouhém nočním hýření.“

kuruteku
29.01.2020 3 z 5

Zvláštní kniha. Utopický socialismus vyšlý v edici Standard Library věnované T. G. Masarykovi. Něco do sebe má, i když je to skoro sto let. Ale rozhodně to není klasika žánru ani utopie, ani sociální rovnostářské utopie ani scifi. Wells se potřeboval svěřit se svými názory a jeho Barnstaple je vyloženě autobiografická postava. Jenom víc otázek zůstane, než vyřeší - dosáhnout změny pouhou výchovou? Eugenikou (tj. výběrem, resp. podporováním vhodného výběru potomstva)? Společenskou výchovou? Jenom konci z pohledu hlavního hrdiny velmi rozumím - hrdinský skutek neznamená zůstati v ráji, ale vrátit se zpět do očistce a usilovat o pokrok.


Phoenix16.cz
11.09.2016 4 z 5

Ne že by mě kniha vyloženě bavila, přeci jen těch popisných pasáží byla většina, ale co mě fascinovalo nejvíc, byla kritika společnosti tehdejší, přičemž spousta toho jde aplikovat i na svět dnešní. Je to další kniha, která potvrzuje, že autor dalece předběhl svou dobu.

Kozel
28.04.2016 3 z 5

Utopistický román o ideálním světě, který není tak ideální, jak se na první pohled zdá. Na Wellsovi si cením, že svůj obraz perfektního světa namaloval poněkud socialismem (jak je u něj ostatně zvykem) míchanými barvami, přičemž však dává jasně najevo i chyby tohoto snu. A tak přestože jsem v mnohém souhlasil s nadšením a obdivem pana Barnstapla (zástupce střední třídy, která vždy spíš trpí a touží po změně), na druhé straně jsem v mnoha ohledech souhlasil s panem Catskillem (ohledně násilného předělávání přírody k obrazu svému), Burleighem (v podstatě oportunistou hledající ve všem dobré pro sebe sama), neodvážnou lady Stellou a i poněkud vulgárními řidiči oněch pánů. Stejně jako hlavní postava pana Barnstapla i já se z návštěvy Wellsovy Utopie poučil, nicméně nesdílím ono nadšení a naopak jsem možná rád za ty naše "zmatené časy".

Jinak řečeno, víc než o příběh se jedná o nadnesení ideálu v kontrastu s kritikou Wellsovy současnosti. Nejvíc fascinující pak opět je, že ač Wells napsal knihu ve 20. letech, ona kritika jeho současnosti velmi dobře ladí s kritikou i současnosti naší.

de_baques
03.06.2015 4 z 5

+ originální vyprávění v duchu průkopníků science fiction
+ aktuální platnost - děsivá vize dopadů sociálního inženýrství jako vystřiženého z programů současné OSN a EU (depopulační programy atd.)
+ skvělá scéna útěku hlavního hrdiny z hradu na skalní výspě
- snaha uplatnit své politicko-utopistické názory v textu za každou cenu
- občas by stačilo méně popisnosti na úkor dějovosti

RaptoR
01.09.2013 3 z 5

Sociální kritika nikdy nebyla ve Wellsově románu tak výrazná. Tentokrát se potýkáme se skupinkou lidí, kteří se náhodou ocitli v socialistickém světě budoucnosti. Ten autor vidí jako Utopii - se všemi svými klady ( vzhledem k autorově minulosti se nelze divit, že jeho Utopie je socialistická). Nesourodá směsice "primitivních" lidí se potýká s dokonalým světem a skrze diskuze s utopijci tak předkládají autorovi myšlenky. Musím říci, že v mnoha ohledech je tato kniha - stejně jako plno jiných popisujících dokonalá společenství - nadčasová a moderní. Přesto mě z dokonalé socialistické společnosti trochu mrazilo. S H. G. Wellsem se člověk nemůže ztotožnit ve všem, ale nelze mu upřít jedno; opravdovou sečtělost, bohaté životní zkušenosti a jasnou představu o své Utopii.

Lubakus
19.03.2013 3 z 5

Někam se z toho vytratil ten příběh a zůstalo spíše u popisování okolní přírody a hloubání nad změnou společnosti a jejím vzestupu.

denuska
01.12.2012 4 z 5

Ctihodný pan Barnstaple se zčistajasna objeví v překrásné zemi " Utopii ", kde je okouzlen nejen její samotnou krásnou,
ale především lidmi, kteří spolu žijí v míru, lásce, jsou šťastní, všichni pracují společně, nehádají se,
neválčí, netrpí žádnými chorobami atd. Spolu s dalšími pozemšťany prožívá dny plné nových poznání, přesto se musí
nakonec vrátit na Zemi, aby si uvědomil....

Autorovy další knížky

Herbert George Wells
britská, 1866 - 1946
2005  82%Válka světů
1992  81%Stroj času
1990  76%Neviditelný
1928  81%Ostrov doktora Moreaua
1927  72%První lidé na Měsíci

Kniha Lidé jako bozi je v

Přečtených55x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených2x
Knihotéce61x
Chystám se číst22x
Chci si koupit6x
dalších seznamech2x