Les Bor

Les Bor https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/430506/bmid_les-bor-lUl-430506.jpg 4 90 36

Les Bor u Českých Budějovic je místo opředené mnoha tajemstvími a tragickými událostmi. Není tedy divu, že poté, co najde skupina studentů v lese zavražděného muže, vyvolá tento hrůzný čin značný rozruch. Případ dostává na starosti zkušený kriminalista Karel Koutný spolu s Janem Sojkou, který se z rodinných důvodů vrací z Prahy do rodného města. Ač byl Sojka pryč několik let, vyšetřování vraždy se ho osobně týká – oběť, vdovu i podezřelé s ním totiž spojuje společné studium na střední škole. Dříve než detektivové dokáží rozplést spletité nitky případu, zasáhne do vyšetřování nečekaná událost, která ovlivní i jejich osobní životy…... celý text

Přidat komentář

4xbabča
23.04.2024 5 z 5

Docela dobrá česká detektivka z prostředí Branišovského lesa u Českých Budějovic určitě nezklamala. Pěkný příběh, kde nechybí napětí s přináší příjemné čtení.

sakro
15.12.2023 4 z 5

Výborná kniha se skvělou kulisou děsivého Branišovského lesa. Mám prostě české detektivky rád. Když si uvědomím, jaké nelogické a neuvěřitelné zhovadilosti jsou někdy schopni napsat i renomovaní zahraniční autoři žánru krimi a jaké glorioly se jim dostává od našich kritiků, pak po těch českých sáhnu ještě raději. Samozřejmě, že ani tady nelze očekávat žádné velké literární umění ani nominace na Pulitzerovu cenu, ale je v tom přesně to, co očekávám: slušný příběh a přiměřené napětí, které mi přináší oddech. A u knih tohoto žánru mi to prostě stačí.


ivzu77
30.09.2023 4 z 5

Jsem z Budějc, všechna popisovaná místa jsem měla jasně před očima. Česká detektivka mne vždy potěší, ráda objevuji české autory, navíc ty od nás místní.... jednodenni záležitost v křesle na rybách... příběh se mi líbil a ráda sáhnu po dalším....

iveta3689
23.07.2023 4 z 5

Dobrý příběh, příjemně napínavý, uvěřitelné postavy i zápletky.

Hema
13.06.2023 5 z 5

Napínavé a mrazivé, člověk nemusí sahat po zahraničních detektivkách, protože ty naše jsou obstojně dobré. Bohužel obsah těchto knih kazí jednotná grafika (konkrétně u MOBA), která vypadá jako z roku 1992. Škoda.
Na ději oceňuji umění vystavěné napětí, které stále gradovalo, také se mě bavil otevřený konec nabízející pokračování.

babystar
11.06.2023 4 z 5

První kniha ze série "Jihočeské detektivky". Docela mne udivuje, že má kniha tak nízké hodnocení. Podle mne je to celkem dobrá česká detektivka (a já mám české detektivky ráda). Jistě se bude líbit hlavně "Českobudějovičákům". Děj je napínavý a napětí autor zvyšuje zajímavým způsobem, na který jsem si musela zvyknout. Vedle vražd a myšlenkových pochodů pachatele nechybí ani pokřivené mezilidské a partnerské vztahy. Já osobně jsem zvědavá na pokračování série.

bedkniha
26.04.2023 5 z 5

Pro mne byla kniha perfektní, trochu jsem se bála, hlavně, když se to odehrávalo v lese, pak jsem byla zvědavá a nakonec jsem byla šokovaná. Určitě si přečtu další díl.

Eicherik
26.02.2023 5 z 5

Mám rád detektivky, ale po téhle jsem sáhl proto, že se v ní odehrávají vraždy v pověstném Branišovském lese, který patří mezi nejděsivější místa v Česku. Sám jsem kdysi bydlel blízko jiného takového místa, dnes nejčastěji nazývaného Hřbitov bláznů a navíc má Branišovský les nepřímou souvislost s těmi nejbizarnějšími a nejfantastičtějšími teoriemi z druhé světové války a tak bylo jen otázkou času, kdy po této knize sáhnu. Samotná detektivka mě mile překvapila. Není sice napsána tím nejvybroušenějším jazykem jako ty největší klenoty tohoto žánru, ale vztahová linka je dostatečně rozvinutá, děj je propracovaný a konec velmi milý, takže si těch pět hvězd určitě zaslouží.
Citace 1: Petr předčítal nahlas: "Za dob totality měla československá armáda v lese posádku a muniční sklad. Ve dne i v noci byla nepřetržitě střežena cesta, po níž se munice převážela. Jedné noci, kdy vojáci střídali stráž, uviděli podivnou bytost, která jim nahnala takový strach, že začali střílet. Došlo k šílené palbě, při které tři vojáci přišli o život, čtvrtý byl převezen do vojenské nemocnice s těžkým poraněním a zanedlouho mu podlehl. Před smrtí vypovídal o svém šokujícím zážitku, ale nikdo mu nevěřil, přestože během té noci úplně zešedivěl."
Citace 2: "Bohnický hřbitov, velhartický hřbitov, zámek Velké Losiny, hrad Houska a další tajemná místa mají sice děsivou minulost, ale v novodobé éře zde nejsou zaznamenaná žádná úmrtí. Budějovický les Bor tak vystupuje do popředí zájmu nejen kriminalistů a záhadologů.

Aghatte
29.12.2022 2 z 5

(SPOILER) V knihách doslova nesnáším odkazy na jakoukoliv hudbu, zde toho bylo ažaž…
Ani jeden z hrdinů mi nepřirostl k srdci, působili opět trochu diletantsky, jako každý český policista v české literatuře.
Začátek se mi líbil, pak už čteni mělo sestupnou tendenci, a vztahová linka to zabila úplně. Říkala jsem si, doufám, že mu ji neojede, a ono jo…
Jak jinak.
Divných pocitů a svírání u srdce bylo přes míru, pokus o tajemno vyšel naprázdno. V lese řádí vrah, ale všichni tam neustále běhají a choděj na procházky, stále tam všechny svírá všude po těle a lezou tam, dokud je všechny nepozabíjí…
Jsem ráda, že jsem knihu nekoupila, víckrát ji číst nebudu, šlo to, ale žádnou hitparádu nečekejte.

vlkcz
04.10.2022 3 z 5

Vzhledem k tomu, že mám Bor prakticky za dveřmi, jsem byl zvědavý na detektivku z Budějc. Nakonec z toho vyšel průměr. Napsáno vcelku slušně, jen mi zpočátku přišel rušivý ten spisovný jazyk, kterým mluví i štamgasti v hospodě. Na Moravě bych tomu možná věřil, ale takhle se u nás fakt běžně nemluví. No a pak vcelku idiotské chování většiny postav. Jasně, kraviny děláme všichni, ale tady mi to už přišlo trochu za hranou.
No a pak výhrady, které má KlariN.
Příjemným překvapením naopak byl, na MOBU, nízký počet tiskových chyb.

IvanaaJ.
06.03.2022 4 z 5

Po Vražedkyni Les Bor. Upřímně, místy mi to přišlo zmatečné, ale nakonec pohodové čtení. Pavel Kohout mě baví. Za poslední dobu jsem četla například i Polednici od Jiřího Březiny. Les Bor se mi jednoznačně líbil víc. Škoda, že nebyl mysterióznější, ale nezklamalo mě to. Ráda si od tohoto autora přečtu cokoliv dalšího.

KlariN
27.02.2021 1 z 5

Velmi slabé. Kniha bohužel často působí, jako by autor byl placen od slova, viz. naprosto zbytečně citované písně anglosaských rockových legend - v případě songu Ozzyho Osbourna Kohout dokonce neváhá, a pod anglickým textem jej ještě znovu, tentokrát česky přežvástá). K dramatickým situacím nedochází přirozeně, ale takřka výhradně přímým vlivem spisovatelské zvůle. Charaktery postav jsou neprokreslené, jejich chování nepravděpodobné a především naprosto nemotivované (manželé Koutní!), snahy o atrakce (zejména střídání vypravěčských perspektiv) nevychází.Redakční servis MOBA minimální. Překlepy, stylistické lapsy a pravopisné chyby. Jediná hvězda je za snaživý popis autentických českobudějovických lokalit. Jinak ztráta času.

Felidae
20.11.2020 3 z 5

Nic nečekáš a také nic nedostaneš. Úžasně vyplní čas, když čekáš např. u lékaře.

alzbeta4340
18.10.2020 4 z 5

Snadné čtení na nedělní odpoledne. Na Českobudějovicko trochu divoké, na můj vkus je tady docela dost mrtvých. Autor píše věcným, popisným stylem, takže jsem obětí nijak neželela, spíš mě zajímalo, co bude dál.

Emily82
20.08.2020 3 z 5

Po knize jsem sáhla také kvůli známým místům. Děj jednodušší, ale jinak prostě oddychovka na dovolenou, kdy si nechcete pretěžovat mozek filozofickými úvahami.

tygřímáma
23.07.2020 4 z 5

Za mě super oddychovka. Líbilo se mi, že se děj odehrává v pro mě známých místech. Jen konec jsem čekala jiný, ale to je problém můj, ne spisovatele.

karel0684
06.07.2020 3 z 5

Tohle byla pěkná oddychovka, Místy nelogické události. Trochu jednodušší a "něco tomu chybělo"

bookcase
27.06.2020 4 z 5

Měla jsem za to, že díky atraktivní kulise bude v knize víc napětí, dokonce i duchařinu bych brala. Tohle byla klasická detektivka, ale zase mě bavilo, jak autor v textu mlžil a záměrně sváděl na jinou stopu, i když někdy okatě. Určitě z toho mohlo být vytěženo víc, ale zase - vyšlo to v edici zelených detektivek, takže to s tématem koresponduje.

invocation11
10.06.2020 1 z 5

Ach jo, chudák ten náš budějovickej Bor… a přitom má takovej potenciál! Na knížku jsem se těšila, ale jsem vážně DOST zklamaná. Napínavé…? To tedy nevím, trochu mám pocit, že na rozdíl od dalších čtenářů jsem četla úplně jinou knihu.

Vadilo mi neustálé opakování jmen (vlastně příjmení) osob, na které se zrovna děj soustředil – zeptala se Koutná a Koutný na to řekl a tak pořád dokola... pokud se ve scéně nacházejí pouze tihle dva, je přeci jasné, o kom se mluví, čtenář nepotřebuje pořád dokola číst, že Koutná se zvedla, zatímco Koutný zůstal sedět a zamyšleně se na Kutnou zahleděl, když Koutná kráčela pokojem… Je to zkrátka rušivé, pomalu to ze čtenáře dělá blbce a kdyby se to prostě nahradilo obyčejnými zájmeny, znělo by to daleko lépe a uhlazeněji. Stejně tak mi vadily překlepy, chybné používání sloves (zatímco vylézat z postele) nebo skloňování (projel Březnice - Březnicí! Je to TA Březnice, nikoli TY Březnice), před vydáním by to vážně chtělo trochu lepší korekturu...

Dějově: klasická rádoby tajemná vražda, milenecká zápletka, jednoduchý motiv, nesympatické postavy a náš tajemný les Bor, o které se to celé opírá. A to zcela záměrně. Páč kdyby Boru nebylo, nebyla podle mě ani tahle kniha. On je ten název totiž tak hezky lákavý, ale co si budeme povídat, o ten Bor zas až tak nejde a jeho tajemná aura se vytrácí s každou další stránkou...

Po pravdě, nechápu tak vysoké hodnocení. Když jen porovnám s Chamtivostí od Berga, kterou jsem po Boru začala číst a kterou VÁŽNĚ doporučuji, je to úplně jiný level. Jako určitě lepší než hovadina Oni, která si také bere náš Bor na paškál, ale i tak mě to nijak neoslovilo, ani nebavilo – 1,5.

moničina
23.05.2020 3 z 5

Trochu miestami prehnaný a umelý dej a umelo vykreslené postavy. Ináč, zápletka bola fajn.