Batman: Černé zrcadlo

Batman: Černé zrcadlo https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/481091/bmid_batman-cerne-zrcadlo-qWi-481091.png 5 35 10

Komiks, kterým se ze Scotta Snydera stal batmanovský autor číslo jedna a který vrátil Batmanovi temnotu a ponurou noirovou atmosféru. Gothamem otřásla série brutálních vražd páchaných za pomoci zbraní různých nebezpečných superpadouchů. Ale že by útočili všichni najednou? Případ nutí Batmana jít až za hranice jeho detektivních schopností a riskovat víc než jen vlastní život. Musí čelit jedné z nejstarších gothamských hrozeb! V dalším příběhu pak najdeme mrtvou kosatku… na podlaze největší gothamské banky. Podivný nález odstartuje ještě podivnější a vražednější události, během kterých se Batman setkává s novou tváří organizovaného zločinu. Tváří, která bude mít v budoucnosti na jeho osud velký vliv.... celý text

Přidat komentář

Luigi1
05.10.2023 5 z 5

Jsem potěšen,že jsem si zlepšil náladu po přečtení této knihy

Politre
28.07.2023 5 z 5

Temný noir detektivní příběh, tak jak si to netopejr (tentokrát v podání bývalého Robina - Dicka Graysona) zasluhuje. Z první Snyderovy práce jež se mi dostala do ruky jsem více než nadšen, přesně takhle si představuji dobře odvyprávěný příběh, s velmi zajímavým a psychopatickým záporákem s "Dahmerovskou" vizáží. Jockova kresba parádní a druhý kreslíř odvádí také slušnou práci a právě dva druhy kresby dodávají komiksu ještě o to větší šťávu.


puml
28.08.2022 4 z 5

Vidím to na hodně silné 4 hvězdy, procentuálně někde kolem 85%. Jsou to skvělé příběhy, které postupně zapadají do sebe, jen to bylo občas trochu moc sci-fi. Vtipná byla hlavně ta kosatka v té privátní Batmanově pitevně, to bylo trochu přes čáru. Vlastně celý ten příběh, který se točí kolem mrtvé kosatky v bance je spíše průměr. Jinak ale skvělé nápady, snové scény a některé dvojstránky jsou opravdu bravurně zvládnuté. Hodně dělá taky to, že Batman je Dick Grayson, což mi sedlo rozhodně víc, než když to je ve Scottově podání Bruce Wayne. Jock je jako kreslíš spíš takový klasik, ostrá linie a jednolité barevné plochy tomu dávají patřičnou syrovost, takže dobrý. Ale hlavní hvězdou tady je spíš Francavilla, který má svým pojetím blízko k mému oblíbenému Darwynu Cookovi. Tlustší linie, sytost barev a detailní velké výjevy tváří mistrně a velmi subtilně vystihují náladu a psychologii daného protagonisty. Jo, to mě bavilo hodně. Ale jako celek ty střídačky kreslířů fungují skvěle. Dokonce bych řekl, že tomu příběhu dávají patřičnou šťávu. Kdyby to kreslil jen jeden kreslíř, byla by to možná o to větší nuda. Ale nevím. Faktem je, že tenhle komiks je právem kultovní, i když si dovolím tvrdit, že k dokonalosti mu přeci jen něco schází. Snyder některé momenty až moc bustří a kombinuje. Zase tím ale vytváří až hororovou náladu, kdy vesměs civilní momenty střídá brutální a velmi dynamická akce. Té dynamiky a batmanovských "zázračných" úniků je tam ale někdy přeci jen trochu moc (skoro jak v šedesátkovém Batmanovi s Adamem Westem), až jsem se občas musel zasmát. Zas na druhou stranu Snyder to skrze Batmanův vnitrní monolog často nějak ironicky okometuje, což je fajn, jinak by ty situace působily občas dost jalově. Snyderův Batman taky není žádný suchar s kamennou tváří, ale má občas i smysl pro humor a jeho Batman je občas skvělý glosátor a svými vtipnými postřehy má někdy blízko až k nevázanosti Spider-Mana. I když i tady je to stále především ta temně snová stránka, která dává Batmanovi jeho styl. Doporučuji, i když Batman: Dvojník od Mattsona Tomlina se mi líbil přeci jen o něco víc.

PS - Batmanovští fanatikové ať si k mému hodnocení přičtou 10%.

jarynek
28.07.2022 5 z 5

Povedený Batman. Zprvu mi to přišlo jako na sebe ne úplně navazující příběhy, ale postupně vyprávění do sebe zapadalo a na prvotních základech je vybudován hodně noirový až hororový gradující děj. Poprvé jsem se setkal s Batmanem, kterým je někdo jiný, než Bruce, ale nejedná se o prvoplánovou snahu autora se něčím odlišit, ale v příběhu to má své opodstatnění. Vše se více než kolem Batmana točí kolem komisaře Gordona a jeho rodiny a je celkem syrové vyprávění rodinných vztahů a nočních můr. Povedené je i civilní pojetí záporných postav, především té hlavní, z níž jde ke konci skutečný děs, a kterou byste v noci nechtěli potkat. Ne vše od Snydera mne oslovilo, třeba Metal jsem ani nedočetl, ale Černé zrcadlo se povedlo a v oblasti klasického superhrdinského komiksu rozhodně nadprůměrný kousek.

fvalek
13.07.2022 5 z 5

Jelikož mi předchozí díl Legend od Mignoly vůbec nesednul, tak jsem se docela bál, co se v tomhle dočtu, ale nakonec mě to příjemně překvapilo. Moderní a skvěle pojatý příběh, který navazuje na aktuální dění v českém DC světě. Nedávno jsem četl Batmana, který se směje, kde vystupuje James Gordon junior, takže se mi tohle seznámení s ním a jeho temnou stránkou líbilo a přišlo mi nejen prospěšné, ale konečně i to vážně nějak navazuje. Na druhou stranu jsem četl i Batman & Robin, takže mi není cizí ani Dick coby Batman. Toho jsem se popravdě bál, protože jsem nikdy nečetl o jiném Batmanovi než Brucovi a Gordonovi, ale nakonec to dopadlo skvěle a ani mi pak nedocházelo, že jde o jiného Batmana.

Samotný příběh, který se tak nějak týká i netýká černého zrcadla byl zajímavý. První trio kapitol o zvláštní aukci se záporáckým vybavením mě bavil a byl jsme hodně zvědavý, co vše tam vytáhnou. Další trio s kosatkou a bankou bylo už více thrillerové, ale taky to stálo za to. Poslední část s Jamesem ale byla jednoznačně nejlepší, a to zejména celý ten obrovský otazník, zda to udělal nebo ne. A to nejen hlavní zločin, který se trošku děsivě projevil v závěru, ale i všechny ty údajné zločiny v dětství. Přestože to je příběh hlavně Jamese seniora, tak mě zaujala Barbara a její postoje, protože i když moc velkou roli nesehrává, tak je to stejný typ jako já. Já taky pálím mosty a mám v lidech jasno, takže se mě příběh i milo osobně dotkl a měl jsme pořád nutkání na Gordona křičet: "Nevěř mu, kašli na něj!" :D

Koukám někdy na Komiksář a vím, že se snaží Legendy průběžně obohacovat vším jiným, aby to nebyl pořád jen Batman, Batman, Batman, ale tohle zrovna byl velmi dobrý krok, který, jak už jsem psal, se hodí i k aktuálně vydávaným komiksům, a potěší i náročného čtenáře. Přestože v celém komiksu chybí Bruce, ukazuje se, že Batman je idea, která žije zcela samostatně na tom, kdo je nebo není pod maskou.

KubaHanzelin
01.03.2022 5 z 5

Generačně druhý Batman, tentokrát v podání Dicka Graysona.
Měl jsem trochu strach, jsem zvyklý na Bruce Waynea, jiní Batmani mi příjdou nudní, nemají ten správný drive jako Bruce, ale tentokrát se to Scottu Snyderovi povedlo a i mě se Dick Grayson v roli Temného rytíře líbil.
Příběh je velmi temný, místy až horový a takový by podle mě i Batman měl být.
Kvalitně jsme na špici superhrdinského komiksu a to jsou tu i tentokrát neokoukaní záporáci s kterými mám často problém, protože nedosahují kvalit Jokera, Two-Face atd.
Tentokrát nemám co vytknout, kresba se dokonale hodí k příběhu, možná snad jen cenu, 324 stran a vázaný komiks je sice slušná dávka zábavy, ale tisícovka? vážně?

Norri
20.12.2021 5 z 5

Je to příběh temný jako asfalt. Skutečná noční můra Jima Gordona a jeho dcery Barbary - James Gordon jr. Ze začátku jsem byl překvapený, že čtu krátké příběhy, které se věnují různým padouchům bez zjevné spojitosti. Čekal jsem totiž jeden souvislý koherentní příběh. Potom jsem ale pochopil, že do toho hlavního příběhu bylo potřeba postupně pomalu vplout. Bylo nutné jej stavět od základů. A postavený je skutečně dobře. Hlavní postavy mají jasné motivace a důvody, proč se chovají tak, jak se chovají. Celé je to drsné a má to správnou ponurou, noirovou atmosféru. Pokud chcete dobře porozumět postavě komisaře Gordona, tak si nutně musíte tento příběh přečíst.

Oba kreslíři tohoto příběhu, Jock i Francesco Francavilla, mají velmi výrazný a osobitý styl a oba odvedli velmi dobrou práci. Kresba obou se mi líbí a má úžasnou atmosféru, přesto jsem z jejich střídání neměl úplně dobrý pocit. Možná je to v tom, jak moc se jejich kresba liší. Zatímco Jock používá velmi tenké a ostře lomené čáry, tak Francavilla používá většinou mnohem tlustší a oblé čáry. Často nedokončuje obrysy a objekty dokončuje barevnou plochou. O preciznosti se v jeho barvení nedá mluvit a často používá syté barvy na celé plochy panelu. Přesto jsou jeho kresba a barvy jako celek skvělé. Ale ten kontrast mezi Jockem a Francavillou je fakt brutální.

Černé zrcadlo je můj první Batman, kde není Bruce Wayne. Pokud nepočítám Robo Gordona, samozřejmě. Trošku jsem se toho bál, ale byl jsem mile překvapený, jak dobře to funguje.

Ivan Kučera
16.11.2021 5 z 5

Joela Schumachera na toho, kto nemá rád štýl Scotta Snydera! Černým zrcadlo Scott nielen DC, ale aj svetu ukázal, že vie uchopiť správne Batmana. Temne, noirovo, ponuro, kriminálne. Černé zrcadlo je výnimočná batmanovka paradoxne napriek tomu, že v nej nevystupuje Bruce Wayne, ale ex-Robin Dick Grayson. Až na jednu menšiu výnimku tu nenájdete žiadnu záporácku hviezdu, ale Batman „iba“ pátra a vyšetruje. A je to pecka. Najmä druhá polovica, ktorá do deja uvádza Gordonovho strateného syna, čo je osoba, z ktorej by zliezla koža z tváre aj Hannibalovi Lecterovi a to už je vážne čo povedať. Oceňujem aj luxusnú CREWácku edíciu, fajnový obal s prebalom a množstvo bonusov. Sám som prekvapený, že dávam až 5*, ale ono si ich to fakt zaslúži.

GoodGames
12.10.2021 4 z 5

Batman: Černé zrcadlo je poriadne temný až hororový detektívny príbeh v hlavnej úlohe s Batmanom, za ktorého je prezlečený celý čas Dick Grayson (Robin). Príbeh je prepracovaný a na Scottovi Snyderovi vidno, že má bohaté skúsenosti s hororovými komiksami, čo už vidno hneď na prvej scéne, kde zmutované decko odhryzne staršiemu dieťaťu ruku. Drsný príbeh v ktorom je síce málo akcie, no na druhú stranu to má perfektnú temnú atmosféru.

trudoš
08.10.2021 5 z 5

Hned zkraje by bylo vhodné říct, že Černé zrcadlo není klasické album po vzoru Návratu Temného rytíře, ale že jde o souborné vydání čísel Detective Comics 871-881, přičemž přidanou hodnotou je skutečnost, že přímým pokračováním jsou tituly z edice New 52, Tvářemi smrti počínaje a Gordonem ve válce konče.
Scenárista Scott Snyder bez skrupulí rozjíždí kriminálku, za kterou by se nemusel stydět žádný spisovatel thrillerů, a jak je u něj zvykem, hýří nápady i neokoukanými zvraty. Zároveň se však drží při zemi, díky čemuž příběh působí nezvykle civilně. Vůbec přitom nevadí, že Batmana tentokrát nehraje sám neohrožený Bruce Wayne a že největší tíha osudu leží především na bedrech komisaře Gordona, jehož rodinné peripetie bych nepřál ani největšímu nepříteli. Výhodou je pak skutečnost, že vyprávění funguje samostatně, jen člověk nesmí očekávat nějakou velkou událost napříč univerzem. Tohle je o malých hříšcích minulosti, jež dokážou postupem času rozpoutat peklo i v těch nejlepších rodinách.