Joker: Oslava 75. výročí

Joker: Oslava 75. výročí https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/272675/bmid_joker-oslava-75-vyroci-L9P-272675.jpg 4 55 16

Galerie batmanovských padouchů je početná, ale Joker je ze všeho rozhodně nejslavnější a provází Temného rytíře věrně už po víc než sedmdesát let. Barvitý a chaotický zabiják slouží celou tu dobu jako dokonalý kontrast pro ten černý a nehybný monolit, kterým je Batman. Je neodmyslitelnou součástí Batmanova světa, dává hrdinovi vyšší cíle a strašlivé zlo, kterému je třeba čelit. Tenhle ušklíbající se maniak je stejně vyšinutý jako Mad Hatter, stejně chytrý jako Riddler a stejně úskočný jako Penguin. A Batmana zná líp než kdokoli jiný. Ve sborníku Joker: Oslava 75. výročí se sešly početné legendy komiksové branže, jako je Bob Kane, Bill Finger, Don Cameron, Dick Sprang, Neal Adams, Denny O’Neil, Steve Engelhart, Marshall Rogers, Paul Dini, Scott Snyder, Greg Capullo a mnozí další. Dostává se vám do rukou sbírka těch nejlepších a nejpamátnějších příběhů klauna-zabijáka od jeho debutu v roce 1940 až po jedno z jeho posledních řádění v díle „Smrt rodiny“.... celý text

Literatura světová Komiksy
Vydáno: , BB art
Originální název:

The Joker: A Celebration of 75 Years , 2014


více info...

Přidat komentář

Luigi1
08.10.2023 3 z 5

Joker se vrací na začátek při kterém se ten začátek a konec nějak nepoved čtivě

iceVS
30.08.2021 5 z 5

Joker nemůže existovat bez Batmana a Batman bez Jokera... Kniha pro fanoušky, ale i pro milovníky komiksové historie. V tomhle směru je naprosto skvělá, navíc jsou před každou částí knihy – těch je celkem pět – historický úvod o tom, jak se Joker vyvíjel, jaké byly mezníky v daných obdobích a jací tvůrci na něm pracovali. Kniha je dokonale graficky zpracována a bezpochyby musí potěšit každého fandu tohoto žánru.


martunka
19.05.2021 3 z 5

Ani nezklamalo...ani nenadchlo...

Arkagas
27.08.2020 5 z 5

(SPOILER) Nádherná souborná kniha, která Vás provede postavou Jokera a jeho vývoje od roku 1940, do roku 2008. Jedná se celkově o 18 komiksů, ve kterém vždy vystupuje jiný hrdina, padouch, nebo zápletka.
Nesledujeme zde jen vývoj kresby - která se v roce 1940 samozřejmě diametrálně lišila od té nynější, ale i celkovou změnu charakteru Jokera, který se přes "Harlekýna hrůzy", "vládce výsměchu" a postavu, které šlo hlavně o loupeže a peníze transformoval v psychopatického šílence a zabijáka.

V Některých komiksech můžete sledovat jeho životní příběh, kdy byl normálním člověkem, který spadl do chemické nádrže. V Těch novějších je Joker postavou bez minulosti, beze jména a bez původu, jehož cílem je jen šířit hrůzu. Zde se navrací tvůrci ke kořenům ve 40.letech.

Zakončení knihy komiksem Smrt rodiny byla výborná volba. Aneb:
"Podívej se mu do očí a řekni mi, že je to jenom člověk."

tereza1198
08.08.2020 3 z 5

Tady je vidět dobře vývoj postav a vlastně komixu vůbec. Od těch prvoplánových a mírně nablblých historických příběhů až k dnešnímu Jokerovi. Ty novější sešity se mi líbily. U těch starých jsem se musela docela usmívat a pochopila jsem, proč Robina tak často parodují. Chudák zázračný chlapec.

oleg121
26.03.2020 4 z 5

Veľká škoda, že niektoré príbehy nie sú celé. Inak zaujímavý prierez histolriou tejto postavy.

VikyKleinik
09.10.2019 2 z 5

Krásná edice, kde 85% vybraných komiksů lze považovat za naivní brak, který bylo utrpení číst.

EmanuelBremi
07.04.2019 3 z 5

I jako fanoušek komiksů obecně se přidám se k ostatním. Polovina knihy je téměř ztráta času. U spousty příběhů se dostaví několik wtf momentů. Asi jsme již více vybíraví než byli čtenáři dříve.
Chápu, že museli v knize ukázat vývoj té postavy, ale kolísavá kvalita příběhů neodpovídá tak vysoké prodejní ceně. Pokud si to někdo přečte online budiž, ale koupi bych za stávajících podmínek nedoporučoval.
Hodnotím možná o hvězdičku více než by byl průměr knihy, ale některé novější příběhy (Part IV - V) jsou skvělé a poutavé.

Marquis
28.09.2018 5 z 5

Začiatky známej dvojice úsmevné a pre mňa, ako sa patrí, guilty pleasure. Sľubný prierez tým najlepším, čo sa Jokerovi udialo a formovalo jeho osobnosť do podoby, v akej ho poznáme dnes.

Inými slovami, cez nešikovného šaška, naprieč kráľom zločinu (vrahom i lupičom) až k neprekonateľnému sadistovi, šialencovi a géniovi zároveň. Antalógia, ktorá ma znovu-nakopla na vlnu grafických románov. HAHAHAHA HAHAHAHAHAHA HAHAHA HAHAHAHA!

Disease
02.05.2018 3 z 5

Tři hvězdičky, ale spíš za dokumentární hodnotu. První tři části jsou téměř nečitelné, čtvrtá výborná a v poslední jsou části příběhů, které tu už vyšly a moc mě nenadchly.

VikyKleinik
10.06.2017 2 z 5

Prvních 140 stran naprosto nečitelných. Starém, trapné příběhy Batmana (který se snažil být vtipný), Robina (který vypadá jak teplouš) a Jokera (mistra zločinu, kterému nikdy nic nevyjde...)

Jsem rád, že žiju v čase dnešních, kdy publikum vyžaduje od komiksů něco lepšího, než je prvoplánové nudné příběhy. Tímto se můžu dostat k 70s/80s kde příběhy už číst šli.
Současné příběhy však považuji za velmi znepokojující a silné. Nádherá propracovaná detailní kresba dává Jokerovi šílené tváři třetí rozměr. Část, kde Klaun Zločinu unesl Robina a projížděl se s ním v autě během noční vánoční atmosféry byly vyloženě děsivé.

Kdyby se kniha skládala jen z nových příběhů, dal bych o bod víc. Chápu, že se jedná o oslavu 75 let této postavy, to však nemění nic na tom, že nějakých 50 let ta postava stála za prd.

Hwaelos
07.02.2017 3 z 5

Nelehká volba s tím hodnocením. Výbor na mě působí reprezentativně, což ale dává jen vyniknout faktu, že většina batmanovských příběhů, včetně těch s nejikoničtějším záporákem všech dob, je prostě nedobrá (ostatně jako je tomu i v ostatních superhrdinských stájích, čehož dokladem je zase UKK). Starší věci zkrátka zestárly rychleji, než jiná díla té doby, protože šlo o naivní brak a ty novější mají zase kolísavou kvalitu ze své podstaty (jinak to zkrátka u něčeho, co musí chrlit pokračování v pravidelných intervalech po celé dekády, nejde). Z té druhé strany - tahle kniha je něco, co člověk ve zdejších končinách jen tak nedostane: v jednom špalku obdržíte průřez celou historií dvou klíčových komiksových postav, takže si můžete udělat docela dobrý obrázek o tom, co grafický román formovalo a co určovalo jeho trendy.
Nějaké highlighty a poznámky na okraj. První dvě kapitoly (1940-42 a 1943-72) ukazují, že Joker dlouhou dobu vyrůstal jako celkem obyčejná, schematická kriminální figurka, která má daleko do současné podoby reprezentace - zpravidla mu jde o zisk, v pozdějších fázích o Batmanovu potupu; jedná ale vlastně dost racionálně, používá technická udělátka a záleží mu na mínění obyčejných gangsterů, mezi něž se počítá. Překvapením je, že komiksy z počátku 40. let jsou vlastně zábavnější, nebo aspoň méně hloupé než pozdější, übernaivní sešity (v nichž Joker shání peníze, aby se neztrapnil před galérkou případně si prohazuje tělo s Batmanem). V třetí části (1973-90) už se rýsuje vyšinutá stránka Jokerovy osobnosti, kde už čtenář svého antihrdinu začíná poznávat (alespoň ve vůbec prvním příběhu "Jokerova pětinásobná pomsta"). Zbylé tři příběhy už jsou ale zase velmi, velmi hloupé. Ve "Smát se a zemřít v Metropoli" se Joker navrací ke své hrabivé minulosti a legendární "Smrt v rodině" je svým barvotiskovým pojetím jednoznačné zklamání. Začátek čtvrté části se ještě vydává po téhle naivní cestě sešitem "Dostat rozum" (který je ale aspoň nápaditě kreslený), pak ale příjde temná a perfektně vyprávěná story "Na slepou bábu", která vrací psychologické hrátky mezi oběma rivaly zpátky do hry a v tomhle modu pokračuje i "Vražedná jízda" (kde je obětí Jokerova teroru Robin). Poslední kapitola přináší českému čtenáři už známé příběhy z New52. Já osobně DC restartu moc nefandím, ale faktem je, že dvě vybrané povídky vysloveně neurazí.
Zřejmě cíleně ve výboru nefigurují oprávněně nejlepší příběhy s Jokerem, které u nás už samostatně vyšly. Takový Kameňák by ale ukázal, že laťka je prostě jinde...
Imho, Podaného překlad je místy divně kostrbatý, jako kdyby honil uzávěrku a redaktor zrovna doma ležel s chřipkou. To taky není úplně dobrá vizitka...

OldaB
23.07.2016 4 z 5

Reprezentativní výbor Jokerových eskapád. Občas zamrzí, že příběhy jsou jen tak nakousnuté, ale při tak obsáhlé historii je to celkem pochopitelné.

Lazy
16.05.2016 4 z 5

Pohled do historie a postupné jokerování až do součastnosti. Ačkoli jsou některé příběhy bez začátku, či bez konce, tak jako celek zajímavé.

Liborec
04.05.2016 4 z 5

Na jednu stranu je to nádhera a je hrozně kouzelné třeba číst až naivní příběhy ze začátku historie nejen Jokera, ale i Batmana. Na druhou stranu ale takovýhle výběr chtě nechtě působí trochu nevyrovnaně, nesevřeně. Navíc když jsou vybrány příběhy s jasně nedořešeným koncem. Ale jako krasavice do knihovny rozhodně neskutečný :)

martinstefko
09.02.2016 4 z 5

Knize a jejímu vydání v podstatě není možné nic vyčíst, jen si s ní uvědomíte, že některé ty příběhy jsou skutečně příšerné a jsem si jistý, že ty největší perly zde chybí.

Kniha Joker: Oslava 75. výročí je v

Přečtených64x
Čtenářské výzvě3x
Doporučených4x
Knihotéce38x
Chystám se číst19x
Chci si koupit22x