Legenda

Legenda https://www.databazeknih.cz/img/books/15_/150362/bmid_legenda-RwW-150362.jpg 4 806 164

Legenda (Marie Lu) série

1. díl >

Na území, kde se kdysi rozprostírala západní část Spojených států, se nyní nachází Republika – stát, který je v nikdy nekončící válce se svými sousedy. Patnáctiletá June se narodila v jedné z nejbohatších čtvrtí v Republice, je zázračným dítětem a připravuje se na závratnou kariéru v nejvyšších vojenských kruzích. Stejně starý Day naproti tomu vyrůstal ve slumu a už ve svém mladém věku je nejhledanějším zločincem Republiky. Oba pocházejí z naprosto odlišných světů a zdá se, že neexistuje důvod, proč by se jejich cesty někdy měly zkřížit. Ovšem pouze do doby, než je zavražděn Metias, bratr Juny, a než se Day stává hlavním podezřelým. Rozpoutává se hra na kočku a myš, v níž se Day snaží ochránit svou rodinu a June pomstít smrt bratra. Ale při šokujícím zvratu událostí oba odhalí, co je ve skutečnosti postavilo proti sobě. Nyní nastává boj o holý život, boj o budoucnost lidstva, boj o skutečnou lidskou svobodu.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Fantasy

Vydáno: , CooBoo
Originální název:

Legend , 2011


více info...

TeriLin1111
TeriLin1111
27.12.2023 3 z 5

Styl psaní je docela jednoduchý, všechny problémy jsou vyřešeny hodně rychle. Ale líbí se mi ten nápad a jsem zvědavá jak to bude pokračovat.

m2056
m2056
09.09.2023 5 z 5

Kniha je dobře napsaná i když je pro mládež je dobrodružná a napínavá čte se dobře.


Carol1122
Carol1122
04.06.2023 2 z 5

Nebyl to bohužel můj šálek kávy. Dle anotace jsem čekala velmi slušný příběh plný utopie, napětí a dobrodružství. Bohužel jsem ale postrádala ten hlavní komponent- šťávu. Celkově mě příběh měl nebavil, velmi rychle utekl, nebyly zde žádné emoce, neměla jsem pocit, že bych se s postavami ztotožnila... bohužel za mne trochu zklamání. Ale věřím, že pro jinou cílovou skupinu bude příběh třeba fajn.

Petra-1
Petra-1
06.04.2023 4 z 5

Kniha se mi opravdu dobře četla. Není tam žádná zbytečná omáčka. Děj je lehce předvídatelný, ale to mi nevadilo. Kdybych četla knihu, když vyšla a já byla o deset let mladší, tak bych byla určitě nadšená.

kokrokr
kokrokr
17.10.2022 3 z 5

Dobrý průměr, který mě příliš nezaujal a tak si patrně četbu dalších dílů odpustím. To i dystopie od Sněgoňové „Město v oblacích” byla pro mě o fous zábavnější a to jsem ji dal také jen tři body.

Lokina
Lokina
19.02.2022 4 z 5

Jsem na tento typ literatury stará, ale mě to hodně bavilo. Série nebude patřit k mým nejoblíbenějším, ráda si ji ale přečtu celou do konce.
Co musím pochválit, je čtivost knihy. Děj plynule ubíhal, žádné nesmyslné odbočky ani zbytečné pasáže, které s dějem nesouvisí.
Proti romantické lince nic nemám, nijak do děje nezasahovala, byla taková nevýrazně milá. Hlavní zápletka se zdála být předvídatelná, ale ke konci dokázala hodně překvapit, takže se těším na další díl. Kniha je vyprávěna dvěma postavami, což jenom schvaluji, protože díky tomu příběh byl aspoň pro mě více poutavější. A pevně věřím, že ve druhém díle se více dostaneme za hranice Republiky a dozvíme se více o fungování světa.

dianaxn
dianaxn
31.10.2021 4 z 5

Autorka a její série jsou underrated, i když já sama byla překvapená, jak moc mě to nakonec bavilo, přestože anotace mě moc nezaujala.

Je to v podstatě příběh o tom, jak jsou oba dva hlavní protagonisti special, ale překvapivě (a snad poprvé v životě) mě to neiritovalo. June je totiž tzv. zázračné dítě Republiky, zatímco Day je proslulý jako nejhledanější zločinec. Kapitoly z pohledu Daye mě bavily víc, protože June se mi ze začátku zdála otravná a naivní, ale postupně jsem si ji taky oblíbila, hlavně kvůli vývoji osobnosti, kterým si prošla.

Děj mi připomínal Hunger Games, má to HG vibes, ale ve skutečnosti je to ještě lepší. Cesty June a Daye se zkříží po tom, co je jedna nejmenovaná postava zavražděna a tudíž se druhá postava stane podezřelou. Dějová linie, která se zpočátku zdá jednoduchá a předvídatelná, mě ke konci až šokovala.

Romantická linka se mi teda zdála jako insta love, ale kupodivu mi to taky nevadilo. Navíc v tom romance nehraje nejdůležitější roli a zvraty, které mě hodněkrát překvapily, to vynahradí, takže pokud hledáte dystopické scifi, tahle série si určitě zaslouží vaši pozornost.

Silencia
Silencia
28.10.2021 4 z 5

(SPOILER) Z obálky a názvu jsem čekala zamotanou propracovanou pecku a přitom je to taková jednoduchá rychlovka. Hlavní hrdinové jsou sympatičtí a civilních ztrát až nějak moc. Uvidíme, co bude dál.

6591
6591
22.09.2021 4 z 5

To byla bomba! Úžasná kniha plná scén při kterých ani nedýcháte. Čestla se sama. Jestli jsem si někdy myslela, že nějaká kniha má propracované postavy, tak mi tato kniha ukázala, že jdou propracovat na vyší level než jsem si myslela, že je možné. Jediné na čem kniha ztrácí body je obal, nevýrazné barvy, nudný vzhled. Kdyby mě nezaujal název, ani by mě neupoutala, natož tak abych ji četla.

ali_223
ali_223
20.09.2021

Ano, ano. Tohle je ten typ knížky který se prostě dá předvídat. ALE i tak jsem si užila příjemný průběh knihy. Prostě to slupnu za jeden, dva dny a k tomu si ještě přečtu druhý díl, je to taková výplň. Doporučuji jako příjemné víkendové čtení...

Luigi1
Luigi1
02.08.2021 5 z 5

O spisovatelce Marii Lu jsem dozvěděl díky čtenářským kolegům,kteří mě na její stopu přivedli a nelituji toho,děkuji.Děj tohoto díluse odehrává za totáče kde se střetávají různé socialní vrstvy.Juna má našlápnuto na skvělou karieru.Vše se nějak převrátí když Jun je zavražděn její bratr Metias.Hlavní podezřelý se stává Day a jun se této stopy chtla a chce pomstít smrt svého bratra.Přečtěte si jak tato zápletka dopadne.Už se těším na další díl.

Nikkey
Nikkey
28.07.2021 5 z 5

Páni, tohle byla pecka. Do knihy jsem šla s velkým očekáváním a nevyšla vůbec zklamaná. Ano, je předvídatelná a lehká na pochopení, ale to nic nemění na tom, že je příběh originální a plný skvělých zvratů a odhalení. Zamilovala jsem si jak hlavní hrdiny tak prostředí utopistické společnosti a chudinských sektorů i představu vojenských uniforem a černých plášťů. Do knihovničky si co nejdřív dokoupím i poslední dva díly. Skvělá militaristická dystopie.

Zruza
Zruza
13.06.2021 4 z 5

Je to taková průměrná dystopie. ALE strašně mě baví :D

barbb8k
barbb8k
07.06.2021 3 z 5

Tím, že jsem od této autorky prvně četla Warcross, bála jsem se, že se mi tato „starší" série nebude líbit a jsem ráda, že se tak nestalo.
Svět, prostředí a hierarchie dokázala autorka vymyslet úžasně, to stejné platí i u postav. Všechny mi byly strašně sympatické a většinu z nich jsem si zamilovala.
Romantická linka se mi tu strašně líbila, i když byla dost předvídatelná, což mi normálně vadí, ale teď vůbec.
Hlavní zápletka, která se v podstatě rozjela až u konce, je úžasná, nepředvídatelná a celkově dokonalá.
3,5/5⭐

greenie05
greenie05
06.06.2021 3 z 5

Z téhle knihy jsem měla smíšené pocity. Ze začátku mě to totiž nijak nenadchlo, postavy mi nebyly sympatické a celý ten příběh mi připadal takový obyčejný a nezáživný, ale někdy v půlce se to zlomilo a mě to začalo reálně bavit.

Je sice pravda, že to bylo trochu předvídatelné, ale jinak mě to opravdu bavilo. Rozhodně se tomu nedá upřít čtivost. Jen mi přijde, že tam mohlo být trochu víc popsané to prostředí, taky bych uvítala nějaké scény mimo město.

Byl to takový lepší průměr, na druhý díl se chystám, ale nijak se do něj neženu. Ale pokud máte rádi tenhle žánr a hledáte spíš něco nenáročného, tak doporučuji. :D

Calwen89
Calwen89
27.04.2021 3 z 5

Taková ta klasická dystopie, která nenadchne neurazí. Další díl si určitě přečtu, ale neočekávanám žádné velké zvraty. Děj je velmi předvídatelný, což je pro mě vždy zklamáním, ale zase mě mile překvapila charakteristika postav a rozhodně nemůžu autorce upřít čtivost a udržení akce. Celou knihu můžete přečíst doslova jedním dechem, bez hluchých a nudných pasáží a to vždy potěší každého čtenáře.

Veramark
Veramark
14.04.2021 3 z 5

Nevím, co si o této knize myslet. Rozhodně nejsem cílená skupina, která by to měla číst, takže se na to snažím dívat s nadhledem. Nemůžu říct, že by to bylo úplně špatné. Četla jsem mnoho horších YA knih, ale také mnoho lepších. Hodnotila bych to jako průměr. Nemůžu si ale pomoct, nevím, jestli to není spíš chyba překladu, ale léky proti epidemii? To by mě doopravdy zajímalo, jak to funguje. Musela jsem se usmívat i absurditě toho, že existují různě účinné léky, jedny na zpomalení průběhu, další na úplné uzdravení (jako by léky okamžitě uzdravovaly...). Je tam spousta dalších nesrovnalostí. Až moc nesrovnalostí. Nevím, jestli si toho třináctiletá čtenářka všimne, možná ne, ale mě to neskutečně bilo do očí. Vlastně celý příběh se tak nějak odvíjí od věcí, které se nikdy nemohly stát, nebo spíš divné náhody střídaly věci, na které hlavní hrdinka prostě nemohla přijít, nebo by jí to trvalo rozhodně déle. Na druhou stranu musím říct, že je to roztomilý příběh na způsob Kapuletů a Monetů a hlavní hrdinka se vyvíjí. Docela oceňuji i pokus o Republiku ala 1984 (i když tedy s určitou rezervou, samozřejmě). Možná je dobré si to jako třináctiletá teenagerka přečíst. Úplně stupidní to není. Ale pokud už jste přesáhli určitého věku, tak to asi nebude úplně ono.

Cherry1824
Cherry1824
10.04.2021 3 z 5

Jako zažraný YA čtenář jsem kdysi sáhla i po Legendě. Po dočtení mi v hlavě nezbylo nic, co bych si z knihy zapamatovala. Nevím, jestli to bylo postavami, nebo příběhem, ale nic mě na knize nezaujalo, abych po ní sáhla podruhé a změnila názor.
Bohužel se Legenda ztratila v mnoha dalších dystopických YA románech.

MartinaF
MartinaF
25.03.2021 4 z 5

Nebylo to špatné, ale z hlediska toho, co jsem kdy přečetla, je to spíše takový průměr. Četla jsem mnohem lepší YA dystopie. Na můj vkus to bylo příliš militaristické a lehce nepravděpodobné. Přesto jsem zvědavá, jak bude příběh pokračovat dál, doufám, že se k dalším dílům dostanu již brzy.

Ivet_V
Ivet_V
04.03.2021 4 z 5

Nebylo to nic nápaditého, ale bylo to hlavně čtivé. Hlavní hrdiny si zamilujete. Děj vás moc nepřekvapí. Bylo to jako mix Divergence, Hunger Games a 1984. Poslední třetina sice byla originálnější, ale nebyl tam žádný wow efekt.