Láska a smrt

Láska a smrt https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76454/bmid_laska-a-smrt-TMo-76454.jpg 4 24 5

Výbor lidové poezie, který uspořádali František Halas a Vladimír Holan. Mýlil by se, kdo by v této antologii hledal nějaké úplné vyčerpání oněch dvou motivů z názvu, totiž jak se projevují v lidové poezii. Autorům šlo o to, podat z nedostupných, rozebraných a dnes vzácných sbírek ukázky nejkrásnější, ale vynechali písně příliš známé. Čerpali hlavně z F. L. Čelakovského, Čenka Holase, V. Krolmusa (Sumlorka), J. Bartoše, J. Černíka, F. Sušila, P. J. Šafaříka, Jana Kollára.... celý text

Přidat komentář

Skallarix
01.11.2020 2 z 5

Anotace vlastně říká vše. Jedná se o pouhý výbor lidové poezie - některé znáte jistě i jako písně a nápěvky, obvykle od babiček a starších generací vyrůstajících na venkovech, kde folklor je stále (byť i jen střípek z něj) svým způsobem živý. Žel, často v tomto výběru jsem nenalézal to "něco", co by chytilo nějak zvlášť za srdce, co bych si spojoval s pocity a city lásky. Ani nic poetického, co se týká smrti jako takové.

draka
23.08.2020 5 z 5

Zaujala mě poznámka v doslovu od F. Halase: Lidová píseň dávno není známa tak, jak by si zasluhovala. Jsou sice vědecké ústavy, které ji sbírají, ale to vše se děje daleko od srdcí podmaněným jejich půvabem, je pak také celá řada písní hlučně zpívaných, ale bědně utahaných sentimentalitou podvanáctých hodin, písní, které jen díky melodii žijí život pramálo důstojný jich vděkům.
Při cestách na školních výletech, při návratech ze sportovních utkání, na oslavách a rozlučkách se svobodou se vždy zpívalo s doprovodem harmoniky nebo bez ní. A nevzpomíná si, že by se zpívaly poslední hity z rádia. Vždy to byly „lidovky“ nebo chcete-li „dechovky“. U táboráku pak trampské písně. Uspávali jsme děti v náruči a zpívali jim ukolébavky i jiné písničky, které jsme znali. Je pravda, že já jsem nechtěl, aby mě kdokoliv jiný slyšel než malý mrňous v peřince. Mám pocit, že se zpěv z našeho života vytratil. Rád bych se mýlil.
Při čtení poezie v této sbírcei jsem se přistihával, že ji nečtu, ale přezpívávám.


Kopretina
27.08.2019 2 z 5

Hodně textů znám z písní.

Atak
11.10.2018 3 z 5

Zajímavá poezie spíš bych to nazval lidovými pisnickami, a některá ta nářečí mi dala pěkně zabrat ;)

Pařmen
04.03.2018 2 z 5

Kniha Láska a Smrt je kniha básní české a moravské poezie která není ani tak o smrti nebo smrti kvůli lásce i když pár básní ktomu směřuje. Je tam lidová tvorba známích básníků F. Bartoše, K. J. Erbena, Č. Holase, J. Kollára atd. Kniha a básně mě nijak neoslovilo. Básně a poezie jsou tam spíš ty méně známe bych řekl..